Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Interview i Information Den 10. maj blev jeg i Information citeret i artiklen "De dårlige naboer fra Danmark". Da en del af citaterne ser ud til a...
Debat
15. juni 2005

En Krarup-klassiker

Søren Krarups påtale i Information den 14. juni gjorde mig virklig glad, fordi den følger Krarups opskrift, for hvordan man nedgør sine modstandere.

1. Betegn modstanderen som uvidende. Krarup beskylder to radikale for at være uvidende om Danmarks historie. Krarup selv skriver, at der i Danmark ikke har været borgerkrig siden Grevens Fejde. Pastoren har åbenbart glemt (bevidst?), at i april 1848 kæmpede den danske konges undersåtter mod hinanden.

2. Spil på frygt. Ved at bruge ordet borgerkrig om tilstandene på Nørrebro rykker Krarup situationen op på et niveau, hvor et skuddrab ikke hører hjemme.

3. Udpeg de skyldige. Her har Krarup sine sædvanlige skyldige, enten oplysninstiden, Georg Brandes eller de (kultur)radikale. I denne artikel løber de radikale med æren alene.

4. Den nationale forsnævring. Krarup 'glemmer', at indvandring er foregået i alle europæiske lande, også i lande der ikke har et radikalt venstre. Derved fortæller han også indirekte, at løsningen på problemerne ikke kan findes udenfor det nationale rum.

5. Hovsa. Punkt fem mangler. I denne artikel er der ikke den sædvanlige lovprisning af Martin Luther. Han prises kun indirekte.

Sådan ser en klassisk Krarup-artikel altså ud. Er det oplysning? Er det demagogi?

Næh det er såmænd dansk politik, når det er værst.

Frank Kruse,
København NV

Er han Zakæus?

Søren Krarup er fremme med riven i sin påtale den 14. junitil de "to radikale ungersvende", og beder dem læse på lektien, førend han vil tale med dem igen.

Hvordan kan det være, at når man læser Krarup, får man ikke indtryk af en from kristen, men af en dogmatisk paragrafrytter?

Krarup, der hele tiden slår om sig med korsets tegn og "den danske kristne kultur," virker langt fra som en mand, der ånder og lever Jesu ord.

Er han den barmhjertige samaritaner? Er han som skøgen, der erkender sine synder og vasker Jesu fødder med sine tåre? Er han Zakæus, der med ét lægger sit liv om, fra skatteopkræver til mæcen?

Mærkeligt nok virker han mere som en farisær, der af al magt holder fast i en livsopfattelse, der giver ham mulighed for at dunke folk i hovedet, belære og bedrevide, snarere end en mand der i respekt for Jesus vender den anden kind og søger dialogen, samtalen med et åbent sind og hjerte.

Esben Just,
musiker/komponist

Digital musikmoral

Jeg læste med interesse artiklen den 14. juni om OECD's nye rapport om fildelernes indflydelse på musiksalget.

Det er ikke første, og sikkert heller ikke sidste gang, IFPI forsvarer det synspunkt, at ulovlig kopiering skader musiksalget. Den underlæggende præmis for den debat synes at være, at skulle det vise sig, at fildeling ikke er skadelig - ja, måske endda gavnlig - for det lovlige salg af musik, så må det jo være i orden, også for IFPI. Det er selvfølgelig ikke i orden for IFPI, og derfor kæmper de imod den holdning med næb og kløer.

Jeg skal ikke gøre mig til musikbranchens talsmand. Jeg er sådan set ligeglad med om pladebranchen tager skade af fildeling eller ej. Men jeg tager anstød af piratkopieringen af en helt anden grund: Piratkopiering er tyveri. Tyveri er forkert. Det har vi da alle lært som børn, ikke sandt?

David Mondrup,
højskolelærer og musiker

Afrika - et naturreservat?

I forbindelse med G8-topmødet giver Information/Independent ordet til Cameron Doudu, der her i avisen den 13. juni fortæller os, at Afrikas problemer ikke er selvforskyldte. At Afrika bør satse på selvforsyning med fødevarer, og at Afrika i virkeligheden har brug for en slags global planøkonomi, hvor der skal fastsættes en "anstændig" løn til afrikanerne og en "rimelig" pris for afrikanske råvarer.

Doudu giver os således en dosis socialistisk selvforsyningsromantik à la Julius Nyerere. Det er slemt nok i sig selv, og helt ude af trit med udviklingen i en verden, hvor millioner af fattige i Indien og Kina lige nu arbejder sig ud af deres fattigdom ved at eksportere varer og serviceydelser til Vesten.

Men lige så slemt er det, at Doudu åbenbart har besluttet sig for at bekræfte en vestlige fordom om Afrika: Nemlig at afrikanerne er sådan et helt særligt folkefærd, der trives bedst ved at leve i et selvforsynende naturreservat, og hvis eneste indtægtskilde ellers skal bestå i at sælge det de mere eller mindre tilfældigt kan finde nede i jorden.

Doudu skulle skamme sig over at viderebringe det billede af sin egen verdensdel. Alle andre steder i verden vil mennesker gerne tjene rigtige penge, arbejde på fabrikker, købe mobiltelefoner og se MTV. Hvorfor skulle afrikanerne dog være anderledes?

Jesper Ib,
Markedscentret/Mod-Attac

Retfærdighedens dom

Popstjernen Michael Jackson blev forleden pure frifundet for samtlige anklager om misbrug af en 13-årig dreng.

Denne sag har fra dag et været bygget op omkring et yderst tyndt grundlag, og anklagerne har ikke haft en troværdig sag kørende for sig. Det blev i høj grad slået fast, da Michael Jackson blev kendt uskyldig for alle anklagepunkterne. Efterfølgende hørte og så verden alle jurymedlemmerne, der kommenterede sagen og gav udtryk for, at anklagerfamilien virkede yderst utroværdig, og at al bevismaterialet var særdeles mangelfuldt.

En kendsgerning - en konstatering af retfærdigheden - Michael Jackson er og har altid været pure uskyldig.

Kashif Ahmad,
Hvidovre

Interview i Information

Den 10. maj blev jeg i Information citeret i artiklen "De dårlige naboer fra Danmark". Da en del af citaterne ser ud til at være blevet fordrejet ved oversættelsen, vil jeg hermed rette mine udsagn, så de bliver korrekte i forhold til, hvad jeg rent faktisk har sagt. Information citerer mig i omtalte artikel for at sige:

"Selv om vi siger nej til gyllespredningen, kan Poldanor bare gå i retten og vinde. Hvis borgmesteren tropper op ude hos Poldanor for at protestere, får de ham fjernet af politiet... Poldanor har retten på sin side, vi kan ikke gøre noget."

Spørgsmålet, jeg svarede på, lød:

'Hvorfor går I ikke ind i Poldanors bygninger og på deres marker og protesterer dér?'

Mit svar på dét spørgsmål var følgende: 'I intet land må man opholde sig på en anden persons ejendom uden dennes tilladelse. Det kan jo i sidste ende indebære, at politiet kan intervenere. Alt er i orden efter den gældende lovgivning. Der er forresten andre måder at protestere på, og jeg mener ikke at krænkelse af ejendomsretten er den rigtige form for protest."

Information citerer mig også for:

"I Przechlewo har Poldanor et slagteri med 200-300 ansatte, her skaber danskerne arbejdspladser. De har også arrangeret en dansk uge i skolen og givet gaver. Przechlewo har et fint forhold til danskerne."

Mit udsagn var følgende: 'Der er et stort slagteri i Przechlewo, som forarbejder svinekød fra Poldanor. Danskerne støtter også økonomisk begivenheder arrangeret af skoler i Przechlewo, f.eks. EU-dage. Przechlewo er meget positivt indstillet over for Poldanor.'Endelig skriver Information følgende:

"Ifølge kommunaldirektøren reagerede Poldanor meget fornærmet på henvendelsen."

Mit udsagn var følgende: 'Poldanor følte sig ramt af en rakke artikler i den danske presse omkring firmaet. Dette kan uddrages af et brev sendt fra Tom Axelgaard til borgmesteren.'

Budskaberne i den fælles meddelelse, som journalisten modtog af mig i forbindelse med interviewet, er desværre ikke bragt i den omtalte artikel. Meddelelsen oplyser, at Poldanor gennemfører tiltag, der har til formål at mindske farmens miljøbelastninger for indbyggerne i Kujanki.

Arkadiusz Kubalewski,
kommunaldirektør, Czluchow Kommune

SVAR: Interviewet med kommunaldirektør Arkadiusz Kubalewski, der forstår tysk, blev til ved hjælp af en polsk-tysk tolk. Arkadiusz Kubalewski forstod altså ikke alene de fleste spørgsmål, men også den tolkning, Informations udsendte medarbejder Torsten Weper modtog. Arkadiusz Kubalewski protesterede på intet tidspunkt over den løbende oversættelse under interviewet. Det må derfor formodes, at han i det mindste den dag var tilfreds med tolkningen af sine svar.

Information kan ikke genkende formuleringen af spørgsmålet, som det fremstår i Arkadiusz Kubalewskis kommentar ovenfor.

Arkadiusz Kubalewski henviser til en fælles meddelelse fra Czluchow kommune og Poldanor om tiltag, der skal forbedre livsvilkårene for indbyggerne i landsbyen Kujanki. Denne meddelelse skal Information have ignoreret, men den meddelelse, som Arkadiusz Kubalewski har forelagt, er dateret den 17. maj - en uge efter at artiklen blev trykt.

red.

Reklamefrit rum

En sommerbabe på størrelse med King Kong har besat husgavlen ved søerne i København. Hun ligger iført bikini og soler sig - i københavnernes frivillige eller ufrivillige opmærksomhed - og er ikke til at undgå. Hun brøler udover København, at med en krop som hendes går man ikke galt i byen.

Firmaet, der står bag, har valgt at lade deres annonce sælge på en sexet kvindekrop - ikke et nyt og heller ikke ueffent salgstrick. Men det er krop(!)umuligt at vælge reklamen fra, og således er det de private firmaer, der bestemmer, hvordan byen ser ud.

Det kropsfikserede firma og King Kong-pigen er gået galt i byen - få reklamerne væk fra det offentlige rum.

Rune Bjerre,
Kbh N

S - én stor selvmodsigelse

Hatten af for Sandy Brincks reaktion på Thorning-Schmidts valg af Morten Bøje som spindoktor og på hele teamet af kynikere, der blot går efter penge, publicity og magt.

At Socialdemokraternes venstrefløj ikke har gjort op med en partiformand, der har slået sig op på billige slogans som det velkendte "jeg kan slå Fogh", må skyldes, at den kun har sin klassekampsretorik i munden.

I stedet for at klamre sig til magten bør den danne et nyt parti, da S i dag er blevet så rummeligt, så stor en selvmodsigelse, at næsten ingen af dets gamle vælgere kan tage det alvorligt.

Vil S være andet end en klon af V og K, bør det tage afstand fra udlicitering/minuttyranni og kæmpe for grundlovsændringer, der indskrænker den såkaldte erhvervsret og private ejendomsret for at begrænse erhvervslivets skalten og valten med de nationale arbejdspladser.

Skal S overleve, må det blive et lønarbejderparti. Ellers har det udspillet sin rolle som medskaber af velfærdssamfundet. Det bør bekæmpe servicedirektivet og det såkaldte værtslandsprincip, der kun vil give markedskræfterne større spillerum ved at legitimere arbejdskraftens frie bevægelighed og forstærke hjerneflugten til de rigeste lande.

Det bør bekæmpe højrefløjens og EU's forsøg på at affærdige ethvert udslag af sund fornuft/moral som en teknisk handelshindring.

Per H. Christiansen,
Frederikssund

Familiefundamentalismens genkomst
Fortidens aristokrati spøger, nu når navneloven er blevet udskudt, fordi en lille gruppe med eksklusive navne manipulerer med en stor annoncekampagne mod ændringen. Giv os da lov til at hedde Pind, Frevert eller Aaen, hvis vi nu har andre slægtskaber til navnet end blodets. Liberaliser den lov!

Helgi Breiner,
København Ø

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her