Læsetid: 2 min.

Mediefokus i de rette proportioner

Debat
2. marts 2005

KVINDER
Medier og mennesker interesserer sig ikke for proportioner men for troværdige historier om lykke og lidelse, så hvorfor kigger de ikke mere ud i verden? Der er daglig lidelse i sækkevis, specielt hvis man op til den internationale Kvindedag kigger efter krænkelser af kvinders rettigheder. Graden af lidelse er ude af proportion med vores interesse, men det er mediernes dagsorden ofte også. Medierne former selv fokus efter formodninger om interessen. Efter tsunamien forsøgte redaktøren for DR Nyheder ihærdigt at forsvare det enorme mediepostyr omkring den fjerne katastrofe.
DR Nyheder benyttede som andre medier lejligheden til at globalisere nyhedsstrømmen i et par uger. Helt indtil stormfloden skabte vores egen lille katastrofe med vand op til vinduerne i Thisted. Mediehistorierne var formentlig medvirkende til den store medfølelse og støtte til ofrene i Asien – og den kom fra danskere af enhver religiøs og subkulturel observans.
Det var muligt at globalisere nyhedsstrømmen, fordi nogle tusinde nordiske statsborgere blev ramt i Thailand, og de legitimerede mediernes interesse for kystforstrækningen i Indonesien, Sri Lanka og Indien (uden dog at tage Somalia, Kenya og Tanzania med i puljen). Uden turisterne måtte interessen være forblevet andetsteds, for medieforbrugerne interesserer sig for det, de kan identificere sig med, og det kan mange åbenbart med nordiske turister i Thailand – i hvert tilfælde efter mediernes vurdering at dømme.

Gik på omgang
Alligevel kan man måske drømme en ikke alt for ublu drøm om at opleve større mediefokus på daglige katastrofer selv uden nordiske statsborgere. Vi identificerer os nok ikke kun med det nationalt og geografisk nære. I en mindre landsby i Rwanda gik en ung pige for eksempel på omgang mellem soldaterne med to-tre dages intervaller. Hun var ude af sig selv, men kunne ikke forlade landsbyen, for soldaterne sikrede hende imod at blive dræbt af hærgende bander. Nu lever hun som tusinder af sine kvindelige landsmænd, smittet med hiv som en følge af voldtægterne under folkemordet.
Mange føler med hende, selvom det er fjernt for de fleste at tænke sig en sådan situation. Men også i Danmark har kvinders rettigheder det betydeligt værre end mange andres, og 64.000 kvinder bliver her udsat for partnervold om året. I forvejen udsatte mennesker bliver i konfliktsituationer udsat for yderligere overgreb, mere vold og flere voldtægter. Det gjaldt for ti år siden i Rwanda, og det gælder i dag i Darfur i Sudan og efter tsunamien i Asien.

Graden af lidelse
Mange mennesker identificerer sig med andre af samme køn, alder, højde, med bekendte begivenheder og så videre i det uendelige. Det er nok ikke altid nødvendigt med national renhed, for at det kan fænge og fange interessen hos medier og forbrugere. Så man tør måske håbe på en fremtidig nyhedsstrøm af mere global karakter.
Graden af lidelse er ude af proportion med vores interesse, men de vedkommende historier handler ofte om menneskelig lidelse. Måske de kan bringe lidt proportionalitet tilbage. Giv os flere af de historier, der kan afhjælpe og begrænse de menneskelige katastrofer, og hav en rigtig god Kvindedag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her