Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Debat
21. september 2006

Sohns logik

Ole Sohn søger i Information den 16.-17. september at retfærdiggøre SF's deltagelse i satspuljeforliget, der indebærer, at mennesker på overførselsindkomst år for år sakker længere agterud i forhold til lønudviklingen.

Følgerne af 12-13 års satspuljeforlig er, at folkepensionisterne får 2,4 mia. kr. mindre i 2007, end det ellers ville have været tilfældet; førtidspensionisterne snydes for 1,1 mia.; folk på sygedagpenge 690 mio.; de arbejdsløse 700 mio.; efterlønnerne 860 mio. og kontanthjælpsmodtagerne 360 mio.

Sohn hævder, at SF går ind for det modsatte af det, SF praktiserer, nemlig en fuld regulering af overførselsindkomsterne. Sohn begrunder SF's medvirken til fremme af uligheden i Danmark med, at det er det, der er flertal for i Folketinget. Og når flertallet vil uligheden, vil SF åbenbart det samme.

SF kunne alternativt - sammen med Enhedslisten - have kæmpet for at forbedre reguleringen. Man kunne sammen med Enhedslisten have arbejdet på at lægge pres på Socialdemokratiet og de radikale - så også de dropper deres deltagelse i satspuljeforliget og begynder at bekæmpe ulighed i stedet for at fremme den.

Men indtil videre vil Sohn vel acceptere forklaringer fra S og R om, at de medvirker til at fremme ulighed, fordi der ikke er flertal for at bekæmpe den?

Jeppe Milthers
arbejdsløs, Albertslund

Jelved er faret vild i rundkørslen

Marianne Jelved fremturede på de radikales landsmøde med sig selv som kommende statsminister. Problemet er bare, at hun aldrig vil kunne få et flertal bag sig, for Enhedslisten vil under ingen omstændigheder pege på hende som statsminister.

Det er på tide, at de Marianne Jelved vælger side i dansk politik. Hendes umulige projekt som statsministerkandidat er ikke andet end en gave til Foghs ambitioner om at fortsætte efter næste valg. Marianne Jelved farer forvirret rundt i en rundkørsel, og kan ikke se forskel på venstre og højre. Hvis de radikale alvorligt mener, at vi skal have en anden politik efter et valg, skal det ske i et samarbejde med S, SF og Enhedslisten. Det gælder ikke mindst de nødvendige forbedringer af velfærden i kommunerne.

Hvis fra Jelved bare for en stund vender tilbage til jorden, kan hun tage lommeregneren frem, og så tælle til de 90 mandater, der vil mere velfærd. Så kan vi måske komme til at diskutere politik i stedet for diverse partilederes statsminister-ambitioner.

Jørgen Arbo-Bæhr
MF, Enhedslisten

Dårlig presse

Hver dag skal vi forholde os til analyser om alt lige fra skattelettelser til risiko for terror. De danske medier har ikke tilstrækkeligt uddannede ansatte til at håndtere denne slags analyser og bliver derfor ukritisk brugt af pressen som sand viden. Dansk presse er simpelthen ikke gearet til at håndtere rapporter fra privatfinansierede institutioner.

Årsagen er primært, at danske medier ikke har ressourcer til at ansætte akademisk uddannede, der er i stand til at tage kritisk stilling til validiteten. Et godt eksempel på en vidensinstitution, der blander sig, er CEPOS, der arbejder meget udadvendt på at fremme et borgerligt liberalt samfund. Det er ikke CEPOS, der er problemet. Problemet er, at CEPOS ikke får velkvalificeret modspil.

I angelsaksiske lande har vidensdannelsen været fyldt med privatfinansierede tænketanke, og man kritiserer hinanden sønder og sammen. Løsningen er derfor flere tænketanke. Men universiteterne skal have en langt mere central rolle. Danske universiteter skal gå aktivt ud og tage stilling til analyser og rapporter langt mere offensivt, end de gør i dag. Naturligvis skal forskere tilstræbe objektivitet, men forskerne skal blande sig i debatten med deres viden. Lad os udnytte forskernes viden og anvende den i debatten, så den bliver mere velkvalificeret.

Marie Dørup Olesen
formand for Frit Forum Roskilde

Green og homoseksuelle

Det var med nogen forundring, at jeg læste artiklen "Dobbeltmoral: Britiske kristne maner til modstandskamp" i Information den 19. september. Der står bl.a.: "Præsten (Åke Grenn) blev verdenskendt, da han i 2003 holdt en prædiken for sin menighed i den svenske by Borgholm, hvor han sagde, at homoseksualitet var "moralsk forkasteligt". Uagtet at præsten i talen også talte om respekt og tilgivelse, blev han anmeldt til politiet for at lægge en minoritet for had."

Jeg vil gerne spørge Informations redaktion, om man har læst Åke Greens prædiken, hvor han sætter homoseksualitet i sammenhæng med kræftsvulster, pædofili og sex med dyr og påstår, at de homoseksuelle er skyld i aids og hævder, at ethvert land og enhver by, der accepterer homoseksuelle, vil blive ramt af Guds straf i form af naturkatastrofer? Hvor taler han om respekt for homoseksuelle?

At Kristeligt Dagblad med stor iver har forsvaret Åke Green er en ting, hvad kan man forvente andet af en avis med rødder i Indre Mission. Men jeg er meget bestyrtet over, at Information kan finde på at gøre noget sådant. Siden hvornår er det blevet Informations politik at bagatellisere homofobi?

Karen M. Larsen
Kastrup

SVAR: Information har ikke med artiklen taget stilling til Greens synspunkter, blot noteret, at den svenske Højesteret fandt, at han havde sin ytrings- og religionsfrihed til at fremsætte dem. Det er organisationen The Christian Institute som forsvarer Green, og i artiklen kritiserer foreningens direktør endvidere, at muslimer uhindret kan fordømme homoseksualitet, mens kristne, der gør det samme, meldes til politiet. Information har som avis i talrige ledere taget afstand fra homofobi og diskrimination af homoseksuelle. red.

Wammens venstre-politik

Information beretter den 16. september om de massive nedskæringer på børneområdet, som er en del af budgetforliget mellem Socialdemokraterne og de borgerlige partier i Århus Byråd. Det er sandt, at der er tale om meget store besparelser, der vil få alvorlige konsekvenser for børnene. Men det er ikke engang hele historien. Det bør også berettes, at der sker endnu voldsommere besparelser på andre områder.
Det gælder bl.a. for socialpsykiatrien, som borgmester Nicolai Wammen forud for forhandlingerne havde lovet at friholde for besparelser; men hvor det endte med at næsten alle de spareforslag, der var blevet udarbejdet forud for budgetforhandlingerne, blev inkorporeret i budgetforliget. Og det gælder ældreområdet, som blev det hårdest ramte område af alle. Nicolai Wammen havde ellers på et borgermøde forud for forhandlingerne lovet, at han ville gå i spidsen, således at hans afdeling tog den procentvis største besparelse af alle magistratsafdelingerne. Også det løfte brød borgmesteren på forligsnatten.
Borgmesteren bedyrer efterfølgende, at det var hans hensigt at skåne de svageste grupper mest muligt. Dertil er kun at sige, at hvis den gode vilje virkelig var til stede, må man konkludere, at det står meget slet til med evnerne. Århus fik igen en socialdemokratisk borgmester efter kommunevalget i efteråret; men forhåbningerne om at det ville føre til en anden politik er desværre bristet. Det var for Nicolai Wammen tydeligvis vigtigere at få et budgetforlig med de borgerlige partier, end hvad der blev det faktiske indhold af forliget. Borgmesteren i Århus er godt nok igen en socialdemokrat, men han har med åbne øjne valgt, at det fortsat er Venstres politik, der skal føres.

Poul Krogsgård
Århus V

Amatøriseringen af DR

Inspireret af Intermetzo (»DR dyrt og dårligt« den 16.-17. september) må jeg, som fagmand, supplere vor klummist.
DR’s selvforherligende promovering for kommende udsendelser virker stik modsat hensigten, nemlig ved at man ikke får lyst til hverken at høre eller se de kommende programmer. Det skyldes ikke mindst måden programmerne bliver annonceret på. Superlativerne trænges om pladsen:»En helt utrolig spændende udsendelse om dette helt fantastiske dyr... på DR1, DR2 « – hvorefter vi ser en lille sød pelsklædt løveunge – for 117. gang – nu med logrende hale. Jeg mener, hvor mange superlativer kan den stå model til?
En normal stemmeføring ville være helt tilstrækkelig – i et normalt toneleje med naturlige betoninger og en lydhørhed over for det talte sprog. Speakeren irriterer lytteren i stedet for at inspirere – og det var vel strengt taget ikke meningen?
Jeg kræver(på seernes vegne), at der bliver stillet anderledes skrappe krav til journalister, der bare nærmer sig en mikrofon, at der bliver afholdt mikrofonprøver før speakeren for lov at komme ind i vore stuer, og at de udvalgte regelmæssigt modtager stemmetræning og undervisning i oplæsning. Er det mon for meget forlangt at kræve professionelle speakere, der mestrer den mundtlige formidling i et professionelt mediehus?

Julie Fabricius
journalist, cand. mag. i dansk og retorik, kursusleder på Den Journalistiske Efteruddannelse

20-året for Krarup-annonce

Den 21. september er det præcis 20 år siden Søren Krarup bragte sin annonce ’Nej, ikke en krone’ i Jyllands-Posten. Annoncen var et angreb på Dansk Flygtningehjælps landsindsamling, som Krarup beskyldte for at »terrorisere« og »kujonere« den danske befolkning, og åbne Danmark for horder af flygtninge og indvandrere, så vi danskerne blev fremmede I vores eget hus. Krarup satte sig alene op imod Danmark og fik samlet 600.000 kroner på nogle få uger, mens Dansk Flygtningehjælp samlede 42 mio. – blot otte kroner pr. dansker.
Siden opstod Dansk Folkeparti, der i dag bærer den borgerlige regering på hænder og fødder, og deres indflydelse rækker langt ind i Socialdemokratiet. Dansk Folkeparti har udråbt islam til at være en militant religion, der er værre end kommunisme og nazisme. Flygtninge er ikke længere mennesker uden ejendom, hjem og fædreland, men en del af en folkevandring, der skyller ind over Europa og truer med at ødelægge vor civilisation. Mennesker er ikke længere mennesker, de er religion, kultur, og nationalitet, og når forskelle mødes, fører det uundgåeligt til kamp, en kamp der først slutter, når den ene part er udslettet.
Så vidt er det nået på 20 år. Nu må det være tiden at insistere på, at ethvert menneske selv bedst ved, hvordan det vil leve, at ethvert menneske i nød har ret til hjælp, og insistere på at vi i Danmark er bedre, mere tolerante og
humane, end de lande flygtningene kommer fra. Smid fjølshandskerne, spids pennen og dyp den i blækhuset med gift. En offensiv er i gang.

Niels Gjern Johansen
København SV

Mangel på arbejdskraft

Fire ud af fem virksomheder mangler arbejdskraft, siger arbejdsgiverne. Der er noget om snakken, når det gælder bygningshåndværkere (en konsekvens af manglende vilje til at tilbyde lære og praktikpladser, altså selvforskyldt). I alle andre tilfælde, prøv at spørge arbejdsgiveren: Hvornår har du sidst ansat en ny medarbejder på 50 år eller mere? Så bliver der så stille, at man kan høre en knappenål falde til jorden. Den alder, efter hvilken man dømmes ude af arbejdsmarkedet, rykker nedad endnu hurtigere, end pensionsalderen rykker opad.

G. Petersen
Hornslet

Minimalstat i kommunerne

Det kan godt være, regeringen fører socialdemokratisk politik på Christiansborg, men de har nærmest nedlagt amterne, og nu presser de kommunerne til at føre minimalstatspolitik.

Helgi Breiner
København Ø

Forskrækkede høns

Engang vil vores børnebørn spørge: Hvor stod du, da Dansk Folkeparti tromlede hen over landet og forvandlede os til forskrækkede høns? Løb du med i usselheden, eller var du med til at protestere?

E. M. Jørgensen
Holstebro

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her