Læsetid: 4 min.

Terrortruslens omkostninger

Rapport fra Amnesty International afslører overtrædelser af menneskerettigheder i Kenyas kamp mod terrorismen
1. april 2005

INTERNATIONALT
Onsdag den 23. marts offentliggjorde Amnesty International (AI) rapporten ’Anti-terroisme’ – operationernes påvirkningaf menneskerettighederne’. Den handler om situationen i Kenya og er alvorlig læsning. Tortur, mishandling og fængslinger uden adgang til en forsvarer er blot nogle af de kritisable forhold, rapporten afslører.
At et udviklingsland som Kenya har ’ondt’ i menneskerettighederne er måske ikke så overraskende. Men omstændighederne og baggrunden er særdeles alvorlig og må give anledning til bekymring langt uden for Kenyas grænser – også i Danmark.
Siden al-Qaeda-bombningen af den amerikanske ambassade i Nairobi i 1998 er landet blevet fodret med støtte til anti-terroraktiviteter fra den vestlige verden. Herunder fra Danmark. Politisk pres på den kenyanske regering sammen med betydelige økonomiske midler fra den vestlige verden skulle sikre, at myndighederne tog terrorproblemet alvorligt.
På den baggrund fremlagde Kenyas regering i 2003 en anti-terrorlov. Forslaget mindede på flere punkter om ren afskrift af den amerikanske Patriot Act og blev med rette skarpt kritiseret for at krænke civile rettigheder – særligt over for den muslimske del af befolkningen.
Lovforslaget blev taget af bordet og er til dato ikke genfremsat. Derfor foreligger der ingen egentlig lovhjemmel i Kenya for kampen mod terrorisme.

Anti-terror aktiviteter
AI’s rapport viser imidlertid, at lovforslagets intentioner bliver efterlevet i praksis. Udviklingen i Kenya må derfor give stof til alvorlig eftertanke blandt de vestlige lande, herunder Danmark, der ivrer efter at gennemføre anti-
terror-initiativer i samfund, hvor grundlæggende borgerrettigheder trædes under fode. Danmark støtter Kenya i arbejdet med at overholde menneskerettigheder og udøve god regeringsførelse. Blandt andet gennem reformer af den offentlige sektor og udviklingen af det kenyanske retsvæsen. Derudover støtter Danmark udviklingen af et aktivt demokratisk civilsamfund i Kenya. Dels gennem Mellemfolkeligt Samvirkes eget program i landet; dels gennem et særligt samarbejde om menneskerettigheder, som er udført af Danida og Mellemfolkeligt Samvirke i de sidste fire år. Derfor er det helt afgørende, at Danmarks støtte til bekæmpelsen af terrorisme ikke modarbejder den støtte, vi giver til udviklingen af Kenyas demokrati og menneskerettigheder.
I Mellemfolkeligt Samvirke er vi glade for, at Danmark i Kenya ikke har lagt sig op ad den amerikanske tilgang: at styrke politi og militærets overvågning og kontrol med befolkningen. Et fokus, som de nye anti-terrorlovgivninger i vores egen del af verden også har koncentreret sig om. Dansk-støttede anti-terroraktiviteter i Kenya anerkender, at roden til terrorisme skal findes i fattigdom og umyndiggørelse.
Det vil sige, at kampen mod terrorismen først og fremmes skal føres ved at bekæmpe fattigdommen samt ved at udvikle demokratiet og fattige menneskers mulighed for at skabe sig en værdig fremtid. Det er en strategi, vi kan være stolte af.

Fattigdom øger terror
Der er dem, der hævder, at terroristerne ikke kommer fra de fattigste grupper i samfundet, men ofte er rekrutteret i middelklassens miljøer. Det er formentlig rigtigt. Men det ændrer ikke ved det forhold, at radikale fundamentalistiske ideer ikke kan overleve uden opbakning i betydelige dele af de fattige og undertrykte samfundsgrupper.
Kig på de sidste 100 års sociale revolutioner. Lederne er måske nok kommet fra middelklassen, men revolutionerne var kun mulige, fordi de fattige og undertrykte støttede dem.
En fattig ung mand i Mombasa uden mulighed for uddannelse og beskæftigelse falder ofte for en af to fristelser. Den ene er at emigrere til det rige Europa.
Den anden er at indgå i et fundamentalistisk fællesskab, hvor undertrykkelsens og fattigdommens fjende er klart defineret: USA og den vestlige verden. I Kenya har selv universitetsuddannede unge svært ved at få arbejde. Det er ikke dokumenteret, men sandsynliggjort, at universitetsuddannede unge står bag en stor del af den organiserede og stadigt mere raffinerede kriminalitet. Et signal om stærkt stigende frustration og desperation.
Det kan lyde træls og gammeldags. Men kampen mod fundamentalisme og terrorisme er en kamp mod fattigdom og for demokrati og menneskerettigheder. Det gælder såvel i Kenya som i Danmark.
Den positive kendsgerning er, at det reelt er muligt og overkommeligt at eliminere grundlaget for fundamentalisme og terrorisme i Kenya ved at føre en udviklingsstrategi med fokus på fattigdomsbekæmpelse og fremme af demokrati og menneskerettigheder.

Fornuftig dansk politik
Hvis USA og EU anvendte blot en brøkdel af de stærkt øgede budgetter, der i dag anvendes på militæret til langsigtet u-landsbistand i Kenya, ville selve behovet for denne oprustning mod terrorisme være elimineret.
Så ville den stærke polarisering med en stadig større og mere undertrykt underklasse, som har et had til USA og den vestlige verden, også have en sværere gang på jorden.
De rige lande kræver, at u-landenes regeringer, også Kenyas, skal gøre noget for at bekæmpe fattigdom og fremme demokrati og menneskerettigheder. Samtidig fører Vesten en politik over for Kenya og andre u-lande, som presser flere og flere ud i desperation og fundamentalisme, som omvendt fører til mere militær og grænsekontrol samt mere overvågning og kontrol med befolkningerne.
AI’s rapport viser de omkostninger, der er en konsekvens af denne linje i forhold til menneskerettighederne. Det er en farlig cocktail. Men det er godt at se, at Danmark har valgt en anden linje i Kenya.
Lad os håbe, at vi kan overbevise vores venner i USA og EU om det fornuftige i denne strategi. Hvis det lykkes, vil det afspejle sig i kommende AI-rapporter fra Kenya.

*Søren Hougaard er formand for Mellemfolkeligt Samvirke

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu