Læsetid: 2 min.

Læs noget andet, Lykkeberg

Debat
18. februar 2005

RicHard Florida
af Marianne Jelved
og Martin Lidegaard
Det Radikale Venstre
I Informations leder den 15. februar skriver lederskribenten Rune Lykkeberg, at de radikale har fået en ny guru, der hedder Richard Florida, og at partiet nærmer sig det vulgærmarxistiske, fordi vi opfatter kreativitet som et middel til mere økonomisk vækst i stedet for et mål i sig selv. Rune Lykkeberg slutter af med at skrive, at hvis Det Radikale Venstre skal være et »rigtig kreativt parti, skal de bryde med normerne om borgeren som bruger, om vælgeren som en, der skal tilfredsstilles. Og om moral, kreativitet og tolerance, som noget »vi skal leve af«.« Må vi foreslå Rune Lykkeberg, at han i stedet for Florida læser den politiske vision Det Kreative Danmark, som de radikale gik til valg på. Blandt mange inspirationskilder var ganske rigtigt Florida, men han var ikke den eneste. Det Kreative Danmark handler både om, hvad vi skal leve af, og hvordan vi skal leve sammen. Kreativitet er et mål i sig selv. Hvad skulle det ellers være? Men kreativitet giver sig da udtryk på en eller anden måde? Ellers er der vel ikke en kreativitet? Ja, vi fristes til at spørge, hvad Rune Lykkeberg er så sur over...

Noget arrogant
I Det Kreative Danmark tager vi livtag med nogle af de store sociale og kulturelle reformer, som vi mener skal til, for at Danmark og verden omkring os bliver et godt sted at leve. En del af den diskussion handler selvfølgelig om, hvad Danmark skal leve af, og det er i øvrigt en vigtig og legitim diskussion, som det forekommer noget arrogant helt at feje af banen. Men den handler også om, hvordan vi skal indrette os anderledes, så de 800.000 mennesker, der i dag er udstødt af arbejdsmarkedet, kan få en chance. Vi foreslår blandt andet en revolution på arbejdsmarkedet gennem ambitiøse skattereformer og nye ungdomsuddannelser, der kan fange de 21 procent, der i dag ikke kommer længere end til folkeskolen. Vi er det eneste parti, der har en egentlig finansieret strukturreform af skattesystemet, der også sikrer lavere skatter til førtidspensionisten, og som skaber mulighed for efterspørgsel efter arbejdskraft. Det er den bedste socialpolitik at skabe efterspørgsel efter hel almindelig arbejdskraft. Vi foreslår desuden at bygge den offentlige sektor på tillid og ansvar frem for kontrol og skemaer. Og så anbefaler vi at være vores globale ansvar bevidst og at gennemføre gennemgribende reformer for at sikre en mere bæredygtig udvikling i vores samfund, herunder dramatiske besparelser i energiforbruget, nye trafikformer med videre. Vi tror, Rune Lykkeberg vil blive i godt humør af at læse Det Kreative Danmark, for det er alt andet end en ukritisk økonomisk leflen for den brede middelklasse, som resten af valgkampen i vidt omfang gik ud på. Det Kreative Danmark kan læses – og kommenteres – i sin fulde længde på www.radikale.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her