Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
20. juli 2005

Terror og ret

Den Tyske Forfatningsdomstols underkendelse af EU's 'europæiske arrestordre' - der giver andre EU-landes politi og domstole magt til at overtage tyske straffesager - er et vigtigt forsvar for retssikkerheden:

Politi og retshåndhævelse er integrerede dele af folkestyret. Disse magtbeføjelser skal ikke kunne udøves af andre landes politi og retsmyndigheder.

Tilsvarende gælder efter den danske grundlov. Danske lovbrud for danske domstole. Det er her, vi har grundlag for demokratisk kontrol

Dommen er et - desværre enkeltstående - modstykke til det kompakte politiske terror-hysteri, der i disse år kræver uhyrlige udvidelser af politiets magt.

Det sker ud fra det amerikanske Guantánamo-princip:

Hellere bure 10 uskyldige inde (og mishandle dem!) end risikere, at én eneste skyldig går fri.

Dette vanvid har tilmed baggrund i den kendsgerning, at EU's samlede immigrationspolitik fungerer som en samling undertrykkelses- og diskriminations-apparater, der sikrer det mest effektive grundlag for udvikling af terrorisme.

Den seneste danske 'integrations-pakke' vil kunne få terroristen op i utallige medmennesker.

Ole Krarup
professor, dr. jur. MEP

Den eneste civilisation

Jeg har lige opdaget, at jeg bor i et tredjeverdensland. Alle ved, at i tredjeverdenslande kommer man ikke videre uden bakshish, bestikkelse.

Ved grænseovergange, lufthavne, politi og alle myndigheder kræves bakshish, hvis du eller din sag skal videre. Vi har i hvert fald lignede tilstande i udlændingestyrelsen.

Hvis du bare er forfulgt eller står til at blive myrdet, hvis du er skadet og traumatiseret fra livet i krigszonerne, så kommer du ikke ind. Den slags har vi nok af. Noget for noget - og du har ikke noget. Ok, dit barn kan blive, men du må gå, vi kan ikke bare lukke alverden ind.

Har du 34.000 kroner? Jamen, så værsgo. Stort smil. Kom bare ind. Videregående uddannelse? Professorat? Det er vejen til lagkagen, følg bare med, der er masser af plads.

Sådan er det nu i "verdens eneste civilisation" (citat: Pia Kjærsgaard) Et land der kun har hjerne og intet hjerte.

Jeg troede, at kun primitive og brutale regeringer kunne acceptere en apartheid-politik, men Danmark styrer mod en diskrimination af minoriteter og anderledes tænkende. Fratager mennesker deres rettigheder, retssager 'arrangeres', og vi skal integreres.

Vor Herre bevar os. Jeg vil ikke være som jer.

Gerald Procter
Rønde

Labans hukommelse

Mehdi Mozzafarri, professor ved Aarhus Universitet, kritiserer den 15. juli herboende imamer for ansvarsforflygtigelse og manglende afstandtagen fra terror.

Men det er helt forkert, mener imam Abu Laban: "Ved hver eneste lejlighed fra 11. september 2001 og frem til nu, også i forhold til selvmordsbomber i Israel, har jeg og mine kolleger fordømt den aktionsform. Hver gang - også under fredagsbønnen."

Det er ikke imidlertid ikke korrekt. Ved fredagsbønnen I Det Islamiske Trossamfund den 5. april 2002 sagde Abu Laban til sine trosfæller:

"I skal ikke tro, at de, der bliver dræbt i kampen, er døde. De er levende hos Allah, og Allah giver dem gaver. Vi skal tænke på at være aktive og ikke passive."

Direkte adspurgt om Laban ville fordømme selvmordsaktioner i Israel lød svaret:

"Jeg vil ikke fordømme noget som helst. Hvis man vil det, skal man gå til terrorens rødder, som er Ariel Sharon og de zionistiske bevægelser."

Det Islamiske Trossamfund ønsker ifølge Abu Laban at "bidrage til en normaliseret relation mellem danskere og moderate muslimer."

Hvis ovenstående er udtryk for holdninger hos moderate muslimer, tør jeg slet ikke tænke på, hvad der foregår i hovedet på de rabiate.

Jette Plesner Dali
fmd., Venstres integrationsudvalg på Frederiksberg

Omverdenssanseren

Nu skal det være, det er på høje tid, at jeg får sagt tak til Klaus Lynggard for hans inspirerende, kloge, vidende, ordrige skriverier i vores avis gennem mange år.

Han er i sjælden grad varmt omverdenssansemde. Pas godt på ham.

Birthe Bloch
Hørsholm

Åbenhed, tak!

Hvornår vil regeringen og Dansk Folkeparti være med til at skabe åbenhed i Udlændingestyrelsens afgørelser om familiesammenføring?

Nu har vi efterhånden i en del enkeltsager set, hvordan et afslag pludselig bliver omstødt, efter at det par, som ønsker familiesammenføring, er stået frem med deres historie i medierne.

Er det fordi, regeringen pludselig er blevet mere menneskelig, eller ændres afgørelserne for ikke at skabe yderligere medieomtale, dvs. for at undgå et folkeligt krav om en undersøgelse af omfanget af disse uretmæssige afslag på familiesammenføring?

En ting er, at 24-årsreglen og tilknytningskravet ikke respekterer menneskerettighederne.

Det vil nogle (selvfølgelig) være uenige i. Men vi kan vel alle sammen være enige i, at det skal være muligt at efterprøve, om lovgivningen overholdes?

Det er ikke muligt, så længe VKO ikke vil opfylde oppositionens krav om åbenhed i grundlaget for afgørelser om familiesammenføring.

Hvordan kan man f.eks. efterprøve om ens sager behandles ens?

Bjørn S. Johansson
Radikal Ungdom i Odense

Se en hjemløs danse

Hjemløseavisen Hus Forbi er gået med i en lille flok, der vil samle penge ind til en fond, der skal gavne hjemløse. Desværre er vejen til kontanter, at hjemløse skal udstilles i et arrangement, hvor sponsorer og andre interesserede kan møde de hjemløse og få lov til at trykke deres hånd.

Hjemløseorganisationen SAND tager kraftigt afstand fra den slags arrangementer, der udstiller udsatte mennesker i en sag, hvor det kan ligne, at det er initiativtagerne selv, der ønsker at blive profileret på deres sag gennem "Giv din Hånd".

Inspirationen til initiativet kan være hentet i Zoo, hvor der udstilles dyr, som der fortælles histiorier om, så tilskuerne kan lære dem at kende _ og firmaer kan overveje at gå ind og sponsorere en fond i Hus Forbi.

Det undrer os i hjemløseorganisationen, at Hus Forbis bestyrelse synes, det er ok at gå ind i en aftale, der handler om at udstille hjemløse ene og alene for at vække opmærksomhed omkring enkeltpersoner, der ønsker at skilte med en såkaldt social profil.

Ole Rudolf
formand for SAND

Hedegaards hukommelse

Med en misundelsesværdig hukommelse kan Lars Hedegaard (LH) i Information den 16.-17. juli referere, at jeg den 6. august 1962 på et SUF-møde på Elsehoved skulle have sagt, at 15 procent af stemmerne ved et valg ville være rigeligt til, at vi tog fat på 'samfundets socialistiske omdannelse'.

Nu er det i sagens natur umuligt at dokumentere, hvad man ikke har sagt, så det skal jeg end ikke forsøge. Jeg har både i SF og senere i VS deltaget i mange politiske slagsmål om nødvendigheden eller ikke-nødvendigheden af et stemmeflertal, og jeg véd, at jeg konsekvent har insisteret på nødvendigheden. Af samme grund blev jeg af mange af de mere stålsatte SUF'ere, herunder LH og andre senere konvertitter, betragtet som småborgerlig.

Så LH's 'oplysning' forekommer lidt ejendommelig. Så meget mere, som jeg netop i foråret 1962 (sammen med Jens Majgaard) skrev et omfattende programskrift, som med ganske små ændringer blev SF's første og 100 procent demokratiske principprogram.

Dét kan dokumenteres, så dét skulle historikeren LH nok hellere have holdt sig til.

Preben Wilhjelm
Frederiksberg C

Fattig artikel om Afrika

Det stakkels demokrati må have grundigt ondt i nakken. Af at have stået på hovedet i årtier. For folkestyre lader desværre til at være væltet af pinden til fordel for styring af folk.

Denne misforståelse af ordet skinner tydeligt igennem i Bruce Andersons artikel om Afrikas fattigdom (den 15. juli). I årtier har det fra Verdensbankens prædikestol dundret ud over Afrika: 'Frihandel! Frihandel macht frei!' For hvem? For Vesten, som bl.a. nu sælger sine varer til dumping-priser på de afrikanske markeder og for længst har overtaget al ('fri'-) handlen i disse lande.

Dette faktum har et indlysende budskab, som ikke burde være så svært at overse: Korrigér til retfærdig handel og overlad til folket (i de afrikanske lande vel at mærke) at styre hvilken form for økonomi, de finder nyttigst. Og alligevel vælger Anderson kun at fokusere på, hvad vi skal stille krav til dem om. Folkestyre eller styring af folk?

Sørgeligst er det dog, at han uden nogen mellemregninger, men ved brug af stereotyperinger over et helt kontinent, springer til sin konklusion. Nemlig at det Afrika har brug for, er yderligere liberalisering af deres handel - en liberalisering som åbenbart kun bremses af deres egne regeringer.

Hvad om vi i Vesten begyndte at leve op til vores egne ord om demokrati og lod folket i de pågældende lande bestemme over deres egen økonomi (gennem deres folkevalgte ledere)?

Hvad om vi i Vesten gjorde noget ved den frihandel, som vi er så forelskede i - f.eks. ved at fjerne den enorme landbrugsstøtte i EU og undlade at træde med vores dumping-ris på de afrikanske rismarker, som allerede ligger ned? Stil krav til demokratiet - om at undlade udemokratiske krav.

Anja Nielsen
København NV

Dumme journalister

Danske journalister roser sig løgnagtigt af at leve op til den fundamentale regel, de har lært på Journalisthøjskolen; at de skal have bekræftet deres nyheder fra pålidelig kilde, før de bringer dem.

Med internettet er der kommet et utroligt nyhedshav, som også omfatter kilder, der er uafhængige af økonomiske og politiske interesser. Det er som om, danske journalister overhovedet ikke er tilsluttet nettet. Er det for dyrt for dem at være online?

Hvis de havde været online og levede op til de journalistiske principper, ville de ikke have slugt alt, hvad der kommer fra officielle amerikanske, israelske og engelske kilder, råt.

Tværtimod ville de have konstateret, at disse kilder til aggression naturnødvendigt som hovedregel lyver, bedrager eller fordrejer kendsgerningerne. Det gælder naturligvis især vedrørende deres rutinemæssige falsk-flag terrorhandlinger imod deres egne befolkninger, til fremme af deres såkaldte krig mod terror og 'fundamentalister', alias deres koloniale krige for olie og ekspansion.

Hvor er det ynkeligt at overvære de danske journalister og deres indbudte såkaldte eksperter gå højt op i - deres på grundlag af krigsforbrydernes løgnehistorier baserede - 'analyser', mens enhver lytter/seer med internet-adgang kan konstatere, hvor latterlige de er.

Men desværre er de ikke kun latterlige. Gennem deres vildledning gør de sig direkte medskyldige i nogle af verdenshistoriens største krigsforbrydelser.

Ole Larsen
Malaga

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her