Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE - MUHAMMEDTEGNINGERNE

Debat
1. februar 2006

Statsministerens tone

Reaktionerne på Jyllands-Postens Muhammedtegninger er tydeligt løbet helt af sporet. Den eneste måde, vi kan få genoprettet tilliden til danskerne og til danske produkter, er ved, at overbevise den muslimske verden om, at der ikke foregår en hetz mod muslimer i Danmark.

Den bedste måde at gøre dette på vil være at vise muslimerne, at VK's parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, som jo bestemmer regeringens politik overfor muslimer, ikke på nogen måde er antimuslimsk. Det kan gøres meget nemt simpelthen ved at oversætte Dansk Folkepartis og ledende politikere fra DF's, hjemmesider til arabisk. Så kan alle ved selvsyn konstatere, at regeringen ikke baserer sin magt på at sprede had mod vores muslimske mindretal, men tværtimod glæder sig over vores nye danske medborgere.

Tilsvarende kan JP jo nemt bevise, at avisen ikke på nogen måde er antimuslimsk, simpelthen ved at oversætte de sidste 10 ledere der har omhandlet muslimer til arabisk og lægge dem ud på nettet. Det vil jo klart vise, at JP faktisk nærer stor kærlighed til muslimer.

Man kunne samtidigt lave engelske oversættelser, så vores europæiske og amerikanske venner også kan glæde sig over den gode tone der, som statsministeren så rigtigt fremhæver, er overfor muslimerne i Danmark. Mon ikke vi dermed kan vende stemningen og få lagt låg på kritikken.

Henrik Leffers
København N

Dialog ønskes

Konflikten om Muhammed-tegningerne handler i virkeligheden mere om politik end religion. Akkumulationen af frustrationer blandt indvandrere i Danmark var årsagen til den reaktion, der har fået denne konflikt til at eskalere.

Medierne i Danmark belaster hver dag denne befolkningsgruppe med kritik og negativ omtale. Hvis det ikke er om en ung kriminel indvandrer, så er det om tørklæde-problematikken, om muslimernes ønske om gravpladser, arbejdsløshed, dårlige forældre som skal opdrages, osv., osv. Det skaber en racistisk og hadsk tone mellem indvandrere og resten af det danske samfund.

Vi skal alle hjælpe med til at få en ordentlig dialog om islam og med muslimer og arbejde på at få denne boykot indstillet. Og vi skal passe på ikke at besvare boykotten i Mellemøsten med boykot af danske muslimer.

Mohey Gharib
Egyptisk Samfund i Danmark

Hvor svært kan det være?

At opføre sig ordentligt. At være mod andre, som vi gerne vil have, andre er mod en selv. At tale ordentligt til hinanden med gensidig respekt og tolerance.

Det vil klæde statsministeren at følge Enhedslistens opfordring til at indkalde til et forsoningskonference med at bredt udsnit af den muslimske befolkning og andre mindretal, hvor situationen omkring Muhammed-tegningerne kan drøftes. Det vil give en kærkommen lejlighed til at vise respekt overfor den muslimske kultur som en del af den danske befolkning.

JP har naturligvis ret til ytringsfrihed. Den er indiskutabel. At jeg så, i mit stille sind, spørger, hvor vigtigt det er for demokratiet, samfundet eller den mellemmenneskelige forståelse at bringe tegningerne, er en anden sag.

Peter Mikkelsen
Rødovre

Den stille opgivelse af demokratiet

Og hvad siger vi så, når den saudiske kongefamilie lader forstå, at den gerne ser, at regeringen tager initivativ til at sikre, at den slags ikke gentager sig?

Keld Brikner
Skanderborg

Unuanceret leder I

Under overskriften "Fuld opbakning til JP" begår bew en bagsideleder den 30. januar, der sætter nye (og hidtil usete) standarder for unuancerethed på Informations lederplads.

Bew synes at miste besindelsen og reducere en kompliceret politisk strid til en fodboldkamplignende situation, hvor man enten holder med den ene side eller den anden. Når bew mener at "det er direkte ubehageligt" at høre om "krænkelser, respekt for mennesker og moral" fra et land som Saudi-Arabien, skyldes det, at han ser dette lands politiske system som helhed værende værre end det danske. Dette har jeg svært ved at være uenig i. Det er dog unuanceret at fremstille sagen som om, man skal holde med Saudi-Arabien eller JP.

Det er decideret farligt at stille 'demokratiets love' op imod 'diktaturets logik', da man, hvis man accepterer fejlkonstruktionen, fristes til at holde med den mindst ringe side (her selvfølgelig JP's). Der eksisterer et område i mellem de to ekstremer. Det er muligt at respektere 'demokratiske love' som ytringsfrihed, samtidig med man føler sig stødt over en grundlæggende blasfemisk og nedladende handling(Fork. af red)

Nis Johannsen
København K

Unuanceret leder II

Opbakningen til JP i lederen den 30. januar er ikke et forsvar for ytringsfriheden, men et ynkeligt forsøg på at stå sammen om den danske pressefrihed.

JP har ikke villet ytringsfrihed, men konfrontation, og avisen har fået det, den er gået efter. De kræfter, der står bag - og som JP støtter - er kræfter på den yderste højrefløj, der arbejder på at skabe modsætninger mellem befolkningsgrupper i Danmark, mellem muslimer og kristne. De fører en koldkrig på værdier og arbejder på en varm krig mellem befolkninger. (Fork. af red.)

Jørn Jensen
Nykøbing F

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her