Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

Debat
11. september 2006

Monopolredaktøren

Så lykkedes det en ledende medarbejder på Information et vise en højrøvethed og anti-intellektuel kulturopfattelse svarende til teaterdebatten for nogle år siden (jvf. kommentar af Peter Nielsen den 7. september). Her på Forlaget Underskoven fik vi derved også en forklaring på, hvorfor Information har undladt at omtale nogle af årets bøger som Naguib Mahfouz' Akhnaton eller Lawrence Lessigs En fri kultur.

Tilsvarende forklaring fik de mange andre seriøse danske forlag. Og vi ved derfor også, hvorfor Information igen i år vil bruge mest tid ved Gyldendals stand i Bogforum.

Tom Ahlberg
Forlaget Underskoven

Suset fra Klareboderne

Peter Nielsen vælger i en bogspids den 7. september at klandre "de andre forlag" for, at de ikke lokker forfattere væk fra Gyldendal. Det har vi altså lidt svært ved at se som vores opgave, endskønt Peter Nielsen mener, at vi derved "svigter den vigtige konkurrence på kvalitet og aktualitet". Den søger vi at udøve på andre måder end ved at gå på æbleskud hos naboen.

Dér hvor laurbærrene bliver lidt bitre, er når litteraturdækningen i dagblade går på automatpilot og antagelsen om, at alt fra Gyldendal er godt, bliver til, at alt godt er fra Gyldendal. Således kan vi f.eks. opleve, at Benny Andersens Spredte digte skulle være udkommet på Gyldendal (i Politiken), at Søren Ulrik Thomsen er set til Gyldendals reception, men fotograferet i Borgens Forlags have (i Information), ligesom det jævnligt slås fast, at Erling Jepsen udgiver sine bøger på Gyldendal.

Disse og lignende forskrivelser griner vi så lidt af herude i Valby, hvor suset fra Klareboderne endnu ikke er vokset til stormstyrke.

Jens Christiansen
redaktionschef, Borgens Forlag

Plummer og økonomirapporterne

Da Generaldirektør Plummer tiltrådte efter den fyrede Christian Nissen vidste han, at DR's anlægsbudget var overskredet. Årsag: DR's nye mediehus i Ørestaden. Alt tyder på, at Plummer ikke har levet op til sit ansvar som generaldirektør for DR. Det er nemlig for billigt, at tørre den af på økonomidirektøren. Plummer må have modtaget økonomirapporter fra den fyrede økonomidirektør og hans afdeling.

I sidste instans er det Plummer der ikke har levet op til sin 'jobprofil' ved ikke personligt og i kraft af sin stilling at orientere Christiansborg. Derfor er det Plummer der må gå. Bedre i dag end i morgen.Men selvfølgelig. Han er håndplukket og headhuntet af VK-regeringen og Dansk Folkeparti. Han er deres mand i DR.

Plummer kommer jo fra det private medieerhvervsliv. Og deler sandsynligvis politisk anskuelse med Jens Rohde, der også er plukket af TV 2 og VK-regeringen til direktørjobbet for TV 2 radio. For med over 80 mia. kr. i overskud i år og 40 mia. kr. fra sidste år og 30 mia. kr. fra forrige år burde der være råd til, at dække DR's underskud på 600 mill. kr. Det ved Plummer jo godt.

I stedet skal DR spare. Det betyder, at vi får væsentligt ringere programmer for licenskronerne. Flere gamle amerikanske tv-serier der genudsendes og lignende medieaffald. Endnu et eksempel på en gennemført nepotistisk og ærkeliberal regering. I stil med at statsminister Anders Fogh Rasmussen afholder middagsselskaber på Marienborg på partiet Venstres vegne og lader skatteborgerne betale for det.

Torben A. Petersen
Snekkersten

Chomsky

"Krigen mod terror er en konstruktion," udtaler Noam Chomsky i Information den 8. september. Og det er den, fordi de vestlige demokratier er skrøbelige, idet de kun kan opretholde egen eksistens gennem karikerede fjendebilleder. Derved glemmes det, at demokratiet er en proces, hvor værdier og ideer udvikles i samspil med andre værdier og ideer, f.eks. andre religioner og etniciteter. Demokratiet underminerer blot sig selv gennem dens evindelige krigsretorik og stigmatisering, i stedet for at tydeliggøre det reelle og bedre alternativ til fundamentalisme.

Pt virker det som om, at dette alternativ ikke eksisterer, hvorfor demokratiet på visse områder også må ty til disse konstruktioner af fjender. Paradokset er, at eksklusionen af visse etniciteter og religioner i den demokratiske proces, kun underminerer demokratiet. Kan demokratiet ikke håndtere og rumme forskelligheder uden at ty til krig, hvorfor så al besværet?

Finn Janning
København

Intet nyt

Hver generation har sine samfundsomvæltere og nogle af dem er villige til at bruge terroisme, fordi de mener, at målet helliger midlet. Skillelinien mellem de midler, der anvendes, kan virke flydende. Men aktørerne er selv overbeviste om deres egen ret til forfølge målene med alle midler. Det er naturligvis fuldstændigt forkasteligt at bruge vold under alle former som udtryksmiddel, og medfører som regel mere skrappe midler i overvågning, aflytning med mere i samfundet.

Sejrherren i den slags sager er altid dem, der vil stramme kontrollen med borgerne, især af dem til venstre for midten. I USA har der aldrig været så mange former for overvågning og kontrol som Bush-administrationen står bag nu, de mener også, at 'målet helliger midlet', men når det bliver på bekostning af civile samfundsrettigheder er det for langt ude.

Det ender som regel med at dem der kommer i søgelyset er magthavernes modstandere eller de der formodes være sådanne. Vi må lære de opvoksende generationer, at målet ikke helliger midlet. (fork. af red.)

HC Grau Nielsen
Odense

Sølle venstrefløj

Jeg læser netop i Weekendavisen, at jeg har fået dom for at være »Danmarks værste ekstremist«.
Det må godt nok være en sølle venstrefløj, vi har!

Erwin Neutzsky-Wulff
Havndal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her