Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Debat
16. december 2006

Stop nu, Villy

Villy Søvndal forsøger at bortlede opmærksomheden fra SF’s de facto-accept af skattestoppet. En accept, der også gælder VK og S’ udlændingepolitik. Bare SF kommer i regering. En bandbulle ud over de stakkels folk fra Enhedslisten ændrer ikke, at SF i sin iver efter at iscenesætte sig selv som samler har svækket kampen mod VKO’s absolutte støttepiller: Skattestoppet og udlændingepolitikken. Villy Søvndal bruger tal fra AnalyseDanmark til at svinge krabasken over Enhedslisten. Næsten Fogh’sk retorik. Men i stedet for sel-iscenesættelse skulle Søvndal koncentrere sig om, hvad S, SF, RV og Ø er enige om: At VKO-flertallet og Fogh skal væk. Blandt andet fordi de ikke vil afskaffe skattestoppet. Den største ulighedsskabende faktor i mange år. Og fordi regeringen gennem udlændingepolitikken har udvist et afstumpet menneskesyn. Men vi vil ikke have dens politik listet ind ad bagdøren igen. Derfor stiller Det Radikale Venstre utvetydigt betingelser til en ny regering. Skattestoppet skal afløses af en skattereform. Den umenneskelige udlændingepolitik skal fjernes. I den offentlige sektor skal entusiasmen genetableres med tillid og ansvar. Hvis SF stiller krav til en kommende regering, er sandsynligheden for en ny politik efter Fogh større. Enhedslisten har forstået det. Det Radikale Venstre har forstået det. Det handler om politik Villy. Ikke taburetter.

Johs. Poulsen
miljøordfører for RV

Tyrkiet og Cypern

Lederen fra den 28. november om Cypern synes vægtet forkert. Græskcyprioterne er ikke skyld i forhandlingsproblemerne med Tyrkiet. Oprindeligt er det England, der med forfatningerne i 1882 og i 1959, grundet egne interesser i regionen traf urimelige forfatningsmæssige beslutninger. Tyrkerne afstod i 1923 alle krav på Cypern med Lausannetraktaten. Cypern er et selvstændigt land, ulovligt besat af tyrkerne. De havde muligvis juridisk ret til at landsætte soldater på Cypern i 1974 i forbindelse med den græske militærjuntas kup mod Makarios, men ingen ret efter at de konstitutionelle forhold lidt senere i 1974 var blevet genetableret. Tyrkiet styres af militæret, og at EU påbegynder optagelsesforhandlinger med et land, der har besat et medlemsland og ikke anerkender landet, er fra første færd en fejl. At forankre Tyrkiet i Europa er en fortræffelig ide, men græskcyprioterne har ikke skylden for manglende fremskridt. Skal det tyrkiske militær diktere betingelser, når det selv er problemet?

Michael Pedersen
læge

Negerkongen leve!

Man tror, det er lyv, når man erfarer, at det norske stats-tv NRK har droppet titlen ’negerkonge’ og erstattet den med det mere farveløse ’sydhavskonge’ for ikke at støde nogen.
Da Astrid Lindgren, hvis hundredeårsdag fejres i 2007, skrev Pippi Langstrømpe, gjorde hun Pippis far til negerkonge – en slags arketype, børn har i sig og derfor klinger naturligt med på. Gyldendal udgiver i 2007 en nyoversættelse af bogen. Forlagets børnebogsredaktør, Ulla Selfort oplyser, at Pippis far her fortsat vil være negerkonge.
Korrekthed er ikke, hvad Astrid Lindgren signalerer via den godmodigt-frække og frigjorte Pippi Langstrømpe. Pippi-fortællingen er et helt optog af ukorrekthed. Der opstod da også en forargelses-iblandet debat ved bogens udgivelse. Med sin korrekthed modsiger NRK ligefrem Lindgren/Langstrømpe.
At bortcensurere ordet negerkonge i en børnebog vidner om, i hvor høj grad man – i dette tilfælde NRK – har mistet det glimt i øjet, der følger med sand hjertelighed og sjælelig fleksibilitet. Eksemplet demonstrerer en livløs, stivnet beton-korrekthed hos en politisk frelst medie-mafia.
Jeg genkender ikke det jævne, norske folk gennem dette censur-eksempel, og det burde jeg vel kunne, når censur-agenten er Norges største offentlige formidlings-institution. Fra Danmark skal vi dog i det stykke ikke lade Norge noget at høre; slet ikke, når det gælder DR’s P1, som fortsat demonstrerer et svælg mellem mediets politisk inficerede udgydelser og folkestemmen.
Negerkongen leve!

Niels Dujardin
Viby J.

Ung på tværs

Når nu rømningen og overtagelsen af Ungdomshuset står forude, er det ikke de besværlige unger, der stikker mig i øjnene. Tvært imod er det befriende, at der findes ’en minoritet af voldsdyrkende psykopater’, der vover det forsøg at være ung på tværs. Det er heller ikke det monstrøse foretagende bag det såkaldte Faderhuset, selvom Ruth Evensens egentlige hensigter med overtagelsen og besættelsen begynder at dæmre, og giver kuldegysninger.
Nej, det er spørgsmålet om, hvad der fik Købehavns Kommune til at sælge Ungdomshuset på tværs af løfter om brugsret. Og hvem, der ønskede at slagte foretagendet. Der er nogle dernede i den borgerrepræsentation, der har haft specifikke mål. De skal ikke fredes, for de har gjort noget grimt.

John Nielsen
Hasselager

Selvmål, Krarup

Vi skal bestræbe os på at tale dansk i stedet for at forsøge at ’være smarte og moderne på engelsk,’ siger Søren Krarup. Men hvordan skulle Krarup dog have fundet ord for sin harme, hvis ikke det engelske ord ’smart’ og det franske ’moderne’ havde fundet vej til det danske sprog?
Sprog følger de levende menneskers virkelighed; luk I bare jer selv inde i biedermeyerske dukkehuse.

Mette Nybo
cand. mag. i fransk og dansk

Ingen undskyldning for vold

I disse timer og dage er der mange,som holder vejret i frygt for, hvad der vil ske i og omkring Ungdomshuset.Manmå håbe, at ørerne nu er så røde hos det flertal, der solgte Ungdomshuset, at de lige til det sidstelægger sig i selen for atfinde en alternativ løsning,ellers risikerer vi en konfrontation.Hvad med et alternativt hus i Sydhavnen?Men hvis det ikke lykkes, er jeg samtidig nødt til at sige tilde ungei huset, atogsåIhar et ansvarfor, at det ender med en fredelig løsning, for der er ingen undskyldninger for brug af vold.

Derfor bederjeg til, at devoksne pårørende til unge i huset eller de ældstebrugere af husetspørger de andre,omikkederfindes en anden løsning end blot at eskalere volden.Forpolitiet har nuden sure pligt at sørge for at ejeren af huset kan overtage det.Det hverkenkaneller skal man bebrejde politiet.

Anne Baastrup
retsordfører for SF

SF og mudderet på midten

SF's formand Villy Søvnda maler fanden på væggen i sin kritik af Enhedslisten i Information den 13. december. Han mener, at Enhedslistens kritik af, at SF arbejder for at komme i regering med S efter næste valg er til skade foroppositionen og deraf følger den noget ulogiske konklusion, at Enhedslistenstøtter Fogh!

På hvilken planet befinder Villy Søvndal sig egentlig? Tror han virkelig på, at det rykker dansk politik i en venstreorienteret retning, at man sidder med i en regering frem for at være kritisk støtteparti til denne?

Det, der kommer til at ske ved næste valg, er blot, at vælgerne ikke længere vil opfatte SF som et venstreorienteret parti, men derimod som et midterparti på linje med R, S og V (og ligefrem DF ifølge dem selv). Mudderet på midten bliver altså endnu mere mudret.

Men det er en skræmmende kortsigtet løsning at rykke mod højre, hvis man virkelig ønsker at rykke Danmark mod venstre. Jeg tvivler ikke på SF's gode hensigter, men desværre er det at skyde sig selv og den socialistiske sag gevaldigt i foden. Derfor er jeg også overbevist om, at vælgerne nok skal gennemskue, at SF i regering kun vil være med til at overflødiggøre SF's rolle i dansk politik og at vælgerne derfor i stedet vil støtte op om det eneste socialistiske parti, der derfor vil være tilbage i Danmark, nemlig Enhedslisten.

Henrik Guldborg Bøge
BA , RUC

Når naturen går over optugtelsen

Den 13. december kan man læse Nanna Gersov ytre sit ejendomsforhold over for sine børn. Man kan læse, hvor ondt det er, at Folketinget har valgt at indføre tvungen fælles forældremyndighed og dermed sidestille forældre lovmæssigt. Gersov fremfører klicheen om det skrøbelige mor-barnforhold, hvor barnet rives ud af den uskyldige mors arme til stor skade. Forskning viser dog, at børn fødes med masser af kompetencer og sagtens kan klare skift mellem forældre efter et samlivsbrud.

Ammestuehistorien om mor-barnforholdet og børns traumer ved skift mellem forældre er et perfekt eksempel på, hvordan visse kvinder politisk kobler et traditionelt kvindesyn fra 1950'erne med kvindebevægelse fra 1970'erne. I debatten har man gentagne gange hørt kvinder som Gersov fremføre argumentet i feminismens og ligestillingens navn.

Gersovs argument går på, at "mændene uberettiget har langt mere magt, end de gør sig fortjent til. Det er en skandale for ligestillingen." Tilsyneladende ved Nanna Gersov ikke, hvad ligestilling betyder, men hun påberåber sig gerne retten til at benytte begrebet, til trods for at hendes holdning er både reaktionær og selvmodsigende - lige vel dobbeltmoralsk. Overraskende nok er hun uddannet cand. scient. soc. og burde vide bedre.

Men tak, Nanna Gersov, fordi du med dine holdninger understreger præcis, hvorfor den nye lovgivning er så nødvendig.

Kristoffer Rønde Møller
stud. scient. soc.

Ligger og lægger

Kære Information, det hedder da ikke "hvad statsministeren ligger i Geneve-konventionerne," som I skriver i en rubrik nederst på side 6 den 14. december. Det hedder vel snarere "hvordan statsministeren ligger i Geneve-konventionerne," ikke? Jeg vil i øvrigt tro, han ligger temmelig skidt lige netop der, selvom han jo hævder stadig at sove godt om natten. Måske han skulle finde et andet sted at lægge sig?

Georg Galster
Frederiksberg C

Stop det radikale klynkeri

SF vil helst i regering med både Socialdemokraterne og de radikale. Vi har valgt at pege på Helle Thorning Schmidt som vores bud på en kommende statsminister i erkendelse af, at valget står mellem Anders og Helle - og her skal der ikke være nogen tvivl om, hvad SF vælger. Det får nu de radikale til at klynke mere eller mindre skingert. De har råbt op om, at SF har solgt ud. Jeg synes, at de radikale skal stoppe klynkeriet og bruge kræfter på at samle oppositionen mod den nuværende usolidariske regering. For der er ingen tvivl om, at vi har brug for alle gode kræfter, hvis vi skal få et regeringsskifte her i landet - også de radikales stemmer.

Der skal nemlig ikke være nogen tvivl om, at SF vil en anden kurs for Danmark, som både er solidarisk, tolerant og retfærdig. Og det kræver en ny Regering.

Så kære Marianne, Margrethe med flere - lad os bruge kræfterne sammen på at vælte regeringen i stedet for at diskutere ministernavne

Pia Olsen
MF for SF

Henningsen helliger midlet

Tak til professor emeritus Niels I. Meyer, som med sit skarsindige læserbrev den 14. december aldeles udmærket illustrerer, hvad der var pointen i mit indlæg Den politiske Ateisme. I øvrigt er jeg en stor fan af PH. Om ham sagde man på Politiken: »Henningsen helliger midlet!«

Henrik Bang-Møller
fejlfri sognepræst i Skagen

Toppen af hjemveen

Det er snart hver dag, man skal forholde sig til Søren Krarup i information, men om ikke andet, så er det dog endnu en god grund til at tage avisen med på ferie ? det tager jo lissom toppen af hjemveen.

Lars Larsen
restauratør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her