Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

Debat
24. november 2006

Prostitution - kvinders frie valg?

I Information kunne man den 18. november læse den amerikanske kønsforsker Don Kulicks forsvar for, hvorfor prostitution er værd, at bevare for kvinders skyld.

Jeg mener, Don Kulick er for positiv overfor den hollandske model og overfor kvinders 'frie valg' i forhold til det at vælge prostitution som et erhverv. For vi ved endnu ikke, hvad den hollandske model reelt kommer til at betyde for kvinder på erhvervsmarkedet - når prostitution pludselig bliver gjort til et erhverv, som alle andre erhverv. Jeg er nervøs for, at det vil medføre flere kvinder i prostitution. At ernære sig som prostitueret har for mange skadelige konsekvenser til, at det hverken må eller kan sidestilles med andre job. Derudover ligger der stadig i hele prostitutionsproblematikken et klassespørgsmål, som oftest bliver overset og gjort til et helt andet spørgsmål, der således omhandler kvinders frie valg.

Joan Bach Ludvigsen
medlem af VoxFemininum

Tilløkke

Jeg vil foreslå Lars Løkke Rasmnussen at tage en snak med Bertel Haarder og bede ham forklare, hvorfor han i sin første regeringstid som undervisningsminister (1982-93) skar voldsomt ned på tilgangen af studerende til medicinstudiet, til trods for at de medicinske fakulteter protesterede kraftigt og varslede, at Danmark 10-15 år senere ville stå med en markant mangel på læger, og især speciallæger. Det har det danske sygehusvæsen og også praksissektoren lidt under i de senere år. Ventetiderne i kræftbehandlingen skyldes jo ikke alene sygeplejerskemangelen. Mange års nedsat aktivitet pga. speciallægemangel er en vigtig faktor blandt årsagerne til de nuværende tilstande. Det er jo speciallægerne i onkologien, der skal stille diagnosen og ordinere behandlingen, før sygeplejerskerne skal betjene strålekanonerne og give kemoterapi. Og med indførelsen af en fuldstændig vanvittig Lex-Langballe/Krarup er timingen perfekt: Kræftbehandlingsgarantien fungerer ikke og forebyggelsen svækkes.

Det er uhyggeligt, at Danmarks rygepolitik skal styres af de to sorte præster og deres last. Det var skræmmende på TV i går at se et glimt af en triumferende Søren Krarup, der vellystigt suttede på sin cigar. Tilløkke Danmark!

Inge Hald
pensioneret læge, Bøjden

At vågne op efter hypnosen

Debatten om Irak-krigen er i gang. Danskerne støtter ikke længere regeringens Irak-politik. Folk som Johan Kirkmann gør en indsats for at få sandheden frem, vælgerne i USA og England skifter holdning, VK-regeringens manglende realitetssans skriger til himlen. Vi har ladet os snyde af Foghs manipulationer - men der er en grænse.

En leder i Jyllands-Posten d. 16.oktober påstår, at et 'skrøbeligt demokrati' nu er stablet på benene i Irak. Det er usandt. Irak er et orgie af blod. Befolkningen lider ubeskriveligt. I samme leder siges, at "alt for nemt får Mogens Lykketoft, Villy Søvndal og den tidligere topkommunist Frank Aaen lov til at instrumentalisere deres antiamerikanisme som en demokratisk bekymring for krigens førelse." Nej, de tre nævnte har angrebet USAs højrefløjs terrorlignende udenrigspolitik med blandt andet accept af tortur og årelange fængslinger uden for enhver retsstats normer. Er det antiamerikanisme? Som en Fogh-papegøje plaprer lederen videre: "Vi skal ikke blive længere i Irak end nødvendigt." Hvorfor egentlig ikke? Må vi ikke komme på den tanke, at Fogh er en ny Valdemar Sejr? Lignende udsagn flyder i en fordummende strøm fra hypnotisøren Fogh.

Henning Mortensen
forfatter

Forbilledet USA?

Intet under at valgdeltagelsen i USA er så lav. Stod jeg personligt med et valg mellem et liberalt og et konservativt parti, begge for dødsstraf, blev jeg muligvis også i sofaen. Demokrati er græsk, og betyder folkestyre, men hvilket folk kan føle sig tilfredsstillende repræsenteret af kun to partier? Store dele af befolkningen lider under økonomiske problemer, og 40 mio. har ingen sygesikring - hvor er den velfungerende social- og sundhedssektor i 'verdens bedste demokrati'?

Både socialt og økonomisk bliver USA mere polariseret. Politikernes enorme kapitalbehov, specielt under valgkampe, sætter tydelige grænser for de synspunkter, der kan ytres - fattige, arbejdere og andre minoriteter (hvis fattige stadig er det?) bliver klart misrepræsenteret. Er det folket politikkerne lytter til, når kun 34 procent af den amerikanske befolkning er for krigen i Irak(CNN), og både Hillary Clinton samt republikanerne erklærer Irak-strategien stort set uændret?

Karsten Lausch
student, Hasle

Kloge snydere

Lederen i Information den 22/11 handler om cykelrytteren Jesper Skibbys dopingtilståelser. Det er prisværdigt at han kan få lettet sit hjertet, og vise en anden side af cykelsporten, som vel efterhånden er den eneste side. Men så heller ikke mere. Lederen er problematisk, idet den nærmest legitimerer dumheden, når den ikke problematisere at en glad og sympatisk person kan slippe af sted med hvad som helst. Skibby har kendt til risikoen, hvorfor ellers skjule det. Lederen bekræfter ligeledes en ligegyldig, når den med minimal journalistisk undren spørger, "hvor mange" der reelt er dopet i Touren. Er det interessant? Nej, fordi spørgsmålet allerede udspringer af en moraliserende forargelse. Interessant ville det være at belyse forbindelserne mellem snyd og succes. Vi er nemlig stadigvæk rådvilde om, hvorvidt succes inden for sport, kunst og business skyldes kloge snydere eller ærlige arbejdsomme talenter. Rådvilde, fordi Skibby tilsyneladende kan placeres begge steder.

Finn Janning
Filosof, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her