Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Aprops intelligent design At forestille sig intelligens-lignende fænomener udenfor den degenererede abekrop, der kaldes mennesket, er absurd. Menn...
10. november 2005

Længe leve kongehuset!

Med jævne mellemrum diskuteres kongehusets fremtid i Danmark. Det er fuldstændig uforståeligt, for et Danmark uden et kongehus er ligesom et Danmark uden flæskesteg, julenisser, topskat og indvandrerdebat.

Jeg er som tysker faktisk meget misundelig over, at der eksisterer kongelige her i landet. De bliver opmærksomt forfulgt af utrolig mange ugeblade, som man kan læse hos frisøren eller lægen.

I Tyskland har vi kun en meget seriøs præsident. Men mens kongehuset er en vigtig del af det danske samfund, er præsidenten kun et marginalt fænomen i Tyskland. Han tiltrækker ingen turister, skriver ingen havebøger, maler ingen billeder, er ikke gift med en indvandrer, og man hører aldrig om nogle af hans børn. Han ryger heller ikke og har derfor ikke gule tænder. I forhold til det danske kongehus er den tyske præsident faktisk en kedelig fyr.

Og derfor synes jeg, at vi i Danmark skal være meget glade for kongehuset: Et trefoldigt hurra til kongehuset (to korte og et langt).

Ulrich Kaiser
Odense C

Djævlens advokat

"Du er troende muslim. Hvordan harmonerer det med din lige så faste tro på menneskerettighedernes universalitet?," spørger Niels Ivar Larsen den iranske modtager af Nobels Fredspris, Shirin Ebadi den 7. november. Hvad er det nu for noget, kan man ikke være troende muslim og samtidig tro på både menneskerettigheder og demokrati?

Der er faktisk en del muslimer i verden, der ikke alle er de tilbagestående, middelalderlige fanatikere, de ofte bliver fremstillet som. Lige så vel som heller ikke alle kristne er konservative, indremissionske fanatikere.

Det er, går jeg ud fra, et forsøg fra Niels Ivar Larsens side på at agere djævlens advokat og på den måde at fremprovokere en diskussion. Desværre bliver interviewet således blot en uinteressant gentagelse af, hvad vi allerede ser alt for meget af:

Ebadi går i forsvarsposition overfor de mange angreb og får ikke mulighed for reel dialog eller til at gå i dybden. Der bliver sat fokus på hendes tro og på, at hovsa, her er en muslim, der faktisk ikke er fanatisk!

Information, af alle, burde dog fordre et mere nuanceret verdensbillede af deres læsere, og denne taktik burde derfor høre andre steder hjemme. En fredsprismodtager burde i det mindste hér få lov til at bidrage med mere end blot endnu et forsvar for en gruppe, der slet ikke har brug for flere angreb, men derimod en mere værdig og respektfuld debat.

Maria Louise Albjerg Ravnholt
København S

Forgiftede kilder

Når ørkenstammer bekrigede hinanden i datidens Arabien, var det en gentlemans agreement, at man ikke huggede hinandens dadelpalmer ned mhp. de kommende generationer.

De mindre fine stammer gjorde det nu alligevel, og som en ekstra finesse smed de et dødt dyr ned i fjendens brønd, så modpartens drikkevandskilde blev ødelagt for stedse.

Denne metode er også blevet brugt af de hjemlige 68'ere på det åndelige plan, idet de ved at fordreje lærebøgers og opslagsværkers sandhedsindhold har fået kommende generationer til at drikke af forgiftede kilder.

Det vil undervisningsminister Bertil Haarder nu have undersøgt, men sagen riskerer at blive mere omfattende, end nogen har gjort sag klart, fordi forureningen er allevegne.

Den Store Danske Encyklopedi, som aviserne skrev så meget om for et lille år siden, viste sig hurtigt at være skrevet helt i 68'ernes ånd med lange indslag om nazismens forbrydelser, men meget korte indslag om kommunismens ditto.

Encyklopedien var også tavs om Danmarks førende ekspert i Sovjetunionen, professor Bent. Jensen, altimens der var plads til hele 22 ukendte Bent Jensen'er af meget forskellig bonitet.

Herved blev Danmarks mest kendte sovjetolog bortretoucheret fra historien, på samme måde som Trotsky blev bortretoucheret fra kommunismens første fotografier. Og da de fleste lærebøger fra dengang udviser samme selektive tendens, drikker vi nu i vidensverden af forgiftet vand.

Geoffrey Cain
Hellerup

Gen-veje kræver brobygning

Opløftende på Informations forside den 31. oktober ("Gen-vej til Ingenting") at finde en artikel med fokus på samfundsmæssige gevinster og nye udfordringer ved den moderne genteknologi. Et emne som kræver forøget opmærksomhed i takt med teknologiens stigende betydning for vores hverdag, sundhed og sygdom. Korrekt, at udnyttelsen af genteknologiske landvindinger kræver mere klinisk forskning. Denne vil dog altid bygge på en basal biologisk forståelse, hvorfor en meget stor del af forskningen i nyopdagede gener er grundvidenskabelig.

Mens der ikke kan være uenighed om en national opprioritering af forskningen i sundhed og sygdom, overrasker det, at artiklen ensidigt fokuserer på den kliniske forsknings nøglerolle i denne udvikling. Budskabet om det mangelfulde skolesystem, fordi læger uddannet til sygdomsbehandling ikke har forudsætninger for at udnytte al tilgængelig viden, er et udtryk for en forældet forskningsstruktur. Snarere må den basale biologiske og den medicinske, den offentlige og den private forskning tænkes sammen i en helhed.

Målrettet uddannelse må sikre yderligere specialisering på tværs af fakulteterne, mens kommunikationen mellem de naturvidenskabelige og kliniske miljøer styrkes.

Genteknologi er skam en reel gen-vej til forståelse og behandling af sygdomme, men en gen-vej der kræver brobygning.

Kim Ravnskjær
ph.d. studerende, Odense C

En slyngelstat?

Den amerikanske regerings synderegister er efterhånden langt. Hvad mangler der for, at vi kan kalde USA for "en slyngelstat"?

Carl Bloch,
Tåstrup

Psykisk terror

Dansk Folkeparti sammenligner optøjer i Paris og Rosenhøj med terror. Det er psykisk terror.

P. Henriksen,
Odense C

Aprops intelligent design

At forestille sig intelligens-lignende fænomener udenfor den degenererede abekrop, der kaldes mennesket, er absurd. Mennesket er og bliver det klogeste der findes - ikke blot i dette men i alle universer.

Tvivl om dette bliver særlig utilgivelig, når man tænker på, at videnskaben giver os et modsigelsesfrit verdensbillede som kort og godt siger: "Tilfældigheden gik til angreb på intetheden og skabte big-bang". Efter at disse to veldefinerede størrelser har gjort deres del af arbejdet, kan Darwin redegøre for resten.

G. Petersen
Hornslet

Typisk Krarup

Søren Krarup hævder den 8. november, at jeg har krævet automatisk dansk indfødsret til torturofre blandt flygtningene. En typisk Krarup. Fup og fordrejelse.

Sagen er, at folketingsflertallet og Krarup stiller unuancerede sproglige indlæringskrav til torturofre, skønt al sagkundskab og erfaring viser at disse belastede mennesker som oftest ikke kan leve op til sådanne krav.

Det er direkte usmageligt og dybt uhæderligt, når Krarup i den anledning også kommer rendende med Grundtvig og dennes nationalistiske selvgodhed og poetiske pladder om sproget som det rosenbånd, der omslynger danskerne. Det er ikke just et rosenbånd, der omslynger den demagogiske Krarup, snarere skvalderkål.

Georg Metz

Stigmatisering af handicappede

På forsiden af Information den 4. november står der, at "studerende, handicappede, hjemmegående, arbejdsløse, pensionister, bistandsklienter, førtidspensionister og revalidender" ikke skal regne med at "blive danskere."

Underforstået var det, at disse grupper ikke kan leve op til det krav om selvforsørgelse i fire af de fem seneste år, som der rapporteredes om i avisen dagen før.

Man kan mene, hvad man vil om valget af overskrift og vinkling, men det er ganske forargeligt, at Information reducerer mennesker med handicap til en gruppe, der per definition ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet.

Handicap er mange ting, nogle handicappede kan ikke arbejde og vil derfor blive ramt af førnævnte regel. Men mange af os har faktisk en ganske normal tilknytning til arbejdsmarkedet.

Når Dagbladet Information sætter mennesker med handicap i førnævnte kontekst, medvirker avisen til at opbygge et stigma om handicappede som per definition 'uproduktive samfundsborgere' som er låst i en rolle hvor de blot kan modtage hjælp og ikke bidrage.

Det er for det første forkert, og for det andet kan det desværre blive en selvopfyldende profeti. Sådanne generaliseringer burde Dagbladet Information se sig for gode til!

Isak K. Houe
stud.scient.pol. - med et fysisk handicap (bemærk rækkefølgen!)

Bar røv eller burka?

Hvor kan jeg blive træt af at høre og læse om religiøse fundamentalister. Mennesker der ikke kan tænke selv. Hvis de virkelig tror, så tror de også, at Gud skabte universet, jorden, lyset. Hvilken ufattelig intelligens. Tror de så virkelig, at Gud beskæftiger sig med menneskelige trakasserier, magt, hævn, osv. Eller påklædning! Bar røv eller burka? Overvej hvor intelligent Gud kan være. At gå op i, hvad folk har på!

Kunne man ikke prøve at rense religionerne for, hvad der kan tilskrives menneskers intelligensniveau? Hvad er der så tilbage? Vi forfalder let til hævn, magt, krig. Eller vi sprænger os i luften i hans navn og får et vist antal jomfruer til fri afbenyttelse i Paradis. At nogen tror, at der er slaver deroppe, er såre menneskeligt! Og at han skulle interessere sig for, om vi tegner eller maler ham - det svarer vist ikke til Guds format. Hvis vi tror, at selvskabte guder kan hjælpe os, kan det da kun påkalde hans (eller hendes) vrede og afstandtagende.

Jeg mener, at vi skal klare det selv!

Leif Feldtmaler,
Nr. Aaby

Underdanighed

Kommunisterne blev med rette kritiseret for deres underlæggelse af Sovjetunionen og dens udenrigspolitik. Forskellen på dem og regeringen og dens ivrige støtteparti, Dansk Folkeparti, er vel kun den, at det er den til enhver tid siddende amerikanske regering i Washington, man underlægger sig - politiske, kulturelt og militært.

Ligheden er underdanighed, mangel på selvstændig tænkning og handling. Foghs krybende linie overfor Bush i næsten alt illustrerer dette. Irak-krigen før, under og efter er kune et alt for godt eksempel blandt mange.

Svend Vestergaard Jensen
Århus C

Med rent mel i posen

Det er en fin erklæring, regeringen og Dansk Folkeparti har lavet udkast til. Kun savner jeg, at janteloven er medtaget, især punkt 10: Du skal ikke tro, du kan lære os noget. Der står heller ikke noget om æresdrab. Det må være en forglemmelse. Måske skulle der tilføjes: 'Jeg ved, at æresdrab er forbudt i Danmark, men at færdselsdrab er noget samfundet må leve med'.

Erklæringen lægger meget fint op til, at man skal tage aktiv afstand fra terrorisme. Så for klarhedens skyld bør det tilføjes, at 'Jeg anerkender, at man ikke i Danmark behøver at tage afstand fra Jyllands Posten og andre, der bevidst provokerer andres religiøse følelser, især hvis det drejer sig om islam'. Fogh har her vist vejen på det smukkeste. Det er også godt med de 49 forslag til terrorbekæmpelse.

Måske bør der også indføres pligt til at vise sit pas, når man skal til bageren. Hvis man har rent mel i posen, er der jo ikke noget at frygte.

Bo Carstens
Frederiksberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu