Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

Debat
15. januar 2007

Nødvendigt med ny EU-traktat

Forbundskansler Angela Merkel har fremsat ønske om, at der påny kommer skred i ratifikationsprocessen vedrørende EU-forfatningstraktaten.

Overfor de to klare nej'er ved folkeafstemninger i Frankrig og Holland til EU-Forfatningen, står imidlertid 16 medlemslandes lige så klare ja'er ved at ratificere den. Behovet for at formulere en fælles sammenhængende udenrigspolitik overfor omverdenen, vedtaget af EU-landene i Ministerrådet og udført af en fælles EU-udenrigsminister, er helt åbenbar.

De synligste mangler er den effektivisering og demokratisering af EU, som forfatningen lagde op til. En formand for Det Europæiske Råd, flere flertalsafgørelser i Ministerrådet, færre beslutningsprocedurer og forenklede afstemningsregler er eksempler på forslag til effektiviseringer. Når det gælder yderligere demokratisering er øget medbestemmelse til Europaparlamentet et klart eksempel herpå.

Uden EU-Forfatningen kan de nationale parlamenters muligheder ikke juridisk give Kommissionen 'et gult kort', hvis forslag til EU-love krænker nærhedsprincippet. Alene EU's behov for demokratisering og effektivisering er gode grunde til, at Angela Merkels bestræbelser forhåbentlig munder ud i en traktat, der sikrer gennemførelse af disse centrale dele af EU-Forfatningen, så samarbejdet ikke sander til.

Carsten Toft
medlem af Europabevægelsens hovedbestyrelse

Nu er det nok

Hvor er jeg dog træt af at læse Frank Aaens og andres selvkritik over, hvad de mente for 15-20 år siden. Og hvor er jeg træt af at læse folk som Bent Winther i uendelighed tæske rundt i, hvad andre folk mente for 15-20 år siden. Kan vi ikke snart slippe for den børnehave, så diskussionen kan komme til at handle om, hvad folk mener nu? Det er da mere interessant at høreBent Winther uddybeegne holdninger til Guantanamo end at høre hans synspunkter om andres fortidige synspunkter. Hvad er overhovedet formålet?

Judith Katz
København N

Der var noget at komme efter

Man kan ikke lade være med at spekulere på, hvor mange, der har mistet livet, førligheden, fornuften eller bare troen på mennesker under ubeskrivelige forhold, siden vi fik besked fra Amnesty International for fem år siden om deres mistanker om, at amerikanske soldater udøvede tortur i fængslerne i Afghanistan. Med sit evige, 'der er ikke noget at komme efter' har den danske regering konsekvent ladet alt, der kunne opfattes som kritisk overfor USA bare passere eller i andre tilfælde direkte forhånet budbringerne.

Nu blev så Amnestys påstande bekræftet. Men hvor mange tilsvarende sager ligger og venter på regeringen? Historierne fra Den Hemmelige Krig vil måske blive de næste, som bekræftes af udenlandske kilder. Men regeringen har nu chancen for at vise, at man er villige til at lære af sine fejltagelser.

Min anbefaling til Fogh er, at han fremover svarer: "Jeg vil helt til bunds i denne sag, for at se, om der er noget at komme efter." Lad os få Danmark tilbage i rækken af lande, der kæmper for folkeretten og menneskerettighederne globalt. Og det gør vi kun i dialog med de ngo'er, der fastholder fokus herpå også i krig og borgerkrig.

Pernille Frahm
folketingskandidat for SF

DR og sproget

Torsdag den 11. januar var der premiere på Danmarks Radios nye magasinprogram der minsandten bærer det gode danske navn TaskForce. Navnevalget burde vel næppe kunne komme som en stor overraskelse for den der har fulgt lidt med i vore medier, men alligevel: Er Danmarks Radio mon på vej til helt at opgive det danske sprog som forældet og utidssvarende, siden man foretrækker at boltre sig i goldt og fantasiløst engelsk? Hvem sagde, at kanalen først og fremmest var forpligtet over for det danske sprog og den danske kulturarv (såkaldt 'public service')?

Et hurtigt blik på DRs hjemmeside viser, at TaskForce langt fra er det eneste program med et engelsk eller engelskpræget navn:

Aftenshowet, Boogie, Deadline, DR-Explorer, En lille reminder, Hjemmeservice, Jersild & Spin, Showtime, Spam, Special|, Teenagetesten. Og af radioprogrammer: Agenda, Café Hack, DJ Noize, Harddisken, Stardust, Tjeklisten, Hit house, Monkeybusiness, Trax(?). Radiostationerne hedder: DR Evergreen, DR Folk, DR Modern Rock, DR Soft, DR World osv. Eksempler som de ovenstående viser, hvor påkrævet det er at få vedtaget Dansk Folkepartis forslag til en ny sproglov, som jo bl.a. fastslår, at "alle programmer i radio og tv skal bære danske titler".

Når det danske sprog i stigende grad fravælges inden for medier, markedsføring, undervisning og forskning, ja, endda af det officielle Danmark ("Udlændingeservice"; en kampagne fra Sundhedsministeriet hed "Move on"), vil det ikke kunne undgå at få uheldige følger på længere sigt. Et sprog overlever kun ved at påskønnes og bruges og dermed udvikles.

Arild Hald Kierkegaard
Hillerød

Læserbreve vs soduko

Tillad mig at foreslå, at Information kunne droppe sudokoen og lave en hel side til fordel læserbreve. Selvom dette muligvis strider mod ABC'en for avisdesign, ville det være en anerkendelse af deres læsere.

Sodukoen har været der en del tid, og folk med stadig hang til den slags kan jo købe et hæfte for 30 kr. i enhver kiosk eller boghandel. Det samme kan man ikke sige om læserbreve, som ofte refererer til, nuancerer og korrigerer de foregående dages artikler i Information.

Søren Falk
Nørrebro

Guantanamo

Søren Espersen argumenterer blandt andre åbenlyst for Guantanamo-basens nødvendighed. Han og hans meningsfæller burde være dem, der blev placeret på den anden side af pigtråden. Vi kunne så få denne uhyrlige plet på menneskerettighedernes historie nedlagt i samme øjeblik, de erkendte, at have taget fejl.

Jørgen Aanæs
Roskilde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her