Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

11. juni 2005

EU-forførelsen

I starten sagde tilhængerpolitikerne, at der absolut kun var tale om et fælles marked. Alligevel var snakken i EF vedvarende præget af unionstanken.

Så sagde Schlütter pludselig, at nu var unionen stendød. Hvordan kunne en unionshensigt, der jo absolut ikke var tale om, være stendød?

Kort efter hed EF pludselig EU, Den Europæiske Union. En ildevarslende ændring, idet der er en væsentlig sproglig forskel på fællesskab og union. Senere sagde Anders Fogh - på et snowboard i fuld fart på vej nedad - at EU-traktaterne ikke var nogen glidebane mod union, selvom en stærblind kunne se, at det var de.

Så stillede kommissionen med et forslag til en forfatning, altså en grundlov. Danske tilhængerpolitikere sagde, at denne forfatning ikke var en forfatning, men en traktat, endskønt enhver normalt begavet af teksten kan se, at det er en forfatning.

Så sagde det franske og hollandske folk nej til både forfatningen og propagandistiske politikeres lange, laskede løgnehistorier.

Det er et uafviseligt faktum, at tilhængerpolitikerne i nu 33 år har omgåedes med sandheden på niveau med karakterafvigere og stiknarkomaner for at forføre danskerne til at stemme ja ved EU-afstemninger. Hvorfor?

Ja, det er et sitrende interessant spørgsmål.

Niels Dujardin
Skanderborg

EU som børnelokker

Kom bare nærmere i søde små, vil i have et bolche? Det er rigtig sundt. EU er godt i gang med at behandle en lov, der skal gøre det lovligt at tilsætte vitaminer til slik.

Slik er ikke sundt - heller ikke selvom der tilsættes vitaminer og mineraler. Slik er, sammen med sodavand og junkfood, en af de primære årsager til, at fedme og følgesygdomme for alvor har fået tag i befolkningerne i Europa.

Det er derfor helt hul i hovedet, at lovliggøre salg af slik, der er tilsat vitaminer. Slik der sælges, som om det er sundt, er den værste form for børnelokkeri. Det kan på ingen måde undskyldes med, at man vil gøre børnene sundere. I så fald ville det være mere naturligt at prøve at få dem til at spise deres grøntsager.

Den eneste grund til at sælge vitaminberiget slik er, fordi nogen mener, at de kan tjene penge på det.

Per Clausenfødevareordfører
Enhedslisten

Uforsvarlig naturpolitik

Folketinget behandler i øjeblikket et lovforslag, som vil ødelægge beskyttelsen af de danske landskaber. Men flertallet i Folketinget vil ikke passe på. Dansk Folkeparti vil ikke beskytte den danske natur, og kan Venstre udstykke naturen til hoteller eller bebyggelser i vores kønneste landskaber, går en liberal ønskedrøm i opfyldelse.

Det overlades nu til kommunerne og deres økonomiske interesser at bestemme, hvor der må bygges. Det er dybt uforsvarligt. Det viser, at flertallet i Folketinget, regeringen og dens støtteparti, Dansk Folkeparti, ikke forstår, hvad der er nødvendigt i et lille tætbebygget land, for at beskytte os mod spredt byggeri i det åbne land og i de kønneste landskaber.

Forud for kommunalreformen foreslog Strukturkommissionen, at man bevarede den regionale planlægning for at beskytte landskaber rundt omkring i landet. Nu glider det hele over til kommunerne og interesserne i deres pengepung. Det passer Venstre, Dansk Folkeparti, og den konservative miljøminister er der sat mundkurv på.

Bjørn Bennike
højskolelærer og forfatter

Mary's baby

Statsministeren vil ændre tronfølgeloven, så prinser og prinsesser behandles ens. Her i landet betragter en overvejende del af befolkningen det som en selvfølge, at kongelige prinsesser skal kunne arve - også tronen - på lige fod med kongelige prinser. At være født som hankønsvæsen er ikke længer i sig selv en kvalificerende faktor. Men hvorfor har ingen endnu anfægtet det absurde princip om førstefødselsret? Reelt er det jo lige så diskriminerende som det kønskriterium, ingen i dag vover at forsvare.

Indtil Enevældens indførelse i 1661 var det danske monarki i princippet et valgkongedømme. Kongerne blev valgt, dog inden for samme slægt, nemlig Gom den Gamles efterkommere. Er tiden ikke inde til at genindføre valgkongedømmet? Intet guddommeligt forsyn garanterer os som i Enevældens dage, at kongefamiliens førstefødte, uanset køn, altid vil være den bedst kvalificerede, eller den af folket 'ønskede', selv om Danmark p.t. tilsyneladende er godt stillet. Men ingen kender fremtiden.

Derfor burde Folketinget måske overveje at genindføre valgkongedømmet, således at regering og folketing blandt de royale prætendenter kan vælge den person, der anses for bedst kvalificeret.

Benny Adriansen
cand. mag.

Cykelfinderkorps

Cyklen er byens vigtigste transportmiddel, men der er kun ansat seks betjente til at samle cykler ind. I 1990'erne medfinansierede nogle forsikringsselskaber et cykelfinderkorps, der bestod af unge arbejdsløse, der samlede stjålne og efterladte cykler ind i flere byer.

Ordningen blev afskaffet, fordi selskaberne hævede selvrisikoen, så de ikke længere havde interesse i at deltage, og man mente, at bedre cykellåse ville løse problemet. Det gjorde det ikke.

Et nyt hold af cykelfinderkorps kunne ansætte unge, der har begået mindre alvorlige forbrydelser under de sølle seks betjente. Det vil virke mere resocialiserende, end socialpædagogiske fiksfakserier, der klientgør de unge, og folk vil få deres cykler tilbage, før de er blevet til skrot.

Alternativt kunne registret over stjålne cykler gøres offentligt, så folk selv kunne indlevere de stjålne cykler

Jakob Schmidt-Rasmussen
København S

Brecht - også på tysk

Jeg går ud fra, at Carsten Stages henvisning til Brecht i kronikken i Information den 10. juni gælder artiklen "Volkstümlichkeit und Realismus"? Brecht skrev i hvert fald normalt på tysk.

Per Øhrgaard
Frederiksberg

Dansk Folkeparti mest konsekvent

Først ofrer regeringen, DF og S den almene rettighed at kunne bosætte sig med sin (udenlandske) ægtefælle i Danmark fra alle danske borgere - og nu vil DF tage stemmeretten fra dem, der er kommet igennem nåleøjet.

Helgi Breiner
København Ø

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu