Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Debat
30. juni 2005

Søsikkerheden i de danske farvande

Som svar på Torben Ethelfelds læserbrev i Information den 14. juni, kan jeg oplyse, at de danske farvande omfatter dels territorialfarvandet, hvor Danmark ensidigt kan fastsætte lodspligt, dels de danske stræder (Storebælt, Lillebælt og Øresund), hvor Danmark ikke har denne mulighed for skibe, der sejler i transit mellem Nordsøen og Østersøen.

Ønsker om øget sikkerhed i de sidstnævnte farvande i forbindelse med øget anvendelse af lods behandles i IMO (den internationale maritime organisation), som har kompetence til at give anbefalinger om anvendelse af lods. Denne kompetence har IMO benytte sig af bl.a. således, at der er en anbefaling om, at alle skibe med over 11 meters dybgang bør benytte lods gennem Storebælt.

Efter drøftelser i bl.a. HELCOM er det besluttet at intensivere kontrollen med, at anbefalingen faktisk følges. Kontrollen sker bl.a. ved brug af systemer, hvor man kan kontrollere, om et skib, der nærmer sig dansk farvand - og som bør benytte lods - faktisk agter at gøre det. Hvis det ikke sker, vil skibet blive kontaktet om 'forglemmelsen', og hvis skibet trods dette undlader at benytte lods, vil der blive sendt en indberetning til skibets hjemland.

Det er selvfølgelig vigtigt, at antallet af lodser matcher det behov, der er, og jeg kan da oplyse, at lodsvæsenet for tiden er ved at ansætte yderligere 10 lodser, og at flere vil komme til i takt med at ældre lodser pensioneres og i takt med øget efterspørgsel.

Spørgsmålet om lodsers ansættelsesvilkår drøftes for tiden mellem lodsernes faglige organisation og Farvandsvæsenet, således at en nyordning kan indføres i forbindelse med den forventede ikrafttræden af en ny lodslov i 2006. I dette arbejde tager de relevante parter naturligvis stilling til både arbejds- og hviletid.

Lodsers kompetence er baseret på deres forudgående viden og deres erfaring i de farvandsområder, hvor deres lodspatent giver dem ret til at lodse. Lodser rettigheder til at lodse større skibe administreres af lodsformanden i samarbejde med lodsinspektøren, og det kan - men behøver ikke - tage tre år, før en lods kan påtage sig alle de lodsninger, han eller hun skal udføre som færdiguddannet lods. Det er nemlig ikke tanken, at alle lodser skal kunne påtage sig alle lodsninger i lodseriet.

Jeg kan tilføje, at Farvandsvæsenet til stadighed arbejder for at forbedre sejladssikkerheden i danske farvande, bl.a. ved øget anvendelse af lodser.

H.M. Richter
vicedirektør, Farvandsvæsenet

Nødvendig dom

Danmark bør kopiere den dom, som er fældet over nogle amerikanske filldelingstjenester, der bliver gjort ansvarlige for brugernes tyveri af computerprogrammer, spil, musik og film, hvis de har opfordret brugerne til tyveri.

En af grundene til, at it-boblen sprang, var, at opfindere og virksomheder ikke fik betaling for deres arbejde, så dommen er både en økonomisk og teknologisk nødvendighed.

Piratgruppen protesterer over dommen, fordi den mener, at den vil skræmme folk fra at bruge internettet. Men ingen vil blive dømt for noget, hvis de ikke stjæler noget. Og det vil selvfølgelig stadig være lovligt, for kunstnere og programmører, at forære deres eget arbejde væk.

Jakob Schmidt-Rasmussen
København S

Tid for FN-aktion i Irak

Bush og Blair invaderede Irak uden støtte fra FN. Folk i hele verden protesterede, men de fleste politiske ledere lyttede ikke. Derfor er mange liv blevet spildt. Og mennesker bliver stadig dræbt hver dag.

Hvor længe må verden forholde sig tavs og se på hvad der sker i Irak uden at gøre noget? Et gammelt ordsprog siger: Bedre sent end aldrig. Og derfor er det er på tide at reagere.

Bushs og Blairs tropper må forlade Irak og lade FN overtage jobbet med at støtte og styrke det irakiske politi og retsvæsen. Dermed er det muligt at stoppe myrderierne af uskyldige mennesker, der er som ubeskyttede høns på gaden.

Det er også den eneste måde, hvorpå terrorister, der giver sig ud for at være frihedskæmpere, kan afsløres som de sande kriminelle, de er i folkets øjne. Jeg synes, det er på tide, at Bush og Blair lytter til folkets nødråb.

Hashil S. Hashil
København SV

Retten til at sige nej?

"Har man lagt fissen frem, så skal der bolles." Sådan stod der i Information den 25.-26. juni på side 24. To gange! Dels i et læserindlæg. Dels i den redaktionelle rubrik.

Opionsredaktøren fandt åbenbart dette udsagn så vigtigt, at det skulle fremhæves. Det bruges som billede på det forkastelige i at bryde et indgået løfte - en indgået kontrakt. Dækker udsagnet Informations redaktionelle linje, eller er det 'bare' meningen at provokere for at skabe 'debat' og større interesse for avisen? Vi finder niveauet under lavmål.

Retten til at bolle, fordi kvinden har blottet sig, kaldes af mange for voldtægt. Udsagnet er ikke bare et angreb på kvindens ret til at fortryde eller bare til at blotte sig, men er også fuldstændig fejlplaceret i forhold til en i og for sig interessant problemstilling indenfor forlagsverdenen.

Ulla Weber og Else Hansen Frederiksberg

SVAR: Udsagn på debatsiderne er ikke udtryk for Informations redaktionelle linje, og som udgangspunkt er der meget vide grænser for indlæg skrevet til debatsiderne. Det gælder både mht. emne- såvel som ordvalg. Som udgiver kan vi dog drages til ansvar for injuerende påstande, og derfor afviser vi indlæg, der indeholder injurier.

red.

Moral

Moralen er et permanent angreb på den stærkeres ret.

Thomas Niederreuther

Dronngingens sygdom - en forespørgsel

Det fremgik i går af forsiden på en kendt formiddagsavis, at"Dronning Margrethe er for syg til at arbjde."

Hvordan i alverden har man båret sig ad med at konstatere det?

Stig Petersen,
Kokkedal

Floskellandet?

Er danskerne blevet dummere - eller er de bare for stressede til at protestere mod politikernes skamløse floskler?

Ligegyldigheden og afmagten overfor regeringsmagtens - og det nye Socialdemokratis - seneste overgreb på fattige danskere og indvandrere er rystende.

Til trods for den store arbejdsløshed trues nu ægtepar på kontanthjælp med fratagelse af den ene halvdel, hvis de ikke har haft arbejde mindst 300 timer i de seneste to år. Samtidig trues unge indtil 25 år med udelukkelse fra kontanthjælp, hvis de ikke er i gang med en uddannelse. Hele projektet kaldes "Integrationsplanen" eller "En ny chance til alle" - en hån mod de ramte!

Filosofien bag angrebet er tydelig. Den indgår i regeringens forsøg på at bilde befolkningen ind, at Danmark er velforsynet med både lære- og arbejdspladser. Også denne lov skal foregøgle borgerne, at det kun er de dovne og sløve, der ikke kan få arbejde.

Den samme ideologi, om at alle kvalificerede og energiske arbejdssøgere også kan få job, ligger bag den liberale tænketank, Cepos', forslag om at lade kvalificerede udlændinge indvandre - uden ret til sociale ydelser.

For de mange højt kvalificerede indvandrere, der allerede bor her og uafbrudt oplever at blive afvist af arbejdsmarkedet, bl.a. fordi de er udlændinge, må forslaget synes besynderligt.

Synne Kroman
Hellerup

Nej til integration - eller?

Aviserne er fulde af overskrifter om problemer i bydelen Nørrebro i København. De handler om integrationsproblemer og utilpassede nydanskere.

Ydre Nørrebro er hårdt ramt, og alligevel ønsker partierne S, SF, EL, DF og R i Københavns Kommunes Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg at lukke en af de mest velfungerende udflytterbørnehaver i kvarteret - 'Stockholmsgave Nordre' (eller flytte den til et andet kvarter). Det er intet mindre end perspektivløst, kære politikere. Børnehaven er jo netop en af perlerne i kvarteret, fordi vores børn med en kort køretur hver dag kommer til grønne områder med frisk luft. Børnehaven tiltrækker børn af ressourcestærke forældre - og helt overvejende børn af forældre med traditionel dansk baggrund.

Men vi vil gerne have en mere varieret sammensætning. Vi byder gerne velkommen til flere nydanske børn, der ellers traditionelt går i de stationære børnehaver (eller slet ikke går i børnehave).

Vi vil gerne medvirke til, at sammensætningen i alle børnehaver afspejler kvarteret. Vi har jo plads. Men hvis I lukker børnehaven er i med til at underminere både integration og børnefamiliernes lyst til at blive i kvarteret.

Katrine Holm Jørgensen
København N

Bush I

Kære Anders Fogh. I forårets løb har du gjort det rigtigt godt. Alle du har bedt om at give en undskyldning for fortidens synder, har måttet høre for det og ikke uden resultat. Jeg er imponeret over dine evner til at få ledere fra andre nationer til at gøre op med fortidens synder og sige undskyld for uretmæssige krige, folkedrab og lignende.

Jeg er meget spændt på, om du vil vælge den samme konsekvente stil over for præsident Bush, når han kommer på besøg om få dage.

Bush skal vel også sige undskyld for Vietnamkrigen, hvor amerikanske soldater uretmæssigt udryddede ca. to millioner mennesker.

Eller hvad med Koreakrigen eller atombomberne over Japan eller de overdrevne bombninger af Tyskland under 2. verdenskrig? Bombninger der var helt ude af trit med situationen. Her gik amerikanerne ikke efter bolden, men efter manden.

Anders, hold dig ikke tilbage - stil krav til den fornemme gæst og lad os alle se det på tv.

Torben E. Andersen
Skive

Bush II

En af de største nulevende, fanatiske militarister, dødsstrraftilhænger, oligark, miljøignorant mm. gæster om kort tid Danmark.

Min opfordring i den forbindelse: Frem for bombastiske demonstrationer (der helt sikkert vil blive søgt batagelliseret og latterliggjort af de siddende magthavere som venstreorienterede eskapader) så vis ham den kolde skulder. Ignorer manden, så det vækker opsigt.

Søren Blaabjerg
Hørning

Crosby, Stills and Nash

If you can't be with the one you love, love the one you're with hedder et kendt Steven Stills nummer, som p.t. kan høres, hvis man vil give sig selv en fantastisk rockoplevelse med et af 1960'ernes og 1970'ernes supergrupper, Crosby, Stills and Nash.

At elske CSN og deres musik, når man er til koncert med dem, falder helt naturligt. CSN, som nu er i 60'erne og gråhårede, turnerer i Storbritannien og sætter hver sal, de spiller i, på den anden ende med deres enestående vokalklang og højspændte elektrochok.

I Edinburgh Playhouse beviste de forleden i næsten tre stive timer, at selv efter knap 40 års brug, ruster rocken ikke. Få, om nogen, nutidige rockstjerner kan spille en perlerække af rocknumre, gamle som nye, som CSN og fortsat være lige så samfundskritiske som altid.

CSN skrev sig ind i historien med deres Woodstock-optræden i 1969 og leverede optaktsnummeret til Woodstock-filmen. Selvom det er 'long time gone', er akkurat dét Woodstock-nummer stadig på repertoiret. Et nummer som med Michael Finnegan's orgel og David Crosby's klare røst prompte satte salens 1000 tilhørere i trance.

Salen ville ikke lade dem slippe: Mindre end tre ekstranumre var ikke muligt. Godt at mobiltelefonen er opfundet, så andre fans kunne følge med via transmission.

Jørgen Staun
cand. mag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her