Læsetid: 6 min.

LÆSERBREVE

Debat
26. januar 2006

Smagsdommere

Der er næppe nogen, der kan tage skade af at fordybe sig i de 96 kunstværker, som Brian Mikkelsens kanonudvalg har fundet frem til. Blot man ikke lader det og kun det være kernen i al almen dannelse. Det er et glimrende oplæg til en diskussion om hvad, der er vigtigt at stifte bekendtskab med.

Det, der gør hele den lange proces med udarbejdelsen af ministeriets kanon så absurd, er, at en regering, der havde det som sin fornemste opgave at gøre op med kulturlivets mange smagsdommere, nu har haft et hidtil uset antal smagsdommere beskæftiget i en så lang periode.

Kun hvis enhver kulturelt interesseret person sætter sig ned og er sin egen smagsdommer og udarbejder sin egen kanon, får vi den vigtige debat, som vil berettige kulturministeriets mange kanoner.

Jannik Lunn
Frederiksberg C.

Kanon i Niggerland

Herunder følger uddrag af den danske kulturkanon fra 2. pladsen i børnekanonen De små synger side 70 (Skandinavisk Bogforlag, 23. oplag, årstal ikke oplyst). I andet vers hedder det om de små niggerbørn:

De kender ikke Danmarksland,

thi de kan knap nok læse,

og mange af dem glemmer helt

at pudse deres næse.

Hos niggermor man gemmer sig,

hør krokkodillen græder.

Den holder mest af sort dessert,

den grimme niggeræder."

Man undres over at sangen 'I Niggerland' hermed er blevet kanoniseret som en umistelig del af den danske kulturarv.

Måske har kanonudvalget fundet, at sangen på udmærket vis illustrerer synet på fremmede kulturer i regeringens udlændingepolitik.

Thomas Hvid Thingstrup
Hedehusene

I kanonens land

Regeringen har kørt kanonerne i stilling for, at vi kan diskutere kultur og identificere os selv i den globale landsby. Men det er kejserens nye klæder i camuflagedragt, et mediestunt hvor nyttige idioter gør sig til og åbenlyst bekender, at de elsker at spise af hånden.

I virkeligheden handler det om at sløre, at der ingen kulturpolitik findes, for nu er det slut med at være blødsøden; der er ingen kærer mor, det er øje for øje og tand for tand, der skal bestilles noget og trækkes streger i økensandet, med pigtråd og maskingevær skal kulturen bredes ud.

Alt skal måles og vejes, kreativiteten bankes ud med stressende forhørsmetoder og opfindsomme søforklaringer, mens fælleskab og sammenhold køres på Frilandsmuseet og fortyndes med bedøvende underholdning.

Borgerskabet har skiftet menneskerettighederne ud med forbrug og friværdi, nu skal hovmod og selvtilstrækkelighed defineres. Præsternes latterlige etik og andres besværlige meninger bliver en gang for alle liberaliseret og udvist i demokratiets og den nationale kulturarvs hellige navn. Bvadr.

Morten Ellehauge
maler og digter, København

Atomer

I forbindelse med den nye kulturkanon har kulturministeren flere gange gjort opmærksom på "at vi jo ikke bare er atomer der frit svæver rundt i det tomme univers".

Jeg har gemt sætningen bag panden og luner mig ofte ved den her i den kolde tid:

"Vi er ikke bare atomer der frit svæver rundt i det tomme univers." Det er da rart at vide.

Nikolaj Zeuthen
Frederiksberg

Smag og behag

Da smag og behag er forskellig, bliver førsteudgaven af en kulturkanon forhåbentlig også den sidste. EU og globaliseringen tonser frem, og gamle Danmark farves af nydanskere.

Tilstedeværelsen af en kulturkanon er synlige krampetrækninger i et sidste forsøg på at holde fast på smuldrende værdier, ingen alligevel er enige om, hvad er. Tak - vi vælger dem selv.

De virkelige værdier i en gammel kristen nation bygger ikke på "kællingehistorier", som Paulus siger, men på Guds ord, Bibelens kanoniserede skrifter.

Knud Held-Hansen
Aalborg

Madkanon?

Det er gået op for mig, at den nye kulturkanon lider af en stor mangel: Den danske madkunst. Tænk hvis eftertiden skulle glemme hakkebøf, sylte, ris á la mande, sild, snaps, lagerøl og mjød.

Men når nu Anders And kom med, må vi hellere huske andre populære ting som pizza, burger, (nej, ikke pitabrød med kebab, det er dog for udansk), men kaviar, bearnaisesauce og ikke at forglemme rødvin, cognac og whisky.

Og når nu vi er i gang, så kan vi også lave en kanon for vores erhvervskultur; med vikingetogter, landbrug, slaveriet i Vestindien (der er jo efterkommere efter slaverne i blandt os), Mølleåens industrier, fiskeri, sydesalt og Mærsks syvtakkede stjerne på lyseblå baggrund.

Søren Roepstorff
Kokkedal

Den internationale kulturkanon

Hvorfor lægge skjul på, at danske Anders And er barn af Walt Disney, og Kald det kærlighed er Michael Prætorius fadderskab (Suite de Ballets ca. år 1600)?

Per Diepgen,
Halskov

Kanonernes kanon?

Efter den stærkt omdiskuterede statslige kulturelle kanon, kanonen med sportsfolkene, kanonen fra det Berlingske Hus osv., vil der nok om føje år komme en 'kanonernes kanon', så vi kan få endnu en debat om noget helt ligegyldigt. Ja, vi har sandelig god tid.

Birk Keller,
Nørrebro

Stor tillid til danske fødevarer

Den 17. januar skrev Information med baggrund i en undersøgelse fra 1998, at danskerne har ringe tillid til fødevarer. Det er uheldigt, at Information ikke ulejliger sig med at blive opdateret på tallene.

Undersøgelsen Trust in Food fra 2004, som er finansieret af EU fastslår nemlig, at Danmark rangerer dejlig højt på en liste over lande i EU, som er målt på netop forbrugertilliden. Faktisk er vi nummer to efter Storbritannien, når det handler om tillid til fødevarer, tredjepladsen er besat af Norge. I en Observer-undersøgelse fra 2005 fremgår det desuden, at 85 pct. af alle danskere foretrækker danske fødevarer frem for udenlandske, når det drejer sig om fødevaresikkerhed.

Så helt argumentresistente er vi vel ikke, som det ellers antydes i avisen. Og vi kan i øvrigt sagtens love forbrugerne, at vi fortsat har stor fokus på fødevaresikkerhed. Information er derfor lidt for hurtig på aftrækkeren, når den i lederen konkluderer, at danskerne ikke har tillid til fødevarer, for når det drejer sig om danske fødevarer, er tilliden altså i top.

Bent Claudi Lassen
vicepræsident i Landbrugsraadet

Verden er blevet mere fredelig

University of British Colombia har offentliggjort rapporten The human security report 2005. Rapporten konkluderer, at det usikre verdensbillede, mange har i dag, ikke hænger sammen med virkeligheden. Med en intensiv mediedækning af verdens konflikter og med en ny terrortrussel for os i den vestlige verden føler vi os usikre og tror, at de internationale konflikter er eskalerede. Dette er ifølge rapporten heldigvis ikke tilfældet.

Siden Den Kolde Krigs afslutning har der været betydeligt færre krige, og de krige, som er blevet ført, har været mindre dødbringende. Samtidig er verdens autoritære regimer faldet med to tredjedele i de sidste tre årtier.

Det er glædeligt, at verdens borgere nu kan se sort på hvidt, hvordan tingene egentlig forholder sig - vores verden er blevet mere fredelig bl.a. takket være en aktiv indsats af de danske internationale styrker.

Jacob Jensen
MF, Venstre

Kvoter er ikke givtige

Nu rasler venstrefløjen igen med sablerne i ligestillingsdebatten. Den seneste diskussion om, hvorvidt der skal være kvinder i teaterdirektørstolene, må siges at være et lidt fortænkt tiltag.

Hvem er det egentlig, der gang på gang råber op med udtryk som smagsdommeri? Det er som regel venstrefløjen. Hvem er det, der nu ønsker at få indført en kvoteinddeling, så man får kvinder i stillinger, som er absolut kunstneriske? Det skulle vel aldrig være venstrefløjen nu anført af netværket Agenda 009.

Jeg er overbevist om, at der skal en holdningsændring til. Kvoter har aldrig været givtige, specielt ikke når det drejer sig om kunst. Kunst skal være et udtryk af fri tanke, og det må også gælde for den personkreds, som udgør ledelserne på vore teatre. Selvfølgelig skal der være flere kvinder på lederposterne, ikke alene på teatrene. Men vi må trække en grænse ved lovgivning om fifty-fifty-ordning indenfor fordeling af køn inden for alle lederposter. Det er kvalifikationerne, der tæller.

Louise Frevert
næstfmd. Folketingets Kulturudvalg, Dansk Folkeparti

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her