Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Debat
5. august 2006

Privatisér vejret

Hvor er det befriende at læne sig tilbage i sofaen efter dagens dont og et hav af (krigs)nyheder i radio, avis og på tv for at indtage et af livets faste holdepunkter: vejret. Juli 2006 - den varmeste måned i mands minde. Endelig nedkøling; hvor har det været ulideligt.

Her et eksempel på en bekymring, der rykker i de små hjem. Ganske som det snarligt privatiserede, men stadig følelsesmæssigt nationale DSB: Dette jernbaneselskab formår ganske simpelt ikke at levere "tog til tiden" eller ufejlbar effektivisering.

Men tøv en kende: Måske man skulle give vore kære landsmænd i DSB en chance ud over hverdagens brok over meteorologernes spådomme om fremtidens vejr, der 'som sædvanlig' aldrig holder stik. Måske man skulle 'køle af' og tro på en dues skyld i en kørelednings nedfald med usædvanlige forsinkelser til følge - fremfor med lunefulde (vejr)prognoser at beskylde et konstant presset DSB for inkompetence til fordel for et fuldblodsprivat og ikke-nationalt Arriva? Et Arriva som servicerer et sparsomt befolket og lidet belastet Vestjylland.

På den anden side: Vi har dog at gøre med et Arriva, som er til at stole på i dagens Danmark, modsat DSB - og vejret for den sags skyld. Hvorfor ikke privatisere det fordømte vejr og komme de fejlagtige vejrprognoser til livs når vi er i gang?

Martin Larsen
Århus

Dansk uddannelse er aldrig spildt

Information sender et meget trist og heldigvis komplet misvisende signal til indvandrere i Danmark med overskriften (den 31. juli) "Uddannelse er vejen frem - for danskere". Artiklen fortsætter i samme falske og negative stil - "Flere års slid på skolebænken og en kandidatgrad i ryggen er den gængse vej til job - men det gælder ikke indvandrere."

Heldigvis passer det ikke - uddannelse er vejen frem, også for indvandrere. 78 procent af indvandrere med en mellemlang eller lang videregående dansk uddannelse er i arbejde, og 81 procent af efterkommerne med en dansk lang eller mellemlang uddannelse er i arbejde. Sat over for den samlede beskæftigelsesfrekvens for indvandrergruppen på 47 procent, så må det være tydeligt for enhver, at sliddet på skolebænken kan betale sig.

Det er da også derfor, at regeringen satser hårdt på at få unge indvandrere i gang med en uddannelse ved bla. at støtte uddannelsesguides, frivillige mentorer, skabe praktiske indgange til erhvervsuddannelserne, lektiehjælpscafeer osv. Et godt eksempel på ministeriets indsats er også 'Brug for alle unge'-kampagnen, der med tre hold af rollemodeller besøger skoler, klubber, foreninger osv. og taler om uddannelse med de unge og deres forældre.

Det kedelige og forkerte budskab kunne være undgået, hvis Information havde gjort sig den ulejlighed at undersøge virkeligheden grundigere. Så havde det nemlig stået klart for læserne, at den undersøgelse, der er tale om, ikke skelner mellem uddannelse taget i Danmark og uddannelse taget i hjemlandet, såkaldt medbragt uddannelse. Ærgerligt, især når der netop i disse dage er rekordmange unge indvandrere/efterkommere, der skal i gang med studierne.

Rikke Hvilshøj
integrationsminister (V)

Stil Hansen til ansvar

Næst efter vejret er DSB det bedste samtaleemne i øjeblikket. Det virker som om, begge dele er lige svære at påvirke. Jens S. Mikkelsen gør sig i et læserbrev den 1. august til talsmand for, at bare ledelsen i DSB bliver skiftet ud så bliver alt godt. Gad vide om han også kan garantere godt vejr, hvis meteorologernes chefer bliver skiftet ud?

Langt de fleste af DSB's problemer er påført udefra. Ledelsen kan vel ikke klandres for forsinkelserne, når BaneDanmark kræver hastigheden nedsat til 80 km/t, når gamle slidte køreledninger falder ned, eller når en selvmordskandidat hopper ud foran et tog?

Vi har en trafikminister, som er ansvarlig for kvaliteten af jernbaneskinnerne, trafiksignalerne og DSB, men han er åbenbart fredet i klasse A. Dansk Folkeparti siger, han skal fyres, men når det kommer til stykket, tør de ikke. I stedet for at handle skyder han skylden på alle og enhver, og han undlader at foretage de fornødne investeringer i spor og teknisk udstyr. Han har nu haft fem år til at skaffe min. 20 mia. kr. til nye spor og signaler, men han har kun skaffet 1,5 mia. kr., og sat en masse nyttesløse undersøgelser i gang. Han vil hellere bruge penge til en unødvendig bro til Tyskland, end sikre at danskerne kan komme rettidigt og hurtigt frem mellem de enkelte landsdele.

Knud Erik Henriksen
Frederiksberg C

Der er håb udenfor WTO

I en leder den 26. juli om sammenbruddet af WTO-forhandlingerne skriver bri, "at fattigdom kan bekæmpes på to måder: Man kan producere noget, sælge det og bruge overskuddet til at blive lidt mindre fattig, eller man kan tage imod udviklingshjælp." Er det alt?

Hvad om 'de fattige' købte 'de ikke-fattiges' overskud til en lav pris og solgte det til en høj? Det er jo sådan, mange ikke-udviklingslande plejer at udvikle sig økonomisk. Altså en tredje måde: Sælg vores jordresurser billigt til ulandende og lad dem gøre med dem, hvad de vil.

Og nej, agerbrugsområdet var ikke årsagen til, at WTO-forhandlingerne brød sammen. Snarere forholder det sig omvendt. Det er WTO's nyliberale politik, der er årsag til, at agerbrugsområdet fattiggøres. Derfor bør dette område hurtigst muligt tages ud af WTO-forhandlingerne. For som den internationale bonde- og småbrugerbevægelse Via Campesina udtrykte det i en meddelelse samme dag, "at skabe et internationalt system, der regulerer agerbrugsmarkederne, baseret på samarbejde, dialog, ansvarlighed og respekten for folk og menneskelige fællesskaber."

Tao Kongsbak
etnograf og medlem af Frie Bønder

Bravo

Bravo,nu kom der endelig to klare og informative analyser af situationen i Libanon. Hidtil har vi i de danske medier måtte nøjes med, hvad israelerne mener om situationen, bortset fra Robert Fisks øjenvidneberetninger. Men med Jørgen Steen Nielsens gennemarbejdede artikel, »USA’s forfejlede krig mod terror: nu i Libanon« og Robert Fisks artikel om det umulige i at indsætte en NATOstyrke (begge den 2. august), har vi fået en mere indsigtsfuld orientering om den aktuelle krigsførelse i Libanon.
Joschka Fischers artikel »Fra krig til fred« samme dag kunne I godt have sparet os for, både han og hans synspunkter er outdatet. De er ligeså naive som den danske udenrigsministers holdninger om at gå på to ben. Man kan ikke gå på to ben, når det ene er meget længere end det andet, og man kan ikke afvæbne Hizbollah, så længe Israel og USA får lov til at dominerer regionen, og det palæstinenske problem ikke er løst.

Ellen Rohde
Frederiksberg

Tø-hø

I sin anmeldelse af min bog Trafficking A/S (den 1. august) er Tonny Vorm så venlig at gøre opmærksom på, at jeg har stavet navnet Shirley MacLaine forkert. Det var rart at få i orden. Må det være mig tilladt at besvare venligheden med en påvisning af, at Vorm i samme anmeldelse staver mit navn forkert hele to gange. Det har så til gengæld den ubestridelige fordel, at Vorms anmendelse er ret svær at finde på anmelderdatabasen. I hvert fald, hvis man søger på det rigtige navn. Tø-hø.
Desuden tillægger han mig fejlagtigt ophavsretten til vendingen: »Tungen føltes stadig, som om hele Napoleons armé var spadseret hen over den i strømpesokker.« Ja, han er ligefrem vred over det, fordi billedet »fremkalder mere undren en tørst hos ham,« og det bruger han så til at påvise mine manglende litterære kvaliteter. Men det kan jeg sandelig ikke tage æren for.
Vendingen stammer fra W.C. Fields og kan findes på side 17 i Malmkjærs citatsamling Fyndord for folket. Samme Fields var jo en mand med god forstand på tørst og den slags, så når billedet ikke fremkalder tørst hos anmelder Vorm, skyldes det måske, at han aldrig har haft en solid bagskid på eller måske ligefrem tilhører en gruppe mennesker, som gamle W.C. altid advarede imod: »Stol aldrig på en mand, der ikke drikker.« Tø-hø.

Povl Høst-Madsen
Albertslund

Proportioner i debatten

Galgebakken kunne af Information i reportagen den 21. juli have været brugt som eksempel på en bebyggelse, der trods renoveringsbehov og høje huslejer har en stabil beboerskare, som i disse år fornys med unge børnefamilier, der har valgt netop denne bebyggelse. Det sociale og kulturelle miljø, husenes arkitektoniske kvalitet, det trafiksikre miljø og det store grønne område er tiltrækkende.
Galgebakkens affaldsordning og de usædvanlige affaldshuse (læserbrev den 2.august) er, selvfølgelig, planlagt i samarbejde mellem administrationen og beboerne og vedtaget af sidstnævnte, ovenikøbet i en urafstemning.
Alment byggeri er for øjeblikket til debat bl.a. pga. nuværende og fremtidig beboersammensætning, muligheder for salg ifølge en forsøgslov, og problemer med at få ældre bebyggelser renoveret pga. inddragelse af penge fra Landsbyggefonden (LBF) til andre formål. Et udvalg arbejder med en revision af lovgivningen og skal snart barsle med et resultat.
Galgebakken har brug for støtte fra LBF til renovering og til at holde huslejerne nede. Det er en dagsorden, beboerne kan samles om. På den baggrund kan det næppe være frugtbart for Informations læsere som helhed at få personificeret og detaljeret debatten til uvæsentlighed.

Biba Schwoon
galgebakkebeboer

Lys over land

DF foreslår særzoner for pædofile.

DF har en fortid som fremskridtsparti
med Glistrup som formand – det ved vi, fordi
de altid er først med, hvad der er moderne
– som nu, hvor man de pædofile vil fjerne!

Hvor er det dog praktisk, hvor er det dog
smart
med særlige zoner for den slags – og rart
for alle os andre, der er så normale
og ikke har lyst til at møde de gale.

De folkepartister! Ak, fik de blot magt
(som ingen kan tvivle om, at de har agt)
så kunne vi Danskere føle os trygge
mod fremmedes dolkestød i vore rygge.

En zone til aids, og en anden til kræft,
en til journalister – så de holder kæft –
en fjerde til fejlfarver og til muslimer
(som stadig væk kommer til landet i stimer).

Nej, bedre endnu: Lad os bygge en mur,
så vi kan beskytte den danske kultur!
Der graver vi poolen, der hejser vi flaget
og bygger maskingeværreder på taget.

Med jøderne har vi det også lidt skidt
(dog ingen vil kaldes for antisemit)
en ting i det mindste kan ej diskuteres:
de ved, hvordan naboer skal onduleres!

Nej, Lys over Landet er alt, hvad vi vil!
Spær inde og bomb – det er det, der skal til.
Ja så skal vi nok få en helt ny epoke
med frihed for Thor – og slet ingen for Loke!

For Tvang giver Frihed, og Krig giver Fred
– det tror vi for alvor. Thi en ting vi ved:
Hvis Vi i vor hadske og skrækslagne klike
er Mennesker – så er de Andre det ikke!

Erwin Neutzsky-Wulff
forfatter

Absurd griseri

Når nu fakta er, at der i dagens Danmark er mere efterspørgsel end udbud på de danske økologiske grisebasser, så er det da fuldkommen absurd, at Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann går ind for et lovforslag, der skærer de små og de kæmpe store grisefarme over en kam, og derved gør det nærmest umuligt at producere økologiske grise i Danmark.

Helle Gladbo Jakobsen
København S

Spørgsmål

Desto flere uskyldige, der ofres i Bush’ krige, desto mere vokser støtten til den militante modstandsbevægelse og desto mere radikaliseres den vrede offentlighed i den arabisk-muslimske verden. Naturligvis; men hvad gør det ved os andre?

Jørgen Aanæs
Roskilde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her