Læsetid: 4 min.

Hun får det svært med jyderne

Minister-ringvrag, vendekåbe eller en tapper kvinde. Karen Jespersens politiske chassé fra venstre mod højre fik debat-Danmark til at danse
Debat
10. februar 2007

"For s.... Karen, hvad tænker du dog på. Og så Venstre? Du er en vendekåbe af rang."

Ja, hvad tænkte Karen med efternavnet Jespersen dog, da hun for nylig sagde ja til at blive folketingskandidat for Venstre. Det har undret mange i den snart overståede uge, herunder Rosemarie Zimmermann fra Valby, der i Ekstra Bladet forleden udstyrede den tidligere socialdemokratiske minister med en overfrakke. For hvordan kan man starte på den yderste venstrefløj, siden være socialdemokratisk minister, og så ende som medlem af et liberalistisk parti?

Det kan man, hvis man er en klog kvinde, mente Jakob Hansen fra Herlev, også i Ekstra Bladet - "hun starter op i venstre spor og kører senere over i højre spor for ikke at genere trafiksikkerheden." Og fik støtte fra Bo Andersen fra Roskilde, der roste Karen Jespersen for endelig at have set lyset. "Den tidligere tendens til barnlig trodsighed, som prægede hende, da hun tilhørte den røde venstrefløj, er blevet skiftet ud med ansvarlighed og fornuft. Med alderen bliver man som regel klogere."

Klog er Lars Weiss tydeligvis ikke, men han er også både ung og socialdemokrat, endda folketingskandidat, og i Jyllands-Posten skumlede han over sin tidligere partikollega og opsummerede hendes politiske karriere som "20 år for revolutionen, 20 år for evolutionen og - måske - 20 år for reaktionen."

Hr. Weiss var dog undtagelsen i Jyllands-Posten, hvor langt de fleste roste Karen Jespersen for sit politiske hop. Ja, flere var overhovedet ikke enige med avisens lederskribent i, at Karen J. ikke er liberalist. Peter Christensen, Venstres finanspolitiske ordfører, havde endda skrevet et fint, lille brev til det nye Venstre-medlem, der venskabeligt startede med ordene "Kære Karen" og endte med at konkludere, at "du vil styrke Venstre. Ikke bare i den snævre kamp om stemmerne, men i høj grad fordi du har en række gode, liberale holdninger. Jeg er glad for, at du er med på vores hold i kampen for mere frihed i Danmark".

Velkommen på holdet

At Karens "modstandere i tv-redaktionerne selvfølgelig vil forsøge at hæfte ord som kamæleon på hende", er jo nok forudsigeligt, mente Jørgen Christensen, Løgstrup, "men ukuelighed og smittende humør tåler også dette". For "...hun er blandt venner. Socialdemokraterne kommer vist bittert til at fortryde, at de ikke lyttede til hende i tide", forudsagde Tove Andersen.

Det med at understrege de nye venskabeligge bånd var i det hele taget i høj kurs. Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt viede hele sit ugentlige nyhedsbrev til Karen Jespersen, og det selvom partiet sikkert gerne selv ville have udstyret hende med et medlemskort. Messerschmidt var dog på ingen måde bitter, han mente, at "det kan kun blive en gevinst for VOK-flertallet at udvide holdet med kræfter, der kender den socialdemokratiske propagandamaskine indefra (-) Et Venstre med Karen Jespersen som fremtrædende medlem er på en række områder et Venstre med stærkere bånd til Dansk Folkeparti".

Jo, der blev sør'me knyttet bånd i den borgerlige presse, visse steder i yderst højstemte toner. Til dem, der stillede spørgsmålstegn ved Karen Jespersens sande politiske engagement, havde Arild Ejsing fra Allerød kun ét at sige:

"Hendes hjerte ligger hos nationen og alle dens mennesker, især de truede. Hun har evnen til at sætte sig ind i deres kår, og det rører så stærkt dette hjerte, at det ikke lader hende i ro, uden at hun aktivt har forsøgt at bedre disse. For hende går mennesker forud for politiske dogmer. Derfor er hun så ombejlet. Havde hun været magtsyg, ville det have været omvendt."

Det med politiske idealer og integritet var i særlig grad omdrejningspunktet i mange kommentarer.

Flere var i den forbindelse ikke sene til at minde om Karen Jespersens meget nære politiske fortid og havde mere end almindeligt svært ved at se hendes skifte som et forsvar for den lille mand, sådan som nogle politiske kommentatorer antydede: "Var det ikke 'sociale' Karen, der i 1996 lavede loven om social aktivering - en lov som medførte projekthuse og hjernedøde kurser til de arbejdsløse. Og den 'sociale' Karen der ville smide alle kriminelle indvandrere ud på en ø? Hvis det er at være social og den lille mands støtte, er der kun ét at sige: Hjælp," råbte Thomas Wagner fra Ikast i Ekstra Bladet.

Politisk opportunisme af værste skuffe var i virkeligheden Jespersens dagsorden, mente langt de fleste af hendes kritikere. Lizzia Mikkelsen for eksempel:

"Mon ikke årsagen til Karen Jespersens partiskifte skal findes i fru Jespersens umanerligt store trang til at være på og helst hele tiden? Hun sælger gerne ud af sine idealer for en plads på forsiden. En anden væsentlig årsag kunne være løftet om en ministerpost." Og Marianne Rosner fra Korsør lagde ikke fingrene imellem, hun kaldte Karen Jespersen for "det hidtil mest patetiske eksempel på et minister-ringvrag, vi har set i Danmark."

I samme dags avis mente Jørgen Hartvig Andersen fra Gentofte ligefrem, at der ikke vil gå længe, før der kommer et helt skrift om skiftet:

"Inden længe vil der blive skrevet en ny bog om en frafalden socialdemokrats forsøg på at redde partiet Venstres stemmetal ved næste valg. Den vil komme til at hedde Naivisterne og opportunisten. Naivisterne er de venstrefolk, der tror, at de har skudt papegøjen ved at hyre Genbrugs-Karen til at tiltrække kvindelige vælgere. Opportunisten kan man vel gætte sig til, hvem er."

Kloge jyder

Sådan sloges Karen-tilhængere og -modstandere lystigt, den ene mere passioneret end den anden. Ikke Poul Hollænder fra Skanderborg dog, han ville blot vide, "om Karen Jespersen allerede er eller tænker på at blive medlem af Dansk Vandrelaug"

Og så var der Michael Frederiksen fra Haslev. Han var slet ikke glad for Jespersens politiske hop, men søgte dog trøst i, at Karen Jespersen var blevet opstillet i en jysk valgkreds. For som Michael så rigtigt bemærkede, "jyder er mere snu end sjællændere, så de kan gennemskue hende."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her