Læsetid: 6 min.

Læserbreve

1. september 2005

Er ældre en byrde?

Politikernes mange diskussioner om velfærdsreformer tager ligesom Velfærdskommissionen udgangspunkt i en tese om en fremtid med for mange, længerelevende og raske ældre, der skulle udgøre en forsørgerbyrde for færre yngre på arbejdsmarkedet.

De nulevende ældre har gennemgående haft et anderledes anstændigt arbejdsliv, hvorfor flertallet er i stand til at deltage aktivt i samfundslivet som frivilligt arbejdende. Der er i øvrigt ikke plads til dem på det almindelige arbejdsmarked, der kun efterspørger yngre arbejdskraft.

Det er ikke sandsynligt, at den nuværende generation på arbejdsmarkedet vil leve længere, være raske og alligevel som påstået blive en byrde på pensionister. Arbejdsmarkedets konstante krav om omstillingsparathed, det stigende arbejdspres og kontrollen vil utvivlsom medføre, at mange allerede i en ung alder rammes af stress med tidlig død til følge. Er påstanden om en kommende 'ældrebyrde' kun et forsøg på at legitimere stadige nedskæringer og udhuling af det solidariske velfærdssamfund?

Synne Kromanaktiv pensionist, Hellerup

Israels identitet

Det har frydet mig at læse Amos Oz, den store israelske forfatters udtalelse om Gazarømningen. "Gaza er det første slag i kampen for Israels identitet," skriver han og tilføjer: "Det betyder, at vi en gang for alle kan befri os selv for at være et besættende og diskriminerende land."

Men desværre er det kun en drøm, for samtidig med rømningen af Gaza har Israel konfiskeret nye store arealer på Vestbredden og Sharon har konkrete planer om at bygge 3.500 nye boliger på Vestbredden.

Desværre har bosættere, som måtte forlade Gaza, udtalt, at de har planer at flytte til det besatte Vestbredden. Hvordan vil palæstinenserne reagere på denne provokerende handling?

Ulla Jessing Virum

Til forsvar for demokratiet

Overvågning af offentlige pladser er ikke svaret på risikoen for terror. Den terrorisme, som har været en del af virkeligheden i den vestlige verden, siden angrebene på World Trade Center og Pentagon i 2001 er et anslag imod demokratiet.

Det har krævet nye svar og i lighed med mange andre lande har vi i Danmark indført en helt ny terrorlovgivning. De konservative fremlagde på deres sommergruppemøde et forslag til øget overvågning. Ifølge partiets selv som reaktion på terrorangrebet i London. Men svaret på angreb på demokratiet er ikke at indskrænke demokratiet og retsstaten yderligere.

Et er at der kan være overvågning i dele af det offentlige transportsystem for at skabe mere tryghed. Men at ville overvåge det offentlige rum, hvor den enkelte ikke kan undgå at opholde sig, er noget helt andet.

Det er skridt i retning af et egentligt overvågningssamfund. Og det ville være helt forkert at give terroristerne den sejr, at vi indhegner demokratiet.

Simon Emil Ammitzbøll MF, retsordfører, Det Radikale Venstre

Velfærdssamfundets strategi

I sin fremragende artikel den 26. august, "Vi har Råd!" skriver Pernille Rosenkrantz-Theil, "at Enhedslisten ser de skandinaviske velfærdssamfund som de samfund, der ligger tættest op ad vore idéer om socialisme. Vi vil skubbe på for at bruge velfærdsamfundet som afsæt for udviklingen af langsigtede socialistiske perspektiver".

Med sin tilslutning til de velfærdssamfund, Socialdemokratiet har udviklet, bryder Pernille Rosenkrantz-Theil livlinen til den fejlslagne russiske revolution.

Indførelsen af permanent fuld beskæftigelse ligesom i 1958-1974, bliver et hovedmål i udviklingen af velfærdssamfundet. Lønmodtagerne opnår social tryghed og større indflydelse. Staten optimerer samfundsøkonomien ud fra bl.a. sociale kriterier.

Denne optimering peger frem mod en socialistisk blandingsøkonomi, hvor også privatejede virksomheder (med høj grad af lønmodtagerindflydelse) vil møde økonomiske incitamenter til at agere i overensstemmelse med samfundsmæssige behov, mens økonomiens kommandoposter vil være under direkte statslig kontrol.

Ole Thorbek Værløse

For et mere frit land

Claus Wittenburg skriver i Information den 30. august, at når al indpakningen skrælles af, er ideen bag CEPOS at gøre livet lettere for de rige og mere besværligt for de fattige.

Intet kunne være mere forkert.

CEPOS arbejder for at omlægge direkte og indirekte støtte fra det offentlige til befolkningen.

Den absolutte fattigdom i Danmark er yderst begrænset, men hvis man ønsker at bekæmpe den, kræver det, at man søger at målrette støtten, således at den kommer de svage til gavn og afskaffes for personer, der kan klare sig selv. Det er et af CEPOS' mål.

CEPOS er en uafhængig tænketank, der ønsker at bidrage til at gøre Danmark til et mere frit og velstående land for alle danskere. CEPOS ønsker at bidrage til mere personlig og økonomisk frihed, retsstat og demokrati samt en begrænset statsmagt understøttet af sunde borgerlige institutioner som familie, foreninger og kulturliv.

Kasper Elbjørnkommunikationschef, CEPOS

Beslan

I anledning af et-årsdagen for de tjetjenske terrorristers angreb på skolen i Beslan i Rusland er det på sin plads at slå fast, at den tjetjenske terrororganisation er dybt infiltreret af Al-Qaeda og andre Saudi-arabiske kræfter.

Det har længe været klart for alle objektive mennesker, hvad også eksperten Christoph Reuter skriver i bogen Selvmordskrigere, at " i Tjetjenien overtog radikale sunnitiske arabere fra Al-Qiada netværket konceptet med selvmordsattentater" og "under den jordanske anfører Khattab kæmpede adskillige hundrede wahabiter fra Saudi Arabien i Tjetejnien."

At den ulykkelige krise tiltrækker terrorrister fra hele verden har Danmark et afskrækkende eksempel på i den danske Guantanamo-fange. Løsningen på problemet i Tjetjenien er at støtte de moderate kræfter på begge sider og bekæmpe terroristerne.

Sven Hansen Jyllinge

Søren Espersens bugtalerdukke

Danskerne skal gøres dummere og mere uvidende. Mørket skal sænke sig over, hvad danskernes skattekroner går til i den 3. verden.

Og så får man nogle folk til at holde kæft, der af til tillader sig at gøre opmærksom på konsekvenserne af, at regeringen og DF skærer på u-landsbistanden i en situation, hvor mindst 25.000 børn dør af sult og underernæring hver dag.

Dette er desværre resultatet af, at regeringen med afviklingsminister Ulla Tørnæs i spidsen vil fjerne bevillingen til u-landsoplysning.

Det er Ulla Tørnæs, der forsvarer denne tåbelige nedskæring, men det er Søren Espersen og Dansk Folkepartis stemme, man hører. Vi skal nu spises af med monopoloplysning i form af regeringens officielle holdning i glitrede pamfletter fra udenrigsministeriet.

Det er pinligt ud over det sædvanlige, at en minister fra Danmarks såkaldte liberale parti på denne måde bliver sendt i byen på en afstraffelsesaktion dirigeret af Dansk Folkeparti.

Rune LundMF, udenrigspolitisk ordfører for Enhedslisten

Kapitalens gamle natur

Mandag den 22. august indeholdt Information tre særdeles perspektivrige artikler, der hver på sin måde dokumenterede den statskontrollerede industrialisering af Danmarks agerjord.

Den første klarlagde den nyliberaliserede økologis mangel på ægte troværdighed, den anden fremstillede ledende folketingsmed-lemmers andel i EU's landbrugsstøtte, mens den tredje nærmest mikrofonholdende forsøgte at portrættere medlemmer af monopol-foreningen Dansk Landbrug som den ny naturs redningsmænd. "Jamen," istemmer den liden husmand, som var han far til en godsejervold-taget datter, "sådan er kapitalismen!"

Tao Kongsbak Landsforeningen Frie Bønder - Levende Land

Latinamerika i Information

Hvad er der blevet af Informations Latinamerikadækning? For blot få år siden havde Information ved korrespondent Rune Vitus Harrithøj en fremragende dækning af dette store kontinent, der i disse år er inde i en utroligt spændende udvikling med den venstredrejning, der er sket i de fleste større lande med valg af præsidenter som Lula, Chávez, Kirchner mv.

Endskønt der stadig burde være masser at skrive om i den forbindelse - som for eksempel den nylige korruptionsskandale i Brasilien - er det som om, Information har tabt pusten, og nu giver Latinamerika den samme stedmoderlige behandling som størstedelen af de øvrige danske medier.

I lyset af den nylige debat om P1's venstreorienterethed, er det værd at minde om, at Orientering ved Niels Lindvig faktisk nærmest er det eneste danske medie, der vedholdende dækker kontinentet, mens den - i hvert fald engang - erklæret venstreorienterede Information åbenbart ikke finder det umagen værd.

Jon Rostgaard BoiesenÅrhus C

SVAR: Informations Latinamerika-dækning har sandt nok været ned i en bølgedal. Nu har vi imidlertid fundet en ny stærk skribent til erstatning for Rune Vitus Harritshøj.

Det er Tobias Havmand Andreassen, som nu rapporterer fra kontinentet. Og så har vores skribent i Spanien Bjarke Møller netop interviewet Brasiliens tidligere præsident Fernando Henrique Cardoso om situationen på kontinentet. Interviewet vil blive bragt en af de kommende dage.

Information er i øvrigt ikke et erklæret venstreorienteret dagblad, men som det fremgår af forsiden 'uafhængig af partipolitiske og økonomiske interesser'.

red.

Standarten fører Information

TV 2's reportage om Triple A, som slet ikke eksisterede, skyldes ifølge Informations bagsideleder den 29. august manglende journalistisk standart. Her er der endelig et forslag til en forbedring af dansk journalistik, som ikke er præget af jammer og gold kritik.

Symboler skal der til og en forsamling journalister med farverige standarter vil live op på ethvert pressemøde.

Her er et forslag til, hvordan Informations standart kunne se ud. En festlig rød retskrivningsordbog på hvid baggrund indfattet i en krans af deleteknapper.

Jan Krag Jacobsen Farum

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu