Læsetid: 7 min.

LÆSERDEBAT

Debat
5. april 2006

Med bh, kalot og paryk

Så er der nogen, der kræver en DR-studievært fyret, medmindre hun smider tørklædet - det er 'kvindesagsforkæmpere', som insisterer på tvungen fri påklædning og dermed modarbejder et af initiativerne til mere dialog hen over kulturkløfterne.

For næsten 40 år siden startede tørklædeklædte rødstrømper en årelang kulturkamp mod bh'en - et af datidens værste symboler på 'kommercialiseringen af kvindekroppen'. Men jeg mindes ingen krav om at 'speakere' som Hanne Sommer eller Anne Jerichow blev afskediget pga. deres formastelige symbol-påklædning.

At nogle kvinder går formummede rundt og ikke vil trykke hæderlige mænd i hånden, det er ikke noget jeg glædes over. Men hvad skulle det gavne at kræve, at de trykker hånd eller smider visse beklædningsgenstande? Skal Bent Melchior også smide kalotten? Skal skinheads bære paryk?

I øvrigt går de fleste kvinder nu igen med bh, også 'kvindesagsforkæmperne'. Det må de da selv om.

Nils Enrum
Virum

Falsk varebetegnelse?

Jeg synes, det er utroligt, at en forening, der kalder sig Kvinder for Frihed, lægger ud med en kampagne mod andre kvinders ret til at klæde sig som de vil, og så endda med et krav om censur mod og selvcensur hos en dansk tv-kanal - nemlig DR2.

Hvad med, om de skiftede navn til Kvinder mod Frihed eller Kvinder for Censur?

Eller hvorfor ikke blot smide kortene på bordet og stå ved det, der er Vibeke Manniches og Jette Plessner Dalis eneste reelle programpunkt: Kvinder for hetz mod indvandrere og islam?

Carsten Agger
Viby J

Klæder skaber folk - og fjender

Når han tog en håndvævet kjortel på, var det fordi, han syntes den var smuk. Men det var ensbetydende med tæsk at gå i den. Så det holdt han op med, min ven, dengang i 1970'erne.

En anden af mine venner lod håret vokse til skulderlængde. På ferie hos sine forældre i Skjern blev han overfaldet på gaden, holdt fast og tvangsklippet.

Hjemme i Århus måtte min daværende kæreste gennem noget, han med egne ord kaldte "et meget ubehageligt, aggressivt forhør" til en julefrokost på universitetet. Han var blevet afkrævet regnskab for, hvorfor han gik i spraglet tøj, og hvorfor han havde barberet sig skaldet.

Og der var Ulla, som tillod sig at hænge sine blonde bh'er og ditto trusser til offentlig skue på kollektivets tørresnor. Det indgik som et stærkt argument, da kollektivets øvrige beboerer besluttede, at hun skulle flytte. "Falsk bevidsthed", hed det om Ulla. "Selvundertrykkelse" var det, på den måde at skabe sig i undertrykkerens drømmebilleder og så endda selv synes, det var lækkert.

Nu hører jeg Kvinder for Frihed bruge ord, der betyder det samme, om DR2's nye studievært, Asmaa Hamid og andre kvinder, der bruger tørklæde.

Hvad med at tage friheden seriøst og indrømme andre mennesker retten til selv at bestemme, hvordan de vil afklæde sig eller ikke og hvad de vil have på hovedet?

Naturligvis er der altid en stærk signalværdi i hvilket tøj, man vil bære, og hvad så?

Anne Birgitte Nørgaard
Randers

Til absolutisterne

De uforsonlige - Hans Hauge, Lars Hedegaard og Claes Kastholm (Information den 31. marts) - hylder den absolutte ytringsfrihed. Den har vi i Dabnmark ikke haft siden Struensee. Man kan arbejde for den absolutte ytringsfrihed, men de tre absolutister må i Danmark, ligesom de religiøse fundamentalister, indordne sig demokratiets koncept.

De bør besinde sig på, at verden ikke står stille. Jeg citerer Hans Hauge:

"Brandes har selv sagt, at religion er overtro og mystik, og nu er det hans børn, der forsvarer det religiøse med respekt. Det har jeg meget svært ved at forstå."

Jeg har meldt mig ind i Det Radikale Venstre, ikke på grund af Brandes, men på grund af Elisabeth Arnold, og årsagen var flygtningepolitikken, som ikke var aktuel på Brandes tid.

Efter Hauges mening skal vi nu prøve, hvordan det er "ikke rigtig at kunne sige hvor vi kommer fra, når vi er i udlandet." Rend og hop. Jeg er fra Danmark, min far var modstandsmand, jeg har rejst i de muslimske lande, og jeg kunne ikke drømme om ikke at bekende mig som dansker.

En stor del af Muhammed-krisens bevæggrund kan tilskrives det politiske flertals dybe traume over Danmarks holdning eller mangel på samme under Anden Verdenskrig.

Elsebeth Nilsson
journalist, Fakse

Intelligensfornærmelse

Mon ikke Bertel Haarder skulle kikke lidt på økonom uddannelsen, cand.polit-uddannelsen, samt de samfundsvidenskabelige uddannelser, da det gang på gang viser sig, at politikerne udlært inden for disse fagområder åbenbart ikke har lært så basale ting, som at man ikke kan få de samme ydelser, for langt færre penge. Tænk at læse så mange år og lære så lidt.

Politikere, I fornærmer min intelligens, når I forsøger at bilde mig ind, det overrasker jer, voldsomme besparelser ikke giver forringelser.

Jytte Molbech
Odense C

Hvem er terrorister her?

Ytringsfriheden er ukrænkelig, hører vi til hudløshed. Men alle andre hårdt tilkæmpede frihedsrettigheder kan vi godt se i vejviseren efter. For nu skal terroren – latin for ’frygt’ – bekæmpes. Det er det nye mantra.
De allerede vedtagne lovstramninger førte for nylig til, at Greenpeace-aktivister blev idømt hårde straffe for at hænge et miljøbanner op. For det er jo terrorisme. Og nu vil regeringen så tage det sidste afgørende skridt ud i overvågningssamfundet med den såkaldte ’terrorpakke’. Det er ikke en blød pakke, men benhård afmontering af det åbne, demokratiske samfund. For at forsvare vores kultur og samfundsmodel over for den islamis(tis)ke fare skal vi således nok selv få revet alt det ned, vi har bygget op.
Venstre ved du nemlig, hvor du har: Forskanset fjernt fra folket bag tykt panser i en totalitær politistat. Terrorister er sådan nogle, der skaber frygt. Hvem er terroristerne her?

Jonas V. Thomsen
Rødovre

Højrefløjens muslimske tjenere

Adskillige medlemmer af Demokratiske Muslimer påstår, at de trues på livet. Sikkert er det derimod, at Naser Khader er upopulær i mange muslimske kredse. Det skyldes ikke, at han er ’demokrat’, men derimod hans konkrete holdninger.
Fogh, der arrogant afviste de 11 muslimske ambassadører og reelt støttede tilsviningen af profeten Muhammed, roser Khader, mens de to trykker hånd. Det samme gør den antimuslimske Pia Kjærsgaard. Sammen slår de alle tre muslimer ihjel i Afghanistan og Irak, idet deres partier støtter besættelsen af disse to muslimske lande.
Dertil kommer, at folk som Khader lever en privilegeret tilværelse lysår fra de fleste muslimers hverdag med diskrimination i forhold til arbejde, bolig og uddannelse.
Onkel Tom er international. Holland har somalieren Ayaan Hirsi Ali, Storbritannien iraneren Maryam Namazie og Danmark syriskfødte Khader. Alle disse ’ofre’ spiller en ulækker rolle i den racistiske civilisationskamp, højrefløjen i hele verden oppisker til.

Carsten Kofoed
København N

Efterløns-klynkeri

Jeg har efterhånden lidt svært ved at snuppe klynkeriet i forbindelse med en mulig afskaffelse af efterlønsordningen. Den var jo aldrig tænkt som et slaraffenlandsagtigt luksus-velfærds-tag-selvbord.
Meningen var i sin tid, så vidt jeg da husker, at slå to fluer med et smæk, nemlig dels at gøre det muligt for tidligt nedslidte medborgere at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før den ordinære pensionsalder, og dels dermed samtidigt give plads på arbejdsmarkedet til yngre kræfter og dermed afhjælpe den dengang høje uønskede ledighed. I dag er situationen som bekendt en helt anden.
Selvfølgeligt skal det fortsat være muligt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før de 65 på en ordentlig måde, hvis man virkelig er nedslidt. Men lad os så dog få en smidig ordning, hvor det i stedet for et bestemt kalenderalder er ens relative fysiske og mentale aldersbetingede helbredstilstand, der betinger, hvornår det er rimeligt at aftrappe den enkeltes aktive bidrag til samfundshusholdningen.

Søren Blaabjerg
Hørning

Energikrise forude?

Det er et noget dystert billede, Information maner frem den 27. marts under overskriften »Europa mister politiske spillerum.« To fremtrædende eksperter begynder flot med at hævde, at Europa er ved at miste sit politiske spillerum, fordi behovet af olie og gas eksploder. De hævder også, at 90 procent af energiressourcerne befinder sig i den muslimske del af verden. Det passer ikke. Rusland, Norge, Sydamerika og Afrika har kæmpeoilefelter, og de er da ikke muslimer.
Ugebrevet Mandag Morgen hævder, at 10 ud af 14 oliestater er politiske ustabile, men når de står overfor penge, så tror jeg ikke, de er særlig ustabile. 40 procent af verdens energikilder er andre former for energi, eksempelvis kul, atomkraft, sol-, vind-, og havenergi.
Ifølge Politiken den 26. marts er Danmark selvforsynede med olie indtil 2025. Ikke medregnet kommende enorme gasfelter, som bl.a. A.P.Møller er ved at udvikle, og hvad med den lille energipille som DTU har udviklet, og som er ved at blive sat i produktion?
Såkaldte energikriser har vi haft mange gange. I 1970’erne sagde man, at der kun var olie i 25 år. 1979 var det år, hvor der rigtigt blev lukket for olietilførslen, men vi overlevede, ligesom vi også vil gøre det ud i fremtiden.

Knud Bredbjerg
Humlebæk

Barfoed og alle kasketterne

Er udfordringerne for de danske familier venstrehåndsarbejde? Har forbruger- og familieminister Lars Barfoed for mange kasketter på? På trods af kritikken som Lars Barfoed i øjeblikket er midt i, venter familien Danmark på familieministerens udvalg og lovforslag som har set på familiernes ændrede struktur i samfundet.
Lars Barfoed har i nedsættelsen af udvalget bedt om, at arbejdet skal tilrettelægges sådan, at det kan afsluttes inden udgangen af marts 2006. Da vi nu må konstatere at dette ikke er lykkedes for familieministeren, må det give anledning til undren og opmærksomhed.
Der må være anledning til at rette kritik mod regeringen, som jo tilsyneladende vurderer, at familiepolitik og børns velbefindende er at betragte som venstrehåndsarbejde.
Vi mener, at der kan være anledning til at stille spørgsmålstegn ved om Lars Barfoed har for mange kasketter på?

Dennis Johansen
Foreningen Dadman

Kampråb

Helle, Helle gå nu hjem
ellers går I aldrig frem

Malene From,
København Ø

Falske løfter
Der står ikke »Arbeit Macht Frei« over regeringens pigtrådslejre for flygtninge. Der står »Mennesket Før Systemet«.

Ib Jensen,
Søborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her