Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

3. oktober 2005

Tyrkiet på slæbetov

Hvilken fællesnævner er der mellem Tyrkiet og det europæiske unionsprojekt? (jv. leder den 28. september). Har vi ikke problemer nok i Europa-projektet? Skal vi nu også have Tyrkiet på slæbetov? For det er vel det, der er meningen. Amerikanerne pressser på for at få Tyrkiet ind i unionsprojektet, - så de europæiske skatteydere kommer til at betale udgifterne ved Tyrkiets fremtidige udbygning af bl.a. trafik-infrastruktur.

Tyrkiet er amerikanernes vigtigste militære angrebsbase imod såvel Iran som imod Rusland. Lad os ikke gøre livet for europæerne mere surt end nødvendigt. Lad bare amerikanerne fortsætte med at finansiere Tyrkiet, hvor de - amerikanerne - har deres militærbaser.

Hvornår lærer vi europæere at smække pengekassen i?

K.A.Lehnsdal
Valencia, Spanien

EU-lande bør også undskylde

Det er glædeligt, at Europabevægelsens Erik Boel og Jens-Kristian Lütken tager fat i den russiske samvittighed med henvisning til, at Polen har undskyldt invasionen af Tjekkoslovakiet i 1968 (Information den 28 september). Men hvad med også at tage fat i EU-landenes samvittighed?

Frankrig kunne f.eks. passende undskylde den direkte medvirken med våbensalg og andre aktiviteter, der førte til folkedrabet på 700.000 mennesker i Rwanda. Det ville også klæde dette kerneland og, efter eget udsagn tidligere, nuværende og kommende motor i Den Europæiske Union, at undskylde nedslagningerne af tusindvis af mennesker på Madagaskar og i Algeriet efter anden verdenskrig. Listen over forbrydelser mod menneskeheden begået med fransk medvirken og velsignelse er lang.

Andre EU-lande kan naturligvis også nævnes og listen bliver længere dag for dag. Tænk blot på EU's uretfærdige fælles handelspolitik, som er med til at fastholde lande og mennesker i fattigdom og direkte forhindrer udvikling af bæredygtig handel. Tænk også på unionens enorme og uetiske våbenhandel, der efter også ifølge en rapport fra Amnesty International (2004) "truer sikkerheden i verden".

Ditte Staun
talsperson for Folkebevægelsen mod EU

Københavns kulturelle selvfedme

Næsten kvalt i trofæbørn-generationens og børnefamiliernes evindelige overfladiske snak om boligindretning, cafe-besøg og shoppingture, formulerede Søren Blak Hjørtshøjs kronik den 28. september knivskarpt de bekymringer, man velbegrundet kan have om København pt.

Prisværdigt med lidt fokus på et emne, som i dagligdagen kan virke hengemt, fordi folk i deres benovelse over Københavns nyvundne status som moderne dynamisk metropol ikke ser udover det næste boligprisboom. Men hvad er grunden til denne altoverskyggende kulturelle selvfedme, som SBH omtaler?

Boligspekulation, med indførslen af 'villaordenen' i storbyjunglen til følge, er vel næppe årsagen alene. Skyldes det, at Danmark som et randområde i Europa, alt for sent berøres af Europas strømninger?

Karlheinz Stockhausen sagde engang om den danske mentalitet, at hvis der udbrød en ny verdenskrig, ville danskerne først have opfattet dette 50 år efter krigens slutning! Dette er naturligvis utænkeligt, dertil er den kommunikative infrastruktur i Europa for udbygget, med telegrafens indtog i det 19. århundrede.

Men er København ikke ved at blive bare en anelse kedelig? Det er en svær diskussion, der berører sprængfarlige emner som hovedstadens betændte boligsituation,smagsdommeri/kulturkamp, lighed/ulighed osv.

Christian Gosvig Olesen
København S

Rød-hvidt selvbedrag

I et interview (den 26. september) her i avisen siger DSU's formand Jacob Bjerregaard, at "hvis man tæller i politikområder, er vi [Socialdemokraterne] selvfølgelig mest enig med Dansk Folkeparti. Fordi de har kopieret det socialdemokratiske velfærdsprojekt."

S og DF er kommet til at ligne hinanden mere og mere, men at forklare det med, at DF har kopieret Socialdemokraterne, er vist at vende sandheden på hovedet. David Trads har i Politiken (den 20. september) beskrevet Socialdemokraternes nye røde tråd som en højredrejning i værdispørgsmålene og en venstredrejning på velfærdsområdet. Det lyder umiskendeligt som opskriften på DF, og det ville derfor være mere korrekt at betegne S's nye røde tråd for rød-hvid.

Alligevel insisterer Jacob Bjerregaard på, at det er DF, der har nærmet sig S, og de radikale der har fjernet sig fra S. Det er åbenlyst forkert og udtryk for groft selvbedrag. Vi står ved den politik, vi førte sammen med S op igennem 1990'erne. Det er Socialdemokraterne, der har begået faneflugt.

Zenia Stampelands
formand for Radikal Ungdom

Det er stadig usandt

I en ellers udmærket leder den 29. september. skriver weis, at dansk PEN nægtede Lars Hedegaard optagelse i foreningen.

Det er en løgn, som Berlingske Tidende og Politiken åbenbart har fået ophøjet til en slags sandhed.

Men det ændrer ikke ved den kendsgerning, at Lars Hedegaard selv trak sin ansøgning, da PEN's bestyrelse valgte at sende spørgsmålet til urafstemning blandt foreningens medlemmer. Pinligt, weis.

Allan Hilton Andersen
København V

Reglerne overholdes

Erik Svarre kommer i Information den 28. september med særdeles grove påstande om, at Dansk Journalistforbund driver en erhvervsmæssig virksomhed, der har gjort forbundets ophavsretsfond til såkaldt big business uden om medlemmerne. Ydermere skriver Erik Svarre, at forbundet konfiskerer uanbringelige midler fra Copy-Dan.

Jeg må på det kraftigste afvise enhver påstand om, at Dansk Journalistforbund misbruger Copy-Dan midler og ophavsretsmidler i øvrigt. Tværtimod har vi gennem en meget detaljeret opdeling af mere end 20 kasser sikret, at midlerne kommer ud til de rette rettighedshavere.

Mange journalister, fotografer og andre leverandører af indhold har gennem dette system meget fine muligheder for gennem efteruddannelse og studierejser at dygtiggøre sig. Herudover åbner eksempelvis blankbåndsmidlerne for nyskabende produktioner, der ikke umiddelbart er kommerciel basis for.

Og så er registreringssystemerne i øvrigt efterhånden så gode, at stadig flere midler tilsendes rettighedshaverne direkte, uden at de skal søge del i fondens midler.

Helt afgørende er det dog, at alle midler anvendes efter formålsparagraffen. Vi er endda i stand til at have et administrationsgebyr på under fem procent, og gebyret er faldende!

Mere end 80 procent af midlerne havner direkte i medlemmernes lommer, mens mellem 10 og 15 procent bliver anvendt til at forsvare ophavsretten gennem blandt andet retssager, så rettighedshaverne også fremover vil modtage deres retmæssige vederlag.

Mogens Blicher Bjerregård
formand for Journalistforbundet

Terminaltricket igen

Så har Ritt meldt ud, at bliver hun overborgmester i København, vil hun rive busterminalen på Rådhuspladsen ned - eller i hvert fald gøre en indsats for at det sker. Før sidste kommunalvalg lovede andre det samme, og skønt de blev valgt, står den der endnu, og det bør den blive ved med at gøre.

Det er simpelt hen for billigt, Ritt - du behøver ikke at dykke ned på Dansk Folkeparti-niveau for at blive valgt. Busterminalen er et af de mest markante byggerier i det centrale København, og vil du endelig gøre noget ved byens forskønnelse, så sørg for at det meste af nybyggeriet på Kalvebod Brygge nedrives. Det er der, skandalen ligger.

Kjeld Chr.Krarup
København Ø

Vi tog fejl

Anders Fogh Rasmussens efterfølger i år 2055 vil desværre være nødt til at komme med følgende udtalelse (jvf. Information den 29. september):

Til iraneren Alae Ghaedi og hans efterkommere: Vi bøjer os ydmygt og undskylder dybt vores hårdhjertede udvisning af Dem og Deres familie fra Danmark i 2005. Dengang troede vi ikke på Deres beretninger om fængsel og tortur, men vi kan nu se, at det var vores efterretninger, der var forkerte. Vi kan oplyse om, at den ansvarlige er blevet fyret og frataget sin pension.

Til vores eneste undskyldning taler, at vi i for lang tid havde lyttet til den slangetale, som havde fortalt os, at vores næste ikke kunne være én, der kom fra et fremmed land. Vores næste skulle helt bogstaveligt forstås som værende vores nærmeste nabo. Vi indrømmer, at vi tog fejl, og vi beklager, at denne undskyldning er det eneste, vi kan gøre for at afbøde den store skade, som Deres familie har lidt.

Lone Mikkelsen
forfatter, Tureby

Middelalderlighed

Sikke tider vi lever i. Det er svært ikke at hulke af grin. Super-Brian - regeringens intellektuelle sværvægter - fyrer kanonen af, for at dæmme op mod middelalderlige normer og udemokratisk tankegang. Samtidig styrer hans kolleger i regeringen os lige lukt tilbage til samme middelalder.

Håndfast er retssamfundet under afvikling, og der regeres gennem administrative regler, som ingen - hverken de berørte borgere, de ansvarlige politikere eller de sagsbehandlere, der skal forvalte dem - kender noget til. Man må kvittere for, at regeringen går ind for lighed. Middelalderlighed.

Foreløbig er låget kun løftet for familiesammenføringsreglerne, to år efter at de blev fastsat. Mere vil utvivlsomt komme for en dag. Men hulkes bør der under alle omstændigheder.

Bo Carstens ,
Frederiksberg

Ingen grønlændere i Integrationsrådet

Borgerrepræsentationen besluttede den 22. september, at der skal afholdes direkte valg til Integrationsrådet den 7. marts 2006. I alt afsætter 3,5 mio. kr. til valget.

Det er glædeligt, at også Københavns kommune er villig til at bakke op om direkte valg til integrationsråd. Beslutningen sender et vigtigt signal til de andre kommuner. Valgmodellen er blevet til med inspiration fra erfaringer i bl.a. Frederiksberg Kommune.

'Modellen' indbefatter dog også, at grønlændere vil få stemmeret til valget og får mulighed for at stille op som kandidater. Personligt mener jeg ikke, at det er relevant at inkludere grønlændere, hverken som kandidater eller vælgere.

Grønland regnes normalt for en del af Danmark. Man har ligefrem reserveret pladser i Folketinget til grønlandske medlemmer. I værste fald kan det skabe uro og forvirring i andre kommuner.

Jeg vil derfor personligt opfordre kommunen til at revurdere beslutningen indhold og formulering, således at der ikke opstår misforståelser.

Adnan Meki
medlem af Rådet for Etniske Minoriteter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu