Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
29. november 2005

Det friske pust udeblev

Helle Ib demonstrerer den 25.november, at Dansk Folkeparti har alvorlige problemer med at få synspunkter og sprogbrug til at harmonere med billedet af et seriøst og stuerent midterparti. Men fremgangen på 0,5 procent, som hun omtaler, afhænger af, hvordan man sammenligner valgresultaterne fra kommunalvalgene i 2001 og 2005.

Ser man nemlig alene på, hvor mange vælgere, der havde mulighed for at stemme på Dansk Folkeparti, og som rent faktisk satte krydset ved folkepartiet, viser det sig, at partiet gik tilbage fra 6,1 procent i 2001 til 5,9 procent i år. Så det friske pust over land og by, som Pia og co. satsede på, udeblev.

Niels K. Petersen
Køge

Heksejagten er begyndt

Det nævnes om og om igen, at det islamiske parti Hizb-ut-Tahrir blot er en flok utilpassede unge uden indhold i livet. Og at deres 'rabiate' holdninger ikke har vundet nogen udbredelse blandt muslimer. Alligevel nævnes de over alt.

På Nørreport Station kunne man op til kommunalvalget opleve, hvordan SF stod og råbte op med opfordringer til folk om at gå mod Hizb-ut-Tahrir, og forskellige politikere bliver forfulgt på grund af deres påståede forbindelser til selv samme parti.

Hvorfor denne overdimensionerede frygt for dette 'lille' parti? Svaret finder man på hjemmesiden ved samme navn som det berygtede parti. Her kan man nemlig se, at det lige så lidt er utilpassede unge, der står bag den hjemmeside, som det er børnehavebørn, der har bygget den Sorte Diamant.

Ved en grundig gennemgang finder man nemlig ikke andet end dyb, ideologisk argumentation. Og så falder brikkerne på plads.

For kan dagens danske politikere modstå et ideologisk angreb? Kan de sagligt og velargumenteret forsvare en ideologi, som er kilden til krig i Irak, Afghanistan og det halve af Afrika. Og hvis grundlæggende principper de selv er ved at underminere?

Nej, så det nok nemmere at stå og råbe på Nørreport Station

Martin Langberg
København N

Vort ansvar?

Kan politikere, der bag kulisserne har vedtaget noget, lægge ansvaret for dette 'noget' over på befolkningen? Er det ikke det Fogh Rasmussen gør?

På Venstres landsmøde formanede han befolkningen, at vi alle var ansvalige for at indvandrerne blev integrerede. Det var vort ansvar, om de unge fremmede følte sig stødt væk. Om de ikke fik arbejde eller ikke kunne komme ind på diskotekerne på grund af 'kvoteordninger'.

Faktisk finder jeg formaningen ganske fræk og uanstændig. Man har aldrig spurgt befolkningen, om man skulle åbne og overgive landet til fremmede på folkevandring. Man har aldrig forklaret det mindste om, hvad "Den Europæiske-arabiske dialog", indebar for Europas lande og folk. Aldrig ladet befolkningen høre om de arabiske krav, som politikerne bare godtog. Eller om det videre forløb med Barcelona-processen og Anna Lindh-fonden. Vort ansvar? Vel er det ej!

G.Johnsen
Strömsnäs, Sverige

Vendekåbe med abstinenser

Egentlig er det ikke noget at indvi andre i, faktisk er der slet ikke noget at være stolt af, og når det kommet til stykket, kan Information ikke være tilfreds med at have så vankelmodige læsere som undertegnede. Det har Information så heller ikke haft i tre uger nu.

Jeg begyndte at købe avisen i dagligt løssalg i dagene efter Kennedy-mordet, det første, i 1963 og har med ganske korte pauser købt og læst siden da og i over 35 år abonneret, og kunne bedst lide avisen, da den mest lignede et tidsskrift. Nu ligner den mest en avis, derfor blev vi i huset enige om at bringe samlivet til ophør (med Information, altså). Status tre uger senere: Det holder ikke! Postkassen er tom og uden glæde, abstinenserne er voldsomme og truer med at blive en ny tilvænning.

Så alligevel hellere Information, selv som avis. Årsabonnement gentegnes.

Johann Bang
Århus N

Hvor er ministeriet?

Det opgør om forskningsfriheden, som finder sted på Syddansk Universitet, eller måske rettere "Sudansk Universitet", som Arno Victor Nielsen har omdøbt SDU til i Information, vedrører desværre ikke blot sagens hovedpersoner, professor Christen Sørensen og rektor Jens Oddershede, men hele forskningsverdenen.

Mange må som jeg tænke, hvorfor dette indgreb mod forskningsfriheden, som ombudsmanden i udsædvanligt klare vendinger har påtalt, ikke bliver stoppet? Specielt er det rystende, at Videnskabsministeriet, som man skulle tro stod vagt om de love, de selv har ansvaret for, ikke træder i karakter. Ombudsmanden har jo udtalt, at de helt centrale bestemmelser om forskerfriheden i universitetsloven er overtrådt.

Ministeriet har nu kun tilsynspligt med universiteterne, fordi det blev lagt til grund, at bestyrelserne selv skulle tage ansvar. Men ministeriet har åbenbart ikke tænkt over, at bestyrelsen på Syddansk Universitet også dukker sig.

Når der er lovbrud som i dette tilfælde, er der ikke længere anden udvej for ministeriet end at følge ministeriets forpligtelse til at realitetsbehandle sagen. Og hvordan kan rektorerne efter denne sag udpege SDU's rektor som formand for rektorkollegiet? Sagen er enkel efter ombudsmandens afgørelse. Vi er mange, der venter på ministeriets afgørelse.

Kirsten Olrik
laboratorieleder, Miljøbiologisk Laboratorium

Per Stig Møllers tro

"Tro, tro, tro" vrængede udenrigsministeren til Frank Aaen og Rune Lund (Enhedslisten) i Folketinget. Det var i anledning af de tos spørgsmål om et CIA-flys overflyvning af Danmark og mellemlanding her, muligvis med fanger til tortur et diskret sted, ifølge Amnesty International, Human Rights Watch, New York Times m.fl.
"Vi kan ikke borde et fly på grund af tro" Tja, han kunne gå i krig på tro.

Hans Thomassen
Korsør

Statens sikkerhed
Verdensfrelseren George W. Bush så gerne tv-stationen al-Jazeera i Qatar bombet. Det må de britiske borgere (og vi andre) blot ikke vide. Af hensyn til "statens sikkerhed". Men hvad med samfundets sikkerhed? Har det britiske samfund (og vi andre, venner og allierede med George W. Bush) ikke brug for sikker viden om, hvad der rører sig i dén mands hoved?
George W. Bushs og hans allieredes eventyr i Irak fremkalder større og større krav om "statens sikkerhed": hemmeligt-stemplede memoer, antiterrorlove osv. Hvornår begynder George W. Bush, Tony Blair, Anders Fogh Rasmussen og de andre, som ser så store behov for "staternes" sikkerhed, at interessere sig reelt for deres egne borgeres (herunder deres soldaters) sikkerhed?
Bomb al-Jazeera, George W. Bush. Men styr selv bombeflyet til Qatar – sammen med dine venner og allierede, som bekymrer sig så meget om "staternes sikkerhed".

Jørgen Bjerring
Vissenbjerg

Pigebørn

Der tegner sig en katastrofal skæv kønsfordeling i Indien. Nye teknikker gør det muligt, at frasortere piger inden befrugtningen. Dette har i Information medført en etisk debat om anvendelsen af de nye screeningsteknikker. I stedet bør vi fokusere på baggrunden for, at forældre i Indien foretrækker drengebørn. Der er selvfølgelig en kulturel betinget præference for drengebørn, men den vigtigste årsag er rent økonomisk.
Jeg har været til to bryllupper i Indien og har med egne øjne set, hvordan en familie må starte med at spare op til brylluppet, allerede når en pige bliver født. Ikke blot skal pigens forældre afholde alle omkostninger til brylluppet, men brudgommens familie skal have store gaver, og de nygifte skal installeres med møbler, bil, og hvad der ellers giver prestige. En familie der ikke ofrer tilstrækkeligt på dette vanvittige kapløb, bliver anset for tabere og et dårligt parti.
Årsagen til, at drengebørn foretrækkes, er derfor ren materialistisk. At stoppe anvendelse af screeningmetoder ændrer jo ikke dette forhold. I stedet må vi presse på for at få den indiske regering til at ændre denne bryllupspraksis med lovgivning. Alle forældre ligger i denne sammenhæng under for gruppepres, og de fleste ville gerne bryde ud, men tør ikke.

Finn Andersen
Nykøbing F

Frankrigs forstæder

"På lige præcis problemet med de unge i forstæderne er løsningen for det første den samme,som jeg allerede foreslog Mitterands regering for over 20 år siden. Det er meget nede på jorden.Det er nemlig at gøre arabisk til et valgfag i skolen.Et barn bliver nødt til at vide, at dets kultur og sprog er accepteret og har sin plads i den franske skole," sagde psykiateren Charles Melman i Information den 26. november.
Melman nævner, at sprog og kultur skal accepteres. På begge sider af den dansk-tyske grænse lever begge mindretal fint med at 'gå -i-skole' på det andet sprog.Det er ikke noget problem.Dansk og tysk kultur er heller ikke voldsomt forskellig.
Men forskellen mellem værdierne i en polygam traditionel familie og et moderne etnisk fransk miljø er voldsom.Tænk blot på den muslimske kulturkreds og dens loyalitetsstruktur, syn på ligestilling, konfliktløsningstrategier,forholdet mellem religion og politik og forståelse af autoritet.
Der er masser af kulturelt betingede værdier indenfor disse områder, som et moderne sekulært samfund ikke kan acceptere og ikke skal acceptere. Mange, som kaldes indvandrere, er imidlertid aldrig udvandret mentalt. De forestiller sig, at de kan leve i enklaver i Vesten, men det frustrerer efterkommerne.

Kirsten Damgaard
kulturpsykolog, København V

Økonomiske lettelser og tillæg.

Hvorfor er der ikke en større modstand mod følgende usympatiske forslag? Højreorienterede politikere og tænketanksmedlemmer foreslår, at skatten på arbejdsindtægt skal sættes ned. Men det betyder, at så snart en beskæftiget person bliver fyret, skal vedkommende beskattes hårdere. Hermed indføres der altså skattemæssig straf for arbejdsløshed – og førtidspension. Sådan vil det i hvert fald virke, hvis forslaget bliver hverdag.
Som om dette ikke var rigeligt, foreslås det også, at i de såkaldte ghettobebyggelser skal 'stærke beboere' – dvs. lejere med fast arbejde – have huslejenedsættelse. Her er der på samme måde tale om tilskud til de heldige og straf af de arbejdsløse. Men forslaget møder sympati og forståelse.
I Informationen den 24. november citeres Venstres skatteordfører Kim Andersen for udtalelsen: "Der er jo ikke nogen, som mister noget ved, at andre får mere i fradrag (...)".
Naturligvis, er der det, men ordføreren kender måske ikke begrebet fordelingspolitik, det er ellers per definition, hvad der foreligger her lige som i de to første eksempler.

Ove Møbjerg Kristensen
Frederiksberg C

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her