Læsetid: 6 min.

LÆSERBREVE

20. maj 2005

Forslag for fattigrøve

Udviklingen på boligmarkedet går i den gale retning. Børnefamilier og studerende har ikke råd til at bo i København. Indvandrere og flygtninge klumpes sammen i såkaldte ghettoer og har ikke nogen reelle alternativer. Ghettoplanen fra Boligselskabernes Landsforening (BL) er et kærkomment initiativ, fordi den er konkret og finansieret.

Hverken bolig- eller integrationsproblemer bliver løst af at sælge ud af de almene boliger. Man kan, som BL foreslår, sælge enkelte blokke, så beboersammensætningen bliver mere blandet. Men politikerne bliver simpelthen nødt til at sørge for, at der bliver flere almene boliger og billige andelsboliger, så folk faktisk har mulighed for at flytte fra f.eks. et ghettokvarter. Præcis som Ritt Bjerregaard har foreslået med sit 5.000 gange 5.000-udspil.

I samme ombæring bliver Eyvind Vesselbo (V) og resten af Venstre nødt til at indse, at vellykket integration ikke bare handler om at få folk til at bo et bestemt sted. Det handler om en massiv forebyggende indsats.

BL har bl.a. foreslået, at lave heldagsskoler for at løse problemet med de mange børn og unge, der efter skole driver omkring på gaderne. Indvandrerbørn skal tilbydes lektiehjælp og organiserede fritidsaktiviteter og SSP-samarbejdet skal udvides.

Det kan godt være, at Eyvind Vesselbo synes, at det er indvandrernes egen skyld, men det er aldrig børnenes skyld. Derfor er det godt, at Boligselskabernes Landsforening og politikere som Ritt Bjerregaard tør at tænke langsigtet og ambitiøst.

Josina Moltesen
b.a.scient.pol

Mere debat om de fede

Ca. 15 procent af alle børn i Danmark er overvægtige. I USA er tallet 25 procent. Eksperterne er enige om, at gøres der ikke meget snart noget for, at bremse udviklingen herhjemme, ja så når Danmark om få år, op på samme høje andel af overvægtige børn, som i USA. Alarmerende i betragtning af, at forskningen viser, at mellem 50 og 70 procent af dem, der er overvægtige som børn, forsætter med at være det i hele deres voksenliv.

Alligevel er emnet om de overvægtige børn fraværende i den offentlige debat. Derfor var det sørgeligt og tragisk komisk, at overvære forrige valgkamp, hvor forargelsen over dankortgebyret på 50 øre spillede den største rolle. Underholdene ja, visionært nej.

Vi er nødt til, at tage problemet med de overvægtige børn alvorligt og turde sætte os nogle mål for, hvordan problemet løses. Vi ved, at problemet er særligt stort i visse bydele i København. Derfor kunne man starte med at sætte disse tre tiltag i værk:

For det første skal alle elever i de københavnske folkeskoler dagligt tilbydes et gratis måltid sundt og nærende mad. Så eleverne får nogle bedre kostvaner.

For det andet skal sodavandsautomater, samt alt salg af slik og andre søde sager, øjeblikkeligt forbydes på samtlige kommuneskoler. Disse produkter har absolut intet, at gøre på en skolerne.

For det tredje skal idrætsfaciliteterne i Københavns kommune renoveres, så byens børn og unge for mulighed for at dyrke mere motion under ordentlige forhold. Disse forslag løser ikke fedmeepidemien alene, men er et skridt i den rigtige retning.

Lars Rasmussen
kandidat, Kbh.'s Borgerrep. (S)

Udfald mod SR er spil

Anders Fogh og Lars Løkke leverer løbende udfald mod S og R for ikke at flytte sig tilstrækkeligt i retning af regeringens synspunkter. Ser man på spørgsmålet om TV 2-salget, er principperne imidlertid nogle ganske andre.

Da Dansk Folkeparti begyndte at rasle med sablerne og tale om brud på medieforliget, mente statsministeren umiddelbart ikke, at der var problemer i samarbejdet med regeringens støtteparti.

Tirsdag den 17. maj bliver det dog meldt ud, at Brian Mikkelsen efter krav fra Dansk Folkeparti bliver fjernet fra sagen om salg af TV 2. Med andre ord: VK-regeringen er parate til at flytte sig endog overordentligt langt for at holde på sit støtteparti.

Udfaldene mod S og R er altså udelukkende spil for galleriet. Vælgerne skal jo helst ikke opdage, at det er VK-regeringen selv, der ikke magter at forhandle og søge kompromis. Det er regeringens eget ansvar, at der ikke kan etableres ellers lovede brede løsninger.

Carsten Skov Teisen
Slagelse

Høje huse - store værdier

I Information har der for nyligt været flere kommentarer, der harcellerer over beslutningen om ikke at opføre en højhusbebyggelse på Krøyers Plads, bl.a. nt's bagsideleder "Middelalderbyen" (den 15. maj).

Nt følger åbenbart ikke med tiden. Han har tydeligvis ikke opdaget, at København allerede i 1800-tallet voksede ud over sin historiske kærne. Da bystyret i 1962 fastlagde principperne for højhusbyggeri i Københavns Kommune gjaldt forbuddet kun for de gamle dele af byen, og dermed mindre end en tiendedel af kommunens areal.

I ni tiendedele af Københavns Kommune har der så siden været 'frit slag' for opførelse af højhuse, og det er mærkeligt at nt ikke har set, at der faktisk findes en del højhuse i byen med Kobberhuset fra 2003 i Søndre Frihavn som det senest tilkomne.

Krøyerhusene havde sagtens kunnet opføres i København, hvis bygherren ikke havde lagt sit projekt, hvor det stred mest muligt mod de gældende byggeregler. Ved at henlægge projektet på et sted, hvor højden har været reguleret siden 1962, og en lokalplan siden 1993 har fastlagt snævre byggerestriktioner, ja så har bygherren selv været ude om at blokere for det spændende projekt.

Det er bygherren der er problemet, ikke bystyret.

Bjørn Westerbeek Dahl
København Ø

von Trier er fransk

Lars von Trier påstår på sin pressekonference i Cannes, at han er amerikaner. Det kan ingen selvfølgelig forhindre ham i. Men det er et åbent spørgsmål, om amerikanerne vil have ham.

I USA kan de nemlig allerede fodre svin med kulturpersoner, der på trods af at de nyder godt af landets kunstneriske frihed og økonomiske system, alligevel ikke forsømmer nogen lejlighed til at udøve kritik mod det system, de selv er en del af. Det fedeste eksempel er Lars von Triers kollega Michael Moore.

Og her har vi netop Lars von Triers problem. Hans kritik af præsident Bush, berettiget eller ej, virker på denne baggrund en smule sent ude. Hvor von Trier før var fremme på beatet og dagsordenssættende, kommer han unægteligt til at virke som en mand, der løber efter den dagsorden, som andre allerede har sat. Det er ikke særlig kunstnerisk visionært. Det er faktisk bagstræberisk.

Man får ikke nogen fornemmelse af, at Lars von Trier skulle være amerikaner. Lars von Trier giver snarere mindelser om den type franskmand, der reaktionært bliver ved med at skyde skylden på USA.

Uwe Max Jensen
Egå

Springer-Fogh

Så viste Anders Fogh sig endnu engang som en mand, der ikke turde tage et opgør. Når Anders Fogh er i stue sammen med de virkelig magtfulde, snakker han dem efter munden. Det gælder hans forhold til dansk erhvervslivs top, og det gælder, når han er til morgenmadsmøde hos Bush.

Og nu ser vi, at det også gælder, når han er til møde med Pia Kjærsgaard.

Efter at have forsvaret en beslutning om at lade salget af TV 2 blive hos kulturministeren, vender han rundt på en tallerken.

Sammenlignet med Helle Thorning-Schmidt blegner Anders Fogh, når det gælder politisk mod.

Hun har lagt en visionær linje frem og følger den. Fogh har også engang i tidernes morgen lagt en linje frem, men i stedet for at følge den, springer han fra side til side efter andres diktat.

Lasse Nielsen
Odense V

Hvor er mændene blevet af?

Pernille Rosenkrantz-Theil (EL), Pernille Vigsø Bagge (SF), Kirsten Brosbøl (S), Lone Dybkjær (R), Helle Sjelle (K), Troels Lund Poulsen (V) og Louise Frevert (DF) er ordførere for ligestilling i Folketinget, og Eva Kjer Hansen er minister for ligestilling. Men hvad med at få nogle flere mandlige ligestillingsordførere eller en mandlig ligestillingsminister?

Helgi Breiner
Kbh Ø

Dansk våbenindustri vejrer morgenluft

Af statsministerens ulovlige krigslogren for Bush følger fede amerikanske ordrer til dansk våbenindustri.

Det er en logisk konsekvens.

Tør man håbe, det ikke var Foghs eneste bevæggrund?

Vagn Søndergård
København K

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu