Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
14. marts 2006

Forsvar for Anja

Jeg skriver på forandledning af den opstandelse og det medierøre, der har været om Anja Andersen over de seneste dage og nu også om Dansk Håndbold Forbunds suspension af hende. Det virker på mig, som om folk 'har gjort et bjerg ud af et muldvarpeskud', som vi siger i England.

DHF har ekstremt høje standarder og et skrapt regelsæt for håndboldklubber, og Ajna har sine egne skyhøje forventninger - ikke bare til sig selv, men også til sine spillere. Jeg kan til fulde forstå hendes frustration over dommerpræstationer, der holder et så ynkeligt lavt niveau. De mange fejlagtige afgørelser fra de to dommere i første halvleg af forrige søndags kamp var dybt beskæmmende. Bedre blev det ikke i anden halvleg, da de gav den forkerte Aalborg-spiller en to minutters udvisning.

Hvilke følger får det for dommerne, når de tegner sig for så ringe præstationer? Det hører vi aldrig noget om fra DHF's side.

Anja kan personligt tage en stor del af æren for, at Danmark i dag har verdens bedste kvindehåndboldsliga. Mange af verdens bedste spillere valfarter til Danmark for at spille for danske hold, fordi deres niveau er så højt. Folk burde være mere taknemmelige og værdsætte, hvor meget Anja har givet til dansk håndbold.

Vi burde alle give hende et et knus, ikke knuse hende.

Clem Luxford
Lyngby

Annelise Ebbe fik ret

Den 15. marts er det tre år siden, omkring 50.000 mennesker demonstrerede foran Christiansborg imod Danmarks forestående deltagelse i Irakkrigen. Vores statsminister hånede os demonstranter med at kalde os "...en flok nyttige idioter for Saddam..."

Men vi var ikke de eneste - millioner gik på gaden i London, Paris, Amsterdam og masser af andre store byer verden over. Så der var 'idioter' over hele kloden.

Annelise Ebbe, som var en af initiativtagerne til demonstrationen, var i Profilen hos Kurt Strand.

Hun advarede selvfølgelig mod vores deltagelse og forudså de uoverskuelige konsekvenser, en krig i Irak ville få.

Alt, hvad hun spåede, er sket. Kan DR2 ikke genudsende denne samtale og evtuelt bede Kjeld Hillingsø kommentere den?

Pernille Grumme
København K

Fogh beskytter mindretal

Man skulle ikke tro, at Dansk Folkeparti stadigvæk kun repræsenterer et mindretal på under en femtedel af danske vælgere. Det er svært at huske, at det kun er i kraft af nogle borgerlige partiers åbning mod højre, at deres højrøstede mæle kvæler debatten.

Men rent faktisk er DF det eneste mindretal derude, som Fogh beskytter effektivt. Hagen er blot den, at de - og dermed han - splitter den helhed, som folkeligheden besværger. Var det ikke det, som den kuwaitiske prædikant Tareq al-Suweidan ramte, da han mindede om, at Danmark er et repræsentativt demokrati, og at statsministeren burde forholde sig tilsvarende repræsentativt? (Information den 11.-12. marts).

Rolf Czeskleba-Dupont
Hvalsø

Film om Savage Rose

Tak til Klaus Lynggaard for anmeldelse af Gasolin i Information den 10. marts. Min store bøn er, at du også vil skrive om DR-TV's udsendelse om Savage Rose, sendt i begyndelsen af uge 10. Og tak til Anders Østergaard for filmen Gasolin. Min store bøn til dig, er at du også laver en om Savage Rose.

Aksel Ravn
Roskilde

Værdikampens mester

Fortjener han ikke et par mindeord? Slobodan, som voksede op under små kår, kom til magten gennem e t opgør med den dyne af smagsdommere, der gennem årtier havde undertrykt al folkelighed i Serbien. Disse socialistiske teoretikere havde gjort Jugoslavien til et internationalt højt respekteret land, men trampet på den serbiske sjæl. Nu var det tid til forandring! Kraftigt bakket op af Morgenavisen Serbiens-Posten blæste han til kamp for de kristne og mod de muslimske værdier. Han blev redningsplanken for de tusindvis af serbere i Kosovo, som blev holdt nede af de røde på uni og knap kunne komme til orde i den offentlige debat. Han skilte fårene fra bukkene så effektivt, at mange af de sidstnævnte endte i massegrave. Gennem årene fik han skåret alt det urene fra, så han til sidst var leder af et meget mindre, men også meget renere Serbien. Om man kan kalde ham demokrat er et spørgsmål, men det er givet, at han altid havde sit image og sine vælgere i tankerne.

Steen Bengtsson
Amager

Årets karikatur

Hvem er den bedste til at tegne årets karikaturtegning af 'ægteparret' Fogh Rasmussen/Thorning Schmidt, hvor han kommer hjem med store poser under øjnene og en sæk rådne æbler på ryggen, og hun begejstret hilser ham med de berømte ord: Hvad Fatter gør, er altid det rigtige ! Og hvor zionist Flemming Rose stående helt ude til højre i kulissen, iført t-shirt med påskriften Mossad/CIA og dybt rørt til blodrøde krokodilletårer over den ægteskabelige loyalitet, er parat med den store pose gulddukater. Ytringsfrihedens forpost og karikaturtegnernes Mekka, Jyllands-Posten, vil med glæde bringe de 12 bedste af de indsendte tegninger.

Ole Larsen
civilingeniør

Tåbelig reklame
Ønsker herren, det skal være svensk, fransk eller græsk? Eller en cocktail monstro? Er det sådan den moderne kvinde skal stille sig til rådighed for sin partner? Det skulle man tro, når man iagttager reklameindustriens og mediernes stigende skamløshed over for kvinder. Fik I nærlæst det sidste nummer af den husstandsomdelte Bilka-avis? Hvor den multinationale Sloggi-koncern lancerer underbukser til mænd med påskriften »handle with care« eller »do not feed!« – hvad det så end skal betyde? Hvad bliver mon den næste tåbelighed, man støder på i det A.P. Møller-ejede Bilka?

Nanna Gersov
Kastrup

Forfejlet brug af ytringsfriheden

En nøgen kvinde hånd i hånd med en tildækket muslimsk kvinde på Informations forside på kvindernes internationale kampdag var i sandhed et blikfang og en markering fra avisens side, men hvilken markering? Hvad var egentlig budskabet?
1. Skulle det være udtryk for kvindekampens sejr, at vi nu kan udstille vores nøgne kvindekrop og vise, hvor frigjorte vi er i forhold til vores muslimske medsøstre?
2. Skulle budskabet være, at vi nu har afskaffet blufærdigheden, og at den derfor ikke kan krænkes? Eller er det måske vigtigt at krænke de sidste rester af blufærdighed, så den kan forsvinde een gang for alle.
3. Skulle det være endnu et budskab med adresse til muslimerne for at overbevise dem om, at de bør træde ind i vore frigjorte rækker?
4. Skulle budskabet være, at enhver mand i sin fantasi – trods tildækningen – klæder en kvinde af med øjnene?
5. Eller er det blot en markering af, at aviserne bør være grænseoverskridende og vise, at de tør provokere for at besværge ytringsfriheden?
Hvad end budskabet skulle have været, så virker det på mig som kvindelig læser som en useriøs, pjattet, forfejlet - og måske farlig brug af ytringsfriheden i stil med Jyllands-Postens 12 tegninger af Mohammed.
Hvis avisen endelig skulle have markeret sig med grænseoverskridelse og provokation, ville det have været mere avanceret og i tråd med kvindernes internationale kampdag at have afbildet en mand nøgen hånd i hånd med en jakkeklædt mappedreng.

Ville Laursen
cand.psych, uddannelsesleder

SVAR: Kære Ville Lauersen, svaret på dine spørgsmål stod i den tekst på forsiden, som introducerede 8. martssektionen. Det lød således: »Spørgsmålet om kvinders vilkår står i centrum for mødet mellem islam og Europa.
Den nøgne kvinde og den tildækkede kvinde repræsenterer på en gang det fjendebillede og spejlbillede, som Østens og Vestens kvinder har af hinanden: den perfekte Anden, som hver især bruger til at konstruere deres egen identitet op imod.
Undertrykkelse versus frigørelse. Synd versus dyd. Utopisk drøm versus mareridt.
Mellem disse stereotyper lever kvinder af kød og blod, halvt tildækkede, halvt afklædte, med krav om værdige livsvilkår. Information sætter i en 12-siders specialsektion fokus på indvandring, islam og kvindefrigørelse.«
En nøgen mand og et mappedyr ville selvsagt have været malplaceret i den sammenhæng .

Pia Fris Laneth
redaktør af 8. marts-tillægget

Jul, påske og 8. marts

Årets ligestillingsshow er overstået. Jeg sidder med kaffen dagene derpå. Evaluerer. Det gik jo præcis ligeså godt som sidste år. Medierne fik deres show. Stillede præcis de samme spørgsmål ligeså godt som sidste år: Ikke kritiske. Ikke nysgerrige. Blot en af årets tilbagevendende begivenheder. Jul, påske og 8. marts: Kvindernes Internationale Kampdag. Der blev vist et billede af en smuk feminist i tv, der talt dannet med blød stemme og svingende blomsterøreringe. Hold da op hvor vi kæmper den ene dag om året.
Der blev bare ikke lyttet til de ord, der kom ud af min mund. Læg afstand. Kom ikke for tæt på realiteten. Hunkønsjournalisten, der er valgt i dagens anledning, er også underbetalt. Tror at det er hendes egen skyld. Så skidt med, at alle de andre hunkønsjournalister også er underbetalt. Det kan godt være, at hun ser på min mund, men hun lytter ikke. Individet vælger ikke at lytte. Hun trykker min hånd, og vi går hver til sit. Ingen solidaritet her. Officielt gør vi jo ikke forskel. Vi har en ligestillingsminister, regler, love og luftige redskaber. Der gøres ikke forskel på nogen her. Overhovedet. Selvom det er skrevet ned, så er vi det ikke. Lige. Men det er skrevet ned. Så der er ingen, der kan tillade sig at hævde andet. Vi har ligestilling siger de. Sådan er det Punktum

Maria Sofie Simonsen
Aalborg

Dummere end politikerne tillader

Pas på, Helge Sander, med helt at lukke mulighederne for at dumme sig som ung. Fjumreåret er fjernet. Nu presses specialeskrivningen. Tilbage er snart kun mulighederne for at begå dumhederne som voksen. Men tror du, det bliver nemmere ærligt at vedgå og leve med dumhederne i moden alder? Eller kan man leve et helt liv uden at dumme sig?

Henrik Kidmose
Ry

Til alle i stuen (Folketinget)
Det er uudholdeligt at være vidne til, hvordan snavset i form af beskidte ord og hadefuldt kropssprog har fundet vej til stuen og nu breder sig som smitte – vi må altså se at få gjort stuerent !

Rebekka Krarup
Holstebro

På det store hav

Er om bord på M/S Danmark, et lille, godt skib i voldsomt uvejr på det store hav. På broen en totalt uduelig kaptajn! Jeg er bange, meget bange.

Tove Fredslund,
Nyborg

Moderne Evighed
I strandkanten ligger en plasticpose.

Peter Vind Huss,
forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her