Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

12. juli 2005

Spøgelseskvinder i Irak

Monica Weischelfeldt spørger i et åbent brev til Anders Fogh den 9. juli, hvornår han har tænkt sig at trække Danmark ud af krigen i Irak, "så vi kan være trygge igen". Der har været fremført mange argumenter for og imod krigen i Irak. Selv deltog jeg i marts 2003 i en demonstration, arrangeret af de to venstreborgmestre Martin Geertsen og Søren Pind under parolen: "Afvæbn Saddam - For fred og demokrati".

De seneste feje terrorbombninger af civile i London får mig ikke til at ændre holdning. Tværtimod. Ifølge den irakiske kvinderetsforkæmper Yanar Mohammed, Organisationen for Kvinders Frihed, er der mere end nogensinde grund til at støtte kampen for (irakiske) kvinders frihed.

Saddam var en diktator, men Irak var en ikke-religiøs stat, hvor kvinder havde ret til skilsmisse og var beskyttet imod polygami. I dag ser vi et helt andet billede. På grund af indflydelse fra blandt andet Iran og Saudi-Arabien er gaderne nu fyldt med spøgelseskvinder, der er dækket til fra top til tå.

Og ifølge Yanar er sløret bare en begyndelse. Derefter følger total underkastelse. F. eks. har den midlertidige regering fremsat et lovforslag om at stætte en stopper for det moderne familieliv og vende tilbage til sharia. Yanar Mohammed bor i dag i Bagdad, hvor hun fortsat kæmper for kvinders rettigheder og mod sharia-lovgivning i Irak. Som sin europæiske medsøster, den hollandske politiker Ayaan Hirsi Ali, kan hun kun bevæge sig rundt i følge med bevæbnede bodyguards.

I modsætning til Monica Weischelfeldt mener jeg, at tryghed kan købes for dyrt. Aldrig har det været mere relevant at tage et opgør med den herskende mandsdominerede og religiøse chauvinisme. Med andre ord: Gentage 70'ernes kvindekamp, men denne gang medinddragende både mænd og etniske minoritetskvinder.

Jette Plesner Dali
Slotskredsens Kvindegruppe Venstre, Frederiksberg

Danmark skal ud

Med bomberne i London er debatten om terror i Danmark igen blusset op. Regeringen og dens støtter kræver mere politistat for "at sikre Danmark". Det er en kolossal afledning fra deres eget ansvar. For terror i Vesten er nemlig ikke angreb på 'vestlige værdier' eller på 'demokratiet', men hænger sammen med den terror og enorme krigsforbrydelser, som de vestlige regeringer bedriver. I lande som Irak og Afghanistan har Vestens og Danmarks forbryderiske krige kostet omkring 150.000 uskyldige mennesker livet. Det er cirka 3000 gange London.

Så længe Danmark deltager i 'krigen mod terror', som netop er terror og terrorskabende, og som beviseligt har betydet mere terror, vil Danmark være i farezonen. At trkke Danmark ud af denne terrorkrig er ikke at 'bøje af for terroristerne'. Det er et konkret bidrag til et mere sikkert Danmark og en mere fredelig verden.

Carsten Kofoed
København N

Beck er en skuffelse

Hvilken skuffelse at se den svenske krimi-serie Beck på DR. Navnet forpligter på arven fra Sjöwahl og Wahlöö, men tag f. eks. Manden uden ansigt vist den 7. juli: Forbrydelsen gøres 'privat', noget om hævn og jalousi og eksotiske traditioner. Men, hvad der dermed dækkes til, er 'forbrydelsen' med stort 'F': Det kapitalistiske samfunds og systemets overgreb både mod den lille mand og mod den jævne politimands sunde fornuft. Det var, hvad Sjöwahl og Wahlöös romaner om Martin Beck søgte at afdække.

Ole Lange
Ringkøbing

Informations navletatovering

Jeg synes efterhånden, det er latterligt at skrive samfundsrelaterede læserbreve til et livsstils- og kirkemagasin, hvorfor jeg kun skriver, at for mig kunne en researchet artikel om kommunalreformens konsekvens i Randers også gå for at være "sommer med substans." Kvalmen, der fik mig til at kaste kaffen op ud over Informations Scanpixfoto af Srebrenica Memorial Center, ville være tilsvarende mindre - og dermed også skammen.

Vagn Smed
Havebyen Mozart

Velkommen til Janteland

Bille August nyeste film Return to sender er blevet rakket ned af et enigt anmelderkorps. I interviews i forbindelse med premieren kritiserer han den danske film for at være en pølsefabrik. Hvis man kommer med et oplæg til en film, bliver den skåret til, så den passer til den socialdemokratiske salamistørrelse. Men Bille August skulle have holdt sin kæft. For nu har anmelderkorpset luftet alle deres antipatier mod ham og glemt at se hans film. Du skal ikke tro du er noget, Bille! Vi andre kan gå ind og se en god film - den er bedre end anmeldelserne gør den til!

Helgi Breiner
musiker

God forklaring på terrorismen

Det er forkert, når man siger, at der ikke er nogen rationel forklaring på terrorismen. Årsagen er den såkaldte koalitions tilstedeværelse på arabisk/muslimsk territorium. Hvis de vestlige lande, de kristne lande, herunder Danmark, også Japan, trak deres militære styrker væk og ud af de muslimske lande, ville terrorismen forsvinde som dug for solen.

Det er vestlig militær tilstedeværelse i Saudi-Arabien, Afghanistan, og Irak, der er problemet - ligeså problemet med palæstinenserne, der stadig ikke har fået deres eget land.

Ingen lande kan lide at være besat af andre. Selv danskere gik til modstand, dengang Danmark var besat.

Tony Blair, Englands premierminister, udtalte forleden, at man nu skulle finde forklaringen på terrorismen. Men han behøver ikke lede længe efter den, den er da kun alt for indlysende.

Tom Nielsen
Frederiksberg

Implosion

Undgå tog og bus(h).

Besøg ikke Tivoli.

Køb ind efter lukketid.

Vær dig selv nærmest. Gå i kirke.

Ivan Gullev,
Frederiksberg

Hovedet i bushen

Hver gang statsministerens lokum brænder, er han usynlig. Således også denne gang, hvor hans deltagelse i den illegale krig i Irak endnu en gang tændte en brand, og det blev overladt til andre at slukke gnisterne fra den. Er det regulært kujoneri, og har han også lært det af Bush?

Poul Malmkjær,
Gentofte

Lyde kan fremme forståelsen

Nikolaj Rønhede tror (Information den 5. juli), at jeg som redaktør for P1 sidder og bestemmer over hver en lyd, som måtte optræde på kanalen i løbet af et døgn. Det samme tror Carsten Kjær Andersen (den 8. juli), som har hørt et P1-program uden jingler - og derfor humoristisk antyder, at jeg må være taget på ferie.

P1 er DR's talebaserede samfunds- og debatkanal - og bruger derfor ikke musik som selvstændigt programelement. Men selv på en talekanal kan det være hensigtsmæssigt at bruge lyd, musik m.m. til at skabe stemning, struktur, genkendelighed og dynamik, når det bruges med måde - hvilket vil sige ikke for meget og ikke for dominerende. Derfor er der jingler før en Radioavis som genkendelig 'signalgivning' - og korte stykker musik i længere flader og samtaleprogrammer for at skabe struktur, stemning og dynamik. Lyde kan også være med til at sætte scenen og skabe rammen for historien - f.eks. i reportager, montager og dokumentarprogrammer - og skal dermed bidrage til at fremme forståelsen.

Disse lyde bruges givetvis ikke lige godt alle steder - men derfra og til at påstå, at lydene skyldes at jeg ikke mener folk kan koncentrere sig i længere tid, er der trods alt meget langt.

Anders Kinch-Jensen
P1-redaktør, DR

Hauge og agurkerne

Sommeren er over os. Agurkerne trives i drivhuset, og Hans Hauge breder sig med sit vrøvl over hele to sider i Information.

Man kommer helt til at længes efter høsten!

Jens Frydendal
Tjele

Hauge og Bush

Hans Hauge skriver i Information den 9. juli under overskriften End lever venstrefløjen: "Den venstreorienterede diskurs deler verden op i det samme binære højre-venstre- og ven-fjende-system, som den altid har gjort, og den ændrer kun betydningerne."

Kan Hauge forklare, hvor George W. Bush hører til - sådan politisk altså - når han siger: Enten er I med os eller imod os?

Mikael Witte
Harlev

Vartegnskuller

Som kommende beboer i det banebrydende, hollandsk inspirerede karrébyggeri på Sluseholmen har jeg haft armene højt hævet i begejstring over at kommune og arkitekter virkelig er fremme skoene. Forleden røg armene helt ned i knæhøjde, da en naboorientering fra kommunens byplankontor, som byplanen kræver, afslører planer om et højhus i 11 etager på molespidsen klos op ad Sluseholmsbyggeriet, som er på fire-otte etager.

Et fuldstændigt stilbrydende misfoster, som mest af alt giver mindelser om luksussiloer i Florida og Singapore. Et såkaldt vartegn, som byplanen og dermed kommune og måske politikere, giver tilladelse til ved at dispensere fra havneopfyldning og Sluseholmens samlede facadeudtryk. For at tækkes - ja, hvad og hvem? Arkitektambitioner, politikerditto, pengemænd? I hvert fald ikke beboerne, som i god tro har købt boliger i Sluseholmen af sociale og miljømæssige grunde. Som om det store karrébyggeri ikke er vartegn nok. Højhuset er på alle måder malplaceret og rummer lejligheder til den nette pris af op til otte millioner. Hvilket klientel har råd til det?

Dette amøbeformede luksusbyggeri udsender ganske andre signaler end kanalbyen. Med kaldenavnet Metropolis og turkise farver kan kontrasten og hovmodet ikke blive større.

Kom dog til besindelse, kære kommune, og vær dine oprindelige ideer om Amsterdam-lignende forhold på Sluseholmen tro! Til alle andre: Der er indsigelsesfrist den 20 juli.

Troels Brücker
Hvidovre

Apokalyptisk sutteklud

Det frygtelige ved terrorangrebet i London - ud over det helt konkrete tab af menneskeliv - er den kyniske trivialisering, der er sat ind i forbindelse med disse anslag mod den civiliserede verden. Terror er blevet en del af hverdagen og omfattes dermed gradvist af ligegyldighed og resignation.

Samtidig sættes en anden vestlig tendens i spil. Nemlig trangen til at forklare og forstå alt. Den har naturligvis sit positive udspring i en rationalistisk verdensopfattelse, men den står ret beset magtesløs over for islamitisk begrundet terror. Da denne terror i sin grund er uforklarlig. På den led er den at sidestille med nazismen, som bag renhedsdyrkelsen og massemobiliseringen ikke var ideologi men dødskult. Med det erklærede formål at slå alt og alle ihjel.

Ikke alene modstandere og afvigere, men også tilhængere, menigmand, kvinder og børn. Nazismens totale krig minder dermed om islamismens totale terror, hvor alt og alle og i sidste ende dennesidigheden og livet selv er mål for dens blinde hadefuldhed.

Dermed står vi med en nihilisme, der ikke, som Nietzsche forudsagde det, er begrundet i fraværet af gud. Den islamistiske terror er nihilisme med gud som apokalyptisk sutteklud. Dens eneste formål: At sætte verden i brand.

Det er uforklarligt. Det er uforståeligt. Det er urimeligt. Det omfattes ikke af rationaliteten.

Uwe Max Jensen
Skæring

Vold ekskalerer vold

Fattige mennesker er ikke mere voldelige end rige mennesker.

Rige voldelige skaber derimod vold blandt fattige.

Vi er er en del af volden i Irak. Det er på tide, at tropperne vender hjem.

Terror bekæmpes ikke med øget vold, men med dennes ophør.

Flemming Rich
Bagsværd

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu