Læsetid: 6 min.

LÆSERBREVE

Læserbreve bragt i dagens Information
Debat
25. november 2006

Dansk som førstesprog

Ulla Bryanne mener den 20. november, at såfremt indvandrerbørn blot bliver udsat for lærernes interkulturelle kompetencer, så vil børnene lære dansk, og de vil opleve samklangen med det øvrige samfund.

Men det er ikke børnenes modersmål, der tales i hjemmene, men derimod deres forældres og bedsteforældres. Vi bør i stedet stille spørgsmålet: Hvorfor er der børn, som fødes og vokser op i Danmark, som lever og leger i Danmark, men som ikke har dansk som naturligt førstesprog?

Det skyldes, at forældrene, kommunerne, skolerne og Folketinget har spillet fallit. Jeg har selv været med til at udbrede faget dansk som andetsprog, men det var med tungt hjerte. Hver gang, vi indretter samfundet efter indvandrernes sprog og kultur, viser det, hvor langt vi står fra hinanden.

Når vi stadigvæk i tredje og fjerde generation går ind på indvandrernes præmisser, er der nogen, som ikke kommer det danske samfund i møde. Det ærgrer mig. Hvorfor ærgrer det ikke flere mennesker i skoleverdenen og i det politiske landskab?

Martin Henriksen
MF, DF

Konstruktive forslag ønskes

I sin reaktion på mit indlæg skriver Martin Henriksen den 21. november, at "når Dansk Folkeparti accepterer, at påbud og forbud kan være nødvendige led i integrationsprocessen, yder vi blot hjælp til selvhjælp." Der er ingen tvivl om, at DF accepterer en lang række påbud og forbud. Senere skriver Martin Henriksen, at "Dansk Folkeparti ønsker bestemt at integrere indvandrere."

Det er en positiv udmelding fra DF's side. Det, jeg derfor efterlyser, er de positive tiltag, partiet foreslår for at fremme integrationsprocessen.

Lad mig bruge en analogi fra et andet område af ligestillingsdebatten: Det er veldokumenteret, at nogle erhverv har en meget skæv kønsfordeling. Der er f.eks. få mandlige sygeplejersker. Man kunne forbyde kvinder at uddanne sig til sygeplejerske eller udtrykke officiel misbilligelse af kvinder, der vælger dette, men det sker naturligvis ikke.

Det danske samfund stiller allerede mange krav til borgerne, ikke mindst til bl.a. indvandrere. Det er naturligvis min holdning, at man som borger i Danmark må have væsentlige forpligtelser. Det må også siges at være tilfældet i vore dage.

Hvilke positive tiltag vil Dansk Folkeparti foreslå for at sikre, at etniske minoriteter føler sig accepteret som ligeværdige medlemmer af det danske samfund? Jeg efterlyser konstruktive svar.

Hans Hüttel
Nørresundby

Apropos religion

Nej vi kan ikke undvære religon, relegio betyder samvittghed, og det kan vi ikke undvære. Kirke betyder fællesskab, og hvis vi i fællesskab kunne blive enige om at bekæmpe gamle myter og legender, ville det give os en god samvitighed.
De religiøse moderate er langt værre end fundamentalisterne. De venlige småtroende mennesker beskytter alle dem, der fører krig i Guds navn.

Erik Lützen
Agedrup

Frivilligt sex-arbejde

Ros til Anders Haahr Rasmussens interview med professor Don Kulick den 19. november for endelig at slå fast, at forudsætningen for at føre en debat om prostitution er evnen til at skelne mellem frivilligt og tvungent sexarbejde. Som tidligere sexarbejder i en moden alder véd jeg, at arbejde med at servicere sexoplevelser og ditto tjenester kan og ofte har været ganske fornøjeligt og ikke udelukkende et spørgsmål om kroner og øre.
Herudover har jeg kendt den tidligere luder, humanist og sexarbejder Rebekka Weimar ganske godt. I en radioudsendelse som jeg foranstaltede fortæller hun frejdigt om hendes tidligere forhold til sine kunder og branchen som helhed.
Jeg kender også sexarbejdere, som er højt op i alderen, og for hvem forretningen og det sociale netværk er velfungerende.
Jeg vil afslutte med påstanden om, at der må være en del mennesker, der blot supplerer en ellers fast indtægt for at opnå en bedre husholdning til gavn for hele familien. Men det mest forbavsende ved problematikken i interviewet i Information er måske, at vi alt for ofte ikke forstår selv ganske banale ting, før et geni eller en professor skærer det ud for os i pap. Sidstnævnte er bestemt psykologisk interessant.

Troels Schmidt
forfatter, kulturaktivist og tidligere luder

Grøn miljøafgit på brænde, tak

Tillykke, Thor P., med forsøget på at bevare et afgiftsprovenu i forhold til regeringens energistrategi. Det der er muligt nu, er et indgreb, der kan genvinde dansk foregangsrolle i energi- og miljøpolitikken. Nu hvor biomassen er blevet en hellig ko, der ikke må beskattes, burde der gøres en undtagelse angående brænde, der afgiver masser af CO2.
Vi kan se splinten i øjet, når det drejer sig om at tropiske skove går op i røg uden genplantning. Som Al Gore nævner i sin bog, stammer henved 30 pct. af de globale CO2-udslip i dag fra forkullet træ. To tredjedele tegner de tropiske skove sig for, men også Nordens skove bidrager. Og for hver enkelt brænderi må der gøres op: Når du brænder et kilo træ i dag, hvor lang tid tager det, før den mængde CO2, du futter af, er bundet igen i nyt opvokset træ?
Der er et midlertidigt underskud i CO2-regnskabet der varer årtier, og det har den globale opvarming via CO2 det skidt af. Det burde derfor være forbudt at sætte træafbrændingens CO2-emission lig nul, som Energistyrelsen m.fl. har fundet på at gøre, blot fordi der en gang her på Jorden vil være balance.
Her og nu kan en afgift på det træ, der handles, signalisere, at samfundet har erkendt alvoren i klimaproblemerne og vil dæmpe CO2-underskudddet fra træafbrænding. Så, Thor, her er et provenu inden for vedvarende energi.

Rolf Czeskleba-Dupont
Hvalsø

Verden set fra en smøg

På bagsiden af Information den 23. november kan man læse en hvæsende påtale af rygernes manglende empati og egoisme, under overskriften »Verden set fra en smøg.«
Allerede her bliver man, som læser vildledt. En ryger, der får lov at forsvare sit selvvalgte forbrug af nikotin og tjære? Det ville have været forfriskende at få den vinkel på debatten, men nej – endnu en enfoldig ikke-ryger kræver kollektivt rygestop her og nu.
For andre ikke-rygere lyder kravet sikkert aldeles rimeligt og fornuftigt. Fornuftigt? Ja, det kan ingen modsætte sig. Men rimeligt? Ikke nødvendigvis. Jeg nyder selv en smøg af og til ved festlige lejligheder (ja, jeg nyder det), og det vil jeg nødig være foruden. Det er ganske rimeligt, at man skal have mulighed for at vælge røgen fra, men hvorfor skal Folketinget vælge for os alle?
Jeg kender mange (også ikke-rygere) som ville protestere højlydt, hvis der blev sat begrænsninger på køb og indtagelse af f.eks. cola. Det er jo folks eget valg, om de vil drikke cola med fare for overvægt og dertilhørende forøget risiko for hjertekarsygdomme, sukkersyge, forhøjet kolesteroltal og blodtryk.
I lederen argumenteres der således: »Fordrukne, overvægtige ludomaner forgifter kun sig selv.« Det er rigtigt, at jeg ikke bliver forgiftet af andres forbrug af cola og alkohol, men derfor påvirker det min dagligdag alligevel. Jeg betaler til resultatet over skatten – sygehusregninger på millionvis af kroner for folk der ikke kunne styre deres forbrug. Hvis jeg skal betale for deres laster, hvorfor skulle de så ikke betale for mine?

Gry Reiter Thorsen
gymnasieelev, Holbæk

Forfatning ikke ratificeret i Tyskland

Den altid vederhæftige Brigitte Alfter skriver den 22. november i en analyse vedrørende det hollandske valg, at Tyskland har vedtaget EU-forfatningen.
Det er rigtigt, at Forbundsdagen har sagt ja til EU- Forfatningen, men det hører med til historien, at den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe skal vurderer alle nye EU-traktater i forhold til den tyske forfatning. Derfor kan Tyskland ikke foretage den endelige ratificering, da EU-Forfatningen ifølge sine egne præmisser er faldet ved det franske og hollandske nej. Derfor afventer Karlsruhe-domstolen en ny eller ændret EU-traktat.

Jens Kimby
Haderslev

Stalins værdige arvtager

Med Putin har Stalin omsider fået en værdig arvtager. Nu mangler vi at få sat ansigt og navn på en arvtager for Beria.

Hans Børsting
Birkerød

Systemskiftets sprogskole

Garanti betyder: ikke-garanti, som i ’behandlingsgaranti’ ( Lars Løkke). Service betyder: skrid, som i ’Udlændingeservice’ (Rikke Hvilshøj). Bekæmpelse af trafficking betyder: ud af landet med en anklage om ulovligt arbejdsophold, som i regeringens nye tiltag (Eva Kjer). Demonstration betyder: udemokratisk, som i ’socialistiske ballademagere’ (Anders Fogh).

Ib Jensen
Søborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her