Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
4. november 2006

Cykler ikke for Rehling

David Rehling bruger fredag en hel leder på at skælde ud på de radikale, fordi vi foreslår at fremme cyklismen. Rehling mener sådan noget skal foregå i kommunerne, og at vi i øvrigt burde have ordnet den sag i det netop indgåede trafikforlig. Nu harRehling ikke set vores forslag, hvilketellers kan være en fordel, hvis manønsker at kommentere det. Men tanken er netop, at indsatsen skal ske i kommunerne efter deres egne handlingsplaner, delvist understøttet af staten. Der blev ganske rigtigt sat for få penge af til dette formål i det sidste trafikforlig. De radikale fik18 milliarder hjem til jernbanen,bedre tilgængelighed for handicappede og en VVM af letbane i Århus. Dermed var vores kvote brugt op for denne gang. Til gengæld er cyklismen nu rykket op på vores politiske dagsorden, og det er præcis, hvad vi har ønsket at formidle.

Det kan man godt synes er forkert, men måske ville Rehling gavne cyklismen mest ved at hælde sin berettigede galde ud over de partier, der ikke har mæletet ord om cyklerne.

Martin Lidegaard
MF

Civilisatorisk krybbedød

Hvis USA og dets 'koalition af villige,' som bebudet forlader det spæde irakiske demokrati om halvandet år, kan det sammenlignes med at overlade en nyfødt baby i sin krybbe bare for at se den dø.

I den nuværende tilstand er Irak på vej længere og længere ned ad en udsigtsløs voldsspiral med utallige uskyldige ofre som følge. Kan vi som en af de nationer, der ikke bare støttede, men aktivt deltager i krigen, tillade os at vende ryggen til den befolkning der må betale for vores fejltagelser med deres liv og førlighed? Da krigen startede, var der, efter at løgnen om masseødelæggelsesvåbnene var blevet afsløret, store taler om, hvor nødvendig denne krig var for demokratiet i Irak.

Det er iøjefaldende hvor lidt villig den engang så villige koalition er blevet.

Mads Munch Hansen
Slagelse

Bendt Bendtsens vision

Regeringen vil gøre Danmark til Europas førende søfartsnation. Det skal ske gennem øget rekruttering, bedre uddannelse og samarbejde mellem de maritime skoler, virksomheder og universiteter. Derfor undrer det, at erhvervsminister Bendt Bendtsen i 2004 lukkede Maritimt Uddannelsescenter Vest i Esbjerg og på Fanø og gav sit valgområde i det sydfynske monopol på at uddanne skibsofficerer. Især fordi MUV var landets næststørste maritime center og - ifølge Søfartsstyrelsens kvalitets- og tilfredshedsmålinger - var absolut bedst (både før og efter fusionerne i 2001) til at uddanne de studerende, udvikle nye uddannelser og til at skabe innovation og udvikling i samarbejde med erhvervslivet, universiteter, udenlandske aktører m.fl. MUV havde tæt kontakt til 300 virksomheder på Esbjerg Havn og samarbejdede med en lang række virksomheder, maritime institutioner samt byens to universiteter - og var ved at starte det blå universitet, BLUE. Til sammenligning har Svendborg og Marstal ikke et universitet tæt på og heller ikke den store maritime klynge, som netop kendetegner Esbjerg Havn. MUV er således garant for, at Danmark kan blive Europas førende søfartsnation. Men Bendt Bendtsen står i vejen for sin egen og regeringens vision.

Ann Bilde
Journalist og forfatter

Farveller

De stærkt venstreorienterede brugere af Ungdomshuset på Jagtvej 69 har åbenlyst misforstået en af de dyder, de - officielt - selv sætter pris på: solidaritet. For hvilken styreform er mere solidarisk end demokratiet? Med demokratiet følger den lovgivende, udøvende og den dømmende magt. Brugerne af Ungdomshuset har ved flere retsinstanser klart fået at vide, at de skal forlade huset, men det virker som om, at de kun vil acceptere en dom, som giver dem huset. Er det solidarisk? Den udøvende magt, politiet, høster heller ikke nogen form for respekt fra disse brugere. Senest har man i forskellige medier kunne se, hvordan de har gjort sig klar til kamp med brosten og flasker på taget. Hvad bliver det næste? Jeg ved det ikke, men brugerne af Ungdomshuset har ikke forstået demokratiets spilleregler.

Det er vigtigt at understrege, at det var de venstreorienterede partier selv, der i sin tid valgte at sælge Jagtvej 69 til Human A/S. Senere købte den kristne menighed, Faderhuset, alle aktierne i Human A/S, og blev derved ejere af Jagtvej 69. Det er derfor fuldstændigt absurd, at venstreorienterede politikere i Københavns Kommune mente, at man næsten bare kunne tvinge sin kunde til at sælge det hus, man selv har solgt. Det er skræmmende at se det lave niveau der føres politik på på den danske venstrefløj, men dens repræsentanter har da også trukket i land nu.

Jeg håber, at besætterne trods alt er så fornuftige, at de vælger at overholde fogedrettens frist til at forlade huset senest den 14. december. Ellers bør politiet en gang for alle rydde huset!

Christoffer Reinhardt
folkeskoleelev

Så sandt men...

Lederen den 31. oktober citerer statsministeren for følgende: "I kampen mellem demokrati og diktatur kan man ikke være neutral." Så sandt, men det må vel også gælde kampen mellem løgn og sandhed?

Erik Lützen
Agedrup

Nyt flertal – med en ny politik!

Flertallet i meningsmålingerne er skiftet. Men har oppositionen også en ny politisk kurs?
De Radikale støtter de kommuneaftaler, der medfører lokale nedskæringer, og sammen med Socialdemokraterne forringer de efterlønnen. SF er garanten for, at et nyt flertal ikke blot betyder nye ansigter på ministerposterne. Et styrket SF bør indgå i en ny regering. SF har vist viljen til at samle oppositionen med et minimumsprogram som i vore nabolande. Og vore stemmer skal ikke være gratis – vi kræver indflydelse til gengæld.
En ny kurs må indeholde klare forandringer. Kommunerne skal have midler til at genopbygge velfærden oven på de sidste års nedskæringer. Vi skal have en skattereform med mindre skat på arbejde og mere på fast ejendom. Den automatiske stigning i tilbagetrækningsalderen skal væk.
Skal SF gå i regering, kræver det et klart mandat fra vælgerne og en sikkerhed for, at det giver mere indflydelse end at være støtteparti. Så er SF klar til magten og til at sikre en ny politisk kurs.

Torben Kastrup, Jesper Petersen og Jane Sørensen
medlemmer af SF’s forretningsudvalg

Ikke tilfredsstillende

Statsministeren udtaler, at situationen i Irak ikke er tilfredsstillende. Og det er vel egentlig mere, end man kan forvente. En indrømmelse af, at situationen er katastrofal, vil have to konsekvenser:
1. Man kan ikke sende irakiske asylsøgere tilbage til Irak. Og det vil give vrøvl med støttepartiet DF.
2. Fogh Rasmussen indrømmer en fejl. Og statsministeren begår pr. definition ikke fejl. En tidligere Venstre-statsminister vil altid være kendt for de bevingede ord: »Hvis det er fakta, benegter A fakta.« Og den nuværende statsminister er 100 procent på bølgelængde.
Jow, Venstre ved du, hvor du har.

Jens Aage Øland
Århus C

Indisk økologi

Information skal roses for at bide sig fast i Cheminova og aktionærerne bag i forbindelse med selskabets kyniske aktiviteter i Indien. Imidlertid slipper aktionærer og ikke mindst Århus Universitets rektor i alt for høj grad af sted med at undskylde sig med, at pesticiderne jo er nødvendige for, at bønderne kan overleve. Valget står altså mellem at dø (langsomt) af gift frem for (hurtigt) af sult. Et ikke særlig opløftende perspektiv – men er det virkelig sådan, det er?
Der praktiseres meget økologisk landbrug i Indien, og ihærdige ildsjæle forsker og udvikler på dette alternativ, f.eks. den også i Vesten kendte og respekterede Vandana Shiva. Der berettes om mange gode resultater, noget, som Cheminova og den øvrige agrokemiske industri naturligvis ikke har interesse i kommer for langt frem i debatten.
Det vil derfor være indlysende, hvis Information udvidede sin dækning af sagen ved at berette om alternativerne til giften ud fra konkrete indiske eksempler.
Det giver nærmest sig selv, at et tætbefolket land som Indien ikke på længere sigt kan basere sit landbrug på at hælde i hundredetusindvis af tons stærkt giftige stoffer ud over jorden. Konsekvenserne for f.eks. vandforsyningen kan man let tænke sig til.

Lars Pehrson
Bagsværd

Brandstifter

Seks døde, 45 sårede var resultatet af israelske, militære overfald på palæstinensere i Gaza sidste onsdag. Israelske jægerfly terroriserer også libanesere hver dag. Man må spørge om det er de første militære aktioner efter udnævnelsen af en af de mest rabiate israelske højrepolitikere, Avigdor Lieberman, til minister for strategiske anliggender i Olmerts regering.
Man må undre sig meget over, at formanden for arbejderparti Amir Peretz har besluttet at forblive i regeringen på trods af, at han under valgkampen har givet løftet til sine vælgere, at han aldrig vil dele regeringsbord med Lieberman.
Nu bliver Lieberman i sikkerhedspolitisk henseende den vigtigste person efter Olmert. Kan den israelske fredsbevægelse leve med det? Skal Lieberman som brandstifter skabe endnu mere usikkerhed i Mellemøsten og bringe palæstinenserne på randen af håbløshed og trældom?

Ulla Jessing
Virum

Fædrelandssang 2006

Danskhed, spansksved, mand sked!
Brugeland, sugeland, mugeland!
Gylleland, fyldeland, tylleland!
Karikaturland, afvist-retur-land, makulaturland!
Pædoland, ghettoland, nettoland!
Ræbeland, stræbeland, dræbeland!

Leif Kajberg
Bagsværd

Nej tak skal respekteres

Frit valg: Venstre siger nej tak til nyhedstyranni og kræver, at borgernes frihed til at sige nej tak til gratisaviserne bliver respekteret. Husstandsomdelte gratisaviser hilses naturligvis velkommen i et frit land med en fri presse, men det er vigtigt at understrege, at det er borgernes ret at vælge, om man ønsker at modtage gratisaviserne.
Trafikministeriet har nu foranlediget, at branchen indkaldes til møde med henblik på at få styr på området, idet Venstre helst ser sagen løst ad frivillighedens vej.
Skulle det imidlertid ikke lykkes, er vi parat til at løse det med et lovinitiativ.

Erling Bonnesen
trafikordfører for Venstre

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her