Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
19. juni 2006

Nyborg og videnskabelig uredelighed

Professor Helmuth Nyborg Sørensen ved Århus Universitet er af Udvalget vedrørende Videnskabelig Uredelighed blevet stærkt kritiseret for sin forskning, der bla. konkluderer, at piger i gennemsnit er fem procent dummere end drenge. Kritikken går især på hans anvendelse af statistiske metoder, som skulle være meget sjusket, præget af manglende omhu med data og lemfældig omgang med statistik og matematiske formler.

Fra mit eget arbejde med statistik ved jeg imidlertid, at denne kritik ville kunne rettes mod størstedelen af den forskning, der udføres, hvor teoretisk statistik anvendes af ikke statistikere. Hvis man udsatte andre forskere for samme grundige metode kontrol af fagstatistikere eller matematikere, måtte man forkaste hovedparten af de statistiske undersøgelser, der bliver lavet.

Det skyldes, at undervisningen i teoretisk statistik på studier som psykologi, biologi, statskundskab mm. er alt for overfladisk med for lidt vægt på de teoretiske og matematiske aspekter af statistikken.

Kandidater fra de ikke matematiske uddannelser er simpelthen ikke tilstrækkeligt uddannede i f.eks. matematik til på forsvarlig vis, at anvende statistiske metoder og drage de rette konklusioner på baggrund af statistiske test.

Mange steder har forskerne kun en overfladisk viden om, hvordan man ved hjælp af edb-programmer laver de statistiske beregninger, og har en eklatant mangel på viden om den matematik og de forudsætninger, der ligger til grund for beregningerne.

Min egen vurdering er, at 70 - 80 procent af den forskning, der udføres på institut for psykologi (inklusiv ph.d.-afhandlinger), hvor der anvendes statistik, ville blive forkastet, hvis den blev udsat for samme grundige kontrol af statistikere, som det er tilfældet med Helmuth Nyborgs forskning. Så der er sådan set rigeligt at tage fat på for Udvalget vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Den eneste grund til, at man har pusset fagstatistikere på Helmuth Nygårds forskning er, at han er kommet frem til nogle konklusioner, som er i modstrid med den herskende ideologi på humaniora og samfundsvidenskab. Som bekendt er dogmet her, at kvinder og mænd med djævlens vold og magt skal være 100 procent ens.

Det er bare både usagligt og uvidenskabeligt, når det er dogmer og vanetænkning og ikke rationel tænkning, der bliver kriterierne for, hvad der er god hhv. dårlig forskning.

Niels Fleckner Hansen
civiløkonom, Søborg

Bederum uden tvang

Sæsonen for løsthængende og omkostningsfri ledere er tilsyneladende allerede begyndt.

Når Information den 15. juni anklager mig for kynisme i sagen om bederum på arbejdspladsen, har man selv - fuldstændig kynisk - overset min uddybende kommentar til spørgsmålet.

En kommentar jeg vel at mærke skyndte mig at sende til avisen straks efter, at Information første gang havde fået sagen galt i halsen - og længe før bagsidelederen gik i trykken. Så vidt jeg kan se, er det avisens leder, der lugter lidt af "gratis udmelding" og tyndt opkog på fejlagtige oplysninger.

Men lad os tage fat i det vigtigste: Når jeg siger, at virksomhederne ikke skal oprette bederum, er det ikke fordi, jeg er imod, at de gør det. De skal bare ikke tvinges til det eller føle sig tvunget.

Der er stadig virksomheder, der afholder sig fra at ansætte indvandrere, fordi de tror, at de skal gøre en pokkers masse. Mange tror, man skal stå på hovedet for at finde et bederum eller frygter, der pludselig er mange ting, som bliver tabu, hvis der bliver ansat en indvandrer. Sådan skal det ikke være. Man skal selvfølgelig vise hensyn til hinanden, men vi er nødt til at lade de danske normer være gældende.

Så vidt jeg kan se, er det ikke kynisk at sørge for, at der er plads til alle på de danske arbejdspladser.

Claus Hjort Frederiksen
beskæftigelsesminister (V)

Askaf momsen

Apropos skattelettelser; en løsning, der kan tilgodese alle borgere i Danmark, er hel eller delvis afskaffelse af momsen. Primært på fødevarer undtagen nydelsesmidler (alkohol, slik og tobak), som gør det lettere at sikre ernæringsmæssig sundhed.

Sekundært på tjenesteydelser og medicin, f.eks. tandlægebesøg, anskaffelse af høreapparat og tilpasning af briller. Endelig kunne det være med til at reducere mængden af sort arbejde og fremme brugen af privat assistance til hjemme- og havearbejde hos f.eks. travle børnefamilier.

Helena Bergkvist
speciallæge, Roskilde

Mistilliden flytter med

Når EU-parlamentet hver måned flytter mellem de to hovedsæder i Bruxelles og Strasbourg, koster det skatteyderne ca. 1,5 milliarder kroner i ekstraomkostninger.

Det er selvsagt dybt uacceptabelt, mener et flertal af os medlemmer af EU-parlamentet. Men det er kun statslederne, der kan ændre ordningen, da den er fæstet i traktaten.

Desværre har der ikke været opbakning på højeste sted til at stoppe denne tåbelige ordning. Men i en tid med krise og 'tænkepause' burde statslederne måske huske, at det altså ikke kun er 732 parlamentarikere, tusindvis af medarbejdere og tonsvis af papir, der flytter hver måned. Rejsecirkusset medfører selvsagt også en del skepsis i EU's befolkning.

Dan Jørgensen
MEP (S)

Kyoto og Dansk Industri

Chefkonsulent for Dansk Industri, Lars Hansen, mener, at Kyoto-aftalens "ambitiøse målsætninger på klimaområdet" er en klods om benet for en række EU-lande (indlæg den 14. juni). Det er en besynderlig udtalelse - ikke mindst på baggrund af Informations grundige orientering om den såkaldte grønne revolution.

Enhver med kendskab til klimaområdet ved, at Kyoto-aftalen kun er et første meget uambitiøst skridt for at løse klimatruslerne. Forventningen er, at kravene bliver strammet stærkt i næste runde efter 2012, og at de store u-lande også får forpligtende reduktionsmål for deres udslip af drivhusgasser.

Det er bekymrende, at en chefkonsulent for Dansk Industri enten ikke har sat sig ind i klimaproblemerne og deres konsekvenser - eller også tror, at Informations læsere ikke kan gennemskue hans forsøg på at sløre Dansk Industris særinteresser.

Niels I. Meyer
Hørsholm

Anmeldelse af skolebøger

Den 23. maj uddeltes uddeltes undervisningsmiddelprisen for 2006. Begivenheden forblev stort set ubemærket, Information omtalte prisuddelingen på bagsiden som en del af Folk, men kun for at aflevere en giftighed mod undervisningsministeren, der uddelte prisen.

Der er mere end 500.000 elever i folkeskolen, og der er mere end 100.000 elever på de gymnasiale uddannelser. Hvis vi regner med to børn og to forældre pr. familie (det korrekte tal er ikke overvældende vigtigt), så vil det sige, at der er 600.000 forældre, hvis børn udsættes for undervisningsmidler af forskellig art. Hvis blot 10 procent af forældrene er interesseret i, hvilke materialer deres børn udsættes for i skolen, udgør de ca. 60.000 danskere. Vi er også nogle bedsteforældre, som ville være interesserede.

Ville det ikke være rimeligt om dagspressen, og det vil altså også sige Information, anmeldte skolebøger, så disse mange forældre og bedsteforældre kunne få at vide, hvad der kommer af bøger, og hvordan de prøver at opfylde de politiske krav til skolens undervisning? I behøver ikke at anmelde alt, men bare et par gange om året tage nogle eksempler frem som belyser udviklingen.

Leif Henriksen
Gistrup

Dagens lille mirakel

Hvorfor er nutidens journalistik altid så negativ? Tendensen er generel, udbredt i alle medier, men tag nu for eksempel Informations leder den 13. juni, som er ufatteligt nedgørende overfor Bertel Haarders udtalelser til Jyllandsposten.

Det kunne i stedet være fremstillet som en positiv historie om, at Bertel Haarder af Muhammedkrisen har lært at tænke sig om, et mirakel, som ingen i verden har haft fantasi til at forestille sig og en af krisens helt store sidegevinster.

John Gade
Viborg

Om Metz og Helligånden

Spændt griber man sin lørdagsavis den 10.-11. juni for at se, hvordan Georg Metz denne gang ad kringlede omveje ihukommer en vis kreativ bogføringsminister som en anden Cato: "Praeterea censeo....". Men denne gang var der (næsten) ingenting, måske fordi ministeren var på besøg hos en gammel krigskammerat. I pausen - for skrives skulle der - fik så kristendommen og især dens tjenere deres bekomst.

Tillad derfor en almindelig folkekirkekristen et par bemærkninger.

Georg Metz havde en god ide: At lade en ateist føre diskussion i radioen med en erklæret kristen. Hvis det er en alvorligt troende ateist, kan der sikkert komme noget høreværdigt ud af det. Jeg håber, at DR griber ideen med genudsendelser i fornødent omfang.

Georg Metz har nok også ret i, at en ateist også har følelser og kan blive stødt på dem lige så meget som en kristen. Mindst. I hvert fald har han sikkert mere grund til det. I den henseende kan en kristen jo være ligeglad.

Men så er der lige Helligånden. Den er åbenbart så ubegribelig, at ikke Djævelen endsige Thomas Bredsdorff kan forstå den. Og hvor er vi så henne? Jeg tror nu nok, at Djævelen kan . Man fristes til at tro, at Georg Metz og Thomas Bredsdorff måske heller ikke rigtig kan forklare eller forstå, hvad ånd er, altså ånd sådan i al almindelighed.

Måske har Thomas Mann ret, når han siger, at ånd og syndsbevidsthed er hinandens forudsætninger Men syndsbevisthed er jo noget, som især de kristne døjer med, så ved at slippe for den ene kan det jo være, at ateisten dermed afskærer sig fra den anden. Og hvad kan den blinde sige om farverne? Vrænge kan han.

Leo Toft
Hørsholm

Dansk-svensk fodboldpatriotisme

15. juni kl 21.00 i TV 2: VM-Fodbold Sverige-Paraguay, direkte. Kommentatorer: Flemming Toft og Jan Mølby. Mage til chauvinistiskindstilling er sjældentoplevet - hele kampen blev kommenteret ud fra det håb, at Sverigeskulle vinde kampen - for såvar Skandinavien repræsenteretvidere iturneringen.

Ingenkredit til Paraguays indsats som varfuld påhøjde med Sveriges. Først da Sverige sidst i kampen kom foran 1-0 kunne de rose en senere superredning af Paraguays målmand - han havde ellers haft et par stykker forinden.

Men deblev ikke rost,for de forhindrede svenske mål. Et hvert klassisk journalistisk princip om fair reportering af det sete og hørte var grundigt tilsidesat. Toft og Mølby er vist nogle værre ........ og .........

Kjeld Chr.Krarup
København Ø

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her