Læsetid: 8 min.

Læserbreve

Fucked up Jeg går ud fra, at mange har det sådan. Man får lyst til at kommentere en eller anden ting, men inden man får samlet sig sammen til at s...
Debat
8. juni 2005

Kvalme

Hvor er jeg dog ærlig træt af at blive belemret med sådan noget Jens-Martin Eriksen selv-stinkende narcissusfis over en hel dobbeltside i weekendens bogtillæg den 4.-5. juni. Hvor Information yder ham spalteplads til at hælde sin mistænkeliggørelse ud over folk, der ser, at krigen i Irak ikke har og ikke havde noget med Saddam Hussein at gøre, men med det forhold at USA bliver stadig mere udemokratisk og imperialistisk i sin trang til at kontrollere verdens svindende ressourcer.

Og hvor var du selv, Jens-Martin, med dine protester, da Saddam gassede sine kurdere? Mens Reagans udsending Rumsfeld gav pote i aftalen om at levere mere af det skidt, som amerikanerne er mestre i, og som i stigende grad styres af de galninge, der har The New American Century i fokus (søg på PNAC).

At det fylder mindre og mindre på 'nyhedernes dagsorden', kunne måske skyldes den ulidelige amerikaniserede lethed, hvor demokratiet bliver til underholdning og forbrug, Jens-Martin.

På et punkt er jeg dog enig: Kvalme.

Bo Richardt
Espergærde

Fadervor I

Fadervor er vrøvl set med barnets øjne. At præster og menighed beder Fadervor er ikke mit ærinde, men Haarder skal holde sig væk fra folkeskolen med denne - poetiske - voksenbøn. (jvf. indlæg af Knud Jacobsen den 7. juni).

I øvrigt er jeg ikke psykiater, hvorved menes voksenpsykiater, men børnepsykiater, hvilket så også giver bedre mening i denne sammenhæng.

Bent Claësson
børnepsykiater

Fadervor II

Bent Claësson (BC) piller Fadervor i stumper og stykker i Information den 6. juni. Med logisk stringens og med naturvidenskabelige argumenter påviser han, at Fadervor er det rene vås fra ende til anden.

Det syntes han, da han var 10 år gammel, og det synes han stadigvæk. Gode, gamle Grundtvig ville nok sige, at BC befinder sig på et drengevidenskabeligt stadium, hvilket jo passer meget godt med, at han, hvad Fadervor angår, er forblevet i den freudianske latensalder.

Jeg fandt ikke megen trøst, husvalelse eller opmuntring i BC's udredning den 6. juni. Kun forstod jeg, at Fadervor ikke er en bøn for nogenlunde begavede, logisk tænkende individer. De har andet og bedre at byde på. Hvad det så er, står mig ikke helt klart, men det kunne være den såkaldte sandhed. Og så er det, at jeg må spørge: Hvad er sandhed?.

Det spurgte Pilatus om for et par tusinde år siden, men hverken dengang eller siden har han fået noget svar. Sådan som jeg ser på det, kan og skal Fadervor ikke forstås videnskabeligt og slet ikke logisk. Det vil formentlig få BC og ligesindede til at korse sig - nå, ja som gode ateister benytter de sig nok af et andet tegn.

Mellem BC og førnævnte Grundtvig er der den størst mulige afstand. Når hans sjæl blev af sin grublen træt, den hviled sig ved Fadervor at bede - eller som jeg sang som barn:

Stol du kun på dit fadervor!

Lad dig derfra ej forlokkes!

Himmel og jord engang

forgår

Aldrig dog Fadervor rokkes;

Det er Guds ord i barnemund,

Klippe og skjold i farens

stund,

Pant på Guds-faderligheden

Niels Hansen
speciallæge i børnepsykiatri

Hvor mange kameler er den danske retsstat værd?

Imam Abu Laban fra Islamiske Trossamfund foreslår kontant løsning som erstatning til familien til den dræbte Ahmar Hasan.

Imamen har læst om, hvordan tilgivelsen blev støttet og praktiseret af profeten Mohammed og fundet ud af, at blodpengene svarede til 200 kameler, hvis værdi han så har omregnet til danske kroner (kr.200,000).

Gud bevares. At han kan fremfore sig offentligt på disse præmisser er en sag i sig selv; at han overhovedet får lov at føre sine planer ud i livet er en helt anden sag.

Integrationsministeren og undervisningsministeren nøjes med at udtale sig fra sidelinjen som "kraftige modstandere af ideen."

Om grunden til, at de ikke vil eller kan skride til handling, hænger sammen med Grundloven (f.eks. paragraf 70 hvor der står: "Ingen kan på grund af sin trosbekendelse eller afstamning berøves adgang til den fulde nydelse af borgerlige og politiske rettigheder") er klart en sag for danske politikere(og jurister) at afgøre.

Men helt ærligt, hvor mange kameler er den danske retsstat værd, hvis man i grundlovsfæstede rammer ikke kan takle de nye demografiske udfordringer i 21. århundredes (heldigvis) kristne Danmark?

Man kunne ønske, at den senere tids mere ligestillingsprincincipelle diskussion om en grundlovsændring forholdte sig mere til realiteterne.

Nur Beier projektleder
etniskkonsulent

Far og Grundloven

Aldrig har man før set så knibsk et forhold til grundlovsdag som i søndags i de landsdækkende tv-medier. Førhen kunne man se et alsidigt uddrag af grundlovstaler.

Nu styrter man væk fra grundloven. Det altdominerende emne blev Fars dag, eller man gik 90 år tilbage og dyrkede kvindernes såkaldte frihed.

Kom man endelig ind på Grundloven, var det en flugt fremad i tiden om, hvem der skulle være tronfølger når Mary får et barn.

Intet blev sagt om EU-forfatningen eller om EF-domstolen, der står over den danske grundlov. For det er åbenbart for aktuelt og provokerende.

Kai Dalsgaard
De Grønne

Fucked up

Jeg går ud fra, at mange har det sådan. Man får lyst til at kommentere en eller anden ting, men inden man får samlet sig sammen til at skrive, synes man det er latterligt. Eller en anden har skrevet det meget bedre.

Jeg hat netop læst Kristen Bjørnkjærs interview med Morten Albæk og Rasmus Hylleberg om deres bog Generation fucked up (den 2. juni). Albæk taler om indkøbskurv-symbolet og siger meget rigtig, synes jeg, at det har omkostninger at verbalisere demokratiet.

Men hvis man kun får verbaliseret i sin nærmeste omgangskreds og ikke kommer ud i offentligheden, er det så godt nok? Og jeg hører ikke engang til 'generation fucked up' men til 'krigsgenerationen'.

Der er så mange ting, man kunne få lyst til at kommentere. Israel-Palæstina-konflikten, EU-forfatningen, Dafur, Usbekistan og de vestlige regeringers forhold til diverse diktatorer. Lars von Trier og Susanne Bier osv. og diskussionen om kunst kontra mainstream.

Jørn Lyng
Horsens

Magtens tredeling

Kim Elmose fra Nyt Europa har ikke uden stolthed svaret på Socialister Mod Traktatens (SMOT) efterlysning af et svar på, hvordan Nyt Europa vil komme ud af dødvandet omkring EU-forfatningen (Information den 6. juni).

Nyt Europa og kommissær Margot Wahlström vil have EU til at sende 500.000 unge på EU-højskoleophold - til en pris formentlig af 20.000 kr. hver. Det svarer til 10 milliarder kroner for et reklamestunt i håb om, at det vil få de genstridige landes ungdom omvendt til at gå ind for forfatningen.

Elmose fastholder, at kommissionens initiativret skal bevares. Indførelse af tilstande i EU, hvor embedsmænd og multinationales samarbejde om uforstyrret at indføre ny lovgivning med bindende virkning for de enkelte lande uden politisk kontrol må efter Nyt Europas opfattelse ikke anfægtes. Nyt Europa har - modsat Udfordring Europa og SMOT - lige fået en pæn årlig bevilling til at køre sin informationsvirksomhed for.

I SMOT tror vi ikke, EU bliver et folkeligt projekt, før de enkelte landes parlamenter og de enkelte landes befolkninger kommer meget nærmere retten til politisk initiativ. Jeg fatter ikke, at krav om indførelse af magtens tredeling i EU kan afvises så kategorisk med et reklamestunt og et 'her går det godt - send flere penge'.

Hvorfor være så bange for indførelse af et demokrati med magtens tredeling?

Mikael Hertig
Socialister Mod Traktaten

Nyt syn på Watergate

Det er på høje tid efter afsløringen af 'Deep Throat', at de to journalister, som afslørede Watergateskandalen, undersøges nøje og der stilles spørgsmål som:

Er den påståede 'Deep Throat' Mark Felts motiver til at lække oplysninger ikke meget tynde? Er Bob Woodward, journalisten som deltog i afsløringen af Watergateskandalens bagmænd, virkelig den sobre journalist, når man ser på hans arbejde efter Watergate?

Er Bob Woodwards historie om sin relation med Flint virkelig sand? Er Flint i bedste fald ikke bare én blandt flere mulige kilder? I værste fald en fabrikeret kilde, som nu er så senil, at han ikke kan gøre skade? Eller er han ikke mere senil, end at han ved, hvad han skal sige? Eller ved han slet ikke, at der måske var en anden og vigtigere kilde? Kendte Woodward fra sin militærtid ikke med sin evne til at vise loyalitet overfor magtens mænd andre vigtige personer blandt staben i Det Hvide Hus?

Mange flere spørgsmål kunne stilles om 'Deep Throat' og den feterede Woodward. Men spørgsmålene bliver sjældent stillet, for hvis man besvarer dem, risikerer man, at billedet af journalisten fra Washington Post krakelerer, og måske vil man indse, at omstyrtningen af præsident Nixon var ganske anderledes styret af - ja - magtens mænd.

Jørgen Staun
cand. mag.

Tak, Frankrig og Holland

Et stort flertal af vælgerne på den franske og den hollandske centrum-venstre-fløj sagde i sidste uge nej tak til EU's forfatning. Det kan venstreorienterede overalt i Europa være glade for. For det giver alle tiders chance for at sætte en ny kurs for EU-samarbejdet.

EU-forfatningten blev skrevet af et flertal af borgerlige politikere i EU-konventet, og blev gjort færdig af det flertal af borgerlige regeringer, der for øjeblikket står i spidsen for EU-landene. Derfor kan det ikke overraske, at det er rendyrket borgerlig politik, der præger forfatningsteksten: Liberaliseringer af uddannelse og sundhed, militær oprustning og mindre demokrati. Derfor viser meningsmålinger fra Frankrig og Holland da også klart, at det var et stort flertal til venstre for midten, der forkastede forfatningen.

Det giver hele Europas centrum-venstre en historisk chance for at lægge forfatningen på hylden og begynde en ny kurs for EU-samarbejdet med mere vægt på miljø og velfærd, med løsning af EU's store demokratiske problemer og med et EU-samarbejde, der koncentrer kræfterne om at løse fælles opgaver frem for at opbygge en ny stormagt. Tak for det.

Morten Homann
MF (SF)

Definitionen på en sjæl II

"Sjælen er 'Intethedens manglende evne til at opleve sin egen ikke-eksistens'," skriver G. Petersen den 6. juni og afleverer en diskret protest over negationernes akkumulation.

Tillad mig at spørge, om ikke forestillingen om sjælen er bevidsthedens overvældende selvforelskelse og anledning til en øvelse i at erfare om hin ukendte i stedet?

John Nielsen
rengøringsassistent

Fakta har flere fædre

Søren Blaabjerg lægger i lørdagsavisen den 4.-5. juni replikken "A benægter Fakta" i munden på Knud Kristensen. Men den replik har i forvejen allerede to fædre, nemlig både folketingsmand Søren Kjær og folketingsmand Jens Busk.

Ib Lydholm
Thisted

Præstens ordsprog

Tomme kirker buldrer bedst

P. Henriksen
Odenses C

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her