Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

19. februar 2005


Drømmen om en kvinde
I et lille land højt mod nord
Som de færreste mennesker på
kloden kender

Råbes der nu
Giv os en kvinde
Giv os en ung kvinde nu

Hvorfor en ung kvinde nu?
Spørger du

Jeg svarer
Anna Lindh
Husker du hende?

Susanne Possing
sociolog og udviklingsforsker

Nedlæg Folketinget
Vi har gennem godt tre år haft en regering, der består af personer, der både formelt og moralsk har været på kant med eller overtrådt loven så meget, at vi efterhånden ikke længere kan forsvare at have en regering, der laver love i dette land. Når dens egen moralkodeks åbenbart er, at man ikke behøver at overholde dansk lovgivning, hvordan kan man så forvente, at almindelige borgere skal respektere og overholde den? Ved et kig på dette link, http://forbryderalbum.dk/, kan man selv forvisse sig om det.
Landet har en statsminister der mildt sagt ikke burde være statsminister, eftersom han i sin tid blev fyret som minister på grund af grov vildledning af Folketinget. På trods af det, eller måske i kraft af den egenskab, har han samlet en ministerstab, der mildt sagt ikke leve op til den moral, der burde være hos ministre. Prøv at checke ministrene en for en og opdag, hvor mange af dem, der kan leve op til et mindstekrav om moral! Tilsyneladende gælder det, at hvis det bare ikke bliver opdaget, behøver man ikke følge landets love!
Når man alligevel får et flertal til at danne regering, kunne det tyde på, at befolkningen mener, at det er i orden.
Derfor foreslår jeg, at vi nedlægger Folketinget og i stedet overlader det til den enkelte borger at følge præcis de regler, hun eller han synes, der er rimelige for netop hende eller ham. Det må vel siges at være i overensstemmelse med liberal tankegang, som vi ser den praktiseret af vores nuværende regering!

Hans Houmøller
Rødovre

Cæsar var ikke kejser
David Rehling udnævner i sin udmærkede leder om »Henriette« den 17. februar Cæsar til romersk kejser. Et udmærket initiativ, og Cæsar ville nok have sagt tak til – hans politik i 40’erne f. v. t. var et frontalangreb på den romerske republik. Men det var altså først Cæsars adoptivsøn Octavian, der 27 f. v. t. lod sig udråbe til romerrigets første kejser.

Henrik Okkels
Hornslet

Efter terrorattentatet
Hvor mærkeligt, at alle, efter det destabiliserende terrorattentat på Rafik Hariri i Libanon – når vi kun har ’hvem profiterer?’ som guideline for, hvor vi skal lede efter gerningsmændene – vælger at pege på Syrien, der er under ekstremt pres på alle fronter og ikke på USA og Israel, der åbent og målrettet har søgt at destabilisere Libanon og Syrien i årevis.

Per Danbo
2100 København

Farvel til mor og far
Det er ikke så sært, at politikerne går på kattepoter om fremtiden, for en effektiv velfærdsstat og et effektivt produktionsapparat har taget den mangfoldighed af kompetencer fra os, som enhver bondekone og -mand var nødt til at have for at overleve. Men vores stærkt specialiserede kompetencer, der gav os det kolossale materielle overskud, har jo gjort os lige så afhængige af stater og firmaer, som spædbørn af forældre, og når moder velfærdsstat nu truer med at gå hjemmefra, og fader firma vil flytte kontoret til Indien og fabrikken til Kina, hvad skal der så blive af os andre ?

Bent Windeløv
Tranebjerg J

Til ugunst
Ifølge en afstemning blandt JyllandsPostens netavislæsere har 66 procent stemt på Helle Thorning Schmidt og kun 21 procent på Frank Jensen som ny formand for Socialdemokraterne. Det må da vist siges at være til ugunst for Helle Thorning Schmidt, at JyllandsPostens læsere foretrækker hende. Nu mangler hun kun en anbefaling fra Pia Kjærsgård.

Kim Øllgaard
Varde

Ægte demokrati
Nu hvor mandatfordelingen i Irak er ved at være klar, må tiden være inde til at lære de nye parlamentarikere, hvordan rigtigt demokrati fungerer, for det var angiveligt et af formålene med al den død og ødelæggelse. Der må det bedste af alle demokratier – det danske naturligvis – vel være forbilledet. Altså: konsekvent blokpolitik og maksimal udnyttelse af det eksisterende flertal til erklæret kulturkamp mod andres værdier uden hensyntagen til oppositionen. Det må være vores regerings anbefaling til den kommende irakiske regering.

Kim Vilstrup
Ålborg

Hverdag for de ledige
Claus Hjort Frederiksen mener nu, at Arbejdsformidlingen skal løse flere opgaver selv, som i dag er udliciteret til private firmaer.
Et skridt i den rigtige retning eller er det et skridt frem og to tilbage?
Et ordsprog siger »frem og tilbage er lige langt«, men er ministerens nye tiltag et »tilbage«, der er dobbelt så langt? Kan det siges med Storm P’s kloge ord: Ingenting kommer af ingenting, undtagen lommeuld« eller med hans lille tegning om at fodre hunden med sin egen hale?
Ledighed er blevet en ideologisk konkurrence på mennesker og et papir- og ordtyranni om benchmarking, kick-off-møder og at finde de lediges spidskompetencer.

Claus Andersen
IT-underviser

Cyklus
Afviklingen er en del af udviklingen.

Leif Grage

Digter
Jeg gik tilbage til pulten for at skrive;
»aftenen falder ned i gaderne benene godt op under hagen og en vintryg varme«
Det var ikke aften, og jeg havde ikke drukket vin

Rolf Steensig

Har vi folkestyre?
Vi har haft folketingsvalg, men er der reelt set mulighed for at få andre valgt end dem fra de etablerede partier? Anders Fogh har talt for velfærd som en socialdemokrat, men velfærdsstaten undergraves med EU-harmoniseringen, som partierne går ind for undtagen på yderfløjene.
Vi har en valglov, som reelt medfører, at der skal samles cirka tre gange så mange underskrifter, som er nødvendig for blive opstillingsberettiget. Spærregrænsen skal forceres. Reklameudgifter er dyre, og her kan nye partier ikke være med. TV-udsendelser før folketingsvalget gav meget taletid til Anders Fogh og Mogens Lykketoft, men Rune Engelbreht Larsen fra Minioritetspartiet fik næsten ingen taletid i partilederrunden. Før i tiden fik alle lige meget taletid. En umulig valglov, medier- og pengemagt er altså midlerne, der bruges til fordel for de etablerede partier, der ligner hinanden meget og er uden virkelige perspektiver, hvis vi skal bevare velfærdsstaten.
Vi er kommet dertil, at jeg ikke synes, at vi har reelt folkestyre. Hvorfor så ikke være ærlig og vedtage forbud mod, at der må komme andre partier i folketinget?

Jens Chr. Stausholm Christensen
Esbjerg V

Henriette bliv ved din læst
Marianne Fischer Boel blev på posten som kommissær, da hun blev udsat for hård kritik for landbrugsstøtten. Ritt Bjerregaard blev som kommissær, da alle ville have hende til at gå på grund af EU-dagbogen. De modstod begge personkritikken og viste dermed, at de satte embedet og det politiske ansvar over deres egen person.
Henriette Kjær gjorde det modsatte – hun gik efter pres – fra pressen og partitoppen. Det er problematisk, fordi hun således vægter det personlige over embedet og det politiske ansvar. Det er endnu mere problematisk, fordi hun dermed lever op til samfundsforestillingen om, at kvinder netop vægter det personlige over det offentlige ansvar. Ritt Bjerregaard og Fischer Boel brød med den samfundsforestilling, og hurra for det! For når man påtager sig et så vigtigt erhverv i samfundet, så må man forsøge at leve op til det ansvar, der følger med. Også selv om kritikken svier ind i mellem.
Henriette Kjær skulle have fulgt eksemplerne fra Ritt og Fischer Boel. Nu lyder det fra de politiske kommentatorer, at hun skulle have holdt sig fra spekulationerne om, hvem der snigløb hende, men at hun gjorde klogt i at gå. Ved at gå skader hun regeringen mindst muligt og sikrer sig selv et senere comeback som minister. Det kan da godt være, at kommentatorerne har ret, men det gør ikke beslutningen rigtig. Det, som står tilbage er, at Henriette Kjær går så snart skuden begynder at vippe. Det er ikke synd for hende. Det er synd for hendes vælgere. Og som hendes medsøster vil jeg tillade mig at mene, at det er både uansvarligt og for tyndt.

Natasja Dybmose
stud. cand.comm.

Coca-Cola sponsorerer Dansk Cyklist Forbund!
Dansk Cyklist Forbund DCF har ifølge medlemsbladet netop indgået en stor sponsoraftale med Coca-Cola. DCF er en forening, der bl.a. har til formål at få danskerne til at cykle mere.
Det kan der så sandelig også blive brug for med et sådant sponsorat.
Coca-Cola er et af de produkter, der er stærkt medvirkende årsag til den epidemi af overvægt og fedme, som specielt går ud over børn og unge.
I dag er der 1,7 millioner overv ægtige danskere, hvoraf 400.000 er direkte fede. Det går dårligt med salget af Coca-Cola i hele verden.
Når Coca-Cola indgår en stor sponsoraftale med DCF må man formode, at det har til formål at forbedre Coca-Colas image, øge eksponeringen af brand’et og forøge salget så fortjenesten mindst svarer til sponsoratet.
Mon Dansk Cyklist Forbund har overvejet, hvor mange kilometer, der skal cykles for at opveje det merforbrug af Coca-Cola, som sponsoratet medfører. Lad os antage, at sponsoratet er på en million kroner, og at fortjenesten på en liter Coca-Cola er en krone.
Coca-Cola skal altså øge salget med mindst en million liter for ikke at tabe penge. Drikker man en liter Coca-Cola skal man cykle rundt regnet 15 kilometer for at brænde kalorierne af igen.
Danskerne skal altså cykle 15 millioner kilometer – dvs. jorden rundt 300 gange – for at forbrænde det anslåede merforbrug! Det er bare med at smøge ærmerne op i DCF!
Ovenstående illustrerer det groteske i, at et gammelt velrenommeret forbund for noget så dansk som cykling kan finde på at gå i seng med det firma, der står som eksponent for amerikansk junk-food-kultur – et firma, som har et medansvar for fedmeepidemien, og som ikke betaler skat i Danmark.
Efter 25 års medlemskab har jeg nu meldt mig ud af Dansk Cyklist Forbund!

Jørgen Højmark Jensen
Frederiksberg

Ullum og Falbert
Da B.T.’s chefredaktør, Arne Ullum, i kølvandet på tsunamikatastrofen meldte ud, at Ekstra Bladet den 4. januar gik langt over stregen ved at bringe overskriften Hvem stjal Oliver, er det i virkeligheden ikke et udtryk for Ullums mening om Ekstra Bladets moralske svigt. Til gengæld er det (rigtig god) markedsføring af sin egen avis som lettere fordøjelig ved de danske familiers spiseborde.
Ekstra Bladets chefredaktør Bent Falberts svar er lige så forudsigeligt som Arne Ullums tilsyneladende utilfredshed med Ekstra Bladets forside.
»Han skulle hellere koncentrere sig om at lave sin egen familieavis,« giver Ekstra Bladets chefredaktør igen og henvender sig dermed til sine egne kernelæsere af midaldrende mænd.
De to chefredaktører kan, efter det lille skænderi, grine sammen og glæde sig over at have delt markedet for formiddagsaviser imellem sig.

Christian Kjær
8000 Århus

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu