Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
21. oktober 2006

Thor Pedersen benægter fakta

"Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta." Et kendt citat i danske politik er blevet aktuelt igen. Denne gang kan konsekvenserne blive meget alvorlige.

Finansminister Thor Pedersen sætter nu bredt i den danske presse spørgsmålstegn ved, hvorvidt den globale opvarmning skulle være menneskeskabt. Dette sker på trods af at tusindvis af klimaforskere, BBC, EU-parlamentet, 25 europæiske miljøministre og ja, George W. Bush, har anerkendt problemet.

Desværre er det Thor Pedersen, der sidder på pengekassen til miljøpolitik i Danmark, og derfor er hans uvidenhed et stort problem.

Dan Jørgensen
MEP (S)

Hvad mener Venstree egentlig?

I SF glæder vi os over, at der kan spores et holdningsskifte i Venstre i forhold til måden, det danske samfund behandler bl.a. kvinder udsat for menneskehandel. Vi er derfor spændt på, hvor langt Ellen Trane Nørby og Marion Petersen vil gå for at forfægte deres synspunkter, eller om de tvinges til at underligge sig Venstres partidisciplin om den rigide kurs over for alle udlændinge.

Trods tidligere offentlige tilkendegivelser om det modsatte holder integrations- og socialministeren åbenbart begge fortsat hårdt på, at beskyttelsesperioden ikke må forlænges. Ministrenes primære dagsorden er at begrænse antallet af udlændige i Danmark, da kvinderne opfattes som potentielle asylsager og ikke som ofre for international kriminalitet af værste skuffe.

At sende kvinderne retur til deres hjemland efter maksimum 30 dage er derfor udtryk for ekstrem kynisme og handler i hvert fald ikke om at hjælpe de handlede kvinder. Tværtimod. For de fleste er det ensbetydende med en tilbagevenden til det kummerlige liv, der i første omgang bragte dem i kløerne på menneskehandlerne. Dermed kan cirkulationen starte igen.

Men kynismen er udtalt i Venstre. Når integrationsordfører Irene Simonsen hævder, at voldsramte kvinder selv er ude om det, melder spørgsmålet sig jo også, om flertallet i Venstres gruppe mener, at handlede kvinder selv er ude om det - de kunne jo bare have undgået menneskehandleren og fundet en anden vej ud af deres håbløse fattigdom. Er det i bund og grund Venstres holdning, når det kommer til handlede kvinder i Danmark?

Pernille Vigsø Bagge
MF, SF's kvindehandelsordfører

Søren Krarup har ret

Søren Krarup har ret i, at der skete et 'systemskifte', da Dansk Folkeparti kom til magten, og at de farligste mennesker er idealister og ideologer med god samvittighed. Verden er mere end vores idealbilleder af den, og mennesker er mere end deres ideologi.

Derfor er Danmark mere end Matador-Danmark fra før ny-liberalismen rullede folkehjemmet tilbage og udstødte en gruppe mennesker, hvis sprog Socialdemokraterne har glemt, og som Dansk Folkeparti derfor låner som vælgergrundlag. Derfor er indvandrerne mere end deres religion.

Jeg er medunderskriver af politianmeldelsen mod Søren Krarup og Dansk Folkeparti-toppen, fordi de gør just det, Søren Krarup i en menneskealder har advaret imod. De ser ikke menneskene for bare ideologi og idealisme. Det er ikke ligegyldigt, at terror mod indvandrerkiosker kaldes 'modstandskamp', når det siges af dem, der har fået magten. Udsagn som dem, vi har anmeldt til politiet, baner vej for en ny brutalitet, vi ikke kendte før 'systemskiftet'.

Jo, Søren Krarup har ret. Sund fornuft og almindelig anstændighed gør ikke indtryk på folk, der har idealismens guldstøv i øjnene og ideologiens fraser i ørerne. Derfor må de stoppes - f.eks. med den magt, der ligger i racismeparagraffen.

Per Warming
højskolemand, forfatter, komponist

Universitet skal ikke ligne gymnasiet

Universitet skal ikke ligne gymnasiet, som V og K foreslår i Information den 17. oktober. De studerende skal stadig oplæres til at fungere selvstændigt og tage egne beslutninger. Men der kan være meget fornuft i at give de studerende mere støtte i form af mentorordninger og mere løbende feedback på deres opgaver på universitetet.

Desuden er der en del universitetslærere, der med fordel kunne tage sig noget efteruddannelse i bedre formidling og specialevejledning .

Endelig kan man undre sig over, at regeringen på et tidspunkt, hvor de netop har stoppet muligheden for gruppeeksaminer og projektorienteret arbejde peger på nødvendigheden af mere holdundervisning og flere eksaminer. Udover at gruppearbejde og projektorieneteret undervisning gør de studerende mere skikkede til deres kommende erhvervsarbejde, der typisk foregår i teams og tæt samvirke med andre kolleger, så har det også været en måde, hvorpå man har kunnet hjælpe på det kulturchok, som det selvfølgelig er at overgå fra den trygge klasseundervisning i gymnasiet til et system med få timer, der stadig kan være præget af forelæsninger i store auditorier.

Morten Homann
universitetsordfører (SF).

Informationsniveau

Det journalistiske niveau i medierne falder og falder. På bekostning af saglig 'information' forfalder mange til personlige angreb og promovering af egne holdninger.

Informations Arno Victor Nielsens indlæg om Chrirstian Scherfig samt Rune Lykkebergs boganmeldelse af Henrik Gades debatbog Det faderløse samfund den 19. oktober, viser eksempler på hvor galt det står til.

Torben Riis
Ålsgårde

Omkostningsfri svinestreg

Den nu afgåede bestyrelsesformand for Københavns Teater, Christian Scherfig, er blevet kritiseret massivt i medierne oven på besættelsen af de københavnske teaterdirektørposter.
Det er vilkårene, når man påtager sig en så synlig post og samtidig går så radikalt til værks, at man skifter stort set alle de siddende direktører ud. Men det bør ikke være et vilkår, at man skal udsættes for et så underlødigt personangreb, som det indlæg fra filosoffen Arno Victor Nielsen, Information valgte at trykke den 19. oktober.
Arno Victor Nielsen beskriver Christian Scherfig som en dårligt begavet flødebolle (der oven i købet også ligner sådan en) uden studentereksamen og uden nogen af de faglige meritter, han ellers har forsøgt at lyve sig til, og som stadig ville have været »røv og nøgler,« hvis det ikke havde været for hans nære venskab med kulturministeren og hans drukture med prins Joachim. Nu er Scherfig heldigvis røget netop på røven og har med hovedet bøjet i skam over sin egen inkompetence måttet aflevere nøglerne.
Det er bestemt underholdende skrevet, og mange læsere har sikkert følt sig dejligt bekræftet i deres fordomme om den ideologisk helt afmarcherede kulturminister og hans forsøg på at gøre vores allesammens kultur til et rent kommercielt foretagende styret af fjolser.
Men ved nærmere eftertanke kan man selvfølgelig godt se, at indlægget ikke hæver sig over niveauet, når Dansk Folkepartis ungdomsmedlemmer drikker sig fulde og griner af Muhammed.
Arno Victor Nielsen fremstår som en iskold karaktermorder, der ikke holder sig for god til at understrege sine pointer med irrelevante og nedladende påstande. Med sit indlæg bidrager han desuden til, at det givetvis bliver umuligt at få nogen uden for teaterverdenens egen snævre kreds til at påtage sig den ledige formandspost. For hvem vil frivilligt træde i Christian Scherfigs fodspor?
Jeg har aldrig læst noget lignende, og da slet ikke i en avis, der ynder at kalde sig ’den mindst ringe’.

Ulf Lund
Charlottenlund

Hvad sker der dog?

Da vi læste Anita Brask Rasmussens artikel »Luk Københavns Teater« den 17. oktober blev vi chokerede over oplysningen om, at Københavns Teater vil afskaffe den husstandsomdelte sæsonbrochure.
Som trofaste teatergængere gennem mange år har vi haft stor gavn af at få et blad, som præsenterer alle teatrenes programmer for hele sæsonen. En publikation, som vi har gemt og taget frem lejlighedsvis for bl. a. at genopfriske, hvad de stykker, vi havde valgt handlede om.
Ganske vist har stykkerne på Betty Nansen og Rialto været vores foretrukne, men ind imellem har vi også ud fra prochuren valgt stykker på andre teatre. Desuden har brochuren også sin berettigelse ved, at den indeholder tilbud til alle typer teatergængere, både ældre, børnefamilier, de, der vil underholdes og de, der synes om ironiske og satiriske stykker.
Med hensyn til Betty Nansen er vi også forfærdede over, at den hidtidige ledelse er fyret af Københavns Teater. Netop i den periode Langdal og Hartmannn har haft ledelsen, har vi haft rigtig mange dejlige oplevelser på teatret – oplevelser som ikke blot var humoristiske, men hvor man også ’fik noget med hjem’. Hvad er det dog der sker?

Alice og Knud Mayne
teatergængere, København SV

Som hos storebror

I 1958-59 gik jeg på UCLA’s filmskole i Los Angeles. Der blev røget en del pot, ofte hentet i Tijuana og fordelt til venner til kostpris.
Så blev stoffet forbudt. Bødestraf for besiddelse, tre uger i brummen for handel. Turene til Mexico blev for farlige. Dømte ’pushere’ blev bortvist fra skole eller college.
Så skete det samme som under 1920’ernes spiritusforbud: Mafiaen trådte til. Fra store sorte biler solgte de på parkeringspladserne. Og en dag havde de desværre ingen pot. »Prøv lidt horse,« sagde de. »Bland en joint med tobakken, ligesom pot. Et fornemt kick.«
Snart var villige kunder klar til at betale hvad som helst. Heroinpesten eksploderede, kriminaliteten steg. Politiet fik store bevillinger til en håbløs ’krig mod narko’.
Sådan går det, når man bilder unge fjolser ind, at der ikke er forskel på hash og hårde stoffer. Og her hos os har vi som altid fulgt blindt i hælene på Big Brother over there.

Finn Holten Hansen
København N

Ytringsfrihed

Hr. Pedersen er skam en fredelig
mand,
om søndagen plejer han at spille dam med
sin nabo, som kommer fra Persiens land
– ja han er iraner og hedder Mohammed.

I fuldskab hr. Pedersen tegner en dag
Mohammed i karikatur på en flise.
Så brænder Mohammed et dannebrogsflag
– så nu er den udstrakte verden i krise!

Mohammed har sagsøgt sin nabo, javist,
men naboen føler naturligvis skam ved,
at han bliver sagsøgt og kaldt for racist,
så naboen anlægger sag mod Mohammed.

Og så skal det dæleme hedde sig, at
man argumenterer – jo, jo, man gør
fanden.
Hvad skal vi da også med al den debat
og meningsudveksling – næ, sagsøg
hinanden!

Erwin Neutzsky-Wulff
forfatter

Flyt Ungdomshuset

Københavns Kommune, som solgte Ungdomshuset, bl.a. fordi bygningen blev misligholdt, vil nu ændre lokalplanen for området, så Faderhuset bliver nødt til at sælge huset tilbage til en fond, der vil ’drive’ huset. Hvad med at flytte Ungdomshuset til Christiania, som i forvejen er et eksperimentarium af alternative livsstile og ideologier?

Helgi Breiner
København Ø

Hvem ka’

Måske skulle Ungdomshuset for en periode skifte navn til Bilka. Så vil en lokalplan glide lettere igennem.

Ib Jensen
Søborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her