Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
16. februar 2006

At demokratisere religionen?

Det er et prisværdigt initiativ fra den radikale Naser Khaders med foreningen "Demokratiske muslimer".

Men spørgsmålet er, om foreningen virkelig ønsker at demokratisere islam og dermed give sine medlemmer suverænitet over, hvad den rigtig islam og måske afgøre det med afstemninger.

I så fald er det tale om en revolution som overgår selveste kristendommen og dens reformation med flere længder.

P. Henriksen
Odense C

Sølle og plat forståelse af ytringsfrihed

Katrine Winkel Holms forsvarer frihed og ytringsfrihed (den 11.-12. februar), der som bekendt er en følge af oplysningsfilosofien og dermed forbundet med menneskerettigheder, demokrati og kritisk fornuft.

Dét plejer just ikke at være abstraktioner for det nidkære Tidehvervsfolk, som altid formaner om, at vi er arme syndere og ikke i stand til at hæve os op over vore bundne, nationalkristne vilkår. Men sandelig: Der er pludselig ingen bånd, der binder os. Der skal ikke være nogen lov, der lægger bånd på os. Frihed fremfor fred, siger hun.

Med en primitiv sammenblanding af ytringsfrihed, forkyndelse og retten til at krænke andre mennesker føres vi tilbage til Tidehvervs konfrontative domsforkyndelse: Du er en selvretfærdig løgner, og derfor er jeg i min gode ret til at krænke dig. Jeg taler kun monologisk, for jeg ved, hvem fjenden er.

Katrine Winkel Holm vil i sin forkyndelse "uundgåeligt" komme til at krænke muslimer, fordi det er løgn, at Muhammed er Guds profet. Det er sølle og plat at profilere evangeliet ved at pege fingre ad andre former for gudstro. Og det er en sølle og plat forståelse af såvel ytringsfrihed som forkyndelse at skubbe diverse doktriner foran sig i nedladende afstandstagen.

Ytringsfrihed er bundet til gensidig anerkendelse. Forkyndelse er bundet til Guds ord forsoning.

Anne Ehlers
sognepræst, Århus C

En smutter

Det var - ifølge udenrigsministeren - "en smutter" - da han "vildledte" statsministeren, som så igen uden at være "kreativ" kunne "vildlede" Folketinget i sagen om statsministerens uvillighed til at drøfte Jyllands-Postens Muhammed-karrikaturer med ambassadørerne fra en række muslimske nationer.

Mon det også var "en smutter," da avisen bragte tegningerne? Mon det også var "en smutter," da statsministeren, efter at sagen var begyndt at blive en politisk varm kartoffel, undlod straks offentligt at tage afstand fra avisens handlemåde?

Jeg tror, det var en rigtig stor smutter, da statsministeren i stedet for fra starten at være imødekommende overfor for de muslimske ambassadører, til at begynde med tværtimod stillede sig hovmodigt og belærende an og gjorde det til en sag om "ytringsfrihed".

Jeg tror forresten også personligt, at det var ikke så lidt af en smutter, da det danske befolkningsflertal gjorde det muligt for Fogh og Co. støttet af DF at få (og beholde) regeringsmagten og dermed ansvaret for at forvalte den danske befolknings interesser, nationalt og internationalt. Velbekomme.

Søren Blaabjerg
Hørning

Skal man gøre alt hvad man må?

Kristian Ditlev Jensen kalder det for dobbeltmoral at skelne mellem ytringsfrihed og ytringspli (Information den 14. februar).

Med paralleller til andre samfundsforhold - trafik, madkøb, truende adfærd, skat - vil han vise det uholdbare i at skelne mellem det ulovlige og det ukloge. Samtlige eksempler viser imidlertid det stik modsatte.

Kristian Ditlev Jensen mener f.eks., at det er utidig trafikpli at køre langsommere, end hastighedsgrænserne tillader. Men den vigtigste regel i trafikken er faktisk "Vis hensyn!" og at køre efter forholdene. Vi ville have færre ulykker, hvis trafikanterne ikke bare holdt blindt på deres ret, og i stedet udviste større tålmodighed og velvilje.

Kristian Ditlev Jensen spørger retorisk, om det nu også skal være dårlig pli at "gå med for knyttede næver". Tja, i egen interesse kan man da godt overveje, om man virker truende på andre mennesker. Det er næppe ulovligt, men man bliver nok lidt ensom, mens man holder på sin ret til at gå rundt og fægte med knytnæver.

Kristian Ditlev Jensen lader til at tro, at samfundet består af lovgivning - og at vi bare kan og skal gøre alt, hvad vi må. Med sine eksempler har han imidlertid utilsigtet mindet os om, at samfundslivet også har at gøre med hensyntagen, sund fornuft og respekt for hinanden.

Steffen Jöhncke antropolog
København V

Diplomatisk høflighed

På forsiden af Information den 14. februar udtaler Per Stig Møller: "... men der var ambassadører fra otte eller ni af de lande, der tidligere havde ønsket at mødes med statsministeren. Muhammed-tegningerne kunne være drøftet under punktet eventuelt, men det blev de ikke".

Kunne man forestille sig, at disse diplomater fra 8-9 muslimske lande simpelthen var for diplomatiske til at bringe en sag på banen, som værtslandets statsminister allerede tidligere havde nægtet at mødes med dem om, og dertil ladet dem forstå, at der "ikke var noget at komme efter"?

Lars Simonsen
Dyssegaard

Hvor er de studerende?

Det er et prisværdigt initiativ, Information har taget med sine nye Fakultetssider, og det ser endda ud til at være kommet godt fra start.
Men man må dog undre sig, når man ser sammensætningen af panelet af faste kommentatorer. Man har fundet en række udmærkede folk fra den danske universitetsverden, både blandt de videnskabelige og administrative medarbejdere, og ministeren er selvfølgeligt også med. Men hvorfor har man ikke fundet plads til bare en enkelt repræsentant for den største gruppe på universiteterne – de studerende?
Er der tale om et bevidst fravalg, eller har man virkeligt ikke kunne finde en kvalificeret repræsentant? Der burde ellers være nok at tage af.

Jon Rostgaard Boiesen
studerende Århus C

Tyveriet af Iraks olie

Her kort tid efter det irakiske valg i december sidste år er en oliepolitik med udspring i det amerikanske udenrigsministerium på vej til at blive indført i Irak. Det sker bag lukkede døre, uden nogen form for offentlig debat og med potentielt enorme omkostninger for det irakiske samfund.
Denne oliepolitik tildeler hovedparten af Iraks oliefelter – der tegner sig for mindst 64 procent af landets oliereserver – til multinationale olieselskabers udnyttelse. De estimerede omkostninger for Irak i de nye oliekontakters løbetid – typisk 25-40 år – er mellem 74 mia. og 194 mia. dollar, sammenlignet med at lade olieudnyttelsen forblive på offentlige irakiske hænder. Dette konservative skøn udgør mellem to og syv gange det nuværende irakiske statsbudget.
Midt i det politiske kaos, der hersker i Irak, er multinationale selskaber således, med god hjælp fra Washington, i fuld gang med at tyvstjæle den olie, der skulle komme det irakiske folk til gode. Gad vide om USA også havde invaderet Irak, hvis dette lands væsentligste eksportartikel havde været syltede agurker?

Peter Nygaard
Aalborg

Børnehave-salamien

Regeringen har pålagt kommunerne at åbne budgetterne for 2006 igen og finde ekstra besparelser i milliardstørrelsen. Det kan komme til at gå ud over børnene og pædagogerne, som i forvejen lider under mange års forringelser.
Der er kommet 250.000 flere børn i institutionerne siden 1990, men antallet af pædagoger er slet ikke fulgt med i samme takt. Samtidig er nye, arbejdskrævende dokumentationskrav kommet til, som f.eks. de pædagogiske læreplaner.
Konsekvensen er stressede børn og voksne. Blandt pædagogerne har man svært ved at forstå, hvad det skal til for. Danmark er et rigt land med stor indsigt i børns trivsel. Der er alle muligheder for at give børnene en god start på livet i ordentlige institutioner med veluddannede voksne og tid nok.
Alligevel er institutionerne blevet til den salami, kommunerne altid kan skære en skive mere af, når det kniber. Hvordan harmonerer det med regeringens ønske om at forbedre kvaliteten i daginstitutionerne?

Birgit Elgaard
formand for BUPL

Brændte grillpølser i madkanonen

Det er helt klart at, hvis Danmarks kultur skal kononiseres, så skal landets madkultur også kanoniseres.
Madfolk er allerede kommet med deres bud og fik på den måde også gratis reklame til deres egen forretninger. Efter næsten fire år som indvandrer fra et lidt sydligere land, er jeg dybt uenig med det forslag, hvor den danske gris, den danske ko, den dankse kartoffel og forskellige slags fisk er favoritterne. Den ægte top 12 i den danske madkultur er nemlig:
1. Pølsehorn
2. Fransk hotdog
3. Slikposer
4. Rugbrød
5. Pålægchokolade.
6. Alle slags sild
7. Lagkage
8. Flæskesteg
9. Risalamande
10. Frikadeller
11. Pizza med oksekød
12. Brændte grillpølser.

Ulrich Kaiser
dr. rer. pol.
Odense C

Dansk sejr i miljøsag

Fornyeligt vandt Danmark en vigtig miljøsejr i EU, som kan få positive konsekvenser for EU's miljøpolitik i fremtiden.
Sagen omhandlede flourholdige gasser, som bruges i køleskabe og klimaanlæg, og er medvirkende til den globale opvarmning. EU ville tvinge Danmark til at ophæve et forbud mod tre af disse gasser. Det var en del af en pakke nye fælles EU-regler med det – ellers meget sympatiske – formål at nedbringe den samlede udledning af gasserne.
Både den danske regering og vi danske parlamentarikere var dybt kritiske og kæmpede imod. Og vi vandt kampen efter hårde forhandlinger, hvor jeg som medlem af EU-parlamentets miljøudvalg sad med ved bordet.
De andre EU-lande lod os beholde de høje standarder og tillod, at andre i fremtiden kan indføre lignende forbud mod gasserne. Resultatet var en vigtig sejr for os, der mener, at fælles EU-regler godt kan kombineres med, at enkelte lande går videre i beskyttelsen af miljøet.

Dan Jørgensen
medlem af Europa-Parlamentet for S

TV-Avisen forskelsbehandler

Når DR interviewer en fisker fra Thyborøn eller en landmand fra Djursland, som taler med dialekt, der er svær at forstå, er den ingen undertekster. Men når en 2. generationsindvandrer bliver interviewet, er der ofte undertekster, selvom personens danske er godt og let forståeligt.

Henrik M. Thomsen
Lyngby

Alt handler om dansk lov

Det er mig en gåde, hvordan så mange kan have interesse i at forsvare ytringsfriheden, når de i forsøget på at gøre det, samtidig reducerer indholdet af alle ytringer til et simpelt spørgsmål om, hvorvidt de overholder dansk lovgivning eller ej.

Sternberg
København V

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her