Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Apropos ny karakterskala Vejledende bemærkninger om signalværdien af karaktererne i den nye karakterskala: 12: Cum laudo! Increible! 10: Per asp...
27. juli 2006

Oppositionens terrorsympatisører

Ligesom mange af nutidens Informationslæsere har svært ved både at sympatisere med palæstinenserne og at tage klart afstand fra de antisemitiske terrororganisationer Hamas og Hizbollah, sympatiserede mange læsere i sin tid med terrorgruppen Blekingegadebanden, der samarbejdede med den palæstinensiske terrorgruppe PFLP. Sympatien aftog kun en smule, da det viste sig, at gruppen opbevarede sprængstoffer og missiler i en beboelsesejendom på Amager, eller da de dækkede over hvem af dem, der myrdede en betjent.

En ekskommunist, der nu er medlem af SF's hovedbestyrelse og ansat i Københavns Kommune, ansatte et løsladt medlem af Blekingegadebanden til at arbejde med unge på Nørrebro, hvor de fleste af Københavns palæstinensere bor. De lærer sikkert nogle sunde værdier af eksterroristen.

Poul Nyrup, der hævder, at DF ikke er stuerent, demonstrerede på pinligste vis, at han heller ikke tager konsekvent afstand fra terror, da han jokede med at skyde Salman Rushdie på et gruppemøde efter at have afvist at mødes med Rushdie. Under muhammedsagen viste Nyrup igen, at han stadig ikke forstår betydningen af konsekvent at forsvare ytringsfriheden mod religiøs terror.

Med eksklusionen af Dan Jochumsen er DF blevet stuerent, så nu er det oppositionens tur til lidt pottetræning.

Jakob Schmidt-Rasmussen
København

Vis solidaritet med Libanon og Palæstina

Konflikten i Mellemøsten får i disse dage danske ansigter. Tusinder af danskere er på flugt fra Israels angreb på Libanon. De kommer hjem - også til vores by, København. Og sidder i deres lejligheder. Går tur med deres børn. Prøver at komme videre med deres liv. Men har bomberegnen liggende i baghovedet.

Derfor er det vigtigt, at vi viser solidaritet med dem, der vender hjem fra krigens helvede. Tal med dem, bak dem op, når I møder dem. Og deres børn. For eksempel når skolerne starter om nogle uger. Og vis, at der findes et andet Danmark, end det som Dansk Folkeparti står for. Et parti, der bruger tragedien til at smide endnu mere benzin på deres fremmedhadske bål. Ikke mindst med deres usympatiske forslag om at tjekke alle, der flygter hjem fra Libanon, for socialt bedrageri. Det er usmageligt og uanstændigt men desværre typisk Dansk Folkeparti.

Vi skal også vise solidaritet med de mennesker, der ikke kan flygte, men må blive i krigen. Blive i bombernes regn. Ingen af os kan vel forestille os, hvordan det er at bo i et besat land. Hvor man altid er usikker. Altid er indespærret. Men det, vi kan gøre, er at bidrage til nødhjælp. Både som enkeltpersoner og som en fælles opgave. Jeg forsøger at samle et flertal i Borgerrepræsentationen i København for at sende nødhjælp til de ramte områder gennem Røde Kors. Mad og medicin for i hvert fald en halv mio. kroner. Jeg håber, at andre tænker i samme baner.

Endelig skal vi vise solidaritet ved at kræve, at krigen standses nu. Israel skal stoppe deres angreb, deres bomberegn og deres invasion af Libanon og Gaza. Konflikten kan kun løses ved at palæstinenserne får deres eget land. Og vi skal gøre vores til at Israels besættelser stopper.

Danmark skal holde op med at være USA's og Israels skødehund. For krigen er Israels ansvar. Krigen skyldes Israels besættelse af Palæstina. Og krigen - og fremtidige krige - kan kun undgås, hvis palæstinenserne får deres eget land. Vores ansvar er, at få det sagt. At få presset vores skødehund af en regering,

Derfor må vi vise solidaritet ved på alle måder presse på for og kæmpe for et frit Palæstina. Det er også vores ansvar. Og ting kan forandres. Regeringer kan væltes. Folk kan kæmpe sig fri. Og solidaritet kan flytte bjerge.

Mikkel Warming
socialborgmester i København (Enhl.)

Rices krokodillesmil

Hvor var det beskæmmende at følge medieverdens håndtering af den seneste Mellemøstenkonflikt. Især hvordan partiskhed påvirkede tonen og sproget i nyhedsformidlingen. USA forsøgte med held at trække tiden ud med det formål at cementere Israels vel på forhånd godkendte angreb.

Man havde bare ventet på det sandskorn, som kunne udløse stormen (angrebet). Alt dette kunne jo ingen sige højt, men USA (Bush-administrationen) har længe ønsket en konflikt mod Syrien og Iran på et højere niveau: Dels på grund af den verserende nukleare konflikt, dels fordi Bush har dårlige odds forud for midtvejsvalget til efteråret og her kunne en rask lille krig måske hjælpe, eller Bush kunne tage æren for 'fred' i Israels nærområde (nu da det går så dårligt i Irak).

Hvor var det beskæmmende at se Condoleezza Rice (efter en uges passivitet) optræde med krokodillesmil ved mødet i Beirut og erklære: "Vi beklager på det dybeste...men Israel..." under en pause i bombarderingerne, koordineret med Israel og som resten af kampene blåstemplet i Washington. Vel vidende, at aftalen på forhånd var et par ugers yderligere bombninger eller mere, hvis det skulle være 'nødvendigt' for Israel.

Bent Brogaard
Galten

Syng problemerne væk

Ifølge JuniBevægelsens hjemmeside vil EU-kommissionen overtage Melodi Grand Prix 2007. Begivenheden skal flettes sammen med de festligheder, der er under forberedelse i forbindelse med EU's 50 års jubilæum.

Kommissionen forsøger ikke at skjule intentionen om at gøre EU mere populær hos borgerne. EU-samarbejdet lider af et alvorligt legitimitetsproblem efter sidste års nej til EU-forfatningen i Frankrig og Holland. Det er virkelig en løsning af grænseoverskridende problemer, kommissionen kaster sig ud i, når den sikrer EU's borgere retten til at kåre EU's bedste pop-sang.

Peter Mikkelsen
Rødovre

Charterferie-tjek

Monstro Dansk Folkeparti nu også vil kræve, at alle os rigtige danskere ogsåskal tjekkes i hoved og røv, når vi kommer hjem fra ferien i udlandet ?

Birk Keller,
Nørrebro

Voksendom

I det israelske retssystem er du barn, til du fylder 18, hvis du er israeler. Hvis du er palæstinenser, er aldersgrænsen 12 år. Gad vide, hvilket politisk system, de har lært det fra? Nazismen? Apartheid? Uanset hvorfra, er det ikke noget, som Anders Fogh og Per Stig Møller synes er problematisk.

Ib Jensen,
Søborg

Apropos ny karakterskala

Vejledende bemærkninger om signalværdien af karaktererne i den nye karakterskala:

12: Cum laudo! Increible!

10: Per aspera ad astra: Du nærmer dig toppen.

7: Du kan det de fleste kan.

7: Du er normal.

7: Du kan noget.

7: Du er helt almindelig.

7: Du er ikke noget særligt.

7: Du kan lidt af hvert.

7: Du er ikke bemærkelsesværdig.

4: Vi lader dig passere.

2: Du bør svede noget mere (du burde være født med større evner).

0: Ikke værd at tale om (formodentlig er der intet håb).

-3: Forbeholdt Lektor Blomme - når han har det dårligt: Fjern dig fra mit åsyn, dit impertinente bæst!

Bo Vesterlund
lærer, Kolding

Historie , politik og logik

Mogens Camre fordrejer historien for at legitimere regeringens aktivistiske, uanstændige og landskadelige udenrigspolitik - og så mangler han elementær fornemmelse for sprogets regler og logisk tænkning.

Han er tilsyneladende ikke klar over, hvad ordet "kun" betyder, og derfor heller ikke opmærksom på det forvrøvlede i sit udsagn:

"Danmark er kun selvstændigt, fordi vore forfædre magtede at forsvare vore grænser" (min fremhævelse). At påvise, at dette ikke var eller er nok, bliver for Camre det samme som pacifisme.

Som statsministeren er han konstitutionelt ude af stand til at indrømme en fejl og fremturer foragteligt med udenomssnak - den 26. juli suppleret med sine monomane årsagsforklaringer på alverdens elendighed.

For ham er truslen nu som før en islamisk-fascistisk sammensværgelse mod et uskyldigt Vesten nogenlunde lige så forstandig og præcis en analyse, som Hitlers illusionsnummer om et kapitalistisk-kommunistisk-jødisk verdenskomplot.

Henrik Okkels
Hornslet

Sundhedsstyrelsen svigter sexsundheden

For et par år siden barslede Sundhedsstyrelsen og foreningen Sex og Samfund med en såkaldt seksualoplysende cd-rom kaldet Sexstarz beregnet på folkeskolens ældste elever. Imidlertid påkaldte cd-rommen sig så megen kritik, at sundhedsministeren, da han blev bekendt med indholdet, valgte at tilbagekalde den pågældende cd-rom. Men kritikken prellede øjensynligt af på de dumstædige folk i Sundhedsstyrelsen. Nu har de så fået et konsulentfirma til at blåstemple den famøse CD-rom for skatteydernes penge.

Hvis bare denne cd-rom var kommet ud, havde der ikke været så mange aborter og sexsygdomme iblandt de unge, antydes det nu. Jeg mener at dette er ansvarsforflygtigelse fra Sundhedsstyrelsens side. Sandheden er nemlig, at Sundhedsstyrelsen såvel som foreningen Sex og Samfund i årevis har svigtet den saglige oplysning om seksuelt overførte sygdomme, som de burde varetage.

Reelt forfægter de den samme ideologi, som den mange kender fra pornografiens verden. Af hensyn til denne ideologi er de tilbøjelige til at fortie, nedtone og bagatellisere den smitterisiko, der er ved forskellige former for seksuel praksis, herunder oralsex.

Dette skete også på Sexstarz-cd-en, som i dag delvis kan genfindes på Sex og Samfunds hjemmeside. Ligesom det sker på Sundhedsstyrelsens oplysningsmateriale om HIV henvendt til unge Hiv og sikker sex samt på Sundhedsstyrelsens aktuelle klamydiaoplysningskampagne på www.klamydia.dk. Folk som ønsker anden og bedre oplysning om disse emner, kan blandt andet få det hos vort svenske broderfolk på www.rfsl.se.

Nanna Gersov
Kastrup

Etik, mennesket og dyr

I interviewet med ph.d.-studerende i filosofi Gorm Nissen ("Man vil hellere være en engel end en djævel" den 24. juli) fremføres en af den slags uigennemtænkte ideer, som det er filosofiens opgave at afsløre og afklare.

Lavere organismer tænker ikke på slægtens overlevelse - og slet ikke deres geners. Myrer og andre dyrearter har ikke haft en bestemt adfærd for at overleve, men så at de overlever - så længe de nu har gjort det.

Vi er derimod næstekærlige ud fra vor forståelse af den andens situation her og nu - ikke på grund af en myre-natur - og således kan vore handlinger også begrundes. Det blot at opfatte menneskeheden som en dyrebestand, som i artiklen, kan derimod føre til kynisme og retfærdiggørelse af befolkningsgruppers udslettelse.

Darwinismen er kun en teori, der kan anvendes til at relatere dyrearter til hinanden. Dermed er den kun brugelig, hvis dette kan lykkes, og altså ikke bogstavelig sand, men netop kun en teori. Det er den, så meget desto mere som realiteten af det medium, den opererer i, nemlig fortiden, er særdeles omtvistet. (Det må naturligvis bemærkes, at introduktionen af et gudsbegreb overhovedet ikke kan bidrage til noget i denne relatering af dyrearter.)

Ove Møbjerg Kristensen
cand. mag. i filosofi., Frederiksberg C

Mirakel

"Jeg har overlevet i de mange år i DSB, fordi jeg en gang i mellem kan grine af det og se det fra den humoristiske side," udtaler Bjørn Wallstein, salgsdirektør i DSB, til Børsen. sSå er det da noget af et under, at han ikke er død af grin.

Johannes Mørch
Frederiksberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu