Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Debat
24. juni 2005

Alsidigheden er væk

Regeringen og DF vil lade den politiske uvildighed i nyhedsformidlingen på tv undersøge. Jeg opfordrer til at analysere brugen af 'politiske kommentatorer', bl.a. fordi de alle er tydeligt vilde med unionsprocessen og EU-forfatningen.

Alsidigheden er væk. Man bør også forske i den tendensiøsitet, der ligger i undladelserne af opsøgende journalistik. I flæng kan nævnes afdækning af den massive lobbyisme i EU-systemet, herunder magtklubber som Bilderberg og Round Table. Der er den rungende tavshed om selskabers overgreb på natur og mennesker i bl.a. Sydamerika og de sociale, miljømæssige og indirekte sundhedsmæssige skader forårsaget af gensplejset landbrug i en række ulande. Jeg har stået med fuld dokumentation herfor, men presse og tv vil ikke tage det.

Vi hører dagligt om x antal dræbte i Mellemøsten, men ikke i regnskovene og blandt bønder og oprindelige folkeslag som følge af korrupte regeringers samarbejde med vestlige firmaer. Få nu åbnet øjnene; hvert et tabt menneskeliv i de egne er lige så meget en nyhed som i Mellemøsten.

Og hvad blev der af USAs stjernekrigsprojekt? Se, der synes jeg, medierne skulle tage og kontakte fredsaktivisten Ulla Røder. Hun kan bevise, at EU samarbejder tæt med USA om dette vanvittige projekt, som er meget mere end blot missilskjold.

Magnus Falko
medl. af Enhedslisten

Rifbjerg fordrejer

Eneboeren Pippi er hævet over gruppepres. Den lidt forfængelige Georg Brandes var frittænkende nok til at være anti-socialist og anti-demokrat. Pippis værste fjende var socialismens børneprofessionelle, der ville have hende på børnehjem. At tage de to idoler til indtægt for kulturradikalismen er så Rifbjergsk, at det gør ondt.

At de kulturradikale klæbede sig til genier, der mente modsat dem selv, svarer til, når folk roser Gøgereden, og samtidig bifalder tvangsindlæggelse af ufarlige personer udfra psykiatrisk smagsdommeri.

Bo Warming
Nørrebro

Hold skarpt udkig

Den 6. juli beærer verdens ubestridte leder, George W. Bush, Danmark med sin tilstedeværelse. Og skønt Georgy Porgy utvivlsomt er historiens mest populære leder næstefter Adolf Hitler og Djengis Khan, vil der altid være små fraktioner, der hader friheden så meget, at der er risiko for en terroristaktion med tomme øldåser og ukvemsord.

Da vores statsminister naturligvis helst ikke skal fortryde alle de pæne ting, han har sagt om os, er det vigtigt, at vi viser, at vi stadig er en del af den verdensomspændende koalition, der bakker op om fredsindsatsen i Irak (Danmark, Uganda og Danmark). Det gør vi bedst ved at hjælpe vores gode danske politi med at gøre opmærksom på suspekte personer inden for en radius af 10 kilometer fra talerstolen.

Da jeg anser det for vigtigt at gøre verden sikker for demokratiet (for det tilfældes skyld, at det på et tidspunkt skulle indfinde sig), skal jeg hermed opfordre Informations læsere til at holde skarpt udkig. Selv om det naturligvis altid er en god ide at have øjnene med sig, regner politiet dog især med mulige aktioner fra følgende grupper:

Indvandrere (der som bekendt er muslimer og fanatikere).

Venstreorienterede (dette vil generelt sige til venstre for Dansk Folkeparti)

Pacifister og humanister (og andre mor-drenge, der ikke kan tåle at se en tommelskrue)

Kvinder og børn (som indsatsen i Irak som bekendt hovedsagelig har været rettet imod)

Osama Bin Laden (som er blevet set af vidner på et diskotek på Vesterbro torsdag nat, hvor han skal have danset med Prins Joachim til If You're looking for trouble)

Generelt suspekte personer som arbejdsløse, bistandsmodtagere, diabetikere og transvestitter.

Hvis du vil hjælpe med til at holde disse galninge på afstand, har du gjort dit til, at alle vi, som synes, præsident Bush er en mægtig flink fyr, kan få en dejlig dag den 6. juli. Ellers kan vi nok med lidt held være i en telefonboks.

Erwin Neutzsky-Wulff
forfatter

Kanonade

Regeringspolitikerne må sætte befolkningens tænkeevne lavt, siden de tror, at de ved hjælp af en række 'nødvendige' kanoner kan beskære vort udsyn. Interessant nok, for det er samme befolkning, der har givet dem magten.

Kanoner repræsenterer jo - underforstået - også det tilstrækkelige: Mere behøver I ikke, før I kan slå den almene del af hjernen fra og koncentrere jer om det i regeringens øjne væsentligste - jer selv.

Det sidste er kort, den politik de regeringsbærende partier har vundet og foreløbig fastholdt magten på. Omdrejningspunktet er - egoismen. Den dyrker og nærer især Venstre under slogans med 'fri' i sig, selv om egoister er de letteste at frihedsberøve - både politisk og økonomisk - fordi de ikke tænker i helheder.

Egoismen - eller pænere, individualismen - er et velstandsfænomen, hvor den enkelte er blevet forledt til at glemme, at grundlaget for den vundne velfærd akkurat er fællesskabet. Det er kolde politikere og determinerede erhvervsfolk ikke sene til at udnytte. Det eneste positive er, at denne uundgåelige udnyttelse kan få os på banen igen. Den får grundlaget - lighedstegnet mellem egen- og fællesnytte - til at smuldre, og systemet bryder sammen. Individuel velfærd er nemlig en umulighed i vakuum. Herefter kan vi så - i fællesskab - begynde forfra - men hvorfor gå den omvej, når vi med lidt konstruktiv tænkning kan gå den lige - kun fremgang?

Tom Elkær-Hansen
cand. polit

Gemmeleg

Der er nogen her og ingen der

Jeg er skjult

og det er jeg ikke

Rolf Steensig

Hjælp politiet

Hvis I får fingrene i Georg(e), når han dukker op her i juli, vil I så stille ham for en dommer for løgn og dumhed?

Ivan Gullev,
Frederiksberg

Borgmester Hesseldahl II

Kære Morten Hesseldahl. Det Thomas Oldrups og undertegnedes indlæg den 21. juni i korte træk handlede om, var din optræden i denne avis.

At du ikke går ind i en dialog på en saglig facon, men blot opfører dig helt og aldeles respektløst overfor én af dine tidligere tilknyttede forfattere.

Og at du så i dit svar bliver ved og trækker forfatteren endnu mere i håret, det forstår jeg simpelthen ikke. Det er usselt, er det. Det er tom magtanvendelse, Borgmester Hesseldahl.

Bevis for katten at du kan føre en saglig dialog uden at svine folk til!

Svend-Allan Sørensen
billedkunstner og forlægger

Ikke længere så social

Kære gifte læser. Forestil dig, at du og din ægtefælle skal leve for lidt over 6.000 kr. om måneden i alt efter skat. Se så på dine faste udgifter: Kan I det? Nej vel? I kommer til at gå fra hus og hjem.

Det bliver virkeligheden for et ukendt antal ægtepar på kontanthjælp i Danmark, når den ny integrationspakke bliver vedtaget.

Velfærdsstatens gamle arkitekt, Socialdemokratiet, går med til at sætte disse par på denne regulære sulteydelse, medmindre en af dem kan skaffe et minimum af ordinært arbejde. Med andre ord:

Det Socialdemokrati, der i 1930'erne gjorde offentlig hjælp til en lovfæstet ret for borgere i nød, vil nu tage det bare brød fra mennesker i det 21. århundredes Danmark, hvis de ikke kan sælge deres arbejdskraft.

Dette er en socialpolitisk forværring af stor principiel rækkevidde. For hidtil har man dog garanteret mennesker på kontanthjælp en minimal levestandard, vel at mærke så længe de indretter sig efter systemets mange krav.

Men nu er det lige pludselig markedets vilkår, der afgør, om de svageste i samfundet skal have deres mest basale behov opfyldt.

Et afgørende brud med velfærdsstaten er sket, uanset hvor meget de ansvarlige politikere bedyrer, at de vil bevare den.

Vi skal helt tilbage til 1941 for at finde en større svinestreg:

En socialdemokratisk arbejdsminister Kjærbøl tvang dengang danske arbejdsløse til at arbejde for naziregimet i Tysklands bombehærgede byer.

Det nye friske pust i partiet, Helle Thorning Schmidt, medvirker i stedet til at voksne mennesker bliver flaskesamlere eller subsistensløse.

Ingen bør spille forargede, hvis den integrationspakke ender med at skabe nye kriminelle.

Og socialdemokraterne kan roligt stryge første halvdel af partinavnet.

Kai Otto v. Barner
Solbjerg

Bushs skjulte dagsorden

Måske er præsident Bush ikke en dum ignorant. Måske ved han udemærket, at vi står overfor nogle alvorlige klimaproblemer, måske er han ikke blindet af kortsigtede økonomiske gevinster. Måske har han en langsigtet, skjult dagsorden.

Når 99 procent af alle miljøforskere er enige om, at forbruget af olie må reduceres, og at vi må udvikle mere miljøvenlige energikilder, hvorfor ignorerer Bush så disse klare udsagn?

Er det fordi hans krigsmaskine kræver store mængder olie, og har han planer med sin militære overmagt, vi ikke kender til?

De lande, der har underskrevet Kyoto-aftalen, vil i en periode, indtil de vedvarende energikilder er blevet mere effektive, stå over for nogle konkurrencemæssige problemer i forhold til lande, der ikke overholder Kyoto-aftalen.

Dette kan betyde, at USA's, i forvejen ikke ringe, teknologiske forspring vokser. Over en periode på 10-20 år kunne USA på denne måde gå hen og blive en uimodståelig, militær magt.

Skrækscenariet udsprang af denne tanke og går i al sin indlysende enkelthed ud på, at USA kort sagt erobrer eller destruerer potentielle fjender, så som Europa, Rusland, Kina og Japan for derefter, i sidste øjeblik, at iværksætte en drastisk klimaplan der redder dem fra 'grillkyllingedøden' - nu som ene hane i hønsegården.

Stefan Hansen
producer

Protester mod lukkelov

Indtil den 1. juli 2005 har butikkerne i Danmark i al almindelighed lukket 40 søndage om året, og fra den 1. juli 2005 har butikkerne lukket 32 søndage om året.

Tidligere havde butikkerne lukket 51 søndage. Og i fremtiden fra 2010 har butikkerne måske lukket nul søndage hvert år.

Det vil være prisværdigt, hvis vores politikere tør tage stilling og ikke overlade det til markedet at bestemme, hvornår butikkerne skal være lukkede.

Vi har valgt vores politikere hertil, og det giver anerkendelse, hver eneste gang en af vores valgte vil tage stilling med en klar begrundelse for os, som bor og har vores hverdag i Danmark.

At tage stilling til at butikkerne ikke skal have åbent om søndagen, vil være et forsvar for grundlæggende værdier.

Det vil give plads til, at der en dag om ugen i et helt menneskeliv fra fødsel til død vil være et andet tempo end de andre seks dage i ugen.

Og det vil give respekt om at der en dag om ugen er brug for ikke blot et andet tempo, men også for, at vi som borgere i velfærdssamfundet fokuserer på andre værdier end de, som er bestemt af markedet.

Jeg opfordrer derfor alle til at protestere mod den stramning af lukkeloven, som blev vedtaget i Folketinget i sidste uge, hvor endnu flere søndage er blevet givet til markedet i stedet for fortsat at tilhøre det enkelte menneske og dets nære omgivelser.

Protester ved at bruge alle søndage i hvert år til det, som er tæt på dig selv. Måske på nær en før jul.

Ole B. Nielsen
København V

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her