Læsetid: 4 min.

LÆSERBREVE

Debat
5. januar 2007

Det ubetingede

Vi kender alle godt, at man i ren ophidselse kan komme til at lade sin harme gå ud over de sagesløse. Derfor skal det heller ikke ligge Tine Byrckel (30.-31. december) yderligere til last, at hun "kom til at skælde ud på Kant" i stedet for på Fogh, Juste og Langballe. Til gengæld må man nok have lov at ærgre sig over, at Byrckel tilsyneladende ikke har studeret sin syndebuk nøjere, end at hun ganske har overset, at Kant (som den første i øvrigt) tænkte moralen som ubetinget - noget som enhver, der har kundskab på det område, udmærket ved, at erektioner ikke er. Det er det eksklusive forsvar for ytringsfriheden heller ikke ? ej heller den selektive dyrkelse af demokratiske forfatninger.

Moralloven er bag ens egen dør, fordi man selv sætter den som sin egen ultimative norm. Den er ikke en nedskrevet formular, som man af herrens nåde kan få adgang til, men en forskrift man bestandigt må give sig selv. I kraft af sin ubetingede status er Lovens eneste forudsætning dermed friheden, som igen forudsætter Loven for overhovedet at kunne eksistere som andet end ren vilkårlighed. Loven udtrykker en pligt, hvis rene universalitet er selvopretholdende, thi den fordrer hverken viagra eller olie for sin gyldighed.

Jacob Lautrup Kristensen
Århus

Fundamentalistisk forblændelse

Erwin Neutzsky-Wullf paralleliserer i sit indlæg den 2. januar situationen for nutidens danske muslimer og situationen for nazitidens tyske jøder. Det er ikke klart, om der for Neutzsky-Wullf er tale om en analogi eller en allegori. I førstnævnte tilfælde er der tale om en ekstremt proportionsforvrængende anakronisme, der, som Ole Witt-Hansen skriver i sit glimrende indlæg d. 28. december, "er en hån mod det jødiske samfund at skulle se deres ufattelige lidelser blive sammenlignet med indvandrerproblemet i et demokratisk samfund". I sidstnævnte tilfælde er der i bedste fald tale om en begrebsforvirret polemisering, der udtrykker islamofobi som antisemitisme og indvandrerproblem som jødeproblem.

Det er tvingende nødvendigt, at vi holder begreberne adskilt. Ellers udvander vi ikke bare som Neutzsky-Wullf deres betydninger - vi homogeniserer og kidnapper muslimers identiteter. I sit indlæg den 21. december giver Neutzsky-Wullf udtryk for, at man ikke kan kalde sig venstreorienteret, hvis man kritiserer Karl Marx. Jamen herregud; er Neutzsky-Wullf f.eks. enig med Marx og de øvrige orientalister i, at der findes et 'orientalsk despoti', der forudsættes af en særlig asiatisk produktionsmåde? Så er man da ekstremt fundamentalistisk forblændet.

Jakob Flygare
København

Gunilla Kurdahls fornærmelse

Gunilla Kurdahl er fornærmet på mig, jf. Information den 3. januar. Det skyldes, at jeg i min fab four 29. december skrev, at Danmark savner en mand, der atter kan samle hele det borgerligt-liberale Danmark i et intellektuelt let tilgængeligt, men alligevel dybdegående skrift om, hvad den borgerlige liberale kulturkamp skal medføre. Jeg beder Gunilla Kurdahl glemme sin fornærmethed. Bemærkningen var, som indlægget, møntet på en nekrolog over Henning Fonsmark og hans indsats. Der er en tankemæssig parentes der er underforstået - (som Henning Fonsmark). Men det glæder mig, at Gunilla Kurdahl melder sig under de borgerlige faner til at gøre en indsats. Jeg vil glæde mig til den!

Søren Pind
MF, Venstre

Olivenoliens velsignelser

Olivenolies kræftforbyggende egenskaber bliver fremhævet igen i en ny undersøgelse finansieret af EU: "Hver eneste detalje peger på, at olivenolie er en faktor, der har stor betydning for den lavere forekomst af kræft i Sydeuropa. Det er det høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer i olivenolie som formentlig er årsagen til den gode virkning", siger rapporten. Det lyder godt. Ud at købe olivenolie! Men. Årligt bruger EU 30 millioner kroner på oplysningskampagne og salgsfremstød alene for olivenolie. Aha!

Jeg for hen til min beholdning af spiseolier. Min skepsis viser sig at være velbegrundet: En liter olivenolie presset af de fineste jomfruer indeholder 690 g enkeltumættede fedtstoffer, 90g af de sunde polyumættede fedtstoffer og 130g af de skadelige mættede fedtstoffer. Prisen:.60-70 kr/L. Rapsolie indeholder 600g enkeltumættede, 300 g polyumættede, og 70g mættede fedtstoffer. Prisen: 7 kr/L.

Rapsolie må være sundere end olivenolie (og koster kun en tiendedel). De sagkyndige har bare "glemt" at udføre kontrolforsøget med rapsolie.Det hedder dårlig - dog velbetalt - videnskab. Personligt vil jeg stadig købe olivenolie. Jeg elsker nemlig smagen af jomfrutæer.

Herbert Rosenbaum
Gentofte

Ide til Bjerregaard og Bondam

Kunne man forestille sig, at alle, der bor i Kbh.'s stueetager, eksproprieres og får tilbudt et hjem i nye lejligheder, der indrettes under taget i de stadigt mange tomme kvadratmeter på de københavnske lofter? At Foreningen til udvikling af kvist oprettes til bedst mulig udnyttelse af de tidligere tørrerum? At centerdannelse gøres ulovlig med tilbagevirkende kraft og butikkerne fra eksempelvis Fields kan få et rigtigt liv i byens frilagte stueetager - herved aktiveres gaderummet i selv de mest sovebyagtige af byens kvarterer, eksempelvis i Havnestaden.

Ungdomshusets brugere samt resten af byens fattigrøve kan deles om arealerne i Fields og Fisketorvet. Her er betonen tyk nok til at holde larmen tilbage og der er i øvrigt ingen naboer, der vil være generet af disse, apropos Gudsforladte steder. God arbejdslyst.

Kristian Balle Hansen
Stud Arch., Kbh N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her