Læsetid: 3 min.

LÆSERBREVE

Debat
31. marts 2006

Radikale ønsker ikke a-kraft

Margrete Auken kritiserede i Informations mandagsudgave de radikales repræsentanter i Europa-Parlamentet for at anse atomkraft som miljøvenlig.

Det er forkert. I Det Radikale Venstre er man meget bevidst om, at a-kraft forurener og er rasende dyr: løbende udgifter, senere nedlæggelser af værker, lagring af atom-affald - alt sammen har alvorlige konsekvenser for miljøet og for fremtidige generationer. Det er så sikkert som amen i kirken.

Men der er også en realitet, vi skal forholde os til. I de store EU-lande benytter man a-kraft. Eksempelvis i Tyskland - hvor man er opmærksom på problemerne og derfor allerede under Schröder/Fischer-regeringen begyndte at udfase a-kraftværker. Dog vel vidende, at et så stort land har et stort energiforbrug og derfor ikke kan afskaffe a-kraft fra den ene dag til den anden. Det tager 30-40 år, hvis man skal opnå tilsvarende kapaciteter, og hvis alternative energiformer skal kunne følge trit.

Hvis vi afskaffer a-kraft i morgen, så bliver vi nødt til at satse i langt højere grad på kul og olie i EU. En sådan satsning ville være endnu mere forkert, for det ville forøge CO2-udslippet drastisk.

Vi har intet andet valg: EU skal fremskynde udviklingen af bæredygtige energiformer, indtil de kan erstatte a-kraften og dække energibehovet i EU. Så længe bliver de store EU-lande nødt til køre videre med a-kraft.

Stefan Seidler
radikalt hovedbestyrelsesmedlem

Vrangbillede af Skyum-Nielsen

Det er næsten altid en fornøjelse at læse Klaus Rifbjerg. Hans produktivitet er legendarisk og hans udgivelser ofte fascinerende.

At han så oven i købet engang var en fremragende dagbladskritiker, har mange måske glemt i dag. Det kan der derfor godt være grund til at minde om.

Så meget desto mere må man ærgre sig over at læse hans triste vrangbillede af kritikeren Erik Skyum-Nielsen i Information den 28 marts. Naturligvis kan man kritisere Skyum-Nielsens virke. Præcis som man kritiserer andre centrale kritikere som f.eks. Lars Bukdahl. Desværre vælger Rifbjerg helt at se bort fra Skyum-Nielsens indlysende kvaliteter.

Man kunne f.eks. nævne hans altid fremherskende interesse for det litterære formsprog, som ofte gør hans anmeldelser lærerig læsning.

Det er blot en af hans mange kvaliteter.

Svend Skriver
Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab

Undskyld, ündsküld

Til Kirsten Thorup, Carsten Jensen, Troels Kløvedal, Poul Nyrup, Tøger Seidenfaden, forfattere, politikere i ind- og udland samt tidligere overhane fra den anden side af dammen (Bill Clinton) m.fl.!

Jyde-Peter har igen fået vist sine 12 tegninger fra sin grimme avis. Denne gang på fransk TV. Nu må der vist igen hurtigt siges undskyld, undskyld, undskyld og ündsküld.

Ejlif A. Vrejlev
togfører

Er vi får eller bukke?

Statsministeren sagde i sin nytårstale blandt andet, at "det er denne trang til at sætte alt til kritisk debat, som har skabt fremskridtet i vores samfund"

Vi har netop siddet blandt lærde og diskuteret, om man mon hører til fårene eller bukkene, når man har benyttet sig af vores ugradbøjelige ytringsfrihed til dels at protestere skriftligt såvel som demonstrativt imod Danmarks deltagelse i angrebskrigen mod Irak og dels mod den hadefulde retorik, der anvendes, ikke mindst af medlemmer af regeringens støtteparti?

Lykke Nielsen
skuespiller, forfatter
Pernille Grumme
skuespiller, instruktør

Solnedgangsklausul

Johan Jacobsen skriver i Information den 30. marts, at CEPOS ønsker tidsbegrænsede terrorlove.

Det er ikke korrekt, og det kan undre, at man kan antage, at en tænketank, der i den grad har personlig frihed som en mærkesag, kan støtte terrorlovgivning, som den regeringen har fremlagt.

Desværre synes regeringen at insistere på, at et sjusket lovudkast skal hastes igennem Folketinget uden en ordentlig debat og på basis af et mangelfuldt beslutningsgrundlag. Det er realiteterne, og på baggrund heraf har CEPOS foreslået 'solnedgangsklausuler', som sikrer, at de nye lovbestemmelser bliver evalueret og kommer til fornyet overvejelse i folketinget inden for en kort årrække.

Det må være det mindste, man kan forlange. Helst så vi, at beslutningen blev udskudt, indtil der foreligger et ordentligt beslutningsgrundlag, som skal tilvejebringes af en anti-terrorlovgivningskommission bestående af eksperter.

Martin Ågerup
direktør

Paulus ville kærligheden

I sin sammenligning mellem Akkari og Paulus den 29. marts forudsætter P. Henriksen, i (ufrivillig?) tilslutning til DF's farlige ideologi, at en person ikke kan være medlem af to kulturer uden at udvikle en aggressiv ideologi over for enten oprindelses- eller værtskulturen.

Paulus kunne dog problemfrit forene romersk indfødselsret (han var ikke soldat!) med en 100 procents jødisk identitet. Jeg ved ikke med Akkari, men Paulus ville netop overvinde skranken mellem jøde og hedning og forene menneskeheden i Kristi kærlighed. Så hvis det er aggression!

George Hinge
Risskov

Kære Lars Barfoed!

Træd dog i karakter – vis handlekraft: Omdøb Fødevarestyrelsen til Fødevareservice!

Bent Andersen
Allerød

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her