Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

Debat
17. august 2005

Stort nok

En opera i Eigtveds akse, Føtex i Ribe, Bilka i Horsens...jo, hr. Møller får det, som han vil ha' det.

Kjeld Chr. Krarup,
København Ø

Banandistrikt Danmark

EU, Folketinget og ministeren for landbrug i Danmark praler med, at de »gør noget for udviklingen af landdistrikterne,« men ligesom i bananrepublikkerne findes der i landdistrikterne i Danmark indvandrerarbejdere, der underbetales. Husmænd og jordløse, som er organiseret i andre foreninger end den, som er ledet af godsejere, risikerer at miste deres jord eller arbejde. Også her idømmes ikke-voldelige fredsorganisationer, som trænger ind på godsejerforeningens borglignende præmisser, som terrorister. Også her findes der store arealer af dyrkbar agerjord, som ikke anvendes til vedvarende og lokalt fødevare-forsynende formål. Og, sidst men ikke mindst, også her er det politisk udpegede overhoved for alle landdi-strikterne (også for dem i Europa udenfor Danmark) plantageejer. Tilføjes skal det også, at Danmarks statsminister kommer fra det politiske parti, som flertallet af de store jordbesiddere har relationer til, og som både ministeren for Landbrug og sidstnævnte EU-kommissær er medlem af. Fra denne magtbastion formidles budskabet om, at klassekampen er afsluttet. Men det er kampen mellem forskellige klasser i Danmarks landdistrikter ikke, og da slet ikke, når det drejer som om brugen og fordelingen af landets værdifulde agerjord. Her er den først lige begyndt. Landdistrikterne i Danmark er jo, ligesom bananrepublikkerne, på vej til udvikling ...

Tao Kongsbak
Landsforeningen Frie Bønder - Levende Land

Alex og kærlighedslysten

Har prinsesse Alex forkærlighed for yngre mænd, så er det i al fald ikke kærlighed i Kierkegaardsk forstand. Psykologen Carl Mar skrev i Ekstrabladet forleden, at kærlighed viser sig at være tidsbegrænset. Jeg kan kun give ham ret. Lysten til at nyde sex med et bestemt menneske er helt sikkert ikke varig, den er en forbigående lyst, som heller ikke dronningen kan tage alvorligt.
Måske findes der en anden slags kærlighed end den der er knyttet til afhængighed af sex. En anden slags – måske religiøs kærlighed, som vi hver især har inde i os – og som omfatter alle mennesker – det vi bedst kan forstå med ord som ’Guds kærlighed’.
Måske er det sådan, at hverken Alex eller vi andre kan finde kærligheden et eller andet sted – heller ikke når vi leder grundigt efter den. Vi har den, hvis vi vil vide af den. Alle popsange handler om at »du skal give mig kærlighed«. Måske er det bare sådan, at kærlighed kan vi ikke give til at andet menneske. Den er allerede til stede på forhånd i alle mennesker. Men kærligheden kan vokse inde i det enkelte menneske, når vi forudsætter, at den allerede er der. Måske er det også sådan, at kærligheden kun opleves som varig, hvis du får den fra en kilde dybt inde i dig selv.

Gert Wiik
Nykøbing Falster

Shiiterne, der vandt

Spørgsmål til Dansk Folkeparti: Ifølge Washington Post har højtstående kilder i USA erkendt, at en ny irakisk grundlov vil medføre en form for islamisk politik i stedet for et moderne europæisk-amerikansk demokrati.
Dermed har det shiitiske præsteskab med deres åndelige fællesskab med Iran vundet slaget om Iraks fremtid.
Vil Dansk Folkeparti da stadig bakke op om placeringen af danske tropper i Irak for at støtte denne præstelige udvikling eller kræve dem hjem nu?

Kai Dalsgaard
Odder

De befriede flygter

Herboende irakere ønsker i stigende grad ikke at rejse tilbage til Irak. Og af dem, der rejser, vender flere og flere tilbage til Danmark. Det er dårlig reklame for det ’befriede’ Irak, så regeringen presser kynisk på med at få flere irakere tilbage, blandt andet ved at åbne ’flygtningekontorer’ i Irak.
Mens modstandsbevægelsen vinder stærkt frem, så er det især overklassen, herunder de efter irakiske forhold rige eksilirakere, der flygter. De har midlerne, og en del af dem kom til Irak for at ’genopbygge’ landet sammen med besættelsesmagten. Det lykkedes ikke på grund af modstanden mod besættelsesmagten og dens kollaboratører.
Det er her værd at huske på to ting: at Irak aldrig bliver fredeligt og reelt beboeligt, så længe besættelsen varer, og at 24 millioner irakere stadig lider under den.
De har ingen steder at vende tilbage til. Irak er deres eneste hjem. Derfor: Stop besættelsen – nu!

Carsten Kofoed
København N

Velfærd er ikke almisser

Det er fejlagtigt, når Information (den 16. august) skriver, at Enhedslisten ønsker, at børnechecken skal bortfalde for familier med store indtægter.
Enhedslisten står tværtimod som det eneste parti i Folketinget fast på, at grundlæggende velfærdsydelser som folkepension, SU og børnecheck skal modtages af alle uanset indkomst.
Det kan umiddelbart lyde besnærende at tage børnechecken fra de rigeste familier, men hvis man fortsatte den logik, kunne man jo lige så vel argumentere for, at det offentlige sundhedsvæsen og uddannelsessystem kun skulle være for dem, der ikke havde råd til selv at betale. Dermed ville velfærden hurtigt udvikle sig til almisser til værdigt trængende. Det er sørgeligt, at også SF er hoppet med på den vogn.
Velfærdsydelser og offentlige service er ikke almisser, men universelle rettigheder, der tilkommer alle – og som vi alle er med til at betale. Større økonomisk lighed skal ikke opnås ved at udelukke de rige fra grundlæggende velfærdsydelser, men ved at fastholde og udvikle den progressive indkomstbeskatning og ved at genindføre formueskatten.

Pernille Rosenkrantz-Theil
MF for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her