Læsetid: 3 min.

Miljøpolitik under lup

Debat
17. marts 2005

Miljø
En regerings miljøpolitik får konsekvenser overalt. Den har konsekvenser for vores livskvalitet i dag, men i høj grad også på kommende generationers liv og velfærd.
Anders Fogh Rasmussens første regering satte en ære i at skære ned på miljøområdet. Det var nedskæringer over en bred kam. Man forsøgte i høj grad at tie området ihjel. Nedskæringerne betød bl.a., at Naturrådet, som nøje fulgte udviklingen i den danske natur, blev skåret væk.
Mangel på politik er også politik. Den tidligere SR-regering var heller ikke uden ansvar. Der er blevet lovet en del – betydelig mindre opfyldt.
Vi har i Danmark Naturfredningsforening analyseret dele af dansk natur- og miljøpolitik i perioden 1998 – 2004. Den periode, hvor den seneste SR-regering samt den første VK-regering var ved magten.
Vi har set på, hvad de to regeringer politisk har gjort i forhold til områder som: Naturen, landbruget, havet, skoven, planlægningen, klimaet, kemikalierne, affaldet og trafikken. Vi har til gengæld ikke analyseret den internationale indsats på miljøbistanden eller indsatsen på energiområdet, men koncentreret os om de ovenstående områder.
Vores konklusion er: Noget er godt – og en del er skidt. Og så er der alt det, begge regeringer kunne have gjort, men ikke gjorde.

Alt for ringe indsats
Ingen af de to regeringer har sikret, at der blev gennemført den helt nødvendige indsats i forhold til f.eks. landbruget.
Der har været mange muligheder for økonomisk at sikre en bæredygtig udvikling. Men indsatsen har i hele perioden – for begge regeringers vedkommende – været alt for ringe i forhold til, hvad man burde gøre overfor et landbrug i konflikt med naturen og miljøet. Heller ingen af de to regeringer har sikret et bæredygtigt fiskeri.
Ud af de ni udvalgte sektorer, som vi har undersøgt, kan vi konkluderer, at områderne klima, planlægning, affald, trafik og kemikalier er blevet miljømæssigt langt dårligere stillet under den første VK-regering end under den tidligere SR-regering.
Til gengæld har VK-regeringen forbedret naturbeskyttelsen ved at gennemføre EU-direktiver i dansk lov og på skovområdet, hvor der er indført naturnær drift i statsskovene samt gennemført en forbedring af skovloven.
Vores gennemgang viser klart, at der stadig er lang vej igen. Der skal sættes massivt ind for at sikre, at vi efterlader denne jord til vores børn og børnebørn på en forsvarlig måde. Ordentlig natur- og miljøpolitik er at udvise rettidig omhu for vores fælles miljø og natur. Det er stadig en mangelvare i dette land.

Plan for fremtiden
Men lad os se på fremtiden. Et nyt folketing er trådt sammen. Der skal prioriteres natur og miljø langt højere, end det hidtil er sket. Derfor kommer Danmarks Naturfredningsforening med følgende konkrete bud på, hvad der skal gøres:
At der etableres et nationalt netværk af sammenhængende natur fra Gedser til Skagen. At der indføres et stop for sprøjtegifte i vores skove. At kystområderne skal holdes fri for flere sommerhuse. At der snarest fastlægges de nødvendige CO2-reduktionsmål. At der kommer flere nationale initiativer på kemikalieområdet. At vi begrænser affaldsproduktionen med økonomiske styringsmidler. At der tages en bred vifte af reguleringsmuligheder i brug overfor trafikken. At der udarbejdes en samlet politik og strategi for en bæredygtig fødevare- og landbrugssektor baseret på naturens tålegrænse. At der sættes en stopper for flere havbrug med fiskeopdræt.
På den måde tror vi, at naturen kan komme på fode igen. Ikke kun for os, men også dem, der kommer efter os.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her