Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Debat
28. juli 2005

Blind, maskulin dobbeltmoral?

Klaus Lynggaard undres og frustreres i sin anmeldelse den 13. juli over, at Mariah Carey under sin koncert i Tivoli tilsynealdende ikke turde give sig hen på musikkens præmisser i tiltro til egne evner, men i stedet gang på gang afbrød koncerten med tidskrævende, sexede kostumeskift. I samme anmeldelse tillader samme Klaus Lyngaard sig at 'anmelde' sangerindens ben, barm og bagdel.

Den er ikke usædvanlig blandt drengerøve, denne 'uskyldige' uforståenhed overfor kvinders 'mærkværdige', overdrevne optagethed af deres ydre, men det undrer og frustrerer mig, at Information ukritisk låner den sine spalter.

Mette Friis-Nielsen
Viby J

Hartlings sjæl

I en af DK4's til bevidstløshed bragte genudsendelser udtaler Ole J. Hartling (Det Etiske Råds formand), at han ikke har problemer med xenotransplantationer (at mennesker genbruger dyrs organer). Begrundelsen er, at vi jo alligevel spiser dyr som f.eks. svin.

Men hvordan kan vores ihjelslagning og konsumption af dyrene retfærdiggøre, at vi også opfostrer dem i totalt unaturlige miljøer med henblik på at løse afstødningsproblemet - for siden at anvende deres organer med det formål at forlænge vore egne, miserable liv?

For mig at se er det en dårlig begrundelse fra en mand, der ellers har fornuftige synspunkter vedr. f.eks. aktiv dødshjælp. Er det ikke et moralsk/åndeligt skråplan, man er inde på? Og hvordan kan erklærede kristne (som Ole J. Hartling) tilslutte sig slige (merkantile) bestræbelser på at forlænge menneskelivet?

Har de overset skriftstedet, hvis ordlyd er denne: "Frygt ikke for dem, der dræber legemet. Frygt snarere for dem, der dræber både legeme og sjæl i helvedes ild"?

Ja, det lyder måske drastisk, fanatisk og fundamentalistisk, men ærligt talt: Burde der ikke være en grænse for, hvad vi kan tillade os?

Per H. Christiansen
Frederikssund

Opgør med terror

Esbjerg Fredsbevægelse tager skarpt afstand fra terrorbomberne i London. For at mindske terrortruslen må vi bl.a have:

Bedre debat med politikkerne: Det er for farligt, når visse politikere affejer kritik af regeringens terrorpolitik med, at kritikerne går terroristernes ærinde, når de prøver at forstå årsagerne til terrorisme.

Flere undersøgelser. Professor Robert Pape fra Chicago Universitet har undersøgt samtlige tilfælde med selvmordsbombere siden 1980 og fundet, at 19 ud af 20 skyldes et demokratisk lands besættelse og undertrykkelse af et område, som selvmordsbomberne mener er deres; dvs. ikke religiøse årsager.

Al-Qaeda siger: 'I undertrykker og dræber os, og så svarer vi igen.' Vi skal fjerne deres grundlag for at hverve medlemmer ved at fremme retfærdighed for alle mennesker, også i de arabiske lande. Derfor skal der også tages afstand fra statsterrorisme. Israels opståen blev muliggjort af militær magt, etnisk udrensning og af-arabisering af landet i 1948.

Vi må have tid til demokratisk udvikling. Det tog USA 176 år at gøre op med racismen. Unionsforfatningen blev ratificeret i 1788 og Civil Rights Act blev underskrevet i 1964. Og vi må huske, at det er en besættelsmagts pligt at beskytte befolkningen og genopbygge landet ifølge Genévekonventionens kapitel IV. Det sker ikke.

Poul Eck Sørensen
formand, Esbjerg Fredsbevægelse

Undskyld

I Storbritannien er man i fuld færd med at indskrænke de grundlæggende borgerlige rettigheder. Det sker for, at man bedre kan beskytte befolkningen mod terrorismen.

En komplet uskyldig mand er sammesteds netop blevet brutalt myrdet af civilklædt politi, fordi man fejlagtigt troede, der var tale om en selvmordsbombemand. Han var brasilianer af fødsel og dermed til sit uheld af et mistænkeligt sydlandsk udseende og har sandsynligvis båret på en taske af en slags, om hvilken man jo aldrig kan vide om den indeholder en bombe eller ej. Dette var for 'terrorbekæmperne' åbenbart tilstrækkelig grund til at tage rask beslutning og skyde først. Politiet beklager episoden og har sagt undskyld til de efterladte.

Undskyld! Ja, man er vel dannet og civiliseret, her i den noble vestlige kulturkreds, der altid er klar til at rykke ud, når onde kræfter verden over driver deres lumske spil.

Søren Blaabjerg
Hørning

Opgiv frygten

Inden vores frygt får os til at undgå offentlige steder og muslimer, så stop op. Tag del i den præventive indsats. Den del af præventionen som er baseret på tillid. 'Marginaliseringen' af mennesker pga. hudfarve, navn og religion gør, at disse føler sig udstødte, uønskede og uden håb. Det skaber frygt, had og vrede.

Kombineret med en stor uret i verden, giver det grobund for ekstremisme. De bliver siden forført til at gøre en forskel i verden ved at tage deres og andres liv. At de går iblandt os, er også nøglen til at forhindre, at det bliver for sent: Når de sidder i toget med bomben i rygsækken.

Vi kan ikke forvente, at de nytilkomne skal opføre sig 'dansk', når vi dernæst afviser dem på diskoteker og jobs pga. udseende eller postnummer. Det er dybt fornedrende og ydmygende. Vi kan ikke forvente respekt, hvis vi ikke viser den.

Vi har en mulighed for at påvirke vores medmennesker positivt. Det er enkelt: Behandl andre som du selv vil behandles. Opgiv din frygt, gør en forskel og ræk ud, og vis tillid. Men tør du? Tør du tro på det gode i mennesket og udfordre din egen frygt?

Peter Keller-Larsen
København V

Kispus

Solens spreder sine benzinstråler ud over gungrende vidder. Bilerne løber forelsket af sted mod nye ukendte mål. Kiosken besvimer et ældre ægtepar. Husene drømmer sig ind. En muskuløs dreng letter med kilometerlange tilbøjeligheder fra badebroen og bliver til en sky. Kranen drypper. Havet lever og smiler. Der varmes op til et budskab.

Rolf Steensig

Apropos socialisme

Kapitalisme er det bedste bevis på, at socialisme ikke fungerer i praksis.

P. Henriksen,
Odense C

Tal grønlandsk, din hund!

K og S er enige om, at tilrejsende grønlændere for at få kontanthjælp skal lære dansk efter gældende regler om flygtninge og indvandrere.

Hvorfor det? Grønland er en dansk koloni, og grønlændere er danske statsborgere med dansk pas og egen dialekt. Hvorfor lærer danske børn ikke grønlandsk i skolen?!

Fordi vi er besættelsesmagt: Danmark introducerede sygdomme, alkohol, religion og vestlig dekadence til en kontinentstor ø og dens urbefolkning. I dag har vi en velfortjent og fremtrædende plads på Amnestys internationale liste over torturlande, fordi vi holder grønlandske fanger isolerede på tidsubestemte straffe.

Husker nogen Thule-sagen? Storpolitik over mennesker. Og som ægte koloniejere mærker vi så ikke alle en snert af 'taber', når vi ser en grønlænder på gaden, inden vores civiliserede 'alle-skal-være-her' når at male følelsen over?

Min kolonimagt-status gør, at jeg frit kan søge min lykke i Grønland uden visum - og tale dansk dér. Men ønsker en grønlænder at rejse til den fjerneste egn af det danske rige - til Danmark - og søge sin lykke hér, skal han lære dansk.

Nogen siger, at vi i dag blot er forpagtere af Grønland i et globalt spil. Fint. Så slipper jeg for at skamme mig over at være besættelsesmagt.

Men det ændrer ikke ved, at grønlændere er danske statsborgere; tværtimod. Vi skulle ikke blot forpligtes til at give grønlændere kontanthjælp, hvis de kommer hertil for at leve - pengene skulle gives med et "undskyld" og "hvad kan vi hjælpe med?" - på grønlandsk!

Kenneth Krabat
forfatter

Trekant(et)

Rune Lykkeberg deltog i Deadline på DR2 den 25. juli sammen med professor David Gress, og kom her med nogle interessante betragtninger om "dressur af rotter" ved hjælp af "pisk og gulerod," samt en bemærkning om de underste der skal være syndebuk for os alle. De skal ikke tro, de er noget, og de skal leve på et eksistensminimum.

I betragtning af Informations serie om de vellykkede, kreative danskere, ville det være spændende at få udfoldet Lykkebergs tanker som et venstrefløjsprojekt (hørte I det i SF?)

HC Grau Nielsen
Odense

Alt for damerne

Den 22. juli kunne man læse, at Information har indledt et redaktionelt samarbejde med The Independent, Dagbladenes Bureau og Frederiksborg Dagblad.

Jeg har længe haft mistanke om, at Information samarbejder med mit lokale kirkeblad, og den 26. juli kunne man så se, at avisen vist også har noget i gang med Billed Bladet, eller er det måske Søndags BT?

Jeg tænker på artiklen "19 år som statshemmelighed," hvor Information går bag om "Mitterrands hemmelige datters" skæbne.

I sin evige jagt på de høje oplagstal prøver Informations redaktion åbenbart at finde læserne i et miks af Kristeligt Dagblad og lettere lavpandet underholdning.

Farvel og held og lykke, - det bliver der vist brug for

Steen Østergaard Olsen
København Ø

Kom så, Pittelkow!

I kronikken den 18. juli foreslog jeg et antropologisk feltstudie, der sammenlignede Ralf Pittelkows fascination af Italiens Røde Brigader med Hizb-ut-tahrirs aktuelle fascination af al-Queda.

I håb om at vi alle kunne blive klogere på, hvad der driver relativt veluddannede og ikke specielt armodige folk til at fascineres af terrorisme. Og ud fra den optimistiske formodning, at kommentatoren Ralf Pittelkow selv ville bidrage med en relevant kommentar.

Så kom nu, Ralf Pittelkow!

Flemming Chr. Nielsen
journalist og forfatter

Ensporet pastor Kvist

I Information den 25. juli var der et tema om kunstig befrugtning. Kunstig befrugtning er et emne, som bliver vigtigere og vigtigere at forholde sig til og danne sig en mening om.

Min holdning er, at lesbiske skal have lov til kunstig befrugtning, og jeg kan heller ikke se noget problem i, at det bliver på statens regning. Hvis kvinder, der er gift med mænd, kan få det på statens regning, kan lesbiske kvinder vel også.

Modstandere at dette synspunkt, fremfører ofte, at der skal en mor og en far til en familie, og at det er 'synd' for de børn, der bliver opdraget af f.eks. to mødre. Det er jeg ikke enig i, og der er bl.a. lavet undersøgelser i Sverige, der viser, at synspunktet heller ikke holder. Vi ser i dag flere og flere sammenbragte familier, og begrebet kernefamilie bliver i forvejen mere og mere sjældent.

Vi skal ikke være så bange for 'det fremmede'. Alt behøver ikke gå efter konceptet villa, Volvo og vovse. Hvis det er 'synd' for børn med to mødre, er det så ikke også 'synd' for skilsmissebørn? Jeg vil hellere have to mødre der elsker mig, end en far og en mor der skændes om forældremyndigheden.

Til sidst vil jeg godt sige til den ensporede og fordomsfulde pastor, Morten Kvist, at der ikke er noget der er normalt og unormalt i disse år.

Johanne Lindberg Callesen
skoleelev, mdl. af Enhedslisten

Toiletsæder og skikke

Det var nedslående at læse om toiletbrættets korrekte placering (Information den 22. juli).

Jeg sætter alt på et bræt og forsøger at lægge låg på emnet ved at erklære, at toiletter altid skal forlades med brættet opslået. Af den simple grund, at man aldrig kan vide, om næste bruger er en mand, der ikke slår det op og strinter det til!

Altså, op med brættet, mand og kvinde, inden toilettet forlades!

Thor Nielsen
København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her