Læsetid: 3 min.

Om det danske retsvæsens mangler

Debat
3. marts 2005

Det’ da løgn
Peter Brixtofte blev engang, mens han endnu var borgmester i Farum, kritiseret for i strid med byggelovgivningen at have givet tilladelse til, at en god ven indlagde varme i sit hønsehus og udstyrede det med toilet og køkkenfaciliteter. »Og så er der billeder på væggene!« konstaterede den forundrede interviewer. Peter Brixtofte påpegede, at Farum jo var en progressiv kommune. Der skulle også hønsene ha’ det godt. Se, det kalder jeg en mand med styr på sine virkemidler! Her kunne selv Folketingets Ombudsmand lære noget om god forvaltningsskik.
Dengang i velmagtsdagene var Peter Brixtofte en foregangsmand. Nu må vi nøjes med retssagen. Bevares, den har da også sine kvaliteter. Jeg skal være den første til at indrømme, at man føler sig godt underholdt, når den kører i medierne.
Men ærlig talt, den er kun en enlig svale. Det er da lidt underligt, ikke? Andre sektorer i samfundet – markedet og kunsten, religionen og det politiske liv, nyhedsformidlingen og Kongehuset – ja, selv undervisningssektoren har jo for længst fattet det: Moderne, oplyste mennesker afskyr kedsomhed. Vi vil underholdes.

Jack Ass
Se på retsvæsnet i USA. Det har virkelig markeret sig i mediebilledet som en aktør, der engagerer den kritiske forbruger. Tag O. J. Simpson-sagen f.eks. Den havde det hele! Et dramatisk set-up og spektakulære effekter. Der var sex og celebrities, action og suspence, lidenskab og koldblodig kynisme. Og mellem indslagene levede vi med cliff-hangere, der var så pirrende, at selv ikke den mest udspekulerede TV-serieskaber kunne ha’ udtænkt dem bedre. Det var ganske enkelt fjernsynsdramatik på et højt plan.
Amerikanske mediebrugere er forkælet med en sand vrimmel af søgsmål og retslige konflikter med fornem underholdningsværdi.
Der var f.eks manden fra Montana, som anlagde sag mod produktionsselskabet bag MTV med krav om en erstatning på 10 millioner dollar for den skade, som serien Jackass havde påført hans gode navn og rygte. Manden hed tidligere Bob Craft, men da hans bror nogle år tidligere døde i en bilulykke, skiftede han navn til Jack Ass for at agitere mod spritkørsel. Og nu var det hele ødelagt!
Der var manden, der lagde sag an mod et kasino i Las Vegas, fordi man lod ham tabe en mill. dollar i beruset tilstand. Der var den ansatte i en købmandsforretning, der fik 2,2 millioner dollar i erstatning for en rygskade, som hun pådrog sig ved at åbne et glas pickles.
Der var kvinden, som under et sikkerhedstjek i en lufthavn led den tort at måtte se sin medbragte vibrator hevet op af kufferten for øjnene af nyfigne medpassagerer, og de to søstre, der under et hospitalsbesøg blev opskræmt ved at se deres mor i stor hast blive kørt bort til operation, og ambulanceføreren, der lagde sag an om uberettiget fyring, efter at han under en udrykning var standset et øjeblik for at købe sig en doughnut.

Tæer og kondisko
Der var bankrøveren, der havde stoppet posen med udbyttet ned bag bukseremmen, og krævede to millioner dollar i erstatning af banken for brandskader efter en eksplosion forårsaget af en tåregasgranat, som man uden hans vidende havde givet ham med blandt sedlerne. Der var sexforbryderen, som efter at have holdt sig skjult i en skov i tre lange vinterdøgn lagde sag an mod politiet, fordi han på grund af korpsets sendrægtighed havde mistet to tæer som følge af frostskader, og der var ortopædkirurgen, som afkrævede skofirmaet Nike er erstatning på 10 millioner dollar for skader som følge af, at snørebåndet på hendes højre kondisko gik op og viklede sig omkring hælen på den venstre.
Og så var der kvinden fra New York City, der blev tilkendt 9,9 millioner dollar i skadeserstatning, efter at hun var blevet påkørt af et tog i undergrundsbanen under et forsøg på at begå selvmord.
Når man ser sådanne eksempler på en årvågen og engagerende retsbevidsthed, bliver man lidt beskæmmet. Hvorfor halter danske domstole så langt bagefter lande, vi normalt sammenligner os med? Jeg synes, det er på tide, at retsvæsnet tager sit samfundsmæssige ansvar på sig og viser lidt større respekt for tidsånden, når det gælder dets placering i den offentlige bevidsthed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her