Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

Debat
19. august 2005

TV2 Nyhederne har ikke snydt

Sig undskyld, og alt vil blive tilgivet. Sådan er opråbet i Informations leder den 17. august. TV 2 Nyhederne har undskyldt og beklaget de fejl, vi har begået, i en redegørelse, vi gjorde tilgængelig for alle på vores hjemmeside. Vi henviste til redegørelsen fredag den 5. august i vores 19-udsendelse. Men vi kan ikke undskylde for de fejl, vi ikke har begået. Vi har ikke narret eller lokket de to medvirkende til at deltage. Det har vi i kraft af vores optagelser dokumentation for. De var godt klar over, at interviewet ikke var til en historie om en musikvideo. Information slår fast som en sandhed, at det forholder sig sådan - men det ved Information intet om. Politiet har ikke hørt om Triple A, skriver lederen, og får det til at se ud som om, vi forholder oplysninger fra politiet. Information glemmer - belejligt - at fortælle, at den samme dag udtaler Per Larsen fra Københavns Politi sig til TV 2|Nyhederne.

Indvandrerkriminalitet er den største kriminelle trussel herhjemme, det har både politiet og Justitsministeriet slået fast. Er Triple A en del af dette trusselbillede? Det siger de unge indvandrere selv i et interview med TV2 - andre i området bekræfter disse oplysninger.

Otte dage efter interviewet blev optaget og fem dage efter, det blev sendt ud, trækker de to udtalelserne tilbage. Der kan være mange grunde til, at de to unge fra indslaget pludselig ikke vil stå ved deres første udtalelser. Men endnu har ingen i pressen undersøgt grundene eller motiverne. Vi agter at fortsætte - vi vil til bunds i sagen og har forstærket vores journalistiske indsats. Vi vil kende sandheden om Triple A, og når vi kender den, vil vore seere være de første, der får det at vide.

Michael Dyrby
Nyhedschef TV2 Nyhederne

Respekt, Helle!

I Information den 18. august beskrives Socialdemokraternes efterlønsforslag, og det er sandt, at løsningen ikke længere indeholder en fredning af de 40-50 årige. Helle Thorning-Schmidt siger selv, at hun er blevet klogere, og det er faktisk al ære og respekt værd. Jeg mindes mange politikere, der har ændret standpunkt, men jeg mindes ikke en politiker, der så åbent har sagt, at han eller hun tog fejl, og derfor er blevet klogere. Det kræver faktisk mere mod end at holde fast i en beslutning, der viser sig at være kritisabel.

Jacob Berg
Odense C

Fornuftigt regeringsskridt

Den israelske regerings initiativ til at rømme bosættelserne i Gazastriben er yderst fornuftig. Det må betragtes som et skridt på vejen til at imødekomme palæstinensernes ønske om egen stat. Antisemitisme er ikke mit bord, det lader jeg andre om, men det er en utrolig arrogance, som de ultranationalistiske bosættere lægger for dagen, når de beskriver sig som Guds udvalgte. Det er min opfattelse at disse højrenationalistiske individer - flere af de jøder der har opført bosættelser i Gazastriben, - opfatter det jødiske folks lidelser som en prøvelse påført dem af Gud. Lidelserne retfærdigør tanken om, at de er Guds udvalgte. Faktum er, at den israelske stat for mere en tre årtier siden gav dem muligheden for at bosætte sig i det arabisk dominerede Gaza I øvrigt tildelte FN jøderne efter Anden Verdenskrig staten Israel midt i et arabisk domineret område. Således synes det også muligt for staten (trods dobbeltmoralen i dette tiltag må det gøres), at rydde bosættelsern,e da det vil gavne mulighed for fred mellem jøder og araber.

Det er ikke min opgave at udpege hverken jøder eller araber esom skyldige i, at tidligere forsøg på at skabe fred er mislykkedes, tværtimod minder de ekstremistiske fraktioner på hver side af hegnet om en ikke så fjern fortid, hvor hetz og agitationer for had var hverdag.

Thomas Jørgensen
stud.mag art.

Information og dameblade

Hvorfor kritiserer 'weis' i lederen den 15. august Helle Thorning-Schmidt for "at lægge sig så tæt op ad regeringen som muligt," og for at sælge sig selv og Socialdemokratiet, når Informations nye redaktionelle linie netop består i at lægge sig så tæt som muligt op ad dameblade og Ekstr Bladets side 9-piger. Tænk, at man tror det sælger, når et alternativt, intelligent blad er det eneste alternativ, der er værd at satse på.

Birgit Horn
Gandrup

To avissider om Europa

Vi har brug for at styrke den europæiske offentlighed. Særdeles omfattende face-to-face-møder for borgerne er her vejen frem. Men ikke kun. Selvom EU og medlemslandene frem over bør gøre det muligt for yderligere 1.000.000 borgere at samles i alle mulige former for politiske face-to-face møder, så er det nu engang sådan, at 1.000.000 borgere stadig er en beskeden del af Unionens +453 millioner borgere.

Derfor bliver vi også nødt til at se nærmere på, hvordan traditionelle medier kan inddrages i demokratiets tjeneste, som det redskab borgerne kan benytte for at styrke sit netværk på tværs af landegrænser. Opgaven er ikke simpel. Risikoen for at ende i velkendt top down er overhængende. Det er f.eks. det, der sker, hvis EU ville finansiere egenproducerede, jævnlige indslag i form af annoncer og artikler i Europas nationale medier.

Heldigvis er der en anden mulighed. Hvad nu hvis EU og diverse aviser indgik en aftale om løbende at stille to sider til rådighed for Europas civilsamfund?

Græsrødder, interesseorganisationer og europæiske politiske partier kunne på skift få ansvaret for at redigere de to sider, som efterfølgende kunne indrykkes i diverse større nationale medier. Dette er blot et eksempel af mange på, hvad man kunne gøre for at inddrage medierne i styrkelsen af en fælles europæisk offentlighed.

Sofie Carsten Nielsen
Nyt Europa

Paradoks

Også det umulige er en mulighed

Leif Grage

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her