Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

31. marts 2005


Gymnasierne hører hjemme i kommunerne
Nogle politikere ønsker at gøre STX (de almene gymnasier) til selvejende institutioner i statsregi. Men erfaringerne fra HHX (på erhvervsskolerne) viser en dårlig finansieringsmodel for sådanne selvejende institutioner; der har derfor lydt advarsler til STX fra erhvervsskolernes side.
STX kan komme til at hænge frit i luften – isoleret fra skolevæsenet (folkeskolen og den gymnasiale overbygning). Dette kan komme til at forstærke nogle problemer i overgangen fra folkeskole til gymnasium, som allerede eksisterer. Ved administrativt at anbringe gymnasierne under de nye storkommuner vil der være basis for at danne en gymnasial sektor (med STX, VUC, etc.) inden for det kommunale skolevæsen. Inden for et sådant skolevæsen vil der være gode muligheder for at forbedre overgangen fra folkeskole til gymnasium. Der vil være gode muligheder for (øget) brobygning og samarbejde mellem folkeskolelærere og gymnasielærere – som kan skabe den nødvendige sammenhæng i skoleuddannelsen fra 1. klasse til 3. g.

Bo Vesterlund
Mulernes Legatskole

Danske værdier
Dansk Folkeparti er pludseligt begyndt at gå ind for ligestilling. Og det selv om partiet ligesom det tidligere Fremskridtpartiet har været imod næsten al ligestillingslovgivning. Ligestilling er pludseligt blevet en dansk værdi, noget, som vi danskere har, men som de indvandrede altså ikke har.
Formålet med DF’s retorik er endnu en gang at skabe et skel mellem dem og os. Topmålet kom, da Pia Kjærsgaard under tv-afslutningsdebatten den 6. februar forud for valget udtalte: »I Danmark banker mænd ikke deres koner«. Vi lader den stå et øjeblik. Har DF overset omfanget af hustrumishandling i Danmark? Hvordan kan man overse, at to-tre kvinder (udenlandsk- eller danskfødte) hver måned året rundt slås ihjel af deres pæredanske (eks)kærester? Når drabsmanden er dansk født, siges det ofte, at gerningen skyldes psykopati eller alkohol. Men når han er født i udlandet, mener man det skyldes ’kultur’.
Senest er Venstre igen fulgt i hælene på DF. »Ligestilling er i nogen omfang allerede en realitet«, skriver Venstre på sin hjemmeside. Men ikke i indvandrerfamilierne, hvor der ofte er »kvindeundertrykkende familiemønstre«. Det er sikkert sandt i nogle indvandrerfamilier, men ikke i andre. Men hvorfor kritiseres danske familier med manglende ligestilling da ikke? Det er tankevækkende, at partier som bestemt ikke har været i front, når det gælder ligestillingspolitik, nu pludseligt taler varmt om ligestilling, vel og mærke som noget ’vi danske’ allerede har, men som de indvandrede set over én kam savner. Det er beskæmmende.
Drude Dahlerup
kønsforsker

Kulturel krimiforbrydelse
Tak for fyldige og givende omtaler af Dan Browns Da Vinci-mysteeriet, og specielt Vatikanets kommissær-funktioner (Inf. den 17. og 23. marts).
En alvorlig forbrydelse udføres dog af Information: Den afslører – stik imod enhver anmelderetik – slutningen på en krimi uden af advare potentielle læsere herom. Det må stå til ubetinget straf af anmelderen, f.eks. i form af læsning af en anden bestsellert som Morten Korchs samlede produktion. Det er uhørt utidig afsløring af ’løsninger’ på en stribe originale gåder.

Jørgen Hunsdahl
psykolog

De vilde piger
Informations ’basker’ den 21. marts er en artikel, som dæmoniserer teenagepiger, der har det svært i skolen og familien.
Jeg arbejder som lærer for en af de piger, som bliver omtalt i artiklen, og jeg skal ellers love for, at den har fået hele armen: Butterflyknive, røverier og voldelige overfald – suppleret med et par modelfotos, som ikke støtter eller føjer til artiklen, men som blot viser præmissen for hele artiklen, nemlig angst.
Jeg er helt enig med Peter L. Sørensen, som i sit læserbrev den 26. marts kalder artiklen for et opkog af et speciale, der brillerer med sit fravær af journalistik. Desuden er specialet baseret på gennemskuelige gruppeinterview af teenagepiger, der vælter over hinanden for at fremstå som den sejeste og derved give de studerende, hvad de kom efter.
Sådan er det i hvert fald foregået på den skole, hvor jeg arbejder, og det er i mine øjne dybt problematisk, at Information i dette tilfælde er umuligt at skelne fra B.T. eller Ekstra Bladet.

Flemming Jensen
København V

De Grønne og forfatningstraktaten
I en artikel om den franske debat vedr. EU’s forfatningstraktet anfører Annegrethe Rasmussen (Inf. den 26.-27. marts), at det er venstrefløjen, »De Grønne, som er imod og Socialistpartiet, som er splittet, men hvis ledelse er for – som vender traktaten ryggen«. Disse oplysninger baserer AR på diverse opinionsoplysninger.
Der er ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved disse, men det er misvisende, når det anføres, at Socialistpartiets ledelse er for, og at det forbigås i tavshed, at også De Grønnes ledelse er for traktaten. En mere fuldstændig redegørelse for De Grønnes position i forhold til Forfatningtraktaten burde have nævnt dette.
Tilsvarende kan det nævnes, at en afstemning blandt De Grønnes partimedlemmer i februar viste, at knap 53 procent af disse støtter et ja, mens knap 45 procent støtter et nej.
Oplysninger, Annegrethe Rasmussen nemt kunne have fundet på De Grønnes hjemmeside .

Henrik Plaschke
Aalborg

Køkken
lysene i glaspladerne er slukket,
komfuret blomstrer ikke
fedtpletter svømmer ned ad væggen
hanens vand er isnet
kun vasken ånder

Rolf Steensig

Bæk
Månens hånd flimrende i det klare vand
når bækken vrøvler

Rolf Steensig

Dekadent menneskesyn
Venstrefløjen taler meget om menneskerettigheder, men når det kommer til stykket, som da Israel ville fjerne Irans atomkraftværker, kniber det. Man kommer ingen vegne med våben, lød mantraet. Men hvilke andre muligheder har vi i forhold til det sygeligt voldelige diktatur i Iran? Gælder de fine ord kun på europæisk jord, og så må iranerne sejle deres egen sø?
Situationen i Iran er utålelig. Hængninger, mindreårige på dødsgangene, tortur, fængsling af 649 piger under 14 år alene inden for de sidste 10 måneder. Intet fornuftigt menneske vil acceptere magten over atomvåben til et sådan regime. Vel vidende, hvad de gale præstefolk udsætter deres egne befolkninger for, er der ingen grænser for, hvad vi kan frygte, de vil udsætte os og vore vantro nationer for?
Hvorfor hører vi aldrig menneskeretsforkæmperne tale herom? Hvor er Morten Kjærum, Uffe Østergaard, Holger K. og Line Barfod i denne sag? Jo, de har travlt med at kæmpe imod en startydelse, der giver flygtninge mere end det dobbelte af en SU-modtager. Sådanne utålelige forhold er jo krænkelser! De er travlt optaget af at undersøge de eventuelle konventionsovertrædelser, når Højesteret udviser voldsdømte udlændinge. Ja, de går sandelig op i menneskers forhold. Sikke et menneskesyn.

Morten Messerschmidt
MF, Dansk Folkeparti

Kaffegrums eller analyse
Med Rasmus Jønssons såkaldte ’analyser’ af formandsvalgene i S og SF (Information den 23. marts) fortsætter avisen desværre tendensen fra den forrige chefredaktør ved at tro, at politik kun handler om at finde TV-egnede personer. 2005-folketingsvalget var særligt ved at blive til ’spin i anden potens’. Information forsøgte at sætte andre dagsordner: de nye uligheder, de fattige, det globale ansvar. Glimrende. De nye formænd vil fra dag et fremstå i nye roller og med nye karaktertræk – som ikke kan findes i tynde påstande om, hvem de appellerer til. Historisk er der masser af eksempler på partiformænd, som overraskede ’eksperterne’. SF’s hidtil største succesperiode var under Gert Petersens ledelse, ikke spin-analytikernes foretrukne valg.
I SF skal vi finde en formand, der kan være drivkraften og skabe ny fælles gejst. Udfordre vores vante forestillinger. Så vi også kan flytte på vælgernes forestillinger om det væsentlige: det ulige Danmark, den ulige verden.

Tom Ahlberg
medlem af SF

Fodboldluder
En fodboldspiller vender efter nogle år i udlandet tilbage til dansk fodbold og henvender sig til den klub, han blev solgt fra. De er ikke interesseret i en kontrakt, så han henvender sig til en klub, han tidligere har spillet i uden større succes, og de siger ja.
Spørgsmålet er nu: Hvad kaldes sådan en mand? På lægterne i den første klub er de ikke i tvivl: Han er en klubluder. Og Information, der har glemt at fortælle om det nej, han fik af den første klub, mener, (den 26. marts), at det kan med berettigelse hævdes.
Nu har jeg gransket min hjerne, men kan ikke finde hvorfra den berettigelse dog kan stamme. Jeg ville umiddelbart kalde ham en arbejdstager. Men hvad skal jeg kalde den slags journalistik, Information bedriver: Lægtejournalistik? Tifosi-journalistik for Brøndby eller…?

Birger Hauptmann
Bagsværd

Formatteret til mord
Pjoskerens nye format siver ondartet til avisens indhold. I Påsken bragte Information en såkaldt kronik, betalt af mine abonnementspenge, skrevet af en aldrig angrende, men dømt morder, der for år tilbage på fejeste vis myrdede en voldskonkurrent. Et forhenværende, alternativt forlag har tjent penge på at lære morderen at skrive.
Jeg har ikke læst pamfletterne. Og heller ikke kronikken. Læser aldrig spam, heller ikke i avisen, men sletter det pronto. Men hvad bliver det næste? Tyrkiske fætre der rapper på kreolerdansk om knivdrabets æstetik? I Information. Forhenværende dansk SS-bøddel grynter essayistisk om henrettelsens hundesvære kunst? I Information. Ligslagtere skærer igennem i avisen spalter?
Og spar mig lige for eventuel redaktionel ævle-bævle om ytringsfrihed. Hvis jeg vil have opportunisme, nonsens og kloakjournalistik er købeudvalget rigeligt. Har I ikke skam i pjosk-nosserne! Slet mit abonnement. Eller – stop Informations morder-etik.

Jan Knus
Mols Bjerge

Uhæderlig journalistik
Information trykte den 18. marts en notits skrevet af -nt Notitsen har én kilde: debattør/journalist Erik Valeur. Han mener: 1. TV2/Nyhederne er regeringsvenlig. 2. Derfor holder Nyhederne hånden over regeringen. Det er som sagt en mening, notitsen gør intet forsøg på at dokumentere påstanden.
Kære chefredaktør Palle Weis og -nt. Hvorfor skal Informations læsere have Erik Valeurs mening om TV2/ Nyhederne? Er det fordi, den underbygger Informations fordomme om virkeligheden? Ville Information trykke en tilsvarende mening om TV-Avisen? Ville Information trykke en notits, hvor en journalist fra Berlingske Tidende ud af det blå mente, at TV2/Nyhederne er socialdemokratiske? Der er mange debattører og journalister i dette land, så mulighederne for kommende notitser er åbenlyse og uendelige. Men journalistik er det ikke. Hæderligt er det heller ikke.
Michael Dyrby
Nyhedschef, TV2/Nyhederne

SVAR: Noten henviser til en artikel bragt i Fyns Stiftstidende, der rejser spørgsmålet om, TV2/Nyhederne fremstod regeringsvenlige under valgkampen. Artiklen kan næppe være Michael Dyrby helt ubekendt, han optræder selv i den som kilde.
/nt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu