Læsetid: 8 min.

LÆSERBREVE

Debat
18. januar 2007

Khader og Jelved holder hinanden nede

Mange vælgere vil gerne have Marianne Jelved. De vil bare ikke have borgerlige Naser Khader med i købet. Ligeså er det med Khader. Mange ville gerne stemme på ham, hvis ikke de fik Jelved og højskoledanmark med.

Tallene talte deres eget tydelige sprog, da Gallup spurgte vælgerne, om de ville stemme på CD, hvis Khader var formand. Det ville 11,2 procent, og næsten ligeså bemærkelsesværdigt var det, at 7,5 procent fortsat ville stemme på de radikale. Khaderpartiet og de radikale har altså 18 procent hver for sig mod kun otte procent sammen. Og det er præcis den forskel, der skal forløses, for at VKO flertallet bliver stækket én gang for alle.

Trods nogle positive meningsmålinger er det overvejende sandsynligt, at en Fogh i offensiven og i valgkamp nok skal hive et par procent ekstra hjem til VKO-blokken, så den redder sig fire år til. Og Jelved og Khader er meget enige om, at DF skal stækkes som regeringsbærende parti.

I politik som i al anden positionering er det afgørende, at man kan være klar i mælet og ren i spyttet. Og mon ikke især de radikale på sigt ville vokse sig stærkere end deres nuværende ca. otte procent, hvis partiets højrefløj sammen med andre ligesindede rendyrkede deres værdi i et Khaderparti, så de radikale kunne rendyrke deres? Sikkert nok. Men kun tiden kan vise, hvor vigtigt det var at slippe af med VKO-flertallet.

Joachim Nielsen
Frederiksberg

Karin Riis-Jørgensen og Exxonmobile

Det er via Union of Concerned Scientists ved Massachusetts Institute of Technology nu blevet dokumenteret, hvordan Exxonmobile gennem årene har finansieret en række amerikanske neokonservative tænketanke til at misinformere bl.a. om den globale opvarmning.

I alt har Exxonmobile brugt ca. 16 mio. dollar over perioden 1998-2005. De har til trods for beløbets ringe størrelse haft stor indflydelse på offentligheden i USA og har desuden direkte adgang til Det Hvide Hus. Det er især Competitive Enterprise Institute(CEI) og American Enterprise Institute(AEI), der har nydt godt af Exxonmobiles bidrag. Det seneste skud på stammen af neokonservative tænketanke, der er i Exxonmobiles sold, er European Enterprise Institute(EEI) med base i Bruxelles. Denne tænketank har tætte forbindelse til CEI via forbindelsesofficer Chris Horner.

Det er bemærkelsesværdigt, at Venstres medlem af EU-parlamentet Karin Riis-Jørgensen er blevet udpeget til bestyrelsen af EEI. Af EEI's hjemmeside fremgår, at EEI forsøger at bekæmpe Kyoto-protokollen. Karin Riis Jørgensen må befinde sig i et dilemma mellem, at Danmark har undertegnet Kyoto-protokollen, og at EEI bekæmper den. Hvad der ikke fremgår af EEI hjemmeside, er den støtte ,EEI formodentligt modtager direkte eller indirekte fra Exxonmobile. Det er første gang at der er noget nær et bevis for, at danske politikere modtager penge fra Exxonmobile.

Krigen i Irak er bl.a. blevet markedsført af AEI, CEI og dermed indirekte Exxonmobile. På dette felt er der overensstemmelse mellem, at Venstre har ført Danmark ind i krigen i Irak, og hvad Karin Riis-Jørgensen er med til at legitimere i form af sin bestyrelsespost i EEI.

Klaus Flemløse
Espergærde

De stakkels dyr

Christian H. Hansen, dyrevelfærdspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, virker umiddelbart som en seriøs mand med holdninger. Reglerne for transport af dyr over lange afstande skal strammes op, og sodomi er ifølge DF-ordføreren Sodoma & Gomorra.

Men måske handler det hele, når det kommer til stykket, blot om værdipolitik, symbolpolitik og taktisk bestemte manøvrer. For der er dyr, hvis lidelser har mindre mediefokus, og som ikke har samme bevågenhed fra politikerhold. Nemlig de millioner af dyr, der årligt må lade livet på landevejene.

Enhver der færdes på vejene, f.eks. på cykel, kan få syn for sagn: Fugle, rådyr, katte, pindsvin osv. Men omfanget af disse trafikdrab og lidelser fylder mindre i medierummet og i spørgsmålene i Folketingssalen. Færre dyr ville måske lide trafikdøden, hvis der blev sat ind med initiativer her. F.eks. ved flere restriktioner over for den hellige ko, der hedder fart og mere råderum til privatbilismen via massiv vejudbygning.

Men at pille ved kakkelbordsfolkets rettigheder på fire hjul og forventninger om at kunne komme hurtigere frem bag eget rat - det er formentlig for stærk kost for Dansk Folkeparti. Og det giver jo også mindre pote mediemæssigt.

Leif Kajberg
Bagsværd

Der er noget at komme efter

Anders Fogh Rasmussen har et desværre et klamt projekt som han ikke fortæller os om. Det handler om at han ikke vil tjene sine penge selv.

Oplysningerne findes på Venstres hjemmeside. I modsætning til sine klassekammerater, måtte han arbejde hårdt i landbruget i sin ungdom. Det afskrækkede ham åbenbart fra praktisk arbejde. Han gik istedet i gymnasiet og ind i Venstres ungdom. Han studerede statskundskab og kom straks i Folketinget med alt betalt af skatteyderne. Han blev hurtigt skatteminister og senere statsminister med alt betalt af skatteyderne.

Hans klamme projekt er desværre i al sin enkelthed at undgå praktisk værdiskabende arbejde landbrug og industri og lignede eksporterhverv, istedet lever han af at have snablen nede i de offentlige kasser, mens han fremtryller fornærmelser imod de politikere, der kunne true hans lukrative position. Vi betaler allesammen for ham, og hans tak er desværre at prædike, at alle vi andre skal lære at klare os selv. Klamt af en mand der lever af vores penge.

Gert Wiik
Nykøbing Falster

Uafhængig forskning kræver finansiering

På given foranledning skal jeg gøre opmærksom på, at der på Syddansk Universitet allerede eksisterer et center for koldkrigsstudier. Det blev oprettet for et lille års tid siden med bred opbakning fra aktive koldkrigsforskere – historikere, slavister og politologer – fra det ganske land.
Da det kom os for øre, at der på finansloven var afsat en ekstraordinær bevilling til koldkrigsforskning, tilbød vi videnskabsministeren et færdigpakket forskningscenter. Efter en rum tid modtog vi et brev, hvori man takkede for tilbuddet, som man imidlertid ikke ville tage imod. Det var nemlig allerede blevet besluttet at placere centret ved Forsvarsakademiet, hvor man, som det hed, havde både ekspertise og ledige lokaler.
Det er muligt, man havde lokaler, men den aktuelle ansættelse af en leder og den bebudede ansættelse af en række andre forskere viser, at man ikke – i modsætning til universiteterne og herunder koldkrigscentret i Odense – havde den nødvendige ekspertise til at løse denne specielle opgave.
Thomas Friis fra Center for Koldkrigsstudier på SDU afholdt i samarbejde med Anne Sørensen fra Aarhus Universitet for en uge siden en konference om samtidshistorie i Odense. Den havde tilslutning fra en bred kreds af unge historikere fra Danmark, Tyskland og fra de andre nordiske lande, og Den Kolde Krig stod højt på dagsordenen.
På konferencen blev der fremlagt resultater af undersøgelser af en lang række emner fra den hemmelige tjenestes telefonaflytninger på Island under Den Kolde Krig til DDR’s understøttelse af Den Røde Terror i Forbundsrepublikken.
Den slags initiativer til fremme af en bred undersøgelse af Den Kolde Krig i Danmark og i de omkringliggende lande, som bliver udført af individuelle, uafhængige forskere, vil vi gerne tage flere af, men det kræver finansiering. Jeg håber derfor ikke, at det nye koldkrigscenter skal løbe med alle pengene.

Erik Kulavig
ph.d,. lektor, Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse, leder af Center til Studiet af Den Kolde Krig, SDU

Den kompetente koldkriger

Den 16. januar skriver Information i sin leder om valget af Bent Jensen til leder af Forskningscentret i Den Kolde krig, at det er hævet over enhver tvivl, at han er en af de mest kompetente koldkrigsforskere herhjemme.
I samme leder omtales Bent Jensens personangreb på Jørgen Dragsdahl. Bent Jensens første embedshandling er med baggrund i sin adgang til PET-arkiverne at fælde en dom over JD, »uden at spilde unødig tid på videnskabelig objektivitet.« Hvor kompetent er det lige, at sådan en handlig er?
I øvrigt er der vel næppe nogen – udover regeringen og DF og måske Forsvarsakademiet – som med baggrund i både placering af projektet, og måden hvorpå det er blevet til, kan tage resultatet alvorligt. Og det uanset om man anser Bent Jensen for kompetent eller ej.

Torben Ellehammer
Frederiksberg

PET’s tvetydighed

PET’s udtalelse om tavshedserklæringen i forbindelse med personfølsomme oplysninger er interessant. I virkeligheden siger den, at meget personfølsomme oplysninger kan offentliggøres, bare det ikke er uberettiget!
»Tavshedserklæringen skal naturligvis forhindre, at (...) meget personfølsomme oplysninger om enkeltpersoner ikke uberettiget offentliggøres.«
Men hvornår er meget personfølsomme oplysninger om enkelte individer berettiget? Er de det, når det er politisk opportunt? I sagen om Bent Jensens anklageskrift mod Jørgen Dragsdahl har PET i alt fald tilsyneladende spillet en tvetydig rolle.

Claus Bryld
professor i historie, Frederiksberg

Den irriterende forskning

Professor Bent Jensen har fået lidt medieopmærksomhed på det sidste takket være hans udnævnelse til chef for »Koldkrigscenteret til Bekræftelse af Dansk Folkepartis og Partiet Venstres Synspunkter på Venstrefløjens Landsskadelige Virksomhed.«
Det er sørme’ godt, at politikerne nu vil styre forskningen, så vi er helt sikre på at vi får de rigtige svar og ikke alt det vrøvl, som Dansk Institut for Internationale Studier kom frem med, da de undersøgte det samme sagsområde for et par år siden.
Jeg synes godt nok at Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet går lovligt langt, når han sammenligner Bent Jensens og Jyllands-Postens udtalelser med Stalins moskvaprocesser. På den anden side kan det ikke benægtes, at regeringen og Dansk Folkeparti har lært noget af Stalin, nemlig styrken i den politiske styring af historieforskningen. Derved opnår man jo at ens egne brilliante synspunkter får professornes blå stempel, og hvem vil vel være bedre egnet til den opgave end Bent Jensen.
Næste skridt kunne være at få fjernet de der irriterende forskningsråd, som sidder og leger med begreber som uafhængighed og objektivitet. De står jo i vejen når sandheden skal frem.

Børge Olsen
Grundfør

Ren politik – ikke forskning

Til at lede koldkrigscenteret er Bent Jensen da det rigtige valg.
Så kan det ikke gøres mere klart, at centeret intret har med forskning at gøre, men er rent højreorienteret politik.

Jørgen Randløv Madsen
Holbæk

Katolsk, ikke ortodoks

I Information den 16. januar citeres der fra Christian Today, at den ortodokse kirke i EU bliver styrket med især Polens indtræden i EU. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at over 92 procent af Polens indbyggre tilhører den romask katolske kirke og ikke den ortodokse kirke.

Sacir Camo
Hjørring

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her