Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE - MUHAMMED-SAGEN

8. februar 2006

Døm os ikke

Kære muslimske venner. Døm os ikke for den hadske invandredebat.

Døm os ikke for at et højreradikalt parti er landets tredje største.

Døm os ikke for at omtale muslimer som terroristiske, kriminelle samfundsnassere.

Døm os ikke for at give flygtninge en umenneskelig starthjælp. Døm ikke arbejdsgiverne for at frasortere arabiske navne.

Døm ikke de ældre der kræver "hvide hjemmehjælpere".

Døm os ikke for at betragte vores muslimske medborgere for at være en belastning i stedet for en ressource.

Se os som vi ser os selv. Se os som tolerante, gæstfrie og solidariske.

Mads Munch Hansen
Slagelse

Fris os fra samtale

Det joviale danske samtaledemokrati er endnu ikke nået til Mellemøsten, som grufulde ambassadeafbrændinger, og hvad der ellers måtte støde til af forfærdeligheder, viser med al uønskelig tydelighed.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Opmærksomheden skal nok blive afledt fra den bedre-sent-end-aldrig statsministerielle forestilling på arabisk tv, så vores allesammens kyniker atter kan smede sin og visse andres lykke på hjemmebanen med de sædvanlige monologer og ansigtet lagt i de ligeså sædvanlige folder.

Fri os fra samtalen og andre besværligheder. Diktater ved man hvad er, og retorik er menneskets bedste ven. At der skal økonomisk pres til at udløse statsministerens dybtfølte respekt for andre mennesker er selvfølgelig forstemmende, men dog bedre, end hvis den slet ikke kunne udløses. Så der er grund til optimisme.

Næstekærligheden blomstrer, og det verdslige, vestlige demokrati marcherer, mens ridserne i den omnipotente og folkekære landsfaders lak er i fuld gang med at blive udbedret.

Muligvis endda i en sådan grad, at vore højt besungne - og engang så civiliserede - danske værdier ender med at drukne i det stødt voksende smørhul, før idealerne finder vej til barbarerne. Men pyt. Spildt mælk skal man ikke altid græde over.

Kirsti Rix Forsman
Bagsværd

Håber det er noget jeg har drømt

Er der noget om, at vi, samtidigt med at vi råber ytringsfrihed for enhver pris, er i færd med at gøre det strafbart at udtrykke sympati med befrielsesbevægelser i undertrykte lande?

Endda i lande som er besat af fremmede magter, og som ifølge folkeretten har ret til at bekæmpe besættelsesmagten? Forhåbentligt er det bare noget, jeg har drømt.

G. Petersen
Hornslet

Højreanarkisten vs totalitær religion

Hovedparten af læserbrevsskribenterne i Information, synes at være enige om at støtte de muslimske imamer i kravet om, at JP skal give en undskyldning for at have bragt Muhammedtegningerne.

Men er det værre at bringe tegningerne end at fremstille dem? Nej, det er det heller ikke efter muslimsk opfattelse, for så skulle det være Salman Rushdies forlag og ikke manden, der blev udsat for trusler. Så det næste krav fra imamerne - hvis de får magt som de har agt - bliver, at bladtegnerne skal undskylde, hvis de ikke vil risikere liv eller lemmer. Og så er det ikke helt så sjovt længere.

Nogle på venstrefløjen godter sig muligvis over, at den gamle arvefjende, Jyllands-Posten, er kommet i fedtefadet, og støtter (derfor?) imamerne i kravet om en undskyldning. De skulle hellere tænke på, at stort set al frigørelse af mennesker i Vesteuropa er sket i kamp mod den kristne kirke, specielt den katolske kirke. Og der er absolut intet, der tyder på, at nutidens islam skulle være mindre reaktionær end middelalderens katolske kirke.

Uffe Rasmussen
Risskov

Glædelig kulturkrig

Anders Fogh har blottet et hjørne af et verdensbillede så støvet som det iranske ørkensand. Ved at forholde sig passivt i sagen om Mohammedtegningerne har han undertrykt sin egen ytringsfrihed i en sag, han tydeligvis har taget stilling i.

Vores statsminister har ellers ikke været sen til at vise lederevner i systematisk dæmonisering af flygtninge og indvandrere på femte år. Lige fra starthjælp og angreb på modersmålsundervisning til 24-årsregel og Irakkrig har han vist, at en god venstremand fryder sig, når muslimske medborgere får en over snuden.

For bare tre år siden måtte Brugsen trække en hel kollektion af strandsandaler med Madonna- og Jesusmotiv tilbage fra varehylderne efter politisk pres fra kristne fundamentalister. Kæftede Fogh op om brud på ytringsfriheden? Nej, for Brugsen viste blot respekt for det, der var værdifuldt for dén minoritet. "De der har ønsket kulturkrig har sandelig fået deres vilje," sagde Georg Metz i afslutningstalen på socialforum.dk denne weekend.

Esben Valløe
Århus N

Strået der fik kamelen til at segne

I disse dage kommer man nemt til at tænke på den gamle arabiske talemåde: "Det var strået, der fik kamelen til at segne". Og det er underforstået, at det ikke er nok at fjerne det enkle strå, for at få kamelen på benene igen. En anden urgammel arabisk talemåde hedder: "Mere berømt end ild på et flag."

Jakob Johannsen,
Kgs. Lyngby

Hvor svært kan det være?

Det er ikke ulovligt at tænde en tændstik, men at gøre det ved siden af en krudttønde, det er for dumt og kunne måske i det mindste fortjene en undskyldning. Hvor svært kan det være.

Birte Dupont,
Hillerød

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu