Læsetid: 4 min.

Demokrati kan bane vej for terror

Vestens krav til den arabiske verden om hurtige demokratiske reformer i antiterrorens tjeneste kan ende fatalt
18. marts 2005

INTERNATIONALT
USA’s præsident George W. Bushs forsøg på at dæmme op for terrorismen gennem hurtige demokratiske reformer i den arabiske verden kan nemt ende med øget terror i et land som Egypten, hvor det ellers hører til det nuværende styres succeser at have løst det lokale terrorproblem.
Præsident Hosni Mubaraks varslede forfatningsændring med mulighed for direkte præsidentvalg mellem flere kandidater mødes med begejstring hos politikere og eksperter. Men i bedste fald vil ’reformen’ ikke ændre noget i forhold til nu, mens den i værste fald kan føre til, at Egypten får verdens første demokratisk folkevalgte terrorist som præsident. En kulturrevolution, som demokrati indført fra den ene dag til den anden i realiteten vil være, kan ikke uden videre påduttes et arabisk land. Demokrati vil nødvendigvis skulle indlæres med udgangspunkt i befolkningens egen kultur.
For eksempel kunne et land som Danmark sætte ind med bistandsmidler til et forbedret skole- og uddannelsesvæsen, som indbygget i læringen kunne indpode den demokratiske proces og kultur. I stedet udfaser Danmark bistanden, så vil man fra vestlige politikeres side overhovedet hjælpe gennem handling?
Man kan trøste sig ved, at det næppe går så galt som beskrevet, idet Mubaraks forslag kræver, at en kandidat til embedet på forhånd skal have opbakning fra 20 procent af parlamentets medlemmer samt fra flere end halvdelen af landets 26 styrelsesråd. Overalt er Mubaraks Nationaldemokratisk Parti (NDP) altdominerende; med andre ord er Mubarak ikke ude i oprigtigt demokratisk ærinde.

Demokratisk ulykke
Da Mubaraks 12. regering i hans 24-årige præsidenttid tiltrådte 26. juli 2004, kaldte oppositionsavisen Al-Arabi den ’Mubaraks regering’ – altså Gamal Mubaraks, præsidentens 42-årige søn. Hosni Mubarak har aldrig indsat en vicepræsident, hvorfor det voksende spørgsmål i presse og befolkning i flere år har været, hvem der skulle efterfølge ham. Nu har Gamal Mubarak indtaget en magtfuld position som leder af NDP’s politiske komité, og tvivlen er vendt til vrede, idet manøvren ligner et forsøg på at liste sønnen ind som næste egyptiske præsident.
USA og vestlige politikere ser det ikke, men ægypterne gør: 77-årige Hosni Mubarak lader sig genvælge for derefter at trække sig tilbage på grund af alder og overlade posten til sønnen.
Vreden fik lederne af de to venstrefløjspartier Wafd og Tagammu, henholdsvis Noaman Gomaa og Rifaat El-Said, til at vejre morgenluft. De dannede en koalition med seks andre oppositionspartier for – hvis USA’s demokratipres skulle bane vejen – at opstille en fælles kandidat til præsidentvalget. Får de held til det, kan det blive fatalt.
Koalitionen tæller uofficielt sympatisører af Muslimsk Broderskab, som stod bag 1990’ernes attentater mod hoteller med vestlige turister. Partiet blev forbudt efter angrebet på landets største turistmål, Kongernes Dal, i 1997. Siden har det egyptiske terrorproblem i praksis været løst.
Koalitionen vil lovliggøre Muslimsk Broderskab i demokratiets navn, og derefter vil ’brødrene’ sætte den politiske dagsorden, og der er al mulig grund til at frygte at partiet vil manifestere sin politik igennem terror.
Det Muslimske Broderskab tiltrækker skarer af vrede proteststemmer fra den fattigere del af befolkningen, der er vokset stærkt i de senere år. Efter at landets valuta i januar 2003 blev gjort uafhængig af US-dollaren, faldt værdien faldt til det halve, hvortil kommer, at de økonomiske reformer, som regeringen har gennemført efter pres fra USA har gjort de rige rigere og fattige fattigere. Derfor tillægger den menige egypter USA og Vesten skylden for den økonomiske nedtur.

Konge eller præsident
Hvis venstrefløjskoalitionen får magt, som den har agt, vil den stabilitet, Egypten har kendt i flere år, smuldre. Aktuelt er et frit valg ikke sandsynligt, men skrækscenariet opstår, ifald USA insisterer på at skabe mulighed for en nemmere adgang for opstilling af præsidentkandidater end det foreliggende.
Egypterne vil føle at skulle vælge mellem to onder: en fundamentalistisk koalition under stærk indflydelse af Muslimsk Broderskab eller Hosni Mubarak og søn. De vælger det første, fordi de ikke har gode erfaringer med Vestens indflydelse på landets politik, og fordi det andet minder dem om monarki. De vil ikke have en konge, men en præsident, som skal vælges og – omend kun teoretisk – afsættes. Derudover har Hosni Mubarak ikke leveret varen, som var bedre forhold for den fattigste tredjedel af befolkningen. Det kan koalitionen heller ikke, men håbet lever, og demokrati helbreder ikke de syge eller giver de sultne mad på bordet.

Det fængslede alternativ
Fængslingen af oppositionspolitikeren Ayman Nour for nylig har gjort ondt værre. Den synes begrundet i, at Nour som kandidat vil kunne true Hosni Mubaraks planer med at lade sig efterfølge af sin søn.
Fængslingen beviser, at den egyptiske præsident aktuelt ikke vil demokratiet, men hverken vestlige politikere eller USA’s udenrigsminister, Condoleezza Rice forekommer berørte af arrestationen, der er rendyrket politisk obstruktion.
Ayman Nour dannede i november 2004 det nye oppositionsparti Al-Ghad, som på rekordtid er blevet det førende oppositionsparti med en reformpolitik, som appellerer til især kvinderne og den yngre del af befolkningen. Som det første egyptiske parti nogensinde, har Al-Ghad i øvrigt fået en kvindelig generalsekretær, professor i politisk videnskab og parlamentsmedlem Mona Makram Ebeid.
Under kritikken af Danmarks deltagelse i Irak-krigen spurgte statsminister Anders Fogh Rasmussen retorisk, om kritikerne da ønskede Saddam Hussein tilbage. Denne demagogi er farlig og opstiller alene et ’for eller imod’ antiterror. I virkeligheden bør spørgsmålet omformuleres til ’hvordan demokrati’. Langsigtet omtanke er det, der behøves. Med andre ord: Hold demokratipåvirkningerne ude af terrorbekæmpelsen; sammenblandingen ligner naivt pjat, der i bedste fald bliver resultatløs.

*Allan Vendeldorf er journalist og forfatter og har været deltidsredaktør af nyhedsbrevet Ægyptisk Information

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu