Læsetid: 5 min.

LÆSERBREVE

Debat
13. juni 2006

Giv plads til debatten

Det bliver spændende at se i hvilket omfang, de kommende to landsdækkende gratisaviser giver plads til samfundsdebatten. Hvis de giver lige så mikroskopisk plads til debat som Metroekspres og Urban, vil de formentlig blive læst i lige så ringe omfang som de to 'togaviser'.

Debatstoffet er nemlig noget af de mest læste i aviserne og er i virkeligheden deres styrke over for gratisaviserne og de elektroniske medier. De sidstnævnte er ren envejskommunikation, der kun undtagelsesvis giver lyttere (og aldrig seere) mulighed for at deltage i debatten.

Forhåbentlig vil de to nye landsdækkende gratisaviser give rimelig spalteplads til samfundsdebatten. Hvis ikke, er der en ekstra grund til at betalingsaviserne udvider deres debatspalter - også for at kunne gøre sig attraktive i forhold til de to nye reklameaviser.

Især de tre store morgenaviser Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende samt Information, der tilsammen bærer en stor del af den landsomfattende offentlige debat, vil have både en stor overlevelseschance og også en moralsk forpligtelse til at give god plads til debatten.

Uddannelsesniveauet er stigende og stadig flere føler trang til at tage del i den offentlige debat. Desværre har det ikke afspejlet sig i en tilsvarende udvidelse af debatspalterne i aviserne. Situationen er nu den, at de tre landsdækkende morgenaviser modtager mere end ti gange så mange debatindlæg, som de giver plads til. Og de allerfleste afviste debatindlæg er endda velkvalificerede.

Det forværrer situationen, at debatspalterne i betydelig grad optages af avisernes egne medarbejdere (inklusive 'uafhængige' håndplukkede 'kommentatorer') og af spindoktorforfattede indlæg fra ministre. , og at man også placerer avisernes - endda som regel anonyme - lederartikler på debatsiderne

Ib Christensen
fhv. MEP og MF

Politik/interessekonflikt

Avisredaktionen lader trykke meningers mod og modstand, såvel som mismod og misforståelser samt indimellem retningsforstyrrelser, så ingen skal kende forskel på højre og venstre - i politik. Måske en provokation til vores intelligente beredskabslager eller måske en trang til klassekamp?

Marx skrev om kapitalisme, fordi kapitalisterne brugte økonomisk magt til klassekamp, og den krig fører højrefløjen stadig væk over for venstrefløjen.

Per Diepgen
Halskov

Laban er ikke flertal

Informations Folk har den 10.-11. juni en notits med overskriften 'Abu Laban' om et åbent hus-arrangement hos islamisk trossamfund. Teksten har som sådan intet i øvrigt med trossamfundets formand at gøre.

Med formandens navn og blakkede ry som legitimation gøres der herefter nar ad hele organisationen. Det gode initiativ - at byde offentligheden velkommen til besøg hos en gruppe, man kun hører dårligt om gennem den borgerlige presse - påskønnes overhovedet ikke.

Islamisk trossamfund er mere end Abu Laban. Og det er godt at de byder offentligheden indenfor, så folk kan danne deres eget indtryk. Det burde Information vide og i øvrigt holde sig for god til at ride med på den højredrejede presses småracistiske stigmatisering af Danmarks næststørste trossamfund.

Kaj Framke
cand. mag.

Dyre konsulenter

Kommunerne slås p.t. med besparelser, der ser ud til at gå hårdt ud over områder, der i forvejen ikke har for mange ressourcer. Men der er ting, som kommunerne åbenbart har penge nok til. Følgende udspillede sig på et af de så moderne 2 dages-personaleudviklingsseminarer, selvfølgelig internat på et dyrt kursussted langt fra hjemkommunen.

Den ene dag ankom to konsulenter (efter en timelang biltur) og holdt et indlæg på ca. en time. Samme indlæg havde været afholdt på mindst en halv snes lignende seminarer. Efter at de to konsulenter havde afsluttet og påbegyndt den timelange tur hjem, sad en god snes tilhørere tilbage med en tom fornemmelse. Indlægget var fuldt af banaliteter, og der var ikke blevet sagt noget, som tilhørerne ikke vidste i forvejen. Ved evalueringen blev det selvfølgelig fremhævet, at de to (sikkert kostbare) konsulenter havde været komplet overflødige, og at indlægget var rent tidsspilde. Det forbløffende svar fra arrangørerne var: "Det var da underligt, det sagde de også på alle de andre hold".

Poul Genefke-Thye
IT-konsulent

Netværk mod korruption

Den stigende opmærksomhed på fordelene ved at netværke, det vil sige kende nogen-der-kender-nogen, har sågar medført en bog om emnet. Fordelene er betydelige:

Man kan springe over i køer, slippe forbi besværlige godkendelsesprocedurer osv.

Alt i alt frigøres en masse 'manpower', som passende vil kunne bruges til at holde øje med, om de nye ansøgerlande fra øst overholder god regeringsskik og undgår korruption og den slags.

Særlig i rekrutteringssituationer er det godt at få frasorteret de naive, det vil sige dem, der tror, tingene er, hvad de udgiver sig for at være. Det er trods alt det bedste, at de stiller sig op på en eller anden venteliste, skriver uopfordrede ansøgninger og lignende. Tænk hvilken skade et sådant menneske kunne have forvoldt, hvis det var blevet placeret i en betroet stilling.

G. Petersen
Hornslet

Drab i strandkanten er globalt upåtalt

Legende børn og mange andre civile palæstinensere blev forleden dræbt på stranden i Gaza af granater fra israelske flådefartøjer. Den israelske marine har opført sig som søpirater og skudt på uskyldige mennesker, som i sommervarmen søger til stranden, de ikke måtte betræde, så længe Gaza var besat område.

Hvis noget lignende var sket på stranden i Tel-Aviv, ville hele verden omgående have fordømt ugerningen og sendt sympatierklæringer. Men der hersker larmende tavshed. Hvad er meningen?

Vil man tillade, at den israelske regering provokerer til krig med Hamas-regeringen? Er Olmert-regeringen ude på at finde et påskud til at gennemføre ensidig grænsedragning?

Det er hykleri at tale om køreplanen for fred og samtidig tillade, at israelske flådefartøjer skyder på palæstinensiske civile.

Ulla Jessing
Virum

Uddannelsescenter under gulvtæppet

- Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet! Sådan forsøgte Poul Schlüter at dække over Ninn Hansen i Tamilsagen. Nu gentager historien sig, blot er det denne gang statsminister Anders Fogh Rasmussen, der forsøger at dække over sin vicestatsminister Bendt Bendtsen. Fogh siger, at lukningen af MUV (Maritimt Uddannelsescenter Vest på Fanø) er beskrevet i Søfartspolitisk Vækststrategi og har været i høring hos rederier og organisationer. Dette er en falsk melodi, opdigtet af Bendt Bendtsen, men den bliver endnu mere skinger, når statsministeren gentager den i Folketingssalen og fortsætter: "Der har været en fuldstændig åben proces her i Folketinget- så jeg må fuldstændig afvise påstanden om, at det skulle være foregået hen over hovedet på nogen". Også dette falske omkvæd er Bendt Bendtsen ophavsmand til, men det bliver ikke mindre falsk af at blive gentaget af Danmarks statsminister.

Ann Bilde
journalist og forfatter, Fanø

Kære Bush

Det er godt at satse på alternative energikilder.

Vi har en velfungerende vindmølleindustri, vi ikke gider at støtte.

Vil du have den?

John Jakobsen, Valby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her