Læsetid: 3 min.

Hvorfor gå, når man kan slå?

Mænds vold mod kvinder er et symptom på, at der fortsat hersker ulighed mellem kønnene
Debat
21. marts 2005

KOMMENTAR
Glem kræft, narko og trafikuheld; mændene slår det hele. I Europa menes mænds vold mod kvinder at være den hyppigste dødsårsag for kvinder mellem 16 og 44 år, viser en undersøgelse fra Europarådet fra 2002. I Danmark udsættes cirka 64.000 kvinder årligt for fysisk vold, for to tredjedeles vedkommende fra deres mandlige partner. 25 kvinder dør hvert år som følge af volden. De skræmmende tal stammer fra rapporten »Mænds vold mod kvinder« fra 2004. Hvad er det i den danske kultur der gør, at Jens og Peter bruger vold mod deres partner, og at volden er uforandret i omfang gennem de sidste 10 år?
Man fristes til at spørge, hvorfor voldelige mænd ikke flytter eller lader sig skille fra deres koner, hvis de er så dumme og irriterende, at mændene er ’nødt’ til at slå dem for at ’rette dem ind’. Mændene synes at handle efter devisen: Hvorfor gå, når man kan slå, hvilket fra deres side oftest er en gratis forbrydelse.
WHO har defineret vold som et bevidst benyttet værktøj, typisk anvendelsen af magt eller truslen om det, der resulterer i, at en person gør eller undlader at gøre noget bestemt. Det er ikke noget man(d) gør en enkelt gang i afmagt, men en måde i bogstaveligste forstand at slå sin rolle som overhoved fast på.
I Dannerhuset er vi ikke i tvivl: . Dannerhuset blev i 1979 besat af kvinder, der ville sikre, at huset blev brugt til at hjælpe voldsramte kvinder og Dannerhuset ser fortsat mænds vold mod kvinder som et samfundsproblem og ikke noget, der hører privatlivets (u)fred til. Men vi har da mere ligestilling i dag end i 1979, vil mange hævde.
Hvorfor er der så stadig mange tusinde danske mænd, der slår deres koner, hvis vold er et udtryk for uligestilling mellem kønnene?

’Ligestilling’ på hovedet
I Danmark soler vi os i myten om, at ligestilling er opnået. Ligestilling handler oftest om kvinder, så lad os lave et eksperiment med at ligestille mænd med kvinder.
Til det formål må vi starte med at give mændene en lavere løn for det samme arbejde, udelukkende pga. deres køn. Vi må forberede politi og retsvæsen på at møde mændene med stor mistænkelighed, når de henvender sig for at anmelde de mange voldtægter, de vil blive udsat for. Vi skal huske at udpensle mændenes seksuelle historie – uanset relevansen – når de forsøger at få dømt en gerningskvinde for voldtægt, og indrette systemet således, at det eneste mændene kan være sikre på, er at ende på forsiden af Ekstrabladet, samtidig med at gerningskvinden i 90 procent af tilfældene slipper uden fængselsstraf.
Mænd skal desuden diskrimineres ved ansættelsessamtaler, da de jo tager størstedelen af barselsorloven. Desuden skal kvinderne til at oppe sig. Faktisk skal 64.000 tage sig sammen og banke deres mænd, heraf 25 så hårdt, at de dør af det. De 88 procent mænd på magtens top skal desuden reduceres til 12 procent. Mon danske mænd ville betragte ligestilling som opnået, hvis det var den virkelighed, de levede i?

Voldtægt af mænd
Vi kan godt tilslutte os, at kultur og religion påvirker, hvordan vores samfund er indrettet, men at det samme gælder vores ideer om køn, har vi svært ved at se. Glem alt om biologiske undskyldninger og zoologiske vildfarelser. Allerede i 1930’erne viste antropolog Margaret Mead nemlig, at kønsroller, herunder hvorvidt der anvendes vold over for børn og partnere, er kulturelt bestemt.
Når mænd sjældent voldtages af kvinder, hænger det sammen med vores kønskultur. Det kan sagtens fysiologisk lade sig gøre. Antropologen Bronislaw Malinowski berettede i 1929 om gruppevoldtægt af mænd begået af kvinder på Trobrianderne, og ifølge rejseskribenten Isabella Tree frarådes mænd på Trobrianderne i dag at færdes alene under yams-festivalen af frygt for sexchikane og voldtægt fra kvinders side.
Reel ligestilling er nødvendig for at ændre den kønnede voldskultur, hvor det i langt de fleste tilfælde er mænd, der begår forbrydelser over for kvinder, børn og andre mænd. En indikator for reel ligestilling vil være, at flere mænd handler efter devisen: Hvorfor slå, når man kan gå? Vold mod kvinder kan stoppes, og det ønsker vi at slå et slag for.
Vi kunne jo starte med at sende mandlige politikere, politi, advokater og dommere til Trobrianderne sammen med de mænd, der nægter at gå i behandling for deres voldelige adfærd, bare en uges tid? De kvindelige af samme kan bare tage en tur til København…

*Lisbeth Sjøstrøm Jensen er politisk konsulent i Dannerhuset

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her