Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

17. oktober 2006

Alsidighed

Jeg forstår, at danskerne måler deres frigørelse på muslimske kvinders tørklæder i gadebilledet og på muslimske mænds bagdele under fredagsbønnen (jvf. billede i Information den 14.-15. oktober).

Men Information ville gøre mig en stor tjeneste ved en gang imellem at måle frigørelsen på kristne kvinders og mænds bagdele ved at bringe et foto af de kristnes søndagsmesse, hvor de deler kristi legeme.

Vagn Smed,
København SV

Erektionsforskrækkelse

Jeg har stor forståelse for, at Tine Byrckel (Information den 14.-15. oktober) kan have en dårlig dag og blive sur over folk, der hyklerisk puster sig op til ytringsfrihedens og det ufødte livs forsvar.

Desværre løber hendes ellers berettigede harme voldsomt af sporet, når hun helt ubesværet slår Kant i hartkorn med de sidste måneders hellige principryttere og tillige gør ham til den grå eminence for den bestandige selvtilfredse småborgerlighed.

At konkrete principper kan og skal afsløres som det udtryk for skjulte magtforhold, de meget oftest er, bør ikke rokke ved, at Kants universalisme netop udtrykker det, der giver os muligheden for at bedrive en sådan kritik ud fra et selvopretholdende normativt standpunkt.

For Kant er der nemlig ikke nogen, der kan tage patent på de principper, vi har at rette os efter. Moralens princip er ikke et udefrakommende. Det er noget, ethvert subjekt er i stand til at give sig selv, hvorfor personens egen praktiske fornuft skal ses som selve muligheden for frigørelse - tør man ligefrem sige emancipation - fra heterogene principper.

Men dette glemmer Tine Byrckel behændigt i al sin ellers sunde, men tøjlesløse, erektionsforskrækkelse.

Jacob Lautrup Kristensen,
Århus

Hvorfor er der borgerkrig i Irak?

Gad vide om den opgave, som soldaterne i Irak skal løse, overhovedet kan løses? Kunne det måske tænkes, at det er selve ideen om at indføre demokrati i landet, som har udløst borgerkrigen i landet?

Hvis shiiterne udgør et flertal af befolkningen, og sunnierne ikke vil acceptere at shiiterne får magten, så må det være ideen om demokrati, der i sig selv har udløst magtkampen mellem sunnier og shiiter. Hvis befolkningen aldrig før har haft erfaring med demokrati, kan man så forvente, at et shiitisk flertal vil vise den fornødne respekt for mindretallet?

Vil bestemmelserne i deres forfatning om en vis indflydelse til alle befolkningsgrupper kunne fungere? Sunnierne forventer det i hvert fald ikke. Altså er tanken om demokrati i det land i sig selv dødfødt; eneste mulighed for at indføre demokrati er at opdele Irak i tre stater (kurdere, sunnier og shiitier), og så indføre demokrati i hver af disse for sig.

Så et demokratisk Irak vil nok 'aldrig' kunne fungere. Altså må soldaternes opgave omdefineres - eller de må trækkes ud.

Kåre Fog,
Veksø

Gratisaviser - et miljøproblem

En ting er, at gratisaviserne sviner busser og toge til, nu kan vi også se at griseriet er flytte ind i vores ejendomme.

I vores ejendom er der 240 lejligheder. Denne bebyggelse får nu to gratisaviser smidt på dørmåtterne tidlig om morgenen. 240 lejligheder med 10 ekstra aviser om ugen pr. bolig er lig med 2.400 aviser om ugen, som der skal findes plads til i containerne. 2.400 aviser om ugen, det er bare for meget.

Hvem skal betale for oprydning og bortskaffelse af disse aviser? Det skal beboerne, som er nødt til at anskaffe flere aviscontainere, hertil skal der tillægges en ekstra regning til bortkørsel. Hvem sagde gratisaviser? Men det er værre endnu, for borgerne/samfundet yder et tilskud på omkring 500 millioner kroner om året i porto til distribution af aviser.

Det er Kejserens nye klæder. Vi er vidne til et stort show, hvor aviserne slås om reklamekronerne. Samtidig fælder papirfabrikkerne 10 procent af de svenske skove.

Men får vi så et fint avisprodukt? Med al respekt for disse aviser, så er 90 procent af nyhedsstoffet ens.

Distributionen af de nye 'gratis'-aviser har fjernet alle regler om nej til reklamer, aviserne smides på måtterne, i stueetagen eller på gaden. Hvem er ansvarlig for det svineri? Det er Det Berlingske Officin A/S og JP/Politikens Hus A/S.

Hvordan får vi stoppet dette svineri? Skal aviserne fratages dette tilskud?

John Bloch-Poulsen,
København Ø

Jerngreb om Gaza

I de sidste to dage har israelske kampvogne i det nordlige Gaza dræbt 19 palæstinensere, mange af dem civile. Det har BBC-World berettet om. I praksis har Israel herredømmet over Gaza, selv om de rømmede Gazastriben sidste år.

Den israelske regering vil bevise, hvor stærke de er med deres overfald af den forsvarsløse og ludfattige befolkning i Gaza. Men ikke kun Israel, også EU gør palæstinenserne fortræd. De udsulter befolkningen økonomisk.

Hvor farligt det er, har økonomen Paul Collier understreget på en FN-konference om genopbygningen af lande: "Når man skal have lande ud af konflikter, må man også sikre økonomisk udvikling. Ellers starter konflikterne igen."

Ulla Jessing,
Virum

Ingen nævnt...

Mon det dog ikke skulle være muligt at finde en lille ekstrabevilling, så psykologerne kunne komme mere på banen i det danske sundhedssystem med strukturreformen?

Jacob Holdt beskriver i kronikken i Information den 13. oktober, at den amerikanske Ku Klux Klan-leder kom ud af klanen efter samtaleterapi om hans barndoms voldelige overgreb. Her rejses jo en glimrende idé: Kunne vi dog ikke finde en ekstrabevilling, så alle der har behov for at håne og fordømme andre mennesker kunne lægge sig på briksen hos doktor Freuds kolleger og få grædt ud over egen smerte over at være uønsket.

Den psykologiske mekanisme i projektion er jo ganske enkel: Magter du ikke at bære din egen følelse af mindreværd, så forsøger du at tvære den af på andre.

Når først mekanismen bliver kendt, er det jo pludselig pinligt at mobbe andre og udsætte andre for nedvurderinger, fordi man derved udstiller hele sit eget mindreværd for åbent tæppe.

Anne Marie Dam Pedersen,
Frederiksebrg C

Selvfede Søren

Dansk Folkepartis Søren Espersen mener (jvf. Information den 14.-15. oktober), at danskere er bedre end andre, da vi bruger mund, hvor andre anvender vold; vi nøjes med blæk, hvor andre griber til våben.

Som Jacob Holdt i kronikken dagen før kan man have ondt af Søren med hans fjendebehov og bombardere ham med positive vibrationer. Tænk om det var intentionerne bag Foghs nære forhold til DF?

Alternativt kan man konkludere, at man ikke kan være venner med alle.

Jeanette Vindbjerg Nissen,
Roskilde

Private og offentlige fester

Pia Kjærsgaard bliver ved med at sige, at tegningerne lavet i en konkurrence på DFU's sommermøde er lavet til en privat fest og derfor ikke værd at kommentere yderligere.

Men fester, subsidieret af skattepenge, herunder hos DFU, kan ikke være en "privat fest". Det ved Venstre, som også har inviteret til fester på borgernes regning.

Når skattepenge er involveret, er offentlige øjne naturligvis tilladt - vi borgere skal vide, hvadvi får for pengene.

Michelle Nielsen,
Frederiksberg C

Ministeren er asocial

"Det er asocialt ikke at ville bruge penge på nybyggeri, for det går ud over nogle af de dårligst stillede, når der ikke er boliger nok," udtaler socialminister Eva Kjer Hansen til Information den 13. oktober. Det er så direkte usandt og manipulerende, at ministeren burde skamme sig.

Det er lodret forkert, at der bliver bygget en eneste bolig ekstra, fordi regeringen vil tvangsinddrage lejernes opsparing i Landsbyggefonden. Der bliver bygget de boliger, som kommunerne beslutter, og den eneste virkning af tvangsinddrivelsen er, at statens overskud forøges på lejernes bekostning.

At kalde det asocialt ikke at acceptere en sådan tvangsinddrivelse fra svage familier viser jo blot, at den minister ikke burde kunne kalde sig for socialminister. Det er tværtimod åbenlyst asocialt at snuppe penge fra fattige mennesker for at finansiere rene offentlige velfærdsopgaver.

Vi socialdemokrater vil gøre alt, hvad vi kan for at bremse denne ekstra-skat på de dårligst stillede. Det er ærgerligt, at Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre mener, at lejerne i Danmark skal vente yderligere med renovering af de nedslidte boliger. Det er med til at styrke ghettorisering på boligmarkedet i Danmark.

René Skau Björnsson,
MF, boligpolitisk ordfører (S)

Er løsningen modstand?

Talskvinden for organisationen Folkebevægelsens ungdom mod EU, Rina Ronja Kari, maler i læserbrevet "De fine hensigter" den 11. oktober et billede af EU samarbejdet som værende bygget op omkring fine ord, men grimme handlinger.

Kari påtaget sig jobbet at afdække dette misforhold. Bl.a. bygger indlægget på en præmis om nationalstaten som den eneste legitime magtudøver. Denne demokratiforståelse er efter min bedste overbevisning ganske unuanceret. Derudover er rationalet om, at dansk deltagelse i EU skulle betyde indre velfærd og lavere ulandsstøtte, grebet ud af den blå luft.

Ingen kritik skal lyde herfra over, at man er skeptisk mht. europæisk samarbejde i den nuværende form, men det skal være med mere saglige argumenter. EU kan jo også ses som eneste garant for dansk suverænitet i en verden med uhæmmet økonomisk globalisering, og de økonomiske gevinster ved en (meget hypotetisk) udmelding er endog meget usikre.

Jens A. Andersen,
studerende, København SV

Med munden fuld af sylte

Jeg er så priviligeret, at jeg har modtaget restaurant Kong Hans' 30 års jubilæumsskrift. På højresiderne er en række kendiser blevet bedt om at levere en tekst knyttet til et bestemt årstal.

Vor statsminister får hvad han fortjener på år 2003 - skrevet af professor Per Øhrgaard. Stærk tekst, som klæder George W. Bush's kæreste totalt af. Men der er vel næppe noget at komme efter heller dér. Er Anders Fogh Rasmussen totalt stum, eller har han munden fuld af sylte fra mors sulekar?

Kjeld Chr.Krarup,
København Ø

Atomvåben I
Hvornår vedtager FN sanktioner mod USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig, Israel, Indien og Pakistan, hvis atomvåben - lige som Nordkoreas - er 'en klar trussel mod international fred og sikkerhed'?

Aase Bak-Nielsen,
Nibe

Atomvåben II
Den sikreste vej til at afholde stater som Iran og Nordkorea fra at udvikle atomvåben må være, at de stater, der har atomvåben, afvikler disse. Hvor svært kan det være?

Peter Mikkelsen,
Rødovre

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu