Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

TDC-direktør med brune øjne Ikke flere indvandrere...nej, naturligvis ikke. Det koster penge og går ud over velfærden. Og, dog. Anders Fogh har n...
Debat
5. december 2005

Frastødende

Man kunne i Information den 29. november læser et resume af et paneldebat afholdt af Dansk Zionistforbund på Hotel Richmond i København.

En tilhører kom med udtalelsen "det bedste, man kan gøre over for muslimer, er altid at have mistro til dem". I artiklen stod der endvidere, at denne udtalelse fik sig et stort bifald.

Det er aldeles frastødende at komme med sådanne udtalelser, hvor man skaber mere distance mellem forskellige grupper grundet deres religiøse tilhørsforhold.

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan Zionistforbundet kan godtage sådanne udtalelser, uden at disse bliver modsagt eller taget afstand fra. Havde vi skiftet Zionistforbundets navn ud med Hiz-but- Tahrir og muslimer ud med vantro, så var denne sag blevet en diskussionspunkt i folketingssalen, hvor det overordnede emne havde været "håndtering af religiøs ekstremisme i Danmark, hvordan?"

Asmaa Abdol-Hamid
Odense NØ

ROJ TV og terrorloven

USA og Tyrkiet bebrejder den danske regering, at den kurdiske tv-kanal ROJ TV ikke bliver lukket og forbudt straks.

USA og Tyrkiet påstår, atder findes en forbindelse til den kurdiske organisation PKK. Men kernen i misèren er, at Tyrkiet stadig ikke tillader kurdiske medier på kurdernes eget sprog. Tyrkiet anerkender stadig ikke kurdernes ret til almindelig ytringsfrihed og til at bibeholde deres egen kultur. Det har ikke noget med PKK at gøre. Det har ROJ TV formentlig heller ikke.

PKK står opført på EU's og USA's terrorlister, og det bruger nord-amerikanske og tyrkiske myndigheder nu til at presse Danmark til at få lukket fjernsynskanalen. Beskæmmende, at danske politikere ikke reagerer mere offensivt på et så åbenlyst forsøg på at knægte ytringsfriheden.

Det er ikke første gang, tyrkiske myndigheder forsøger at lukke munden på kurdisk opposition ved at henvise til forbindelse til PKK. Tyrkiets årelange forfølgelse og undertrykkelse af det kurdiske mindretal er veldokumenteret fra bla. Amnesty Internationals rapporter.

I angrebet på Roj TV anvender Tyrkiet danske terrorlove og EU's terrorlister som middel i kampen mod en kritisk opposition. Det er terrorlovens hovedproblem.

Hilde Hylland
Foreningen Oprør

Plan EU

'Plan U - for ud af EU,' skriver Rina R. Kari fra Folkebevægelsen mod EU den 30. november. For så kan vi nedbryde EU's uretfærdige toldmure og sikre en retfærdig verdenshandel, mener hun.

Der er ingen tvivl om, at statsstøtte og eksportstøtte til landbrugene og toldmurer er af det onde, når man taler om udvikling i tredje verdens-lande. Men vil en afskaffelse af EU være løsningen?

Hvis man ser på Norge og Schweiz, som bekendt ikke er fulde medlemmer af EU, så giver de langt større økonomisk støtte til deres landmænd, end EU-landene gør. Så at toldmure er EU's og ikke nationalstaternes ansvar, anser jeg for tvivlsomt. Og mon ikke toldmurene ville være endnu højere og den økonomiske støtte endnu mere massiv, hvis ikke det var for EU?

Chirac og vores egen Anders Fogh har jo ikke ligefrem vist sig villige til at reformere dette område. Faktisk er det nationalstaterne, der modarbejder reformer og ikke EU.

Det, der er vigtigt, er, at EU og WTO har opsat målsætninger for mere retfærdig verdenshandel, og arbejdet er i gang. Det arbejde bør støttes, således at hele det europæiske marked og gerne hele verdensmarkedet kan blive mere fair.

Ikke modarbejdes, som Folkebevægelsen mod EU vil det.

Andreas Steenberg
medlem af Radikal Ungdoms forretningsudvalg

Grimme ord som argumenter.

Bodil og Stefan Gaarsman fik i deres indlæg den 1. decmber bevist, hvorledes man benytter et negativt ladet tillægsord - i mangel af bedre - som argumentation for, at det som folk i almindelighed anser for udnyttelse af mennesker i en svag situation, nu skal hedde nypuritanisme.

Puritanisme er så vidt jeg ved i almindelig sprogbrug en negativ ladet betegnelse, hvor uskyldige fornøjelser fordømmes.

Jeg tror ikke, mange mennesker mener, at det at udnytte svage menneskers ønske om at få et bedre liv retfærdiggør, at man udnytter dem.

Det kan være, at man tager penge for noget, der kan være grænseoverskridende, og som ikke har nogen efterprøvet behandlingsmæssig effekt, eller at man udnytter mennesker, som er økonomisk afhængige af èn til at opnå seksuelle ydelser. I begge tilfælde er der tale om handlinger, der ikke kan aftvinge andet end et foragteligt skuldertræk.

Det at kalde noget for behandling retfærdiggør ikke en grænseoverskridende handling, som tilmed tømmer folks lommer. Specielt ikke når effekten er totalt udokumenteret. Det kan allerhøjst kaldes en grænseoverskridende, udgiftskrævende eksperimentel behandling.

Og det at kalde udnyttelse af fattigdom og ungdom for kunstneriske betragtninger retfærdiggører heller ikke, at man udnytter fattiges afhængighed og sårbarhed til egen fordel, fordi man kan. Heller ikke selv om alle andre gør det.

Kald det puritanisme, aldersfascisme, moralisme, faglig uenighed - folk kan se, at etikken halter både hos Vendtegodt og Leth. Og det må de så høre for.

Marian Christensen
Dragør

Det betaler sig - at lade sig betale

Dansk Arbejdsgiverforening er meget fokuseret på kontanthjælpen.

Hvor mange arbejdsgivere er egentlig på kontanthjælp (fraregnet EU-støtten)?

Ivan Gullev,
Frederiksberg

Slips og tørklæde

Hvorfor er slipset uniformering, når tørklædet er kvindeundertrykkende?

Henrik Moberg Jessen,
Købehavn S

TDC-direktør med brune øjne

Ikke flere indvandrere...nej, naturligvis ikke. Det koster penge og går ud over velfærden.

Og, dog. Anders Fogh har netop fortalt hele Danmark, at han gik i roerne som barn, Henning Dyremoses far var af og til arbejdsløs, og han gik med aviser; engang var alle amtsborgmestre sønner af enlige mødre, og Anker Jørgensen var Vajsenhusbarn.

Normalkurven har lært os, at et ægtepar, der er to meter høje, ikke får børn, der er 2,10 meter, men derimod 1,80 meter. Ligeledes får to højt begavede ægtefæller ikke børn, der er meget bedre begavede end dem selv, men børn, der er knapt så begavede.

Naturen tilstræber det 'normale'. Og da der er færre landmænd, hvis børn går i roerne, og arbejdsmænd, hvis børn går med aviser, må vi skaffe landet nyt blod med uopdagede ressourcer.

Vi danskeres ressourcer er ved at være kortlagte. Vore børn har svært ved at klare skolegangen, selv om de ikke skal ud i roerne eller på den daglige avistur. Politikerne påstår, at det står dårligt til med skolekundskaberne.

Måske er det vore fremtidige ressourcer, der kører rundt på knallert med aviser. De har mørkt hår og brune øjne. Måske er det ikke lige en af dem, der bliver direktør i TDC, men måske et af deres børn? De skjulte ressourcer ligger måske netop hos indvandrerne.

Gerda Skovmand-Madsen
socialrådgiver, Brande

Tåbeligt!

Et par værdige repræsentanter for den gedigne, danske 'ølstue-nationalisme' fører sig frem i Informations spalter med overskriften "Færingerne kan selv - grønlænderne kan ikke". Alt andet lige kan man selvfølgelig godt frygte, at der vil gå et betragteligt antal år inden den økonomiske uafhængighed er opnået, og statens udgifter vedrørende Grønland er udlignet.

Den bekymring deler jeg såmænd med de herrer - men så må det nødvendigvis også indrømmes, at enhver forudsigelse, der går bare 40-50 år frem, meget nemt kan gøres til skamme. Alt andet er som bekendt ikke lige.

Olie og naturgasfund, råstofudvinding, turisme, arktisk teknologi og vedvarende energiprojekter er nogle af de erhvervspolitiske elementer, der er i spil. Når Hansen og Espersen skriver, at alt er det samme som for 30 år siden, og at intet er ændret siden da, tager de meget fejl. De kunne passende se på BNP-tallene og tallene for statens udgifter i faste priser. Så ville de se, at udviklingen de første 20 år markerede et vendepunkt. Hvor statens udgifter til stadig var for nedadgående, voksede det grønlandske BNP fortsat, indtil der indtraf nogle vækstpauser først og sidst i 1990'erne. Det seneste væksttal ligger over to pct.

Hansen og Espersen gør en del ud af, at fremhæve, at det er folk med ledelsesmæssige og administrative kompetencer, altså højere akademiske uddannelser, der er grunden til, at Grønland ikke skulle kunne blive en suveræn mikro-stat stat foreløbigt.

Så enkelt er det imidlertid ikke. Det må slås fast, at der intet er til hinder for, at Grønland skulle kunne blive selvstændigt i fremtiden selv med 6-8.000 danskere i landet. Faktisk er de danskere, der har bosat sig i Grønland i længere tid, villige til at tage en tørn som borgere i det grønlandske samfund. Som Moses Olsen en gang skrev, er de også 'grønlændere'.

Men det er naturligvis mindre heldigt, at det ofte er danskere, der sidder på de ledende poster i kortere perioder, inden de rejser hjem. Disse sidder sammen med dele af den grønlandske elite, som er uddannet i Danmark og fungerer på danske præmisser.

Det kan skabe fremmedgjorte holdninger i den oprindelige befolkning, at skulle regeres af 'danske høvdinge' og importerede måder at gøre tingene på. Den slags fremmer ikke den iværksætterånd, motivation og produktivitet, de herrer efterlyser blandt medarbejdere, fiskere og fangere. Ja, faktisk kan det vise sig, at det netop er de kompetencer, der hører danske forvaltningstraditioner til, der er problemet. Man skal ikke undervurdere bureaukratiet og det samfundsøkonomiske spild, der følger med importen af danske forvaltningstraditioner. Afbureaukratisering kan øge uafhængigheden.

Ugeavisen Sermitsiaq's 'kvaje-præmie' nytårs-uvakken er en pendant til Ekstra Bladets 'nytårstorsk'. Når denne skal tildeles, er det klart, at de herrer Hansen og Espersen er oplagte kandidater til denne fornemme pris.

Gorm Winther
tidligere professor ved Grønlands Universitet

Kulturministeren vil slagte lokal-tv

Stik mod den officielle udlægning af betydningen af udkastet til en ny bekendtgørelse om lokal radio- og fjernsynsvirksomhed medfører den planlagte omlægning af tilskudsreglerne,

Det kommer til at betyde, at en stor studenter-tv-station som UTV København skal producere tre timers nyt fjernsyn hver uge året rundt - i alt 156 timers nyt fjernsyn - for godt 130.000 kr. Det er det samme som TV 2 Lorry bruger på at producere én times fjernsyn.

Betydningen af den nye bekendtgørelse er den samme for en lang række lokal-tv-stationer. Det har hidtil ikke været vores opfattelse, at V, K og DF's formål med omlægningen var at nedlægge lokal-tv i Danmark. Men måske har vi taget fejl...

Kulturministeriet skriver således til Folketingets kulturudvalg:

"Forenklingen af tilskudsordningen medfører, at de enkelte lokale stationer - alt andet lige - vil modtage et højere tilskud". Gid det passede.

Det ser sort ud for lokal-radio og lokal-tv i Danmark. Regeringen forringer vores vilkår og økonomi hvert år.

Hvis der ikke sker en forbedring af situationen meget snart, så lukker en lang stribe små stationer i 2006, og det bliver de kommercielle interesser, der kommer til at dominere det danske medielandskab.

Kenneth Wenzel
formand, Dansk Student TV forening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her