Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

10. august 2006

Nyt perspektiv

Alle medier inklusiv Information bruger alt for lidt plads på krigens årsager. Det hele forsumper i, hvem der har dræbt flest for nylig - ofte med en meget skæv dækning til fordel for den ene part. Kun én gang har jeg set et interview i denne krig, hvor Hizbollah fik forklaret, at årsagen til krigen er nogle krigsfanger, der har siddet fængslet i Israel i over 15 år - samt vrede over israelsk besættelse af et område kaldet Sheba Farms. Det burde indlede enhver omtale af krigen lige så hyppigt som omtalen af de to tilfangetagne israelske soldater i 14 dage. Det sætter ligesom krigen i et nyt perspektiv og åbner for forståelse af en vej til våbenhvile med indrømmelser fra begge sider.

Hizbollah mener måske ikke, at Israel har ret til at eksistere, men det omvendte er jo lige så sandt - Israel anerkender ikke Hizbollahs ret til at eksistere. Det udelukker ikke, at en langvarig og stabil våbenhvile/fred muligvis kunne etableres, hvis Israel ville diskutere løsladelse af krigsfanger og frigivelse af besat land.

Når Hizbollah ses som den aggressive part, så er det fordi, vi har fortiet og fortrængt årsagerne til arabernes vrede. Selv Informations leder den 7. august dømmer fuldstændigt enøjet Hizbollah som terroristorganisation, selvom vi alle ved, at det nærmere er en ministat. At deres raketter ikke er gode til at ramme millitære mål, må vel kunne undskyldes med colatteral damage, ligesom når USA og Israels supervåben rammer ved siden af ?

Morten Lindhard
Kalundborg

Forhandling dør man ikke af

At Bush, Fogh og Espersen fra DF kan få sig selv til at sige, at 'når Hizbollah er besejret, så vil vi blah blah blaah', er let forståeligt. Større er vingefanget jo ikke. Men at vores begavede udenrigsminister hopper på den samme galej, havde jeg dog ikke troet.

Det må vel efterhånden være gået op for enhver, at Hizbollah ikke kan nedkæmpes militært. Det forholder sig med kampen mod Hizbollah som med eventyrheltens kamp mod den ildsprudende drage: Hver gang han hugger et hoved af, vokser syv nye ligeså frygtindgydende hoveder frem, og jo flere bomber og missiler Israelerne kaster mod Palæstina og Libanon, jo flere Hizbollahsympatisører vokser der op af den sønder bombede jord. For de gamle der faldt, kom(mer) der ny overalt, de vil komme hver gang der bliver kaldt.

Det er logisk og nødvendigt at fordømme begge parter i konflikten, og der er kun en udvej: Forhandling. Det dør man ikke af. Højst taber man ansigt, men er der efterhånden mere at tabe af ?

G.Sandemann Rasmussen
Viby J.

Virker krig

Krig er krig. Véd vi det ikke, siden vi angler derefter og kommer til at angre? Claus Kold havde den 7. august en lækkerbisken for enhver militæranalytiker, formidalbelt. Var hensigten blot at vise, at krig ikke virker?

Indlægget tog udgangspunkt i Anden Verdenskrig, og nogle af os husker mere end godt besættelsen og véd, at det betyder terror, tortur, grusomhed, forråelse, kort sagt en dyrisk tilstand, på begge sider. Nu taler vi om konventioner, sågar om den humane krig og stænger alle samvittighedens døre med nøgleordet 'terrorist'. Det samme skete for 50-60-70 år siden, og også vi skal måske se frem til en tilværelse i flygtningelejre.

I diskussionen efter krigen om behandlingen af de tyske flygtninge formastede Poul Henningsen sig til at formode, at der blandt de indelukkede fandtes en kommende skribent, der ville fælde sin dom. Mangler vi et alibi, siden vi diskuterer virkningen af krig?

Min gode ven foretog engang en rejse sammen med Bent Faurschou Hvid fra København til Sønderjylland, og jeg spurgte ham, hvad Bent Faurschou ville have gjort, hvis de blev opdaget på Storebæltsfærgen. "Skudt!" var min vens øjeblikkelige svar, "han gik altid med to pistoler på sig." Sådan er følgerne af krig. Også i morgen.

Per Diepgen
Halskov

Deprimerende

Hvor er det deprimerende, når man for et par dage siden skrev et læserbrev, der roste Information for at bringe Jørgen Steen Nielsens og Robert Fisks gennembearbejdede analyser af situationen i Libanon, så den 7. august at læse Martin Burcharts leder i avisen.

Hvordan kan sådan en leder være Informations mening om tingenes tilstand? Det vil blive for omfattende at diskutere hele lederens indhold, men jeg vil på det kraftigste bede burch om at komme med dokumentation for udtalelsen i parentes vedrørende Hizbollahs raketter imod civile mål i Israel "et eklatant brud på krigens love, som langt overgår Israels synder i krigen" (min fremhævelse).

Ellen Rohde
Frederiksberg

Fredsvilje fra Israel nødvendig

Lederen den 7. august viser, at Information er en del af den proisraelske slagside, der præger de danske medier. Israel er uskyldig. Uden en "inddæmning af Iran" bliver det ifølge lederen umuligt at løse Libanon-konflikten.

Den israelske journalist Gidion Levy mener i modsætning hertil, at Israels territoriale grådighed og manglende fredsvilje er årsagen til krigen (kommentar i Information 8. august). Information opfordrer guderne hjælpe os til mere krig og ballade ved at forstærke koblingen til konflikten mellem Iran og USA. Information burde i stedet advokere for, at Israel nu viser fredsvilje ved slutte fred med Syrien. Prisen for den fred er kun, at Israel skal levere hele det besatte Golan tilbage, inklusiv den syriske adgang til Genezaretsøen. Når den pris er betalt, kommer freden i Libanon helt af sig selv.

Søren Tafdrup
Søborg

Nogen kommer det til af gå ud over

I Region Hovedstaden skal der næste år spares 400-500 millioner kr på sundhedsområdet alene. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gore, uden at det kommer til at gå ud over nogen.
På grund af de stramme økonomiske rammer, regeringen har givet regionen, kan politikerne i det kommende regionsråd kun prioritere, hvor pengene skal spares, der kan ikke ændres på, om der skal spares. Vælger vi, at der ikke skal spares på psykiatrien, skal der spares et andet sted – på kræftområdet, på hygiejnen eller på noget andet som også er utroligt vigtigt. Det bliver et svært – næsten umuligt – valg, men det er det, der er opgaven.
Vi så gerne, at opgaven var anderledes. Vi er rige i Danmark, og vi bliver rigere og rigere. Derfor er det grotesk, at vi lader vores hospitaler, skoler og alle andre dele af den offentlige sektor forfalde. Men skal det ændres, kræver det en anden økonomisk politik.
Skattestoppet, der langsomt, men sikkert fjerner grundlaget for en velfungerende offentlig sektor, skal væk. Sker det ikke, vil der blive stadig større forskel på mulighederne for privatforbrug og mulighederne for ordentlige offentlige tilbud til borgerne. Vi finder det f.eks. grotesk, at der ofte er investeret mere i et almindeligt børneværelse end i et helt klasselokale.
Marie Fugl og Andreas Røpke, hhv. medlem af forberedelsesudvalget for Region Hovedstaden for SF og medlem af bestyrelsen for SF-Hovedstadsregionen
Gud designer – Drawin beretter
Intet som helst kan skabe sig selv. En maskine, et hus, et skuespil kan ikke skabe sig selv. Al menneskelig skabelse er resultatet af bevidsthed, planlægning og viljestyring knyttet til en skaber.
Derimod hævdes det, at universets, jordens og alle livsformers skabelse, som langt overstråler den menneskelige skabelse, er blevet til på basis af tilfældigheder. Mennesket kan opfatte naturens hensigtsmæssighed, men fastholder, at det er uden en designer og skaber bag. Lovmæssigheden gøres til en tilfældighed, og man benægter en tings ophav, blot fordi man ikke kan se dette ophav.
Dette udelukker ikke Darwin og udviklingslæren. Det er ikke meningen, at Guds skabelse skal være uransagelig. Det vidner bl.a. vore skoler og universiteter om. Der vil stadig blive føjet mere viden til om udviklingsforløbet fra den encellede organisme til mennesket som vi ser det i dag, og også om det videre forløb.
Den endelige løsning på livsmysteriet vil vi imidlertid først opnå, når vi forstår, at der bag universets, jordens og alle levende væseners skabelse er bevidsthed, planlægning og viljestyring knyttet til en skaber.

Erik Bech Olesen
Nykøbing Sj

Nej til købesex

Frit valg skal også gælde på prostitutionsområdet, synes Venstres ligestillingsminister. Man skal selv vælge om man vil sælge sig til sex, det skal andre ikke bestemme for en.
Det kan man se i den annoncekampagne til en million, som ministeren netop har sat i gang. Kunderne kan så også selv vælge om de vil rapportere til en telefonlinje, at de har købt sex af en pige, som ikke selv har valgt det.
Min erfaring efter at have talt med prostituerede, prostitutionsmedarbejdere og forskere på området er, at der aldrig er tale om frit valg for andre end kunderne, som med deres efterspørgsel bestemmer hvordan udbuddet er. Kvinder, der lever i prostitution, har for længst fået nedbrudt deres grænser, og derfor bliver de budt hvad som helst, med meget stor skade, fysisk og psykisk, til følge. Kvindernes totale mangel på frie valg i tilværelsen, uanset om kvinderne er danske eller udenlandske, er netop det, der har ført dem ud i prostitution.
Heldigvis får flere og flere, også fra ministerens eget parti, øjnene op for, at et forbud mod køb af sex er det eneste der for alvor kan komme denne ufattelige handel med mennesker til livs.
I annoncekampagnen ses en kvinde med en pistol for tindingen. Det havde været mere passende og et langt bedre blikfang, at vise en mand på vej på massageklinik eller en kunde, som henvender sig til en gadeprostitueret. Det er der, årsagen til prostitution skal findes – hos efterspørgeren.

Pernille Vigsø Bagge
MF, SF

Småbondefjendsk husmandsliberalisme

I relation til den husdyrholderpolitiske virkelighed er den nuværende regering som bekendt uden for social økologisk rækkevidde.
Dens trofaste partner i et og alt, Dansk Folkeparti, syntes godt nok altid, at det er lidt synd for dyrene og naturen, men holder alligevel i sidste ende ligeså meget, hvis ikke mere, af en klingende mønt der skinner.
Og nu er Det Radikale Venstre – det forgangne husmandsparti – så også begyndt at løbe efter de ben som regeringen kaster ud i det de kalder ’fremtiden’.
Det Radikale Venstre har således just indgået en politisk aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om et lovforslag til en »miljøgodkendelsesordning for husdyrbrug.«
Udover at lægge direkte hindringer i vejen for udviklingen af det mindre hold af løsgående svin, er lovforslaget blot endnu et eksempel på legaliseringen af den transnationale husdyrindustri, hvis udøvere gør alt, hvad de kan for at kue småbondebevægelsen i Danmark.
Lovforslaget er således både fabriksvenligt og kapitalintensiverende. Og så fjerner den med tiden helt de mindre, ekstensive, relativt lugtfrie og selvstændige husdyrproducenter fra landsbymiljøet. Er det socialliberalisme?

Tao Kongsbak
etnograf og medlem af Frie Bønder

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu