Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
21. januar 2006

Hvilket parti ?

Jeg har desværre ikke fulgt så meget med i politik, og har brug for et godt råd m.h.t. hvilket parti, jeg bør stemme på næste gang. Jeg har det 'lille handicap', at jeg føler større glæde ved at iagttage andres ulykke end ved egen lykke.

Jeg kan regne ud, at det parti, der bedst kan tilgodese min lille 'tilbøjelighed', må være det parti, der i sin argumentation oftest bruger vendinger som: "selvforskyldt", "strammes op", "skrides ind" og tilsvarende udtryk med aggressiv/ondskabsfuld værdiladning.

Hvilket parti drejer det sig om ?

G. Petersen,
Hornslet

Brændemærkning af de svageste

Nu bliver de svageste grupper udstillet og brændemærket, via Københavns Kommunes hjemmeside.

Ved at offentliggøre et referat fra et møde i Uddannelses- og ungdomsudvalget giver man forældre mulighed for at sortere hvilke skoler, der er i det område, hvor man skoleplacerer sit barn. I referatet kan ses en detaljeret oversigt over procentdelen af: Børn af førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere, samt børn af tosprogede.

De forældre der har midler og muligheder vil selvfølgelig fravælge de mest 'belastede' skoler - og på den måde øger vi ulighederne i København, og de svageste må igen holde for: Liberal politik, og ganske usmageligt. Føj for pokker. Skoleborgmesteren i København afviser at fjerne oplysningerne fra kommunens hjemmeside. Hvor er det nu skoleborgmesteren kommer fra, er det SF?

Hvordan tror han, at de pågældende forældre har det med indirekte at blive udstillet på den måde? Nu er det jo ikke kontanthjælp, man først vælger som sin levevej - hvis man har et valg.

Preben Mikkelsen førtidspensionist,
København Ø

Ranglister

Når nu foreningen Skole & Samfund (forsiden af Information den 18. januar) er i gang med at lave ranglister over de københavnske skoler, kunne vi så ikke få én, hvor vi udover procentandelen af børn af forældre på kontanthjælp kunne få oplyst, hvor mange børn, der kommer fra hjem med husstandsindtægter på over en million kroner? Og over to milloner?

Så kan kommende generationers forældre nemt og hurtigt se, hvilken skole, deres barn hører til på. Skole & Samfund har her valgt at offentliggøre en statistik med tre år gamle tal; i de tre år kan meget have ændret sig på de skoler, som på denne måde hænges ud som taberskoler, men det spiller vel ingen rolle?

Mit råd til skolesøgende forældre er: Lyt til børnene i stedet for statistikkerne. Min søn, som går i 1. klasse på den afbilledede skole på Vesterbro, sagde i hvert fald spontant, da han hørte, at hans skole var på forsiden af avisen:

"Det er da ikke så mærkeligt - det er jo verdens bedste."

Helle Lehrmann Madsen,
København V

Figuren Nynne

Som Bente Schwartz (kronik den 18. januar) pointerer, er figuren Nynnes omgivende samfund på det nærmeste ikke-eksisterende.

Figurens verden er ikke en subjekt-objektrelation, som den er i det virkelige liv. Den er et subjekt-subjektforhold; det man i den menneskelige psykologi kalder narcissisme.

Faktisk betegnes denne sindstilstand som en forstyrrelse; en ubalance i personligheden. Nynnefiguren er intet mindre end personificeringen af selve denne typologis karakteristika, og den allerseneste psykologiske forskning ser den som et mere og mere udbredt resultat af senmodernitetens managementtænkning, nogle steder kaldet 'Selvrealiseringskulten'.

Som sådan er figuren Nynne et brugbart signalement af konsekvenserne af en ukritisk identifikation med tidens livsstilsideologi med hele dens indbyggede egocentrering og afblænding af essentielt vigtige frigørelsesaspekter, såsom historisk-og politisk bevidsthed samt social ansvarlighed.

En aktuel frigørelse for såvel kvinder som mænd kunne være at tage fælles afsæt i bestræbelsen på at danne strategier til modvirkning af omtalte identifikation;en fælles bevidsthed om globaliseringsprojektets skyggesider. Noget egentligt, fælles, uden for os selv, at tale om.

Johannes Mørch
Frederiksberg

Holdningsændring til prostitution

Det er rystende, at næsten halvdelen af befolkningen går ind for, at prostitution skal gøres til et helt almindeligt erhverv. Tror man, at de fysiske og psykiske skader ved prostitution forsvinder ved at omdefinere det fra et socialt problem til et lovligt erhverv?

Det gør de selvfølgelig ikke, det viser erfaringen fra Holland og Tyskland jo også. Prostitution er en social omstændighed, hvor langt de fleste har brug for offentligt støtte og revalidering for at komme ud af en tilværelse som prostitueret.

Heldigvis mener 67 procent samtidig, at det er samfundets opgave at begrænse prostitution. Men den opgave kan det offentlige altså ikke klare alene.

Her må også kunderne hjælpe til og indse, at deres køb ikke er en vare, men en kvinde, som de skubber yderligere ud i kanten af samfundet. Vi har brug for en holdningsbearbejdning blandt kunderne.

Den nye undersøgelse viser dog, at sådan en holdnings bearbejdning er tiltrængt i resten af befolkningen. Jeg vil arbejde på, at vi starter i København.

Margrethe Wivel,
medlem af Kbh's Borgerrepræsentation (R)

Slyngelstater

Det er Orwellsk double-talk, når USA nu vil have FN sanktioner mod Iran for at udgøre en trussel mod verdenssamfundet. USA's angrebskrige og krigshandlinger siden 1979:

Libyen 1981 (flynedskydning).

Nicaragua 1981-90 (lavintensitetskrig).

Grenada 1983 (invasion og besættelse).

Iran 1984 (flynedskydning).

Libyen 1986 (luftangreb mod flere dele af landet).

Libyen 1989 (flynedskydning).

Panama 1989 (invasion og besættelse).

Somalia 1992-94 (invasion og besættelse).

Haiti 1994 (invasion og besættelse).

Sudan og Afghanistan 1998 (missilangreb).

Jugoslavien 1999 (2 mdr. luftbombardementer og besættelse af Kosova)

Afghanistan 2001 (invasion og besættelse).

Irak 2003 (invasion og besættelse).

Irans angrebskrige og angrebshandlinger siden 1979:

Ingen - (Iran/Irak krigen blev udløst af USA's nære allierede Irak)

Det er skæbnens ironi, at begge lande ledes af fundamentalistiske regeringer.

Albert Jensen,
Allerød

Informations nære bagland.

At Information ikke ser positivt på venstredrejningen i Latinamerika har længe været en offentlig hemmelighed. Men at Information ligefrem går Bush' ærinde i lederen (burch) "USA's nære udland" den 17. januar. må alligevel anses for en nydannelse.

Anledningen til lederen synes at være valget af en socialdemokratisk præsident i Chile. Interessant at valget af Evo Morales i Bolivia ikke gav anledning til en tilsvarende leder. Venezuelas venstreorienterede præsident beskrives som en "snoldet Napoleon-efterligner". Burch efterlyser god regeringsførelse i form af "anvendelse af naturresourcer til at investere i fysisk infrastruktur, uddannelse, teknologi og sundhedsforsorg".

Havde Burch gjort sit forarbejde ordentligt, ville han kunne konstatere, at det præcis er de grund-prioriteringer, der ligger bag den bolivarianske revolution i Venezuela.

Alligevel kan vi ikke forvente korrektioner i Informations redaktionelle linie og niveau. Vi kan blot vente på, at Evo Morales også bliver sat i bås med fortidens diktatorer.

Bjarke Madsen,
København K

Kritikkens elendighed

At påstå som Henrik Jensen (Information den 13. januar), at vi skulle være i en situation, der ligner Weimartyskland, er så absurd, at det desværre primært udtrykker den sørgelige mentale tilstand hos samtidens intellektuelle.

Problemet er manglen på nytænkning hos dem, der engang var progressive. Lad os i stedet se Informations weekendtema som en nekrolog over en generation, der for længst har pensioneret sig selv uden vilje til mere end mavesur drømmen sig tilbage til dengang, alting var så dejligt enkelt med nationalstaten som den absolutte og givne ramme om politik og kritik.

Aldrig har mulighederne for at virke for forandringer af samfundet været så bredt distribueret. Hvad det handler om, er vedvarende at finde nye åbninger, nye muligheder i jagten på et bedre i morgen. I stedet for at begræde omvæltningerne handler det om at finde nye våben at stikke op under blusen, mens man løber mod udgangen, som den franske tænker Deleuze formulerede det.

Så, gamle '68'ere og distancerede akademikere - kom ind i kampen eller find et andet sted at dø hen. Så kan vi andre få luft til at bygge videre på nogle af de fine ideer I selv stod for en gang.

Rune Baastrup,
højskolelærer på Krogerup Højskole

Nej til nationale tests

Obligatoriske nationale tests kan resultere i dårligere læsefærdigheder og mere ensrettede børn. Der følger nemlig ingen ekstra ressourcer med ud til skolerne. Den tid, der bruges til at forberede, gennemføre og behandle testene går fra anden undervisning, og noget undervisning kommer til at rette sig mod, at børnene klarer sig godt i test i stedet for at lære eleverne brugbare færdigheder.

For at give børnene de bedste muligheder for at lære at læse og skrive i skolen foreslår SF blandt andet at bruge ressourcer på obligatorisk efteruddannelse for lærere, hvor alle har ret og pligt til efteruddannelse.

At danskundervisningen i 1. og 2. klasse varetages af lærere, der har linjefag i dansk fra seminariet eller har modtaget efteruddannelse i læseundervisning.

At eksisterende diagnostiske materialer suppleres med nye, som lærerne kan anvende efter behov for at sikre den enkelte elevs indlæring. Og på gratis madordninger. Uden nærende kost kan børn ikke koncentrere sig om at lære uanset lærernes evner.

Thomas Krog,
MF(SF), uddannelsesordfører

Få en smiley

Gør tegn med et smil er gået i glemmebogen. Danskere er nu det folk i Europa, der skælder mest ud på hinanden ved at blinke med lygterne og betegne medtrafikanter som idioter. Hvorfor ikke sætte en glad smiley på bilen, når ejermanden vel at mærke har indgået en kontrakt med sig selv om at gøre tegn med et smil og vise hensyn.

Venlige læserbreve fortjener også en glad smiley. Vrede læserbreve kan få en sur.

Det kunne blive begyndelsen til enden på dansk enegang for mobning og vrede. Venlighed og smil er synlig kærlighed, som kommer og går fra hjerte til hjerte, og som smitter.

Knud Held-Hansen,
Aalborg SØ

Foghs pointe

Jeg ved ikke hvilket EU medlemsland, der er mest fremmedfjendsk, hvis det ikke er Danmark. Det glemte statsministeren at fortælle for leden. Men han har en pointe. Befolkningen er ikke så slem som (dele af) pressen, regeringen eller folketingets flertal V K O og S.

Kaj Mortensen,
Glostrup

Dagens motto

Kongehuset - altid plads til en til der hedder det samme

Andreas Røpke,
Søborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her